Search This Blog

Tuesday, May 27, 2008

Струјата ... по изборите ...

Прво што ке не удри по изборите ке биде цената на струјата која ке мора да се наплатува од граѓаните по цени слични во ЕУ:

 • Грција и во Литванија од по 0,073 евра за еден киловат-час,
 • Естонија со 0,075 евра,
 • Летонија со 0,078 и
 • Малта со 0,093 евра за еден киловат-час.
 • Данска со 0,245 евра за еден киловат-час,
 • Италија со 0,234,
 • Холандија со 0,218,
 • Германија со 0,195
 • Шведска со 0,171 евра за еден киловат-час.
 • Бугарија 0,068 евра за еден киловат-час.
 • Македонија цената е 0,035 евра, но во сметките се пресметува и ангажирана моќност од 33,33 проценти.

Груевски вети дека оваа година цената на струјата нема да се менува ... но математиките велат дека цената на струјата ке поскапи повеќе од двојно по изборите ... и тоа брзо ... се разбира и ова ке се правда со растот на цените на енергенсите на светските пазари ... Се прашувам какво значение ке има предвидениот пораст на платите и пензиите кога енергенсите и храната растат со трипати побрзо темпо ??!.

На некои прашања нашите политичари никојпат не сакале да одговараат. ... демек не заслужувале одговор ...

1 comment:

Anonymous said...

Вчера на емисијата ХО на Канал 5, Груевски изјави дека не е можно намалувањето на ДДВ-то на нафтата. Наводно тоа било надвор од секоја економска логика и таквиот предлог на СОНЦЕ не се практикува никаде во светот. Но Европските држави немаат такви ‘експерти‘ како Груевски па ... прочитајте и сами: http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=30913&kategorija=6

Blog Archive

Site Meter