Search This Blog

Monday, March 28, 2016

Камен во бубрег

Современ апарат за кршење на камен во бубрег на база на ESWL- Терапија со екстракорпорална шок бранова литотрипсија претставува револуција во третманот на уринарна литијаза. ESWL се изведува во посебна просторија за таа намена, опремена со најсовремен апарат за анестезија кој овозможува третманот да се изведе безболно. Специфичноста на овој метод е во тоа што генерира релативно слаби бранови, кои поминуваат преку телото, но добиваат голема сила во фокусот т.е. каменот, што резултира во негова фрагментација. Постојат три видови генератори на сила: електро-хидрауличен, електромагнетски и пизоелектричен. Најдобри резултати во однос на дефрагментација и елиминација на камења се постигнуваат со електро-хидрауличниот апарат. Предноста на овој метод е што се работи за амбулантска процедура и не е потребна хоспитализација, а пациентот може да ја напушти болницата еден час по третманот. Стапката на успех на оваа процедура е 90% за каменчиња од 1,5cm и 75 % за камчиња поголеми од 1,5 cm.

Едена од честите последици на болеста на уринарниот тракт е камен во бубрег. Велат дека е последица на недоволно пиење на течности, вода пред се. Нормално е да возрасен човек пие две литри течности дневно и повеќе за да ги части бубрезите кои се нели филтери на крвотокот и бубрезите дневно пумпаат до 120 литри крв прочистувајки го. Како последица на тоа чистење во некои организми се ствараат камења во бубрег. Тие ако се помали и има доволно течност вода пред се се исфрлуваат преку уринарните канали во бешиката па со мокраќата се исфрлаат надвор од телото. Мажите имаат поголем проблем за исфрлање на камен од бубрег затоа што имаат потесни канали и критични точки особено во делот на простатата. Така во просек скоро трипати повеќе камен во бубрег имаат мажи во однос на жени. Камен во бубрег денешната медицина лесно го лоцира со снимањето на бубрезите и уринарниот тракт. Постојат стандардни лекови и народни лекови во форма на чаеви и напитоци кои луѓето ги пијат за да го исфрлат каменот во бубрегот. Кога каменот ке почне да патува низ уринарните канали тој ако е поголем заглавува во каналите и тогаш се чувствува една од најсилните болки кои ги препознава човечкиот организам. Последица е повраќање и мачнина се до онесвестување. Каменот сепак наоѓа начин да искочи природно од уринарнииот систем ако е до димензија помала од сантиметар. Течности и тинктури кои се пијат за омекнување и разбивање на камен во бубрег или во уринарните канали а кои се препорачуваат во традиционална/народна медицина се бројни: на база на лимунов сок, на база на просо (руски напиток), на база на чаеви - увин чај, клека, листови и корени од бреза, и многу комбинации од чаеви кои всушност допринесуваат на организмот да го исфрли каменот по природен пат а притоа да ги залечува воспаленијата кои настануваат како последица од запушувањето на уринарните канали. Всушност најбитно од се е да се пијат доволно количини на течности (ако треба и на сила да се пијат) а пред се вода. Литар ипол до две литри дневно.  Современата медицина долго време усовршува методи на вадење на заглавените поголеми камени структури над сантиметар два а понекојпат знаат да бидат и поголеми, се до големина на топче од голф. Хируршките интервенции со класично сечење во пределот каде е каменот се се` поретки затоа што постоперативното лекување е долго. Затоа се усовршени лапараскопски уреди на база на ласерско сечиво кои се вметнуваат или преку мали резови до еден сантиметар на погодно место или преку природните отвори т.е. преку уринарните канали за да се дојде до каменот кој се зафаќа со мала канџа водена со систем на мини камера и вешто се вади надвор. Лапараскопијата е многу ефикасна при вадењето бидејки е високо прецизна и многу малку ги оштетува уринарните канали кои предходно се припремаат со соодветен третман на антибиотска и друг вид на терапија. За ден два по вадењето на каменот пациентот оди дома. Во поново време за да се разбијат поголеми камења во кои се наоѓаат во бубрегот или во уринарните канали се користи метот на разбивање на каменот со помош на надворешно усмерени зраци - Терапија со екстракорпорална шок бранова литотрипсија претставува револуција во третманот на уринарна литијаза - ЕSWL.  На ваков третман бев подложен и јас во уролошкиот центар на Воена Болница Скопје  (сега клиника 8 Септември), види ја почетната фотографија и едно од видеата. Процедурата траеше сат време. Ми беше убризган интервенозно мала доза на опивка. Беше лоциран каменот од ренген апаратот кој е составен дел на овој апарат и со малата плава рака се дојде до бубрегот под соодветен агол за да не се оштетат околните коскени структури нарочито кичмата која е многу блиску. Беа извршени 4000 удари. 90 CW/мин со јачина до 4 КЈ. Ми беше појаснето дека од ударите делумно се оштетуваат и каналите и дека извесен период на време заедно со малите каменчиња кои се разбиени ке мокрам и крвен секрет - за што се даваше доза на антибиотика... Каменот не успеа и по сел час на кршење да се разбие во потполност. Ми беше кажано дека по месец дена ке бидам повторно третиран на доза на кршење на каменот на истиот апарат. Во меѓувреме ке се прати колку од каменот сепак се подршил. Додека го кршеа каменот јас бев свесен и самиот пратев на екран како го третираат од разни агли и на сите делови од камената структура.

Би сакал да кажам неколку збора за самата болница 8 Септември (бивша Воена Болница). Историјтот на оваа болница е долг, видете на посочениот линк. Самата сегашна зграда е изградена во 1971 година. Вкупната површина што ја зафаќа овој комплекс изнесува околу 90.000 м2, од кои под покрив се околу 60.000 м2 а во слободната површина доминира болничкиот парк и паркиралиштата. Стационарниот дел од Воената болница располага со 400 болнички легла. Вработени се околу 700 воени и цивилни лица – здравствени работници, лекари од сите специјалности, специјалисти и субспецијалисти, доктори на науки, магистри, медицински техничари, административен, технички и друг помошен персонал.  ... Оној дел кој јас го посетив е реновиран со совршени подови се до нови болнички кревети. Она што посебно плени е одност на пресоналот кон пациентите - строго професионален со високи стандарди на квалитет и грижа за болниот. Трипати дневно има визити на дежурните лекари се до комплетната визита на целото оделение со сите лекари и медицински сестри. Особено плени односот на медицинските сестри и особјето задолжено за хигиена. Се е кристално чисто - веројатно е задржан редот и поредокот на некогашната дисциплина од воената болница. Тоалетите и бањата се подеднакво чисти. Го нема дури ни препознатливиот мирис на болница. Дневно се менуваат постелнините кои ке бидат запрљани поради оперативните зафати кои се прават и многуте течности кои се последица на постопоеративнаите опоравки. Значи самата клиника е на ниво на приватните болници - единствена разлика е што нема телевизија и интернет во просториите. Визитата е во строго определено време од еден час дневно. Дури и храната е соодветна на болничката храна која оди посебно по име и презиме за секој пациент соодветно на неговата болест и периодот во кој се наоѓа пред или после операција ...

Она што е последица на неорганизираност во јавното здравство се прегледите кои се прават како припрема пред приемот во болницата. Гужва која е хаотична. Има ред, но редот не е доволно добро организиран. Има ред само за оние кои имаат закажано преглед преку мој термин. Има листа со точно определена сатница. Она што е интересно таквите пациенти имаат прединство и пред они кои имаат ургентни упати. Лекарите ваквите пациенти со ургентни упати и контролни прегледи ги примаат кога ке им се појави простор ако некој не дојде на мој термин или по исцрпување на листата на мој термин. Па така имаме ситуација каде болни со јаки болки чекаат предолго во ходниците каде нема доволно столчиња за пациентите. Хаосот е уште поголем по разните лабаратории каде ве упатува лекарот за да ја направи точната дијагноза. Мокраќа, крв, разни ренгени ... Секаде се чека на три места еднаш се пријавуваш, на друг шалтер плаќаш партиципација и на трето место чекаш ред без ред пред соодветната ординација. Можело тоа многу подобро да се организира со систем на бројче за чекање према системот прв дојден прв услужен. Така нема болни да чекаат во ред пред шалтерите. Сите партиципацији би требало да се платат одеднаш и на еден шалтер. Вака испаѓа дека во болницата се вработени непотребно голем број на администрација која не е болничко особје ...

Во продолжение ке ви дадам линкови на неколку написи кои се важни за болеста камен во бубрег, како тие/камењата настануваат и како се лечат со помош на народната традиционалната медицина но и со современите процедури на лекарската пракса. Некои од нив се написи а некои се видео презентации. Кликајте на линковите за да ги прочитате оригиналните написи или кликајте на видеата за да ги изгледате. Интернетот е чудо - секој ден е се поголема александриска библиотека. Има стручни написи и видеа но и доволно упростени сознанија за да ги разбере секој .... Овој мој напис им го посветувам на сите болни од камен во бубрег кои читајки ги овие редови ке најдат мали и големи појаснувања за својата болест ... Одавна немав напишано вистински блогпост со бројни линкови за темата која сум ја одбрал ...

 1. ЗДРАВЈЕ - И ОД МНОГУ СЕДЕЊЕ СЕ ФОРМИРААТ КАМЕЊА ВО БУБРЕЗИ. Секое десетто лице барем еднаш во својот живот доживува ренална колика или напад на бубрег. Создавањето камења во уринарниот систем или уролитијазата претставува светски здравствен проблем. Колку од луѓето ќе заболат од оваа уринарна болест зависи од генетски, нутриционистички и географски фактори. Се проценува дека од ова заболување страдаат околу 0,5 отсто од луѓето во светот, или 10-15 отсто од светското население барем еднаш во својот живот ќе заболи од уролитијаза. Ова практично значи дека секое десетто лице барем еднаш во својот живот ќе доживее ренална колика или напад на бубрег. Овој процент за источните земји се искачува дури и до 25 отсто. (повеќе на линкот тука)
 2. 8 причини да пиете 8 чаши вода на ден ... 
 3. ПРИРОДЕН СОК ПРОТИВ КАМЕН ВО БУБРЕГ...
 4. Руска медицина: Брзо отстранување на камен и песок во бубрег...
 5. Koje zdrave namirnice su prirodni lekovi? ...
 6. dr Nikola Marković - Lečenje bolesti bubrega na prirodan način (epizoda 8) ...
 7. NAŠI BUBREZI - NAJBOLJI FILTERI ...
 8. Bolesti bubrega: "Kako na vreme otkritinastanak bolesti bubrega?" ... 
 9. Безболно кршење камен во бубрег во КлиничкаБитола - потполно ист со апаратот во 8 Септември Скопје/Воена болница ...
 10. Extracorporeal lithotripter / trolley-mounted / with C-arm / with lithotripsy table PiezoLith 3000 ...
 11. eswl ...
 12. Ласерско кршење на камења во бубрезите иуринарниот тракт во Хил клиника ... 


 13. Možemo li sprečiti stvaranje kamena u bubregu? ... 

Wednesday, March 16, 2016

Груевски аболиран ... СЈО да се самораспушти

Сега кога се знае дека Груевски ке биде веднаш аболиран за изборниот криминал нели како водич на злосторничкото здружување како го нарече СЈО во првата прес конференција - редно е да покрене обвинение и против Груевски за изборен криминал, па потоа и тој да биде експресно аболиран и со Заев да си се фатат под рака и да одат да си бараат друга работа бидејки во политиката ке бидат/веќе се потрошени ... Сега кога председникот ни има право да аболира се предлагам СЈО да се самораспушти ...

Tuesday, March 15, 2016

Предуслови за скопски “Мајдан“...

Контрапротестот на Стевче Јакимовски (ГРОМ) и протестот на “Ајде“ - вечерава пред уставниот/усраниот суд се предуслови за можен скопски “Мајдан“... Тука некаде ке се појави со камениците и ромскиот поглавица. Се надевам полицијата ке знае да се справи со овој можен инцидент.

Sunday, March 13, 2016

Има разлика ...

Државно и приватно здравство - има разлика.
Во нашите клиники за моја среќа во мојот живот 61 година сум бил само три пати. Еднашка како дете од 5 години, едвај и се сеќавам на случката. Каков бил односот (пациент болничко особје) во клиниката скоро и да не се сеќавам. Вторпат пред година дена оперирав машка хернија, како последица на мојата непослушност, невнимателност и тврдоглавост. Се оперирав во приватан болница - не е битно името. Односот пациент особје е како кога влегуваш во драгстор каде има се. Се е брзо и оптимално. Денеска појдов, утредента припремни прегледи, другиот ден ме оперираа наредниот ден бев дома. Три дена сето траеше и одеше професионално и со насмевки. Ок. на крај си платив колку кошташе. Услугата беше испорачана и платена, се спрема ценовникот. Последниов пат сега кога ме заболе бубрегот толку многу да морав да одам на клиника. Пак појдов во приватан болница иако сум државен осигураник. Повторно реков нека биде брзо и професионално. Денеска преглед пред надлежниот уролог, за 15 минути дијагноза. Утредета длабинско снимање, скенер и лабараторија. Наредниот ден лекарот лече за жал апарат за кршење камења со толкави димензии немаме кај нас. Препораче две државни клиники каде го има. Поштено и брзо дијагностицираа се ... Ноќта пред да одам во препорачаната клиниката овојпат државна каде го имаат соодветниот апарат имав страшен напад и морав да одам хитно на таа клиника. Ме примија веднаш - бидејки имав дијагноза од приватното здравство со сите лабаратории, требаше само да го преживеам ноќниот период и во утринските часови да почне неопходната процедура. Е тука почнаа проблемите и дефектите на државното/јавното здравство. Три реда администрација еден ред лекување. Онака скршен и во јака болка морав да чекам два часа да дојдам на ред кај лекарот. Процедурата била таква да прво одат редовните закажани пациенти (мој термин) а дури потоа оние ургентните со болка и специјален/ургентен упут како јас. Секако пред да ме прегледа првиот лекар специјалист за мојата болка морав на два шалтера да чекам ред. Како ли ке чекав ред ако бев сам а сум со голема болка. Никако. Нејсе ме прими и ме прегледа уролог ги виде резултатите од приватното испитување. Првото што ми го рече беше. Што си чекал толку, што си се мачел со толку големи болки. Си реков добро е сега ке почне процедурата. Но не специјалистот бара нови снимки, лабараторија и припремни работи. Со сета болка мора да го поминеш редот пред секој нареден преглед. А редот е чекаш со сите редовни пациенти кои само се контролираат на место каде прво плаќаш партиципација која е мала, доволна само да ја плати платата на тие кои само нешто пишуваат и ти земаат некој денар со фискална се разбира. Си мислам ова што се плаќа не е никако доволно за нивните плати и се прашувам зошто тоа е воопшто потребно. Нејсе, си влегол во орото и мораш да играш. Завршил прегледот или снимката е за резултатите утре а утре е сабота - значи не ти гине чекање до понеделник. Така по два реда чекање пред секој преглед и шалтери. Зошто тоа не е се како во приватните клиники се што ке плаќаш го плаќаш на крајот и се заедно. Ми се вратија спомените кога јас самиот како придружник на мојата мајка и жена пед години (во пет последователни гоини) по ред одев и чекав од шалтер до шалтер со болесниците кои ги шетав во инвалидска количка. Ништо не се сменило. Можеби се купени нови апарати и е извршен некаде реконструкција - но за тие нови апарати како ке ги задржат луѓето специлајализанти кои се брани во странство или во домашните приватни клиники. Зборот ми е дека во државното здравство има две добри работи то се зградите и просторото кој е соодветно дизајниран и изграден. Се останато е во фалинка. Луѓето најдобрите особено специјаллистите бегаат во приватното здравство или во странство. Се е преполно со администрација и папирологија која на нас пациентите не ни е вопшто потребно. А најлошо од се во државното здравство НАСМЕВКАТА како да е забрнета.
Заклучокот ми е дека мора да има реформи во јавното/државното здравство. Така како е во целиот свет. Еден тип на здравствени услуги кој е неопходен треба да е достапен до сите жители на нашата држава. За се повеќе од тоа да се пушти простор на приватна утакмица на клиниките. Но тоа ке значи дека дел од парите кои ги плаќам кога сум здрав сакам да можам да ги усмерам точно во одредена клинка која ке ја изберам самиот а дел да оди за потребите на јавното здравство.
Има разлика...

Thursday, March 10, 2016

Бети 128


Дојде и тој ден кога морав да се справам со болката на левиот бубрег. Во болницата во која ја оперирав минатата година хернијата појдов на преглед кај уролог поради повеќе годишната болка на левиот бубрег. Урологот ме прими истиот ден и ми направи преглед на бубрегот и простатата. Утврди дека постои каменче во левиот бубрег кој е некаде во каналот под бубрегот заглавен веќе три години а можеби и повеќе. За простатата при првиот преглед посумња на јако воспаление. Ми закажа за утредента лабараторија и снимање на toshiba aquilion cxl 128 - што ке каже скенер со можност на ротациона фотографија од 128 слаза во минута. Лабараторијата одеше брзо а резултатите беа готови за час и поовина. Толку мислев дека ке трае и скенирањето. Се напив од таа металната теност две чаши и појдов во просториите на скенерот. Ме придружуваше Бети. Ме упати што ке се прави и што јас имам задача. Диши недиши мирувај и така цел час и половина. Се снимаше тошибата сите абдоменални органи ги имам сега во три димензии со сите пресеци. Но бубрегот левиот оној заглавениот со каменче во каналот велат бил мрзлив. Ме пратија да прошетам 15 минути околу болница и да дојдам повтонрно на снимање. Заврши и тоа. Резултатот беше готов за три часа. Ренгенологот направил дијагноза за сите органи кои се во абдоменот - за моја среќа повеќето се добри резултати. Денеска ке појдам кај урологот тој да ги види деталните снимки и да се договорам како ке се вади каменот. Верувам дека ке биде со кршење на каменот.

Зборот ми беше дека со еден преглед, лабараторија и скенер за два дена се добива детална дијагноза. Си велам зошто ова не им е овозможено на сите во државното здравство. Да појдев таму по системот на мој термин процедурата ке траеше можеби и шест месеци, со бескрајни чекања по шалтери. Да не зборвам дека тука во болницата во која се лекувам се оди со насмевка и ургентно брзо ... 

Friday, March 04, 2016

Време на чување на изборниот матерјал

Колкаво е времето на чување на изборниот материјал, особено на списоците кој гласал со подписот на гласачот. Имам сознание дека изборните материјали и списоците не се трајни документи - што ке рече дека власта има интерес да ги сокрие трагите на изборните кражби.

Blog Archive

Site Meter