Search This Blog

Saturday, July 31, 2010

Манастир Свети Отец Прохор Пчињски

http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/slike/538.jpg
Манастир Свети Отец Прохор Пчињски

Триесетини километри јужно од Врање, два километра од границата со Македонија - на левата страна на реката Пчиња се наоѓа Манастирскиот комплекс посветен на Светиот Отец Прохор Пчињски. Како што видовме во предходниот пост на местото каде што починал Свети Отец Прохор Пчињски Роман IV Диоген (1067-1071) изградил базилика/еднокорабна црква како што му ветил на Светиот Отец - кога се сретнале во лов а Светиот Отец му предскажак дека ке стане Византиски Цар ... Во XI век или на почетокот на XII век Роман IV Диоген изградил скромна еднокорабна црква/базилика.
 • Политички догађаји који су се одиграли крајем Х и почетком XI века, морали су оставити трага у градитељству ове области. Победом Василија II (976-1025) над Самуилом, Византија је вратила раније изгубљене територије Балканског полуострва, што је захтевало реорганизовање политичке и црквене управе и стављење становништва под његов утицај. Царском повељом из 1020. године, Василије II реорганизовао је Охридску патријаршију, сада архиепископију, у којој се спомиње епископија Морзовишка, у чијем саставу је поред осталих места и Козјак - данас име планине у чијем подножју се налази манастир св. Прохора Пчињског. Њега је изградио византијски цар Роман IV Диоген (1067-1071), на молбу потоњег свеца и патрона храма Прохора Пчињског. Систематска археолошка ископавања уз свестранију анализу досадашњих сазнања, потврдила би тврдњу да је првобитна скромна једнобродна црква саграђена у XI веку или почетком XII столећа.
 • Једна од најопсежнијих обнова заслуга је краља Милутина, који је ангажовао 1316. или 1317. године солунске сликаре Михаила и Евтихија да осликају нови храм. После косовске битке манастир су разорили Османлије, а 1489. године обновио га је Марин из Кратова. Тада је осликан фрескама које се убрајају у најзначајније уметничке творевине свог времена. У 16. веку у манастиру је постојала сликарска радионица, чији су мајстори сликали фреске великих ликовних вредности у капели на јужној страни цркве.
По војувањата со Византија меѓу 1180-1190 српскиот Цар Немања ја освојува областа околу Врање.  Св. Сава во 1220 прави реорганизација на црквата во кралството на Србите каде веднаш видно место и се дава на Црквата посветена на Светиот Отец Прохор Пчињски. Светиот Крал Милутин 1316  или 1317 година ја реизградува Црквата и ја иконописува ангажирајки ги познатите сликари/иконописци Михаил и Евтихије, истите кои ја фрескоживописуваат Црквата Свети Ѓорѓи во Старо Нагоричане и "Св. Богородица Перивлепта” во Охрид. Сегашната монументална повеќеекуполна црква, изградена е 1898. година.Во самата црква има три слоја на фрескоживопис ... Моштите на светиот отец се сместени од десната стрна на олтарот. Од моштите тече Миро кое има посебно значение за верниците кои веруваат во исцелителските моќи на Мирото.

Манастирските конаци се изградени меѓу 1854 и 1862. године по заслуга на  Хаџи-Михаил Погачаревиќ, трговец од Врање. Конаците се неколкупати реобновувани за сега повторно да светнат со сиот сјај. Во нив има многу нови и современи содржин, огромен ресторант, сместувачки капацитети за ноќевање, конгресна сала ... При реконструкцијата на конаците секојпат се трудело да се задржи автентичноста.

За Република Македонија Манастирскиот комплекс посветен на Светиот Отец Прохор Пчињски има посебно значение поради одржувањето на Првото заседание на АСНОМ на 2 Август 1944  година, кога се удрени темелите на Македонската државност ...
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/SkopjeKumanovo-Large.jpg
Попат до Манастирот Свети Отец Прохор Пчињски, можно е да посетите уште неколку локации зависно од вашата желба и расположиво бреме:
 1. На локацијата број еден може да се посетат пет цркви на едно место.5-те Цркви (Лавра) кај Дељадровце … близу Миладиновце и Рафинеријата ОКТА … … Манастирски комплекс Св. Ѓорѓи с. Дељадровце …
 2. Во Куманово има три цркви: Св.Никола, Света Троица и Св.Ѓорѓи.
 3. На оваа локација можете да го посетите меморијалниот споменик Заебарњак.
 4. На оваа локација можете да ја посетите Костоперска карпа и двете цркви св.Петка и св.Ѓорѓи
 5. Тука е прекрасната Црква Св.Ѓорѓи Старо Нагоричане
 6. Меморијален комплекс Пељинце.
 7. Манастир Свети Прохор Пчињски
 8. Кокино
 9. Бања Стрновац
Појдите, посетете го, доживејте го … попат изберете уше некоја од понудените локации на горната мапа … добра кафеана имате или во склоп на Бањата Стрновац или во Етно село … но има добар ресторан и во оквир на самиот Манастир.
 

Свети Отец Прохор Пчињски – Пустиножител …

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/b/bc/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D1%80-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0.jpg 
Свети Отец Прохор Пчињски - Пустиножител ... стара икона

Под Пустиножители се подразбират луѓе кои со верба во бога се подвизуваат и го следат вистинскиот пат и начин на живот по пример на бога, трудејки се да го достигнат христијанското совршенство. Тие тоа вообичаено го правеле со осамување и аскетски живот во некое диво и пусто место, живејки далеку од заедниците на другите луѓе, дури далеку и од монашките братства, кои вообичаени се нивни почетни станици. Во таквиот начин на живот тие вообичаено се сместувале во некоја природна пештера, каде во близината имало извор на вода а јаделе тоа што го давала природата во сирова форма, корења, лисја, трева ... Молитвата, вербата во бога и следењето на божјиот пат е главна духовна храна на секој Пустиножител.

Wednesday, July 28, 2010

Црвенковски (Б.Ц.) преговара/разговара/црта кој би бил иден Премиер …

Интересна обланда, а можеби и не е се пласира деновиве преку весникот Вест. Имено во написот на Вест “ТАЈНА СРЕДБА НА ЛИДЕРОТ НА СДСМ И ГАЗДАТА НА А1 ТЕЛЕВИЗИЈА ВО ОХРИД – Бран­ко и Велија цртале нов премиер“. Демек Црвенковски звани (Б.Ц.) тајно разговарале во Охрид кој би бил следниот Премиер – во случај на новите избори СДСМ да се врати на власт. Опипава ли Црвенковски звани (Б.Ц.) што тоа би значело ако таквов глас се прошири.
Повеќе »..... more ».....

Fаcеbооk - Friend Block

Mario Spasovski
Dragan Ristov
Maksut Skenderi
Goran Gorčo Atanasovski
Ivica Bocevski
Igor Vasilevski
Marina Filipovic
Nia Noctiluca
Darko Avramovski
Ana Zafirova
Vasilka Dimitrovska
Anastas Vangeli
Mihajlo Jovanovski
Darko Buldioski
Mite Kuzevski
Maja šivec
Zarko Trajanoski
Vesna Manevska
Ivo Ivanovski
Borislav T. Nestorovski
Vangel Bashevski Barmi
Dragan Dragche Aleksov
Marina Bukvicki
Jelena Popić
Veronika Kostadinova
Barbara Kožar
Grozdan K. Popov
Ратка Шоклеска
Alex Bukarski
Jovan Jonovski
Jane Ribaro Gjorgjioski
Aleksandar Peshev
Mira Gacina
Ivan Stevkovski
Neda Racki
Gordana Dean Pop-Hristova
Marga Aleksova
Katerina Canevska Arsovska
Cvetin Cilimanov
Milutin Risteski
Miomir Serafinovic
Duska Vrhovac
Mihajlo Tekic
Hristina Runceva
Sibel Jakupovic
Vlatko Chale
Milica Milena Vejnovic
Maja Maja Gocheska
Igor Gjurovski
Anna-Maria Marangou
Jasmina Dzurovska
Valita Gorgievska Pargo
Jovan Petrov
Nadin Ilieaux
Emica Niami-Nalbantic
Ivana Demikeli
Ljubinka Andrijevic
Stevce Donevski
Dragan Zajkovski
Filip Petrovski
Marjan Stojanoski
Kalina Zografska
Ivica Anteski
Ana Čuškova
Angie Sd
Ankica Kurajica
Ania Svetozarov
Ljupco Bozinovski
Andreja Breznik
Saso Macanovski Trendo
Iva Aleksova
Zorica Sentic
Filip Stojanovski
Ljubenco Belazelkoski
Dragana Petrović
Senka Paunovic
Petar Kajevski
Konstantin Pavlov
Anita Petrovska
Silvija Butković
Snezana Strkovska
Julija Stojkovska
Gordana Dimitrovska
Ivan Nastev
Sandra Malecka
Ile Milevski
Zarko Angelovski
Goran Simonovski
Ljubomir Pepic
Maja Nikolic
Kokan Dimusevski
Leona Lavica Stefani
Martin Stefanovski
Sale Micubusi
Kulturen Centar Quartet
Goran Jordanoski
Publikum Публикум
Milica Zugic
Mirjana Najcevska
Liljana Prendzova
Тони Трајковски
Aleksandar Makedonski
Indi Indii
Snezana Stojcevska
Miranda Legović
Jagotka Tomovska
Milica B. Šujica
Milica Milisavljevic
Dacka Bogeska Sekuloska
Marijana Raletic
Ljilja Vasic-Lili
Silvija Vukic
Anita Hristovska
Barbara Jakse Jersic
Natalija Lalic
Jelena Peruničić
Biljana Sljivancanin
Jelena Milosavljevic
Aleksandra Beba Abova
Dimovska Karolina
Makedonsko Sonce
Sasho Sale Stojanovski
Nancy Art
Roberto Belicanec
Nenad Jovanovic
Dejana Milovic Buha
Nadica Trenceva
Straso Arsovski
Hemicarot сашо чипов
Masa Vucinic
Ivana Dolich
Foto Klub Fon
Srbija Foto
Mojca Gorjan
Aleksandra Any Prijovic ﺕ
Violeta Teofilovska
Ljiljana Jordanovic
Trpanoski Vladimir
Kumanovac Kumanovski
Ana Sokolova
Vera Pristovnik
Zorica Todorovic
Jagoda S FromMacedonia
Nevena Pešerdžić
Frosina Lazarevska
Biljana Vankovska
Maja Nikcevic
Aleksandar Jankovic
Milan Todorovic
Tatjana Stankovic
Igor Ivanovski
Ana Andonovska
Mirjana Maletkovic
Irena Cvetkovik
Suzana Stojkovska
Lorita Mit
Stefan Nikolovski
Mario Djimbo
Cecilia Pereira Alvarez
Udruga Format
Sandra Tomovska
Mina Danilovska
Ja Sam
Todorka Dora Georgieva
Paola Glavurtić
Tatjana Trajkoska
Minja Pavlovic
Nedja Medic
Liliana Karadjordjevic
Sandevski Novica
Aleksandra Micic
Tanja Kocevska Zafirova
Srgjan Stojancov
Vesna Milenkovska
Костадинка Kostadinka Пешевска Peshevska
Batadjango Dzango
Kulturen Centar Tochka
Ole Miteva
Marija Djokic
Biljana Jovanova Paneva
Olivera Arsovska
Gordana Janakieska
Vesna Palmer
Mustaf Jonuzi
Ye-Lena Lana Schy
Zorica Helać
Ana Lorencin
Nimfa Erato
Tamara Panić
Горан Андреев
Igor Dzambazov
Vesela Vesnic
Fotoklub Čakovec
Ilco Trajkovski
Vesna Vujic
Ljiljana Nikolovska
Sandra Grozdanovska
Lidija Petrovic
Mirjana Krstevska
Madonna Bijonse
Vesna Nikolovska
Zorica Josic
Фото кино клуб ПОЖАРЕВАЦ
Tanja Milosevic
Fotoklub Zrno Velenje
Sonja Spasevska
Fotoklub Portorož
Vesna Čortan
Klara Ilic
Ilinka Koljozova
Dubravka Milenković
Klime Aleksoski
Foto Akademija
Galerija Fotografija
Ruska Djurkovic Vasic
Nada Mitrovic
Ljubica Đurđević
Dragica Stankovic
FotoKlub Kozjak
Ivanka Mujezinović
Foto Klub Tuzla
Sonja Kostic
Jelena Matic
TraveltoMacedonia Tourism Portal
Ружица Декић
Пандора Апостолоска Саздовска
Radovanovic Mira
Biki Bidzi Biljana
Brankica Zevedejevic
Jelena Jeca Djurdjevic
Foto Srbija
Lazar Partikov
Foto Klub Paracin
Kliknime Klik Klik
Muzej Vojvodine
Sager Emina
Dragica Gagaa Filipovic
Fotomag Časopis
Blage Stefanovic
Dragana Džajević
Galerija Singidunum
Adriana Carevic
Скопје Мој Град
Andjela Slobodina
Slavica Anastasija Ćosović
Suzana Cvetkovik
Goca Vicentijevic
Anka Prandstätter
Sonja Stojanovic
Bisera Savovska
Ksenija Wit
Foto-klub Deseti K Lepoglava
Milanka Ignjic
Ljupco Nikolovski
ГУЧА Сабор трубача
Danijela Ivanovic
Marijana Maca Budimir
Foto Kino Klub Kraljevo
Caci Seker
Goce Loparski
Talija Turisticka Agencija
Tanjce Tanja
Elizabeta Nikola Dimoska
Danijela Pečenović
Martince Ilievska
Međunarodni Foto Konkurs
Jadranka Tripkovic
Boskovski Goran
Nevena Grozdanovska
Violeta Bosilkova
Tatjana Stanimirovic II
Duga Turisticka Agencija
Magdalena Olzen
Stojanka Cole Bojanovic
Mirjana Milovanovic
Vesna Petkovic
Danijela Milojevic
Valentina Naunova
Magdalena Najdenova
Emilija Likodric Ex Velickovic
Jelica Jeca-virus
Adela Ristic
Marija L. Lazic
Slavica Medic
Kite Zdravkova
Jasna Bogojevic
Mirela Hasanovic
Marija Jovanovic Vakic
Foto Klub Fap
Iravadi Queen
Jovana Đorđević
Anita Kiparizovska Krsteska
Jasna Stefanović
Zorica Todorović
Vanja Zrnic
Blazica Marjanovic
Sandra Karleusha
Marijana Topalovic
Viki Vukic
Marina Kaplarević
Tode Georgievski
Karolina Lecic
Milijana Jović
Vlada Jenic
Maria Avramova
Ljiljana Sehic
Visnja Milovanovic
Leonora Jovic
Negrina Manojlovic
Nenad Pantovic
Bebi FanTeam Dol
Foto Klub Valjevo
Жаклина Давитковска
Snežana Sanković
Kiro Ristov
Snezana Stokic
Ana Marija Naumova
Slavica Jefimija Sredojevic
Ana Petrović
Александра Сандра
Angelina Lepa
Zoriv Viroz
Violeta Nikolić
Biljana Tasevska
Tatjana Weckemann
Slavica Rankovic
Jovana Cupic
Danijela Medic
Lana La
Jelena Riorovic
Mirjana Cukiatti
Nina Radunovic
Elena Spaseva
Мариана Петрова
Rada Mustedan
Ena Vidak
Pešačka Zona
Viki Miljkovic
Marina Sobat
Stanislava Kovac
Karolina Đorđević
Barbara Vukovic
ЛУДА ГЛАВА ТРЕБЕНИШТЕ
Snezana Uzelac
Nela Doric
Julija Prokopieva Pishpecka
Ana Jovanović


 
Fаcеbооk - My Friend Block

Кога се појави Fаcеbооk, мислам кога помасовно почна да се употребува кај нас (одприлика во 2006-та година) иако брзо отворив свој профил на Fаcеbооk не му предвидував голема иднина. Стално велев дека е тоа алатка само за дружење. Но Fаcеbооk се надмина од она за што беше проектиран. Тој во моментот е еден од најпрофитабилните интернет бизниси. Секое дете, секоја личност што има достап до интернет отвара/и профил. Дури и сите компании отвараат свои профили таму. Ако приметивте сите наши медиуми имаат свој профил на Fаcеbооk. Секоја ТВ емисија осем меил има и свој профил на Fаcеbооk. Секоја партија и секој политичар отвори свој профил на Fаcеbооk. Фејсбук заработува огромна сума на пари од рекламирање. Погледнете реклами на интернет на Македонски јазик има само на Фејзбук, Мислам има и на други места но Fаcеbооk  го освои најголемиот колач.

Блогот и блогирањето во Македонија доживеа криза на напуштање на блог платформите одкако луѓето масовно поминаа на Fаcеbооk, каде брзината на пристап е задоволителна а читаноста на напишаното е за многупати поголема. На Fаcеbооk најпрвин отидоа оние блогери кои блогот го имаа како своевидна социјална мрежа особено вмрежени во платформата. Оние кои блогираа на старата платформа на blog.com.mk паметат колкава беше попларноста на таа платформа особено поради можноста за анонимно коментирање. Едно време недостаток на Fаcеbооk беше што не беше индексирана на пребарувачите, но сега и тоа е надминато.

Во мојот случај се до скоро не наоѓав причина зошто да бидам активен на Fаcеbооk. Од пред десетина дена кога почнав поактивно да ја користам платформата на Fаcеbооk, најдов свој интерес зошто да го користам Fаcеbооk. Секој кој е таму присутен има своја причина.

Овдека Ви го представувам мојот Friend Block.

Blog Archive

Site Meter