Search This Blog

Thursday, October 29, 2015

Може ли добрата клима (економска) да убива ?

Македонија во неколку години наназад е врвот на листата на Duing biznis, со демек добра клима за бизнис. Ако се погледат реално параметрите дека и покрај добрата бизнис клима имаме убиство на економијата - гледано во параметрите на зголемување на сиромаштијата на населението, зголемувањето на иселеништвото особено на младите стручни кадри, зголемување на задолжувањата и буџетскиот дефицит, намалување  на куповната моќ на населението, најмалата просечна плата во регионот ... се прашувам зарем добрата клима (економска) има последица на убивање на економијата и економските параметри ? ...

Wednesday, October 28, 2015

Duing biznis - Отварање фирм за три сата, отварање државна институција 3 месеца ...

Duing biznis - Отвараме фирма за три сати се на еден шалтер. Отвараме државна институција за три месеци со сите можни сопки на останатите државни институции. Волку ке трае вкупното време на отварање на државната специјална обинителка. Таа потоа ке поднесе обвиненија во редовните судови - за на крај Предесателот на РМ сите да ги аболира ... видено сценарио. Одтаму е и мирот во очите на сегашната владеачка структура. Заштитени се како ретки зверки ...

Friday, October 16, 2015

Доказ/и ...

Го гледав сношти Јавниот обвинител на Македонија. Упорно велеше дека му недостигаат докази за да постапува по најосетливите предмети од организираниот криминал. Јавно објавените телефонски разговори по закон кој сами си го донеле биле незаконити докази и представувале индиции. Се работело на прибирање на докази и демек кога ке ги имале ке покренале кривични пријави. Го пршаа зошто не побара ПИМ мерки за татвите индиции дека масовно се кршат човековите права, правото на глас и корупција од огромни размери - одговори колку се сеќавам дека тоа не е негова надлежност туку надлежност на јавниот обвинител кој го води предметот. Тој бил само менаџер. Јавните обвинители по закон биле самостојни и независни, демек.

Значи криминал има, но нема доказ/и.

Monday, October 12, 2015

Наивно садење на тикви со ѓаволот ...

Ме чуди колку всушност нашите политички криминалци биле наивни/невнимателни. Толку многу невнимателно зборувале се` и сешто на телефон. Сигурни биле во институциите на системот кои биле поробени од нив. Забораваат дека над попот секојпат има поп. Читле нешто од Орвел - ама ништо не научиле до крај ... Такви грешки скапо се плаќаат ... Големиот брат/браќа де, секојпат ствараат криминал/криминалци од сите видови а највеќе во политиката. Ги контролираат со тоа што ги следат и документираат. Кога ке ги потрошат едноставно ги пуштаат низ вода ...

Народот одавна рекол - немој да садиш тикви со ѓаволот ...

Ми текна 2 - (предлог за Катица) ...

Фалсификат на пасоши и лични карти е сериозно кривично дело. Кај нас се појавија лажњаци во избори а во светот се тражат лажњаци за криминалци кои имаат потреба од криење на идентитет. Просто е добри лажњаци на пасоши и лични карти не се прават во домашна лабараторија. Тие се прават во оригиналното место за производство во државната лабараторија за печатење на пасоши и лични карти. Бидејки ние сме држава каде мафијата си има своја држава и институции, нема да ме зачуди дека познати криминалци за добри пари шетаат со наши пасоши.
Како да се фатат фалсификаторите. Просто е оригиналната хартија се произведува кај оригиналниот добавувач а тој сигурно не е фалсификатор - ке си го изгуби бизнисот. Нека прати Катица допис до фабриката подкрепен со државен потпис, подпомогнат со потписите на странските служби да и дадат број на формулари кои се пратени во МК надлежни институции. Потоа нека го спореди тој број со бројот на регистрираните формулари и бројот на издадените пасоши и лични карти. Нека ги одбие оние кои се згрешени. Кај згрешените нека внимава на количината, бидејки таму лесно може да се кријат фалсификатите. Значи просто е само треба добар попис на бројките и оп ете тука се криминалците. Лесно ке пропејат пониските службеници особено ако се вети скриен идентитет на заштитен сведок. Како дожд ке паднат сите. Проблем ке биде да се најде место во МК затворите. Но и тоа ке се реши ...
Само едно ме чуди колку всушност нашите политички криминалци биле наивни/невнимателни. Толку многу невнимателно зборувале се` и сешто на телефон. Сигурни биле во институциите на системот кои биле поробени од нив. Забораваат дека над попот секојпат има поп. Читле нешто од Орвел - ама ништо не научиле до крај ... Такви грешки скапо се плаќаат ... Големиот брат/браќа де, секојпат ствараат криминал/криминалци од сите видови а највеќе во политиката. Ги контролираат со тоа што ги следат и документираат. Кога ке ги потрошат едноставно ги пуштаат низ вода ...

Saturday, October 10, 2015

Ми текна ...

Се сеќавате ли на муабетот кога го затвараа А1. Бране јавно му порача на Грујо и му укажува дека се што треба да направи е да му се јави телефонски на правиот човек во правосудството за да тој го сопре затварањето на А1. Знаел човекот како треба има долгогодишно искуство од порано со судииите и истражителите ... Грујо како од топ одговори дека тоа време поминало дека судството, полицијата и истражните органи се независни институции по закон и устав, дека тој и да сака тоа не може да го спречи, ниту пак да наложи прекинување на постапка на независна државна институција ... Ах мори мајко ...

Wednesday, October 07, 2015

Дворски игри, луткарски представи, замена на тези ...

Во “слободна и независна“ Македонија имаме по две династии во двете поголеми етнички заедници кои додека се во власт си играат “дворски игри“ за народот, додека тие слободно и законски дозволено (пошто нели сами си ги носат и пишуваат законите) не пљачкосуваат а ние “задоволно“ демек го гледаме јадот на “поразената“ фамилија која го чека редот да се качи во дворот и заседне за престолот. Така Курто и Мурто не “ебаваат“ сите а себе си го товарат магарето. Некојпат наместо плата ни даваа бонови со кои само кај нив мажевме да пазариме. Ние нив работна снага за да им ги градиме дворците а тие нам бонови за цркавица за живот. Сега нема потреба од тоа, со цркавицата од плата/пензија што ти ја “даваат“ плаќаш се што е нивно, вода, струја, дрвото/парното, храната (сега сите продавници се нивни па не се потребни бонови) и забава ни прават (театрите кои се од нив режирани со лутките нивни кои се истренирани и платени “забавувајки“ не, да мислиме дека сме среќни и весели, терајки не да се множиме за да можат нашите деца да не одменат кога ние веќе не ке можеме да ги двориме)... Малку ни е сето тоа па сега ни даваат индициии кој кого ебавал и каде ... Зависно која фамилија е на власт само ги менуваат местата (Курто и Мурто) и ги вртат своите плочи со заменети тези ... Лудило.

Она што всушност е позадина на сето ова е тоа дека тие всушност не ни играат своја игра - некој друг им ги пишува сценаријата (големиот брат) и не дозволува ниедна фамилија предолго да биде во доминантна позиција ...

Blog Archive

Site Meter