Search This Blog

Thursday, December 29, 2016

Бесни кучиња ...

Ги живееме годините на “бесните кучиња“. Незнам дали во кинескиот хороскоп има година на бесни кучиња - но околу нас се слуша завивањето,цвилењето и беснот лаење на “бесните кучиња“. Некои се пуштени од ланец, некои кои досега беа слободни се фатени/фаќаат во ланец.

Wednesday, December 21, 2016

Пристојни и непристојни предлози за теарчани ...

Теарце наеднаш влезе во жижа на интересот на политичките партии. Овие неколку дена до изборниот молк теарчани ке доживат многу пристојни и непристојни предлози за возврат за својт глас. Скоро сум сигурен дека ке има и полициски акции за пронаоѓање на непристојните предлози. Не би сакал да сум во кожата на жителите на Теарце. Правото на глас е сепак лично и е тајна ...
Всушност се дига џева за бадијала и вака да остане како е сега никој неможе да гарантира дека ке има сигурно мнозинство. Сепак се работи за можност само за промена на резултатот за едно пратеничко место (веројатност тоа да се случи е многу мала) кај едната или другата партија кое нема многу да промени во конечниот резултат ...
Партиите си ги мерат преку грбот на теарчани ...

Monday, December 19, 2016

Има ли сила Груевски да предизвика граѓанска војна? ...

Груевски продолжува да работи на своја штета. Со гласовите кои ги доби на последните избори не може самостојно да формира стабилна влада и тешко му оди да убеди коалициски партнер меѓу “клетите“ шиптари...
Со неговата сегашна реторика Груевски веќе делува како опозизија.
Груевски почна да војува со оние кои ги моли да не примат во нивиот сојуз. Во последните две години  Груевски не добива доволно кредит од земјите/политичарите во кои аплицираме да бидеме дел. Сега почнува да војува со амбасадорите од истите земји со што ја сече гранката на која седи.
Груевски со својата последна реторика повикува на можност за правење на граѓанска војна во РМ со желба да дојде во ситуација да се прогласи вонредна состојба во државата каде војската и полицијата ке ја преземат власта а тој и неговата влада во оставка да продожи некако да живее уште малку.
Груевски ја нема таа сила да предизвика граѓанска војна. Можно е да се направат некакви пробни сценарија за започнување на граѓанска војна но нема да му успее. Никој нема да сака да ја стави својата глава во воена ситуација заради “арамијата“ Груевски. Заради кого би ја ставил народот (како што милува да го наарекува македонскиот народ) - заради “арамијата“ Груевски и фамилијарниот “мафијашки“ клан сигурно не. Особено не кога Груевски се обидува да војува истовремено со целата алијанса на држави каде отворено сака да одиме.
Има и еден последен факт на кој Груевски изгледа не смета. Македонскиот народ е мирољубив. Нема историја на војување. МК народ е со менталитет на наведната глава која никој не ја сече.

Зошто Заев не победи на последните избори? ...

И покрај фактот што Заев и коалицијата на последните избори доби фантастична и респектабилна бројка на последните избори од над 430.000 гласови, тој сепак во апсолутна бројка доби помалку од Груевски. Зошто Заев не победи на последните избори? ...
Факт е дека Заев е потрошен политичар со многу тешки бремиња на своите плеќи. Заев не успеа да ги придобие неопределените во број каков требаше за да го победи Груевски.
Заев предизборно не ја обедини целосно опозицијата. Сега џабе е налепувањето на бројот на гласачите од останатата опозиција - двете партии со ВМРО предзнак, Левица и трите албански партии (сите тие настапија посебно).

Зошто “арамијата“ Груевски не “изгуби“? ...

Овие денови сите теоретизираме со фактот зошто “арамијата“ Груевски не “изгуби“ многу повеќе свои подржувачи. Дали се уценувани, крадени, подкупувани или лажени Груевски и покрај сите контраргументи на довчерашната опозиција повторно доби 450.000 подржувачи што е респектабилна бројка загубувајки само мал број од максималната подршка.

Има еден обичај во нашиве балкански простори. Меѓу голем дел од обичниот народ на арамиите и арамијлукот се гледа со симпатии. Погледнете ги народните приказни ке се уверите во тоа. Меѓу народот често се вели вака - “Никој ништо не му може тој е јак - па што ако е и арамија синки оној другиот не е...“

Saturday, December 17, 2016

Фатиме ...

ВМРО-ДПМНЕ ја живее судбината на Фатиме ... 

Wednesday, December 14, 2016

Заблуда ...

Премногу очекуваме од западната демократија (европската и особено САД) дека некој друг треба да ни пресуди и да ни “расчисти“ внатре во нашиот дом. Не дека они тоа не можат да го сторат - но заблуда е дека некој друг треба да ни исчисти по дома.

Monday, December 12, 2016

Интереси ...

Зошто некој влегвува во политиката? Политика е професија преку која се овозможува легално да се освоји власт. Точка. Заднината зошто преку практикувањето на власта подпоцна се испорачаат резултати во корист на оној кој вложува во политичките партии се интересите. Споредувањето на политиката (политичкиот занает) со најстариот занаеет кај човечкиот род го практикува/л низ историјата (курвинскиот занает) е сосема вообичаено. Курвата се најмува за да ги задоволи потребите на луѓето за сексуални услуги. Курванлукот обично се крие демек никој да не ги види. Така и партиите кријат кој ги финасира во кампањите. Но сето тоа е безуспешно. Сите брзо дознаваат кој е мераклија за курварење како што сите лесно и брзо дознаваат кој ги финасира партиите во изборните кампањи. Така оној кој има интерс во одредена држава најмува политичар за да одработи во корист на неговиот интерес.

Кои се главните финасиери на нашите партии? Тоа се разликува дали е партијата на власт или во опозиција или пак е вонпарламентарна партија или партија која е руки почетник во изборниот натпревар.
Ако партијата е на власт таа најчесто мнозински се финасира преку црните фондови кои лесно ги полни додека е на власт преку разни коруптивни зделки и соработки со мафијашки стрктури. Процент од тие пари оди во приватните џебови кај политичарите но голем процент оди и во тајните фондови на политичките партии. Овие пари партиите ги користат во време на изборните кампањи за подмитување на разни и бројни демек подршки кои им ги даваат “угледни“ политичари, интелектуалци, новинари и други организации. Сето тоа не е никаква тајна. Во САД ако имаш пари преку лобирањето кое таму е легално може чудо да направиш за доволно пари. Албанците така направија/прават од Косово држава.
Ако пак партијата е во опозиција тогаш таа најчесто бара финасиери меѓу многубројните фондови кои ги прават разни филантропи (од типот на Сорос да речеме). Често се тука вклучени и вмрежени меѓународни организации кои преку својот систем најчесто банкарски сакаат да остварат свој интерес во одредена земја/држава. Да речеме мултинационалните компании знаат со какво рудно богатство или нафтени полиња  располага одредена територија/држава и таа(МК) низ одреден период прави/финасира свои структури во односната земја. Мултинационалните компании го прват сето ова финасирајки одредени политички партии која најчесто се опозиција или се руки партии.
Постојат крупни држави кои ова финасирање а за свои интереси го прават преку своите служби кои се најчесто тајни. Со тие служби легално кординираат амбасадите и дипломатските представништва.

Во нашава сегашна држава скоро на сите ни е јасно кој и со чви пари парави изборни кампањи. Присутни се повеќето финасиери кои за свои интереси финасираат партии и политичари. Присатни се секако и парите од мафијашките здрелки кои партиите додека практикуваат власт ги чуваат за трошење во изборните кампањи. Присатни се разните фондации и филантропи. Пристни се и тајните служби на одредени моќни држави.

Заради свои интереси и за нивни потреби очекувам во наредниот период да се вклучат во финасиери на изборни кампањи и пари од кинеската држава. Во овие избори на голема врата влегоа пари во една од албанските партии со мирис на ориентот.

На овие избори најлошо помина онаа партија која иако беше сипатична во своите настапи и програми немаше “спонзор“. Тука мислам на Левица. 

Blog Archive

Site Meter