Search This Blog

Tuesday, August 31, 2010

„Млекото“ ми го мути паметот …

Си бил еден „Пастир“ – напасувал овци и ги стрижел, живеел скромно но бил славен - лечел со чудна моќ … Лечел кичми на жени што имале мака … Жена ке се пожалела дека ја боли „кичмата“, и за лек правец кај „Патирот“ … Третманот бил прост, тој ке ја напупел жената одпозади и додека работел го терал мажот да сипува козјо млеко, тој терал мажот сипувал млаеко  … Многу мажи велеле дека тоа личи на ебавање, ама млекото им го матело паметот  – но жените велеле дека е тоа само лек за нивната „кичма“ и барале нов третман … Пастирот имал полн скежуал …

Sunday, August 15, 2010

ОДЛЕТАА …

Ги родивме
ги доевме
ги бањавме
ги учевме
ги каравме

Порасна
свои гнезда свија
одлетаа

Мисијата на
природата
ја исполнивме
сега сами летаат
свои гнезда вијат
свои пилци ке пилат …

Посветено на ЦАЦИ

Saturday, August 14, 2010

Трајче и ЕУ

Трајче е сега веќе средновечен маж. Транзицијата ја започна женејки се со Трпана. Трајче е горделив Македононец и непоправлив борец за Македонизмот. Името на државата и на нацијата му значат се, особено се грижи да не го изгуби Националниот идентитет. Тој е во првите редови кога треба да се брани името и идентитот.

Tuesday, August 03, 2010

Вчера сакав да одам во Крушево – со бесплатниот превоз …

http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/102F50B020655C419B21D92DAF7460B0.jpg
Керками која е на поздипломски во САД посака да запали свеќа на гробот на Тоше во Крушево. Слушајки дека има организиран автобуски превоз за Крушево кој е платен од буџетот – мислев дека е добра идеја да појдеме до Крушево. Добро е што во последен момент се откажавме од идејата и појдовме на падините на Водно. Ке не симнеа од автобус и нас, како што симнале некои кои не биле пријавени во партијските штабови на ВмроДпмне. Нели Ви е чудно што никаде на интернет немаше објава од каде поаѓаат автобусите. А рекламата за автобускиот превоз одеше само на МТВ.

Земи кредит – за да платиш рата од стар кредит … купи ден помини

Ова е дведецениска практика на Македонскиот народ кој со неколку картици во џебот им прави обрт на банките. Тие се разбира тријат раце. Но кога ова го прави државата, се гледа дека и кај неа дошло времето „купи ден помини“. Државата редовно повеќе од две години постено го зголемува месечното задолжување кај домашните банки. Две третини од новиот кредит е да се плати месечната доспеана рата (Пирамидално државно задолжување ?) – една третина да се дополни буџетот за пензи и плати за администрацијата. Банките тријат раце. Тие во нашата економија се единствените во ќар …

Blog Archive

Site Meter