Search This Blog

Wednesday, August 16, 2017

Зврлевски и ВМРО-ДПМНЕ

Паѓањето на режимот кој управуваше со нашите животи повеќе од десет години не оди лесно. Режимот навлегол длабоко во нашиот политички и економки систем. ВМРО-ДПМНЕ од петни жили со сите сретства и сета моќ која ја создал низ годините се труди што подолго да ги задржи полугите кои ги имаше освоено во политичката доминација низ десете години на власт - во кој период одредено време владеше апслутно.

Досега е јесно дека ВМРО-ДПМНЕ ја загуби полугата во Владата. Во парламенотот е опозиција но таму одлично се држи. Ги користи сите средства да не и даде простор на новата влада да дише. Им дише во врат на новата владеачка коалиција.
ВМРО-ДПМНЕ одавна ја има подизгубено подршката на главниот дел од меѓународната заедница која преку своите полуги владее со земјите каква е нашата (мала држава и слаба економија - без заштитник во некоја од големите светски сили и држави).
ВМРО-ДПМНЕ ја загуби полицијата но сеуште не сосема - дест години владеење со полицијата не се бришат со неколку месеци нова власт.
ВМРО-ДПМНЕ ги губи владеачките ешалони во институциите на државата.
Иљадници слепи послушници на ВМРО-ДПМНЕ не се веќе на водечките места во институциите.
Иљадници разни комисии и леви сметала ги губат позициите во разноразни мали полуги кои го одржуваа системот низ десет годишното владеење.

Онаму каде ВМРО-ДПМНЕ пробува да го продолжи своето владение е институцијата  Јавно Обвинителство и Судската власт.
ВМРО-ДПМНЕ се бори да го сочува Зврлевски со обид да се издржи до локалните избори каде ВМРО-ДПМНЕ ке се обиде повторно доминантно да победи.
ВМРО-ДПМНЕ има и проблеми во својата партија - секојдневно оние кои се економски моќници го напуштаат бродот кој тоне. Кормиларот и капетанот на бродот на ВМРО-ДПМНЕ Груевски сеуште добро се држи. Ги користи полугите со кои управува со ВМРО-ДПМНЕ и се обидува да докаже дека НАРОДОТ сеуште го подржува. Тоа брзо ке го дознаеме на локалните избори. Не треба да се подценува веројатноста дека ВМРО-ДПМНЕ ке победи во голем број во општините со рурални средини. Веројатноста дека ке изгуби власт во поголемите општини е многу голема а веројатно ке ја загуби и власта во Скопје во поголемиот број на општини и на ниво на градот Скопје. Дали тоа ке биде доволно за да падне Груевски во ВМРО-ДПМНЕ ке видиме по локалните избори.

Blog Archive

Site Meter