Search This Blog

Friday, November 25, 2016

Тивко патување/умирање

Секојдневно не тераат да замаме кредити од оние кои си ја присвојиа штампаријата на пари и ни ги продаваат (парите) како божемски вистински. Они (кредиторите) ни го кројат животот и одредуваат судбината. Се сеќавам не така многу одавна се одеше во пензија со 60 години старост т.е. 40 години стаж. Во нашата сегашна демократија оние кои требаат да ни ја плаќаат пензијат која ја заработивме ги менуваат условите за почеток на пензијата. Се заговара пензионирање на 67 години за мажи 64 години за жени. Демек многу сме живееле и неможат да не плаќаат. Не е важно тоа што не прелажале додека сме плаќале во пензиските фондови важно е дека оној кој ги дава кредитите (оние за кои тој си штампа пари во својата штампарија) гледа прво тој да биде намирен па после ако има за друго нека има. На нас обичните смртници кои сме на крајот од патот не ни се остава право на избор - осим тевко да патуваме ...

Sunday, November 20, 2016

Балкански инает

Никој кој не живее/л на балканските простори неможе да свати дека најголем мотив за некаов успех може да биде инает. Но ние кои живееме на балканот тоа добро го сваќаме и сме го осетиле - дури и преку лични примери.
Балканскиот инает особено е присутен во спортот. Познати се многу случаеви каде многу богати и познати клубови или спортисти кога ке се сретнат со некој кој во сржта го има балканскиот инает лошо поминува.
Типичен пример за успешен спортист кој во себе го содржи баканскиот инает е доскорашниот светски тенисер број еден Новак Ѓоковиќ. Тој своите постигања ги достигна со многу труд и желба. Мене тоа ми изгледа на борба сам против сите. Балканскиот инает е (“...е сега ке видите Вие...“) верјатно е најзаслужен за неговита успеси во спортската борба. Тогаш кога помалку го изгуби мотивот за докажување од инает на врвот од својата слава престанаа наеднаш неговите најврвни резултати. Му недостигаше мотив.
Се чини дека кај Новак Ѓоковиќ повторно се роди желба да се докаже од инает на сите кои не го сакаат - да докаже дека е најдобар.
Вечерва ке видиме со колкав ментална сила и балкански инает ке се докажува сам против сите. Вистина на теренот ке биде само Енди Мареј - но Ѓоковиќ стално се бори со видливите и невидливите сили и интереси кои се против него - особено против медиумите и публиката која не навива за него.

Monday, November 14, 2016

Кој ке победи Курто или Мурто?

Мојот порив да ги анализирам дневните теми се повеќе слабее. Неможам да најдам мотив да пишувам за тема која до сега некако ми изгледа исцрпено - сум ја исцрпил со некој мој напис кој е некаде запишан на мојот блог.
Еве се наближува денот кога на народот му се “враќа власта“ т.е. му се дозволува да биде прашан кој ке го води наредните четири години.

За кого да гласаме на овие избори. Имаат ли неопределените (каде и самиот се вбројувам) оние кои се најбројни во нашиот случај за когао да гласаме.
Од она што се нуди на нашата политичка понуда се плашам дека неопределените ке си останат неопределени и се ке биде по старо. Ке победи некој од двете Курто и Мурто партии, но овојпат се чини со многу тесен резулатат меѓу себе.
Дали сум задоволен од досега што е сработено на МК политичка сцена мислам ова најновото.
Само едно ме радува што МК народ беше мудар и не дозволи да се успеат сценарија каде ке паѓа крв по МК улици низ некакви “мајдани“...
Кој ке победи на овие избори и дали нешто ке се смени. Не е важно кој ке победи. За народот е неважно дали со него ке владеат Курто или Мурто ...
За крај ве подсетувам на едно мое размислување како нашите партиски елити не владеат.

Како не владеат? ... Списоци ... Државен либерален социјализам ... Организиран криминал

Blog Archive

Site Meter