Search This Blog

Sunday, April 30, 2006

Овчарот Џемаили - за Пратеник, Премиер , Председател...

Зошто овчарот Џемаили треба да биде премиер на Македонија

Во мојот пост од пред некој ден

Иснифарис Џемаили најпопуларен Албанец во МК

реков кека човекот, со своите “способности“, го заслужува нашето внимание. Како добар домаќин реков дека заслужува да ги добие нашите гласови..

Нешто слицно мисли и новинарот на Време ЗОРАН АНДОНОВСКИ кој во написот Зошто овчарот Џемаили треба да биде премиер на Македонија , уште подобро од мене ги набројал причините..

Па пошто го има и мојот глас, му требаат уште 998 гласа за да се кандидира...

Што се е одземено од нашите цркви

Украдени икони и свети мошти

Од охридскиот манастир „Свети Наум“, кој една година бил под бугарска власт,биле однесени „на чување“ во софискиот музеј
-освен парите
-
повеќе вредносни старини
-
плаштеницата извезена со злато
-
позлатен путир
-
сребрена кутија со свети мошти од разни светци
-
две старословенски евангелија со корици од сребро.

Од охридската црква „Свети Климент“ биле однесени „на чување“ во софискиот музеј
-
плаштеница на Андроник Палеолог
-
златна митра на св. Климент со бесценети камчиња и со крвче
-
реставрираниот жезол на св. Климент со змија од слонова коска,најдена во 1911г. кај Имарет во Охрид
-царските двери од црквата
-
бронзениот полилеј што бил составен од 19 дела

Од другите цркви и мансатир, однесени „на чување“ во софискиот музеј се:
-Сто икони се извадени и ограбени од црквата „Св. Петка“ во с. Маловишта, општина Цапари.
-Од манастирот „Св Илија“ во Драгош се однесени 25 икони;
-
20 големи и 21 мала икона се земени од црквите од општината Секирани
-
20 икони од цркви во општината Ивањевци
-
Седум цркви се срушени во општините Брусник и Трново;
-
седум икони се однесени од општината Стругово
-
Од црквата во Рувци, Прилепско, одземени се икони
-
како и од цркви во општината Наколец
-
Загинале и иконите во селото Подмол
-
отоа од црквите во Старавина, Градешница, Брод, Тепавци, Гнеотино.
-
Икони се однесени и од параловскиот манастир „Св. Ѓорѓија“, општина Новаци,
-од црквата „Св. Аранѓел“ во Могила, „Св. Никола“ во Раштани.


Книгата со документи е сведоштво за катастрофата на македонското културно наследство, од кое дел се изложува во Софија, а ниту една наша институција досега официјално не покренала постапка да ни ги вратат вредните артефакти.

За жал негрижата за културното наследство и артефактите од МК - продолжува и во денешно време. Сведоци сме на бројни кражби на Икони, Фрески, Дуборези и сл.. и други реликвии од Манастирите и Црквите.

Да не зборувам дека дивите копачи секојдневно ја празнат нашата ризница на културно наследство - што директно допринесува со губење на идентитет на Македонската почва.
Најголеми купци на артефактите од Македонија се со грчка провиниенција....

Saturday, April 29, 2006

За Македонските “плати“ -повторно

Странски газди, плати македонски

-20.000 денари. "ОКТА" и "Макстил"
-
16.000 денари. "Фени"
-
11.000 денари "Митал стил" и"Руен"
-
14.000 денари "Силмак"
-
10.000 денари "Микрон" Прилеп.
-
7.000 денари "Застава" во Охрид-АМАК
-
12.000 денари "Бучим"
-
8.000 денари. "Веро"
-
6.000 денари. текстилни капацитети

Ова се просечни “плати“, кои ги добиваат нашиге граѓани - во капацитетите што во минатото ги купија странци..

Што за овие пари, може да купи Македонскиот граѓанин и како прживува со овие “плати“ че остане тајна за мене и за многу други кои знаат колку е потребно да преживее едно нормално 4 члено семејство.

Во еден друг пост кажав дека е потребмо цирка 1.000 евра, за ексодусот наречен живот во нашата ни мила Македонија...

Пак за Македонските плати


Платите на ДИК


РЕФОРМИ ВО ЗДРАВСТВОТО


Македонската плата - е социјална помош


Корупција во судствто

Friday, April 28, 2006

Иснифарис Џемаили најпопуларен Албанец во МК

Чист сум, парите никому не ги давам

Опкружен со илјадници овци, петнаесетина овчари, десетици шарпланинци и со срдечна насмевка, вчера, завиткан со бело овчо крзно, вчера пречека група новинари најбогатиот и најпопуларен овчар во Македонија, Иснифарис Џемаили, кој од државата зеде 727.000 евра отштета.

Браво за Иснифари....Си ја знае работата.

Има желба да стане пратеник. „Директор“ е неговиот прекар во селото Камењане, па така го викаат и неговите четири сина.

Тој сега се чувствува како да е еден од најпознатите личности во Македонија. Дури планира да собере потписи од граѓаните и да се кандидира за пратеник. Вели не бил член на ниту една политичка партија, бил симпатизер на ДА, но се разочарал многу од нив.

Ќе се кандидирам како независен кандидат, ќе побарам Општина Центар да ми даде поддршка бидејќи сум жител таму. После тоа ако некој од коалициите смета дека со мене може многу да добие, нека дојде, ќе преговараме. Сум работел многу работи во животот, но ако кажам се, можам да ги изгубам изборите.

Десетина чаури испукани од хеликоптер вчера приложи Џемаили како доказ дека бачилата во 2001 година биле гранатирани од хеликоптери на АРМ. Тој вели дека има уште парчиња од гранати што ќе бидат доставени до надлежните институции како доказ за инцидентот.

Освен чаурите, Џемаили приложи и фотокопии од фотографии на кои се гледаат гранатираните бачила. Тој децидно демантира дека парите од отштетата се наменети за УЧК и дека некогаш од државата добил други пари за отштета.

Со никого не сум ги делел парите. Не сум ги делел ни со УЧК ниту УЧК ми го гранатирала бачилото. Не сум поткупувал судии. За процесот ангажирав тројца адвокати и тие ја водеа целата постапка. Дел од парите имам, дел инвестирав во недвижности. Ако се докаже дека сум ги добил парите неправилно, нека ми ги земат - вели Иснифарис Џемаили.

Со парите ги реновирал двете бачила на Шар Планина, за кои тврди дека му биле гранатирани, а дел од парите бил за куќа и за инвестиции во скопската Стара чаршија. Сопственикот на бачилото ги повикал државните институции да презентираат документи за случајот.

Иснифарис Џемаили рекол дека има околу 2.000 овци, неколку џипови и 15 овчари, кои примаат плата од по 500 евра.

Во иднина планира со парите да купи 11.000 овци и да направи едно големо бачило.

Иснифари и во песна раперска го опејаа....

Како и да е Иснифари барем парите ке ги вложи во нешто корисно. Па нека рачуна Владата дека направила добаро “Инвестиционо вложување“ со Иснифари...


Џемаили ќе ги врати парите ако му се досудени незаконски
Иснифарис ќе се кандидира за пратеник

Археолошка и туристичка валоризација на Стоби

ПРОДОЛЖУВА РАБОТАТА НА ДЕЛ ОД СТОБИ -Ќе се прекопува Римскиот форум

Во текот на мај македонските археолози ќе ги продолжат истражувањата на "Римскиот форум" на Стоби. Оваа година нема да се сами и со многу малку средства, бидејќи станува збор за меѓународен проект, кој освен поддршката од Министерството за култура (300.000 денари), пари и стручна помош ќе добијат и од невладината организација од Палермо, Италија, "Меѓународна соработка југ-југ" или популарно позната како ЦИСС. Археологот Мила Шурбаноска од Музејот на Македонија ќе биде раководител на проектот, а ќе ја има стручната поддршка од колегите Антонио Јаќимовски, Бојан Танески и Воислав Санев.

Минатата година за Римскиот форум и Стоби воопшто беше мошне ексклузивна. Беа пронајдени делови од четири мермерни скулптури, со зачувани украсни орнаменти изведени со златни ливчиња. Беа откриени и голем број фрагменти од столбови, изработени од розов мермер. Големо внимание привлече изгубеното или сокриено мало семејно богатство на незнајниот Стобјанин, што се состои од околу 260 сребрени монети од вториот век и меѓу нив два чифта детски златни обетки и два сребрени прстена.

Фуере за Монополот на МТ

Фуере: Урнете го монополот на Телеком

Европската Комисија вчера уште еднаш побара да се урне монополот на Телеком за да се отвори телекомуникацискиот пазар во земјава.

Ерван Фуере, специјалниот претставник на делегацијата на ЕК во Македонија изјави дека Комисијата не е задоволна од либерализацијата во телекомуникацискиот сектор и бара веднаш да се укинат концесиските договори на Македонски телекомуникации, Мобимак и Космофон.

Оваа порака од Унијата ја пренесе Фуере непосредно пред почетокот на проектот "Техничка помош во телекомуникацискиот сектор" што го финансира Европската агенција за реконструкција (ЕАР).

Специјалниот претставник на ЕУ рече дека процесот на либерализација на телекомуникацискиот пазар во Унијата почнал пред 20 години, а како резултат на тоа во 25 земји-членки веќе работат повеќе од 2.500 фиксни оператори, 93 проценти од Европјаните имаат мобилни телефони, а во осум од земјите-членки таа бројка изнесува сто проценти.

Директорот на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), Коста Трпковски, најави намалување на цените за интерконекција меѓу операторите.


Државата помага да се доизгради спортската сала

Владата ќе даде 10 милиони евра за салата

Владата треба да даде 10 милиони евра за да се доизгради спортската сала во Карпош 4, рече градоначалникот Трифун Костовски на вчерашната седница на градскиот совет. Според него, во следниве неколку дена градот и Владата ќе потпишат договор за да се префрлат овие пари, кои нема да се уплатат одеднаш, туку дел по дел.

Во иднина треба да се прецизираат деталите за тоа како ќе се управува овој спортски објект. Постои опција да се формира јавно претпријатие што ќе ја раководи салата или пак акционерско друштво, со тоа што градот и Владата ќе ги поделат акциите според тоа кој колку пари вложил во изградбата.

Или можеби, бидејки државата е лош стопанственик, готовиот објект ке се “продаде“ - како и се друго во Македонија за неколкупати помала цена од потрошеното во него....


За враќањето на артефактите дома - повторно

Нашите музеи чекаат инструкции „од горе“?!

Македонските музејски институции досега не презеле конкретни акции за враќање на културното наследство што се наоѓа во музејските збирки на соседните земји.чекаат инструкции „од горе“?!

Решавањето на овој проблем подразбира активност од политичко ниво, која треба да ја почне државниот врв, а во таа низа музеите се речиси последното скалило - оценуваат од Музејот на Македонија.

На требенишките златни маски, на пример, и во Софија и во Белград пишува дека потекнуваат од Охрид, Македонија. Но, Србија и Бугарија ги сметаат македонските артефакти за свои, бидејќи најмногу предмети биле запленети во времето кога сегашните наши соседи владееле со овој простор - велат од Музејот.

За ова пишував и порано

Барање на МПЦ до Владата, да почне акција за враќање на предметите што и припаѓаат на Црквата, а се наоѓаат во другие земји

Јавните претпријатија и изборите

Парите од железница се трошеле во кампања

Околу 20.000 евра потрошило Јавното претпријатие „Македонски железници“ за парламентарните избори во 2002 година, кога по налог на тогашното раководство се правени и поправани патишта за време на кампањата, вклучително и на 15 септември, денот кога се одржаа изборите, покажуваат документите до кои дошло „Време“.

Парите се потрошени за 15 дена, од крајот на август до 16 септември 2002 година. Трошењето е противзаконско, бидејќи парите на јавните претпријатија не смеат да се трошат за изборни цели.

Како се полнат партиските каси и приватните џебови

Државата оштетена за 20 милиони евра

Човекот од доверба на двете крила во СДСМ Страшо Нелковски, во двојна улога: претседател на комисијата за продажба на тутун од Бирото за стоковни резерви и претставник на италијанската фирма „Римини Табачи“ ја реализира скандалозната операција за продажба на тутунот по извонредни дампинг-цени со екстрапрофит за партиската каса.

Како државни резерви биле подигнати 3.250 тони од складиштето на Тутунски комбинат Прилеп, 3.000 тони од Крушевскиот комбинат, 1.500 тон од „Велес табак“ („Центро табак“), 4.000 тони од „Македонија табак 2000“ и 2.000 тони од складиштата во Ресен, Пехчево, Делчево и во Неготино. Станува збор, како што вели портпаролот, за 8,5 милиони килограми „ориентал“, 1,5 милион килограми „вирџинија“ и три милиони килограми „берлеј“ и „отља“.

Според пресметките на количествата и цените по кои бил продаден тутунот, се доаѓа до 7,45 милиони евра. Со пресметката по реалните цени, државата од продадениот тутун, требало да добие 28,3 милиони евра.

Thursday, April 27, 2006

Информативен мрак во Србија по насилното гасење на БК

Ноќеска неколку минути после полноќ, дваица инспектори на српската Републичка радиодифузна агенције (РРА) со асистенција на Српската полиција, упаднаа во пословната зграда на БК телевизија и насилно ја прекинаа програмата.

Потоа следи доаѓање на работа на сите цирка 500 вработени во БК телевизија и драматиќно пуштање во работа на БК во етерот.

Секако Српската агенција, ги гаси предавателите на БК низ Србија и им забранува на кабелските оператори да ја реемитуваат БК. БК моментално зрачи само преку сателит.

Дали Србија повторно ја зафаќа драматично едноумие ??!!

Може ли сето тоа да се случи и кај нас ??!!

Сетите се само на неодамнешните случувања кај нас во А1....

Јавно протестирам против информативниот мрак и загрозувањето на слободата на слободно јавно исакажаниот збор... Затоа незавлегувајки во случувањето околу БК, давам подршка на БК..

А вие?

Подолу опис на случувањата околу БК – преземено од нивниот сајт

http://www.bktv.com/vesti.php?origin=&cat=&dt=2006-04-27

27.04.2006.

(12:43) Упад полиције у БК ТВ била идеја МУП-а, изјавио потпредседник Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА) Александар Васић

Потпредседник Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА) Александар Васић изјавио је да су за ноћни упад полиције у телевизију БК одговорни МУП Србије и Министарство за капиталне инвестиције, саобраћај и телекомуникације. "Ми смо одлуку о привременој забрани емитовања програма БК ТВ донели у уторак око 17.00, а после тога нисмо могли много да утичемо на њено спровођење.

За да не се оптеретува уводниот пост продолжетоков на уводниот пост каде преземав некои вести од сајтот на БК ке го пренесам во некој од коментарите


Tuesday, April 25, 2006

Партиски комбинаторики за Коалициите

Кој, каде и со кого на изборните листи?

СДСМ резервирал 12 пратенички места за партнерите во коалицијата "За Македонија заедно".
-
либералдемократите ќе добијат шест пратеници и носител на листа во втората изборна единица
-
По еден загарантиран пратеник во коалицијата, предводена од СДСМ, ќе добијат ДПС, ДПТ, Партијата на Бошњаците... како и ВМРО-Македонска на Борис Стојменов.

И во здружената опозиција лимитот за коалициските партнери на ВМРО-ДПМНЕ е 12 пратеници, од околу 45-те што планираат да ги освои коалицијата "За подобра Македонија" на следните избори.
-
Лилјана Поповска ДОМ - три загарантирани пратеници
сто како и Земјоделската-народна партија на Марјан Ѓорчев
-и социјалистите на Љубисав Иванов-Ѕинго.
-
За либералите на Стојан Андов се планирани само две пратенички места.


Пак за Македонските плати

Македонија е во групата европски земји со најниски плати

Утрински Број 2064 вторник, 25 април 2006

Ако се има предвид дека Македонскиот просек на платата е малку повеќе од 220 евра месечно, а во некои европски земји тој изнесува околу 1.000 евра, лесно може да се заклучи дека Македонија е далеку зад европскиот просек на месечни примања.

Најниска загарантирана плата во европските земји, според ФедЕЕ, има
-
Украина - 55,5 евра
-
Бугарија 81,8 евра
-
Романија 97 евра
-
Србија 91 евра
-
Латвија 128 евра
-
Унгарија 247 евра
-
Хрватска 282 евра
-
Грција 658 евра
-
Луксембург 1.503 евра
-
Ирска, 1.326 евра
-
Велика Британија, 1.272 евра
-Холандија, 1.272 евра
-Франција, 1.217 евра.
-Австрија, Данска, Финска, Германија, Италија и Шведска немаат одредено загарантирана плата во државата, но во овие земји има колективни договори по дејности во кои е одредена максималната висина на платите на поголемиот број вработени. -Меѓународната организација на трудот, пак, ИЛО, го има утврдено минимумот на платата за сите европски работници и тој изнесува 500 долари месечно.

Во Македонија нема утврдена загарантирана плата на ниво на држава.
-
За вработените во јавниот сектор Владата и Синдикатот утврдија минимална плата од 5.060 денари - 83 евра
-
Се уште не е утврдена загарантирана плата за вработените во стопанството и покрај притисоците од страна на Синдикатот за потпишување на Колективниот договор за стопанството.
-Според најновите статистички податоци на Државниот завод за статистика, во јануари годинава нето-платата изнесува 13.328 денари (просечна) 214 евра.

Во Македонија не се исплатува плата според утврдена саатница, ниту дневница.
Утврдена висина на дневница има само за службени патувања и таа е одредена во "Службен весник".
Висината на платите во приватниот сектор се утврдува според договорот за работа, додека во државните и во јавните институции се пресметува според утврдените коефициенти во колективните договори.

За платите во МК, пишував и порано

Платите на ДИК


РЕФОРМИ ВО ЗДРАВСТВОТО


Македонската плата - е социјална помош


Бројот на вработени е ?


Корупција во судствтоПосете го СКУПИ

Скопје виа Скупи

Ако верувате дека сте скопјанец, најдете време, сами или со некој од вашите блиски, и прошетајте до Зајчев Рид во близина на знаменитиот антички локалитет Скупи
-
Одамна, многу одамна, во времето на налудничавиот император Калигула, Скупи го опкружуваше дива и питома вегетација, обележена со групи, редови и осамени медитерански борови и чемпреси. Нив особено ги имаше околу вежбалиштата за нега на убавото и здраво тело (ценето и сакано), па затоа никој не прашуваше колку тоа чини. Градот беше испланиран и граден по пропишана римска шема, во правоаголна мрежа, со правилни инсули, раздвоени со триумфална авенија која постапно се крева до големиот театар, граден од речен камен и печена тула, што и денес може да се забележи кога сонцето на залез ги осветлува и позлатува градежните остатоци.
-Беше тоа време кога Скупи стана централен римски каструм на Балканот, најголем од Беломорски брег до Дунав, двапати поголем од Стоби и четири пати од Хераклеја.

Ако верувате дека сте скопјанец, најдете време, сам или со некој од вашите блиски и прошетајте до Зајчев рид во близина на знаменитиот антички локалитет Скупи. Некогаш тоа беше омилено место за еднодневни екскурзии на граѓаните и учениците од сите школи во градот, каде редовно се одржуваше настава во природа. Посетите беа редовно одбележувани како посебен настан во тогашните весници и школските годишни извештаи.

„Што се би дал или сторил некој што го нема ова европско цивилизациско богатство, за да го има...!? „

Зарем и Хаг не ја признава МПЦ ?!

Бошкоски и ТарЧуловски без право на приЧест-Шевенинген не дозволи влез за свештеник на МПЦ

Можат да влезат српските свештеници, имамите, католичките свештеници, но нас не не' пуштаат, вели свештеникот на МПЦ Коце Салтиров, кој од четвртокот е во Хаг, четири дена чека дозвола од затворот за да изврши велигденска причест на Љубе Бошкоски и Јохан Тарчуловски. Тој тврди дека затворските власти не му дозволуваат влез иако ги има сите потребни документи.

Стапката на невработеност во РМ

ИЗВЕШТАЈ НА СВЕТСКАТА БАНКА-Македонија има најголема невработеност во светот

Големата невработеност и малиот економски пораст се последица на

-отсуството на странски инвестиции,

-извозната стагнација,

-неподготвеноста на банките да го кредитираат приватниот сектор

-високата стапка на корупција...

Последниот годишен извештај „Светски развојни индикатори 2006“ на Светската банка покажува дека стапката на невработеност во земјава во периодот 2000-2004 година изнесува 36,7 отсто и е најголема во однос на 52 анализирани земји. Најблиску до нас се Јужна Африка со стапка на невработеност од 28,4 отсто и Ирак со 28,1 отсто.

Според сите економски показатели наведени во извештајот, Македонија заостанува зад регионот и зад другите транзициски земји. Порастот на бруто домашниот производ (БДП) во земјава е убедливо најмал и во периодот 2000-2004 година изнесува само 0,7 отсто. Во Хрватска бил 4,5 отсто, во СЦГ - 4,7, Бугарија - 4,8, БиХ - 4,9, Албанија - 5,4 и во Романија - 5,9 отсто. Скоро сите африкански земји имаат стапка на раст од над четири отсто.

Светската банка порачува дека развојот на приватниот сектор, придонесот на јавниот сектор и инвестициите се основните фактори за намалување на сиромаштијата и за поттикнување на економскиот раст. Експертите на банката сметаат дека добрата инвестицска клима зависи од тоа дали Владата создава простор за фирмите и за претприемачите да инвестираат продуктивно и да создаваат работни места.

Домашните стопанственици и странските инвеститори сметаат дека инвестициската клима во Македонија не е добра и дека Владата прави малку за да создаде поволни услови за бизнис. Тие пред се' се жалат на бирократијата и корупцијата во јавната администрација, недоволната заштита на приватната сопственост, честото менување на даночната политика.

Според директорката на Агенцијата Јасминка Делчева-Диздаревиќ, реалната стапка на невработеност во земјава се движи од 12-15 отсто.Факт е дека бројката од 358.000 невработени не е реална. Ние сме должни да ги средиме списоците и на нив да ги оставиме само тие што навистина се невработени и бараат работа. Кога ќе се тргнат од евиденција лицата што се пријавуваат само поради сини картони, реалната бројка на невработени ќе биде 282.316 лица

Јас во еден друг напис изјавив, а тука ке повторам, дека директорката на агенцијата за “бришење на невработени“ и нашата Влада, за вакво брзо намалување на стапката на невработеност треба да ги номинираме за Нобелова награда за економија !!

Како и зошто се случи Чернобилската хаварија

Самоуверените инженери го испуштија чудовиштето од синџир

По сумирање на резултатите, научниците денес, 20 години подоцна, се согласни - виновник за катастрофата е човекот и неговата самоувереност. А еве како се случувало тоа.
-
Реакторот 4 на 25 април 1986 година требало да се изгаси заради рутински поправки, па инженерите решиле да го искористат тоа за да изведат тестирање. Иронично, тоа тестирање всушност требало да ја подобри безбедноста. Пумпите за ладење на реакторот зависеле од електричната енергија, па операторите сакале да видат колку долго турбините можеле да ја обезбедуваат потребна енергија за пумпите за ладење во случај да прекине напојувањето на електричната енергија.
-
Системот за ладење во итни ситуации бил намерно онеспособен, бидејќи инженерите не сакале да се вклучи кога пумпите ќе забават. За да се намали потребата за ладење, реакторот требало да функционира со мал капацитет, и покрај фактот дека реакторите од тој тип биле нестабилни при работа со мала моќност. Претходно имало два обиди за извршување вакви тестирања, кои не биле доведени до крај.
-
Реакторот имал два главни системи за ладење, исклучувајќи го помошниот, а секој од системите имал четири пумпи. Четири од тие пумпи биле напојувани од реакторот што требало „да се расипе“. Пред експериментот, со намалена моќ на реакторот и со сите осум пумпи во функција, протекот на вода ги надминувал дозволените нивоа. Тоа го намалило создавањето водена пареа, а вишокот вода исто така ги апсорбирала неутроните што излегувале од јадрото и поради тоа моќта се намалувала. Моќта на реакторот паднала на помалку од еден отсто од капацитетот, па операторите мануелно ги отстраниле контролните прачки за да го компензираат тоа намалување, ги исклучиле автоматските регулатори и на крајот го стабилизирале реакторот на планираните ниво за тестирањето.
-
Во еден момент биле користени само шест контролни прачки, а според процедурата, за да се задржи контролата, биле потребни најмалку 30. Во случај да има помалку од тоа, операторите треба веднаш да го исклучат реакторот.
-
Но, инженерите вршеле експеримент и таа одлука да задржат помалку прачки им овозможила да продолжат со тестирањето, иако знаеле дека се потребни 20 секунди за да се спуштат сите прачки - јаглеродни модератори и да се изгасне реакторот.
-Потоа биле исклучени двата генератори и тестирањето почнало. Пумпите за ладење ја забавиле работата, со што се намалил протекот на водата во јадрото и почнало да се создава поголемо количество пареа. Вишокот вода дотогаш апсорбирала неутрони, па создавањето џебови од пареа овозможило да се зголеми протекот на неутроните.
-Во 1.23 часот на 26 април, моќта на реакторот експоненцијално се зголемила, до 1.00 пати повеќе од нормалното. Контролните прачки не можело да бидат спуштени навреме во реакторот, горивото се прегреало и некои од прачките испукале.
-Резултирала експлозија, за која се смета дека главно била предизвикана од притисокот на пареата и хемиските реакции во соголеното гориво, поради што 1.000 тони тешкиот капак на јадрото бил разнесен. Втората експлозија ги исфрлила деловите жешко гориво и јаглен од јадрото во вис, поради што навлегол воздух, а тоа овозможило да се запалат јаглеродните контролни прачки. Тогаш во воздухот почнал да се издигнува облакот од радиоактивни фисиски продукти и други отпадоци.

Сабер-криминал во РМ

Македонските банки незаштитени од сајбер-арамиите

Македонските банки, интернет-провајдерите и Министерството за внатрешни работи ни оддалеку не се кадарни да се справат со сајбер- криминалците, утврдила во своето истражување „Вери сајн“, позната светска компанија за заштита од хакерите. Истражувањето во земјава било направено по барање на македонската канцеларија на УСАИД.
-
Среќа за банките и за граѓаните е што преку Интернет кај нас малку се тргува
-
Засега е познат само еден случај, кога неколку момчиња од Скопје со фалсификувани кредитни картички краделе пари од банкоматите на Комерцијална банка. Сериските броеви на картичките ги нашле на Интернет. Меѓутоа, полицијата ги откри од снимките на камерите поставени крај банкоматите, а не гонејќи ги преку Интернет.
-
Бидејќи македонскиот банкарски систем само во мал обем е онлајн, ризикот од крадците на сериски бореви на кредитни картички е мал и затоа Македонија нема такви банди на криминалци како Хрватска, Романија и Бугарија. Но, доколку дојде до напад, банките ќе бидат немоќни да се одбранат.
-
Фирмата „Вери сајн“ смета дека и македонските интернет-провајдери имаат слаба заштита од хакерски напади. За МВР, пак, се вели дека таму на сајбер-криминалот се гледа како на класичен криминал.

Купи поскапо продај поефтино ?!

Државата купува скапа струја, а ја продава двојно поевтино

Државата купува скапа струја од увоз, а ја продава двојно поевтино само за да ги задоволи апетитите на големите домашни индустриски потрошувачи
-
Само за годинешните потреби, компанијата за пренос на електричната енергија МЕПСО најверојатно ќе троши и до 70 евра за мегаватчас, а енергенсот ќе им го продава на индустриите речиси двојно поевтино.
-
МЕПСО најверојатно ќе се задолжува со кредити кај банките само за да ги обезбеди потребните количества струја заклучно со април в година.

Пари за партиите од Буџетот

Финансии се повикува на Собранието, тоа пак абер нема!

Еве како Министерството за финасии ги додели буџетските пари а активност на партиите за 2006.

ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ПАРТИИ
износ по двете основи (во денари)

СДСМ
8,99 милиони
ДУИ
3,408 милиони
ВМРО-НП
2,31 милиони
ЛДП
2,638 милиони
ВМРО-ДПМНЕ
2,638 милиони
ДПА
1,868 милион
ЛП
1,676 милион
ЗНП
1, 577 милион
ПДП
906 илјади
ДПТ
906 илјади
НДП, ДЛБ, СП, ОПР,
ДПС, НДС и ПДТ
по 713 илјади

ВОНПАРЛАМЕНТАРНИТЕ
износ

ДСВ, РЗП, СХП, ЗП, ДА и ДА
по 521.000 денариБидејки е ова изборна година, ке биде интересно да се споредуваат и следат легалните финасиски извори на партиите и вкупното трошење на пари за избори...

Пратенички трансфери 2002-2006

Влегоа 13 партии, ќе излезат дури 18

Поместувања во распоредот на силите

Партија
Пратеници во 2002
Пратеници во 2006
СДСМ-ЛДП
60
45+10
ВМРО-ДПМНЕ-ЛП
33
10+5
ДУИ
16
15
ДПА
7
7
ПДП
2
2
НДП
1
1
СПМ
1
1
ВМРО-НП
0
13
ЗНПМ
0
4
НСДП
0
4
ДОМ
0
2
НДС
0
1


Вкупно 24 пратеници во сегашниот парламентарен состав ги смениле партиските бои, откако кон крајот на 2004 година Уставниот суд го поништи членот од изборниот закон со кој се забрануваа трансфери во Собранието.
-
Тие пратеници преминаа во новоформирани партии
-
Можноста да го променат тимот први ја искористија 13 пратеници од ВМРО-ДПМНЕ, кои отидоа во ВМРО-НП.
-
Потоа од таборот на ВМРО-ДПМНЕ се одвоија уште четворица пратеници, кои сега настапуваат како Земјоделска народна партија.
-
Од ДУИ се отцепи поранешниот собраниски потпретседател Хисни Шаќири, кој ја основа партијата Нови демократски сили.
-
Последниот трансфер се случи неодамна, кога тројца пратеници од СДСМ преминаа во НСДП, откако кон крајот на минатата година Тито Петковски беше првиот пратеник што досега го напуштил таборот на социјалдемократите.
-
Во исто време и Лилјана Поповска ја напушти ЛДП и ја формира ДОМ, а на неа и се придружи и Сашо Богдановски од ЛП.

Пушењето и гласањето

И пушачите се гласачи

Откако пред само неколку месеци ги поскапеа цигарите, набрзина го разви шверцот и ги поднаполни црните фондови на владејачките партии, Владата сега великодушно најави поевтинување на овој производ.

Поради високите цени, наводно, паднала легалната продажба и драстично се зголемил шверцот што Владата не можела да го елиминира поинаку освен со поевтинување на цигарите. И сето тоа, токму пред изборите.

Очигледно беше дека, наспроти ветувањата за полнење на буџетот, Владата, не само што им ги остави одврзани рацете на шверцерите, туку и самата влезе во „бизнисот“. И сега, откако ги „олесни“ потрошувачите, ги изневери очекувањата на производителите и на даночните обврзници, Владата ќе им овозможи на сите заедно евтино да пропушат пред изборите.

За економската политика на РМ

Научивме ли да ловиме риба?

Голема дискусија се развиват околу слепата послушност кај сите наши последни три политички влади према ММФ и Светска Банка. Нашите Бренд-Економисти, предупредуваат дека послушноста на владите према ММФ и Светска Банка, не води во евидентен напредок на Државната економија....

Дебатата за корисноста од аранжманите со ММФ и Светска банка е неспорна во делот на конзистентните макроекономски политики.

-Увезениот кредибилитет на кој почива кредибилитетот и на секоја Македонска влада до сега (сетете се само како се фалат пред гласачите дека имале склучен аранжман) си ја одигра својата улога во политичка економија.

-Основниот проблем е што во Македонија не се прави разлика на потеклото и контролата на капиталот и доброто управување (гоод говернанце) .

-Во Македонија домашните приватни инвеститори допрва се создаваат.

-Кај нас акумулацијата на капиталот не е природна.

Прашањето што природно се наметнува е до кога донаторите ќе трошат средства во Македонија. Станува збор, значи, за донаторската зависност, односно за приказната за ловење риба.

Досега сите економски политики се сведуваа на политиката на макроекономска стабилност. Се проектира економски раст без да се води сметка за реалните капацитети на теренот, за административниот човечки капитал за спроведување на проектите, за недостигот од институции со кредибилитет, што може да резултира со поизразена нееднаквост на граѓаните, со сиромаштија и со несоздавање нови работни места.

Има ли Македонија алтернатива? Можеме ли да се избориме за партнерски статус, со можност за замена на зависноста со сопствен кредибилит за мобилизација на ресурсите? Која е улогата на владата, а која на цивилниот сектор во овој контекст? Веќе се зборува за промена и на ММФ и на Светска банка за прилагодување кон новата околина. Како ќе се изврши таа промена? Кој ќе биде шампионот на промената? Многу интересни акции и идеи ја загубија целта, како на пример концептот на одржлив развој, едноставно бидејќи многу глобални цели треба да се остават за одлучување, односно да станат приоритет на локалните институции - на оние што треба да научат да ловат риба.

Во оценката на оваој напис интересна мисла кажа “волонтер“

За промени, биле тие и економски, потребна е жива сила, критична маса, школуван кадар (без интервенции на мама и тато), луѓе кои мислат со своја глава.

-А таквите ги избркавте од државава, откако пробавте да им го свиткате 'рбетот, волонтерски вадејќи им ја маста или наведнати над шалтерите на бирото за вработување.

-Се прашал ли некој кој работи по т.н. центри за анализи, стратегии, невладини организации? Татини и мамини, а со нив ниту ќе има промени, ниту ќе мрднеме чекор понапред.

Тие што вредеа си ги зедоа државите што мислат на својата иднина.


Monday, April 24, 2006

Игрите околу ИНГ

Пропадна дилот што победа значи

КОЈ ЈА ОДВРАЌА ИНГ ОД МАКЕДОНИЈА?
-ИНГ. Оваа банкарска групација беше последниот инвестициски лост за кој се фати коалициската Влада на СДСМ, ЛДП и ДУИ. Таа банка поврзуваше неколку важни моменти за иднината на оваа коалиција, па и воопшто на Македонија.
-
Во услови кога земјава остана на последно место по инвестициите, невработеноста (освен вештачки) не се намали, а оценката за бизнис-климата не се подобруваше, ИНГ можеше да биде замаец за создавање нов бизнис-амбиент.
-
Но, влегувањето на еден ваков познат банкарски бренд некому му пречеше повеќе одошто му требаше на имиџот на Бучковски.
-
ИНГ во Македонија се соочи со институционална блокада на повеќе нивоа, во вториот и третиот ешалон на власта. Не е исклучена можноста и дека луѓе од монетарната власт пратиле скриен сигнал до ИНГ дека не е пожелен во земјава.
-
Упатените во целата работа тврдат дека ИНГ се откажа од Македонија под силен притисок на банкарските лоби-групи и бизнис-олигарсите, кои не сакаат странични играчи во својот македонски атар.
-
Познавачите сметаат дека групацијата околу Хари Костов во Комерцијална банка се уште има многу силни инсталации во речиси сите пори на власта, па оттаму се верува дека олигарсите акционери, а во исто време и дел од управувачкиот борд на оваа банка, се главните противници на влезот на силната ИНГ, се разбира со логистичка поддршка на старите директорски кадри и на другите помали банки.
-
Она што ги исплаши домашните играчи е дека во исто време холандската банка ќе земеше огромен дел од колачот на постојните банки - од најголемите, од Комерцијална, Стопанска, но и од помалите,
-
Сетете се на предновогодишната изјава на еден моќен банкар (Хари Костов,з.м.) дека земјава нема да биде подготвена за странски банки уште најмалку две години?!“
-
Актерите во оваа пресметка би се нашле во две групации, едната на најголемиот политички губитник од оваа кризна ситуација (Бучковски, кој на своја страна би го имал министерот за финансии Поповски), а во другата би влегле бизнис-крилото на влашката група и банкарските босови.
-
Од проценките за политичката штетност на еден ваков судир ќе зависи дали тој ќе се отвори пред или по изборите - но веќе е сосема извесно дека раслојувањето на СДСМ ќе продолжи да се одвива по бизнис-шавовите што досега ги крепеше Бранко Црвенковски.

Христос воскресе, навистина воскресе

ВЕЛИГДЕН

Христос воскресе, навистина воскресе
-Со овој поздрав се поздравуваат православните христијани од Недела. Така се поздравуваат и по деновите на Велигден.
-
Помладите со радост се кршат со велигденски јајца, а мајките јајцата ги употребат во салата со марула.
-
Бабите и дедовците ги очекуваат најмладите од семејството први да им тропнат на врата, а целото семејство се собира на семеен ручек.
-
Луѓето се подготвуваат неколку недели за Великден, се пости и се „пости“, по дома се прават „генералки“, се подготвува софрата, се вапсуваат јајца...
-
И млади и стари в сабота навечер одат в црква, да го прослават воскресението на Исус Христос.
-
Оние што постеле изминатите денови, чекаат да се причестуваат
-
Во раните утрински часови на Велики четврток се вапсуваат јајцата и со тој чин почнува славењето на празникот.
-
Подзаборавениот обичај со „првакот“, првото вапсано јајце, да се погалат децата по обравчињата додека спијат за да бидат здрави и црвени како јајце.
-
Во последниве години Велигден е повод за масовни „журки“ околу црквите. Се разбира, „орото“ го водат младите
-
Велигден различно се прославува во двете поделени цркви.
-
Во Македонија, Србија и Црна Гора и во Русија овој празник се прославува по стариот Јулијански календар, додека останатите православни држави го прославуваат по новиот, Грегоријански календар.
-
Велигден секогаш го менува датумот, но денот секогаш мора да се падне во недела.
-
Постот за празникот почнува седум седмици пред самиот празник.Постот во православието е воздржување од мрсна и изобилна исхрана и од сите грешни задоволства, наслади и уживања. И самиот Исус Христос постел 40 дена пред да ја почне својата јавна проповед и да биде искушуван.
-
Претходниот ден е празникот Прочка (простување на гревовите) и овој празник секогаш го менува датумот во зависност од Велигден, но и тој секогаш се паѓа во ден недела.
-
Четириесет дена по Велигден е празникот Спасовден, па овој празник секогаш се паѓа во четврток.
-
Јајцето има повеќе значења од митски карактер. Тоа е симбол на обнова на животот, но поседува и магиски особини насочени кон здравјето и плодноста.
-
Црвената боја е боја на радоста и ја означува победата на животот над смртта.Помодарството да се вапсуваат јајца во други бои не е во духот на традицијата.
-
Православните верници на јајцата го испишуваат познатиот поздрав „Христос воскресе, навистина воскресе“. Симболите со зајак, пиле или друга живина имаат различни улоги во воскресенскиот циклус. Зајакот, на пример, ја симболизира и брзината со која во народот се пренела веста за воскресението на Исус Христос. Пилето и кокошката се симболи на плодност и означуваат вечен живот и траење.

Sunday, April 23, 2006

Подели па владај


ВЛАДАТА НАЈДЕ АЛТЕРНАТИВА ЗА СТЕЧАЈЦИТЕ

Придонесите ќе ги плаќа државата

Владата се служи со старата добра стратегија “Подели па владај“.
Преопасно и е пред избори да се соочи со 16.000 стечајци плус нивните фамилии, па во последен момент се реши да ја спроведе познатата стратегија.

Така најпрвин трите предходни влади ги скршија големите предпријатија. Имавме неколку фирми со над десетина иљади вработени. Сега немаме ниедна таква фирма со толкава бројка на вработени. Тие беа први на одстрел...

Еве сега пак иста стратегија кога успееаа да се здружат за една цел повеќе од десетина иљади луѓе...

Новиот предлог на Владата е 55 години старост, 25 години стаж и две години непрекинато пријавување на заводод за бришење на невработени.

Не ми е лапсуз. Јас го сметам како завод за бришење на невработени....

Имаме само три хомогени групи. Во нив е клучот....
-Пензионери
-Невработени и
-Вработени во Администрацијата...

Поштенска банка за еден долар !!

ПРЕТСТАВНИЦИТЕ НА ИНГ НА 25 АПРИЛ ВО МАКЕДОНИЈА

Очајнички обид да се продаде Поштенска Банка!

ПРЕМИЕРОТ БУЧКОВСКИ, ВЧЕРА ИЗЈАВИ ДЕКА ИНГ ИМА НОВА ПОНУДА ЗА ПОШТЕНСКА БАНКА, ШТО ТРЕБА ДА БИДЕ РАЗГЛЕДАНА ВО НАРЕДНИТЕ ДЕНОВИ

Мислам дека Бучко ке прифати од ИНГ цена и еден долар, само да не се лизне на последната шанса, за странска инвестиција од Бренд .....

Се навртува ли повторно водата на воденицата на МТ ??!!

ПРОПАДНА БИЗНИС ЗДЕЛКАТА ПОМЕЃУ "МАКЕДОНСКИ ЖЕЛЕЗНИЦИ" И "НЕОКОМ"

Оптичкиот кабел на Железницата оди на тендер

ДИРЕКТОРОТ НА ЖЕЛЕЗНИЦАТА, МИЛЧО СМИЛЕВСКИ ВЧЕРА ИСПРАТИЛ ПИСМЕНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ДО "НЕОКОМ" ДЕКА ЕДНОСТРАНО ЌЕ ГО РАСКИНЕ ДОГОВОРОТ ПОРАДИ НЕПОЧИТУВАЊЕ НА ОБВРСКИТЕ. "НЕОКОМ" ЌЕ БАРА ОТШТЕТА


Кабелот кој е грант од САД требаше да послужи за развој на мрежата на Железницата, односно за обезбедување на патните премини што се вкрстуваат со пругите. Со договорот, "Неоком" доби можност во наредните 15 години да користи четири оптички влакна од кабелот и обврска да монтира функционална опрема вредна 500.000 евра. Со оптичкиот кабел на Железницата можат да се нудат услуги во фиксната телефонија, како и Интернет.
САД донираше оптички кабел долг 280 километри, од кои, 130 треба да се стават под земја. Како што дознава "Вечер" под притисок на министерот за транспорт Џемали Мехази дел од кабелот деновиве ќе почне да се поставува под земја по должина на пругата од Скопје кон Гостивар за потребите на Штуловиот Универзитет. Поставувањето на воздушниот кабел е при крај.


Дефинитивно сме изолирани од светот

ЗА ТЕХНИЧКО ЗАСИЛУВАЊЕ НА ЕУ ГРАНИЦИТЕ-ШЕНГЕНОТ

Дефинитивно нашите К**рто и Мурто парти не ставија во Изолација со останатиот свет.

Кој можеше избега. Кој избега преку образовниот ситем, кој со полни торби со пари. Но сите бегаат....

Вака ако продолжиме нема да се вратиме на пирајките, туку ке се вратиме и на дрвените рала....

Туц-туц-ум-ум-бам-бам... Музика

СЕЛЕКЦИЈА СПОРЕД ХАРИС ЏИНОВИЌ -Техниката ја уништи музиката

Музиката во последно време е деградирана.
-
Моментно најпопуларни личности во светот на музиката се диџеите.
-
Туц-туц-ум-ум-бам-бам... Не знам што е тука музика!?
-
Техниката ја уништи уметноста.
-
Кои се тоа песни во електронската музика?! Ги нема, нема мелодија, има само дум-дум...

Ја иако не се разбирам претерена во музика се слагам со Харис.
Е сега младиве ке ме распнат, ама нема везе. Имам право на свое мислење.

Дали е ова рецепт како да се затвори А1

ЕПИЛОГ НА КОНКУРСОТ ЗА НАЦИОНАЛНИ ТВ ВО СРБИЈА - БК телевизија повеќе не постои

Дали Српсаката вледа, покажува рецепт, како да се затвори медиум кој нешто значи....

Saturday, April 22, 2006

Сезона на печурки сепак се наближува

Евроазиската стратегија на САД -Војната пред портите на Иран

Најголем повод за оваа војна во видно поле е нуклеарната програма на Иран.
-
Државата не сака да се откаже од неа. Не ги прифати препораките на Советот за безбедност.
-Пропадна и
Релативно млакото кинеско-руско посредување
-
американските експерти веќе докажуваат дека "Иран за 16 дена може да произведе нуклеарно оружје°.

По ова не преостанува ништо друго, туку да се изврши удар врз иранските нуклеарни постројки дури и со ограничени нуклеарни средства.
-
Се поставува прашање дали радикалниот ислам сака да ја навлече Америка во нова бездна?

Вистинска врвна причина за евентуалната војна против Иран е, сепак, во опстојувањето на САД на позициите на евроазиската стратегија. "Тој што владее со евроазиското плато владее и со светот° (З.Бжежински. "Големата шаховска табла°)
-
Таа стратегија доживеа ажурирање во "картата на глобалната иднина°
-
Направени се нови исчекори кон исток - изградени се или се договара изградба на нови бази во таа стратегиска насока и сл.
-
Дел од таа стратегија се и војната во Авганистан и Ирак.
-
Во 2020 година терористичката и антитерористичката војна сў уште трае;
-
за десет-петнаесет години глобалниот тероризам со исламски предзнак ќе го предводи внукот на Бин Ладен;
-
ероризмот ќе се ситуира и на орбиталните позиции (сателитски);
-
Европа нема да биде суперсила. Меѓутоа, непосредно ќе се соочи со радикалниот ислам, како поради сў побројната миграција, така и поради ширењето. Ќе има граници со исламските земји контролирани од фундаменталистичката теократија и шеријатските режими.
-
На глобален план Кина, Индија, Бразил и други земји што веќе со години имаат висок раст на бруто-национален доход ќе ја достигнат Америка, што навестува сериозни промени во односот на силите на глобален план.

повеќе во написот на Утрински
Број 2063 сабота, 22 април 2006 - Анализа

Тамбурковски во притвор

Тамбурковски се товари за финансиска штета на велешката Топилница од 390 илјади евра, а меѓу другото ги водеше стечаите во Експорт-импорт банка, "Газела" и во ФАС
-
Тамбурковски, ќе оди во притвор од 30 дена. Основниот суд во Велес завчера му ја изрече оваа мерка на Тамбурковски, откако тој два пати по ред не се појави на закажаното рочиште.
-
Последниот скандал во неговото работење е случајот околу тендерската продажба на Топилница.
-
Ангажиран беше и за стечајот на Експорт-импорт банка--
-
ги водеше контроверзните стечаи во "Газела" и во ФАС
-
Во ФАС беше сменет по барање на доверителите, кои го обвинуваа дека сака да ја продаде фабриката на близок роднина.
-
Во "Газела", пак, едвај избегна линч од страна на работниците кои реагираа на неговата одлука за продажба на фабриката на сомнителниот бизнисмен Флоријан Дос
-
Тамбурковски се товари и за незаконска соработка со фирмата "Топинг" која преработува олово, а на чија сметка тој префрлал поголеми количества олово од фактурираните.
-
Во случајот со Експорт-импорт банка, која отиде во стечај 2004 година, според извештајот на Тамбурковски, не беа признаени и се оспорија милионските побарувања и хипотекарните договори што ги има Народна банка со Експорт-импорт.

Што убаво досје

Утрински
Број 2063 сабота, 22 април 2006

Платите на ДИК

Никој не смее да има поголема плата од пратениците!

Утрински Број 2063 сабота, 22 април 2006 На прво место

Пратениците вчера не дозволија членовите на Државната изборна комисија да имаат повисоки плати од нивните
-Новиот состав на ДИК, кој прв пат ќе биде професионален и со мандат од пет години, покрај платата, нема да има никакви дополнителни паушали и дневници.
-
петте члена на ДИК ќе земаат месечно по 42.240 денари,
-
заменик-претседателот Субхи Јакупи - 43.500 денари,
-
претседателот Јован Јосифовски - 44.800 денари.

За народните избраници изгледа фрустрирачки тоа што имаат помали плати од некои избрани функционери, бидејќи на тој начин се „девалвирала пратеничката функција".
-
Во моментот повисоки плати од пратеничките имаат вицепремиерите, претседателите на РСС и на Уставен суд
-
министрите, гувернерот, народниот правобранител, директорите на државните агенции

Блогерите и имиџот на Компаниите - Брендови

Имиџот на компаниите во раце на блогерите

Капитал, Број 338, 20.04.2006

За компаниите кои вложуваат милиони во градење на својот имиџ блогерите станаа вистинска ноќна мора. Грешката на производот или нељубезноста кон купувачите може да предизвикаат лавина критики кај он лајн коментаторите. Освен угледот компанијата поради бесот на блогерите често го губи и профитот
-
Благодарение на Интернет, незадоволството на еден купувач многу брзо може да се претвори во масовен бојкот на некој производ или компанија.
-
Поради тоа се повеќе компании внимателно следат што пишуваат блогерите за нив
-
Кај нас светскиот тренд на блогирање е во своите почетоци.
-
За жал многу наши компании се уште немаат ни веб страни, а камоли да следат што македонските блогери пишуваат за нив

Е сега. Првата голема реакција на Блогерите во Македонија беше по душманското однесување на МТ према своите корисници, а поврзано со АДСЛ случувањата.

Тогаш неколку блобери го покренааа познатиот блог
р-Еволуција . И што се деси. Се деси за наши прилики несватливо да под влијание на блогерите од р-Еволуција , попушти МТ и ги врати старите услови во договорот со корисниците.

Поради овој блог кој е еден од најопознатите блогови во Македонија и многу влијателен, се пореметија бизнис плановите на МТ за придобивање на нови корисници. МТ тоа не сака да го признае. Но МТ сеуште трпи штета, т.е. корисниците преку овој блог се обидуваат да ги убедат сопствениците на МТ дека КОРИСНИКОТ КОЈ ПЛАЌА Е СЕКОЈПАТ ВО ПРАВО.

Нагласувам дека ова е еден од ретките Блогови каде не се осеќа и нема партиско влијание, од ниедна од Македонските партии.

Блогерите влијааат секако и на политички план кај нас.

Како се приближуваат изборите се повеќе се слушаат аргументите на Македонските блогери.

Се деси и нешто за наши услови несватливо актуелен политичар да отвори свој блог. Блогот на Макрадули Јани – Наша Шанса

Очекувам да во брзо време овој тренд на политичари - Блогери се рашири. Тоа е секако добро за Македонската демократија. А секако ќе биде добро и за политичарите кои така ке бидак во контакт со гласачите.

Овој тренд на блогери политичари е евидентен во светот на развиените демократии.

Макрадули Јани - инспиративно за Законот за ЕК

http://janimak.blog.com.mk/node/17888#comment

Ова се мои коментари

Господине Макрадули

“..И јас долго време, професионално сонувам за оваа година, бидејки и јас сакам да плаќам пониска цена, сакам да зборувам за исти пари еден час, а не како што е сега случај, една минута..“

Кај ти се игуби сонот господине макрадули. Ова го сонуваш на 17.02.2005.
Сеуште си изгледа во сон и не гледаш дека ништо од сонов не ти се остварило до денеска:
• и јас сакам да плаќам пониска цена
• сакам да зборувам за исти пари еден час

Законот е супер, тоа стопати го кажавме но со спроведуваше на законот имаме проблем Госп. Макрадули..

Господине Макрадули

http://www.sobranie.mk/stenogrami1/StenDocs/092%20sednica%2002%20prodolzenie%2017-02-2005.pdf

Еве го линкот од стенограмот од каде Јани со просто copi/paste направи пост.... ПДФ документ, за да не се мачите стенограмот на Јани е на 23 страна од ПДФ документот.

Ви велам јас дека го читав ова еднаш.

Јани Интернет е моќна справа, ако знаеш да ја користиш!!, и ако ти е достапна. За жал достапноста е многу мала (ИП-од твојот прв пост). Интернет кај нас се продава сеуште на грамови....

Господине Макрадули,

Читајки го уште еднаш, целиот ваш говор на собраниската седница, дојдов до повеќе заклучоци

-Дури и Спире Мавровски би ви позавидел на должината на говорот.
-Да не знаев дека сте член на партијата на власт, ке мислев дека сте опозиција....
-Па со кого Вие таму на таа седница сте се бореле, со сопсвената Влада ?

“..И тогаш и сега мислам исто. Знам не помагам многу со ова, но имам чиста совест што тогаш сум зборувал и на што сум укажувал..“

И ако мислите дека лично сте се амнестирале со овој говор пред сегашната јавност, се лажете...

Од Вас како упатен стручњак во оваа област, се очекуваше повеќе да се потрудите за целите за кои зборувате во овој инспиративен говор...

Но Вас по донесување на Законот за ЕК и Стратегијата одеднаш Ве снема...

Friday, April 21, 2006

Пак за МИА

КОНТРОЛА ВРЗ МЕДИУМИТЕ-Владини монополи

Трансформирање на МИА во а.д. во државна сопственост е хибридна форма на владина контрола на медиум, каква што можеби има само во Северна Кореја, ако демократизацијата на медиумите и таму не отишла чекор понапред

Во сите цивилизирани земји е голем ерес Владата, како извршен орган на власта составен од владејачките партии, да има директна финансиска и кадровска контрола врз медиуми.

Повеќе за историјата на МИА во написот на Дневник....

Година на пропаднати ветувања за Инвестиции

Ништо од УБАВИТЕ ЖЕЛБИ на владата-Пропаднаа сите ветени инвестиции

ИНГ, Рајфајзен банк, Кредит агрикол, „Сименс“, „Џонсон контрол“, „Мицубиши“, „Турбоинститут“, и покрај најавите од Владата, не инвестираа во Македонија

Во последните две години странците во земјава инвестираа 270 милиони евра. Од нив, 175 милиони се парите со кои австриската компанија ЕВН во минатиот месец ја купи ЕСМ Дистрибуција.

Според неофицијалните проценки, обемот на странските инвестициите ќе беше над една милијарда евра ако во земјава вложеа германски „Сименс“, американски „Џонсон контрол“ и јапонски „Мицубиши“.

корупција,

шверц,

неодговорна власт,

неорганизираност,

ситна, но во локални рамки доволно моќна олигархија,

инструментализирано судство,

нефункционален катастар,

неконзистентната даночна политика

регионалната нестабилност

општата сиромаштија,

невработеноста

нерегулираниот пазар на работна сила.

Велики Петок

Христос воскресна
Христос воскресе - навистина воскресе, е поздравот со кој од утре (се мисли на недела) секаде во светот ќе се поздравуваат православните христијански верници, одбележувајќи го еден од најголемите празници, Христовото воскресение - Велигден.

Биењето на црковните камбани вечерва на полноќ (сабота) ќе го означи настапувањето на празникот кој, според христијанското учење, ја симболизира победата над смртта, откако Исус Христос воскреснал од мртвите докажувајќи ја својата божествена моќ.

е-Трговија без е-Банки

Поведени од потреба да уплатиме една услуга со кредитна картичка издадена се разбира од Македонска банка, пробавме да уплатиме со наша кредитна картичка, но за жал на сите нас добивме одговор дека кредитни картички издадени од Македонија не можат да се користат во платниот промет со светот - на црна листа се.

Thank you for contacting customer support.

We are currently unable to process transactions originating from the following countries:

Bulgaria
China (including Hong Kong)
Ghana
Indonesia
Macedonia
Malaysia
Pakistan
Singapore
Romania
Vietnam

In addition, the United States Government asks that we do not conduct business with these nations:

Iran
Syria
Sudan
Cuba
Iraq
Libya
North Korea
Nigeria


If your credit card is issued from an establishment located within one of these countries, or if you reside in one of these countries, you will not be able to complete a purchase from our website or access our network. We apologize for any inconvenience that this may cause.

Thank you,


Коментар на еден од моите пријатели кој уствари покушаваше да ја изврши уплата беше

u koja vukojebina zhiveeme :)“ и “ајде да ги пакуваме куферите“

Па сега видите со кои земји светот не сврстува, со земјите во кои царува компјутерскиот и не само компјутерскиот криминал и со земјите во кои царува тероризмот.

И по двете лини, припаѓаме во вакви земји.
http://www.webmasterlinkup.com/viewtopic.php?t=1393
http://www.webhostingtalk.com/showthread.php?threadid=303779

Каква е-трговија кога банките ни ги владеат политичките партии на власт.

Сите ујдујрми на политичарите ги пратат банките.

К**то и мурто партиите си имаат свои банки.

Едните ја владеат Комерцијална, другите Македонска...

Е кој светски банкарски бредн ке влезе во ваква држава каде владеат к**то и мурто партии.

Влезе Грчка банка за да ги штити своите инвестиции.

Влезе Словенечка банка од истите причини.

Од истите причини сега треба да очекуваме само некоја помалку позната Австриска банка да влезе и толку, за сега... Додека не ја продадеме водата што ја пиеме, патиштата и мостовите ....

Додека не влезе некој бренд со сериозна инвестиција, нема да влезе ниедна банка со светско реноме...

А да заборавив, можеби годинава ако се ребрендира МТ, ке очекуваме и некое банкиче од Германска провиниенција...

Сево ова е последица и рефлексија на вистинските случувања во земјава.

Па се чудиме зошто не изолираат.

Луѓе болни сме од арамиски навики, а тука во државата арамиите се штитат од државни институции (судство, полиција ...).

Арамиите си имаат своја држава и се додека не се смени оваа состојба ке бидеме изолирани и ставени во карантин.

Додека..... не се случи вистинска р-Еволуција.

Е-трговија со сонценце
Thursday, April 20, 2006

ХД-ДВД-дискови и уреди

Почна продажбата на ХД-ДВД-дискови и уреди

Првите уреди и дискови од новиот формат ХД-ДВД влегоа во продажба во САД.
-
Зад ХД-ДВД стои конзорциум на електронски компании предводени од „Тошиба“
-
зад блуреј друг конзорциум предводен од „Сони“.

Обата формата-претенденти за титулата може да складираат многу повеќе податоци, што е многу важно ако се знае дека телевизијата со висока резолуција, која веќе станува нормална појава на Запад, има потреба од големи мемориски капацитети за да понуди слика со врвен квалитет.
-
Обата нови формата користат син ласер за запишување информации.
-
Тој ласер има помала бранова должина, па може да запише многу повеќе податоци на диск со пречник на сегашните дивидија.
-
блуреј-дисковите ќе имаат капацитет од 50 гигабајти, додека ХД-ДВД на Тошиба ќе имаат капацитет од 30 гигабајти.

Велигденски јајца и Великичетврток

Обичаи. Денес е Величетврток
Прво црвено јајце за бериќет
Првите три јајца се вапсуваат пред изгрејсонце за да не ги види сонцето и затоа, според верувањата, не се расипуваат со години

Утрински -
Број 2061 четврток, 20 април 2006 - дневник

Старите адети кажуваат дека в зори на Величетврток треба да се вапса барем едно црвено јајце.
-
Првото вапсано јајце му се наменува на Господ и се нарекува Господово јајце.
-
Второто е за домаќинот на семејството
-
Третото за бериќет и за стоката.

Првите три јајца се вапсуваат пред изгрејсонце за да не ги види сонцето, па затоа, според верувањата, јајцето-првак не се расипува со години.
-
За првото јајце се верува дека има магиска моќ, па затоа неговото место е под иконата.
-
Во народните преданија се вели дека со него се лекуваат одредени болести.

Обичаите велат дека домаќинката не треба да биде гладна кога започнува со вапсувањето на јајцата. Треба да касне макар еден залак леб, зашто, наводно, доколку вапсува на празен стомак, таквите јајца не носат радост, туку би можело оној што ги вапсува да биде несреќен и болен...

Сепак, и во вапсувањето јајца, како и во сите други нешта што се работат, секогаш е најважна добрата мисла. Така, штом излезат првите сончеви зраци на Величетврток, домаќинката (или кој било што ги вапсува јајцата) ги буди најблиските и со првото јајце им поминува по лицата со зборовите: црвено, бело, дебело!

Инаку, вапсувањето на јајцата за Велигден е еден од најасоцијативните обичаи за самиот празник, што, всушност, претставува симбол на животот и на раѓањето, а црвената боја, со која најчесто се бојат јајцата, ја претставува Христовата крв.

Тој обичај, според преданието, потекнува од чинот на Марија Магдалена, која по Христовото страдање тргнала во Рим за да го проповеда евангелието. Кога излегла пред царот Тибериј, му подала црвено јајце и рекла: "Христос воскресе". Оттогаш, спроти Велигден, христијаните ги бојат јајцата и со тоа го одбележуваат Христовото воскреснување.


Што ке добиеме ние како граѓани од продажбата на преостанатите акции на МТ

По одлуката на Владата да ги продаде акциите во телекомуникациската компанија
Унгарците во игра за државниот пакет во „Телеком“
Унгарците ќе го поскапуваат телефонот, а власта ќе биде со врзани раце

Утрински -
Број 2061 четврток, 20 април 2006 - дневник

Иако многу се надева владата од оваа продажба и очекува да инкасира
минимум 274 милиони евра во својата каса од продажбата на 45 отсто акции во "Телеком".

Мојата прогноза е дека ке нема интерес за купуванје на малцински пакет - па набргу ситуацијата ке биде таква да Владата ке ги повлече акциите од продажба на берзата...

Регулацијата на цените единствено останува во рацете на Агенцијата за електронски комуникации, како регулаторно тело.

Што добиваат граѓаните од оваа продажба ?
-
граѓаните нема да видат некое големо фајде
-
Поевтинување на импулсот тешко дека ќе има, а повеќе од сигурно е дека цената на телефонските услуги ќе одат нагоре.

Националното албанско движење на Илирида во Македонија

Промоција на Националното албанско движење на Илирида
НАДИ сонува унија во Македонија

Албанскиот политички блок го оценува движењето како несериозно

Утрински -
Број 2061 четврток, 20 април 2006 - Дневник

Појавувањето на т.н. Националното албанско движење на Илирида, или скратено НАДИ, кое деновиве преку печатот на албански јазик се промовираше како политичка опција која бара федерализација на државава
-
НАДИ побара македонското Собрание итно да свика седница и привремено да ги замрзне парламентарните избори
-
Ургентно да се иницира постапка за измени на Уставот според кои Македонија би се прогласила за Унија на два еднакви народа или државна заедница на Илирида и на Македонија.


Ревизор контра Пенов

Ревизорот го обвинува Пенов за задолжување без одобрение
Утрински - Број 2061 четврток, 20 април 2006 - На прво место

Државниот ревизор во направениот увид за работењето на поранешниот градоначалник на Скопје, Ристо Пенов, констатирал дека Градот Скопје се задолжувал без одобрение на Советот.
-
Градот го прекршил Законот јавувајќи се и како директен набавувач на повеќе инвестициски материјали.
-
Се оспорува постапката за избор на концесионер на Меѓуградската автобуска станица во Скопје
-
Градската власт неосновано им исплаќала паушали на градоначалникот, на секретарот и претседавачот на Советот, како и на советниците-членови на комисиите
-
Неосновано на градската администрација за Божик и Нова година, биле делени бонови за кои, пак, не бил пресметан персонален данок.

Буш прети со нуклеарен напад врз Иран

АКО ОТКАЖЕ ДИПЛОМАТИЈАТА-Буш не се откажува од нуклеарен напад врз Иран

Американскиот претседател Џорџ Буш не се откажува од можноста за напад врз Иран со мали атомски бомби ако пропаднат сите дипломатски напори за скротување на нуклеарните амбиции на Техеран

САД не успеаја да обезбедат меѓународна поддршка за остри санкции спрема Техеран

САД инсистираат дека Иран настојува да произведе нуклеарно оружје и затоа мора да му се застане на пат - со дипломатски напори, а ако треба и со сила.

Зошто повторно се задолжуваме со кредит за Електростопанство - нели го продадовме

МЕПСО доби 25 милиони долари од Светска банка

Со пет милиони евра од овој кредит ќе се финансира изградбата на 400-киловолтниот далновод од Битола до Лерин, долг 40 километри.
-ќе се обезбеди континуитет во транзитот на електричната енергија

Со него ќе се финансира и изградбата на трафостаници и ревитализацијата на постојните, меѓу кои е и „Скопје 5“.
-кредитот ќе овозможи функционирање на македонскиот преносен систем и ќе го подобри снабдувањето со струја, посебно во услови на недостиг на електрична енергија на светско ниво.
-Владата најмногу ќе вложува во сообраќајната инфраструктура и во електроенергетската мрежа

Струјата за индустријата ќе поскапи за 15 отсто


Струјата за големите индустриски капацитети ќе поскапи за 15 отсто
-Причината е повисоката цена на електричната енергија од увоз.
-Големите потрошувачи сега за струја плаќаат по 1,6 денари за киловат-час. Но цената на увозната е драстично поголема во однос на лани и се движи од 2,3 до 4,4 евроценти за ноќна тарифа и до 6,9 евроценти за дневна.
-Просечната цена што сега е понудена е меѓу 4,5 и 5 евроценти за киловат-час. Во минатата година таа изнесуваше 3,6 евроценти.

Инаку Енергијата има големо учество од околу 30 отсто во цената на индустрискиот краен производ.

Wednesday, April 19, 2006

Како Владата ја финасира кампањата...


ВЛАДАТА ПРЕДИЗБОРНО СЕ РЕКЛАМИРА

"Одиме напред"

ПОТРОШЕНИ СЕ РЕЧИСИ 3 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА РЕКЛАМИТЕ НА СЕКРЕТАРИЈАТОТ ЗА ЕВРОПСКИ ПРАШАЊА

"Одиме напред" е најновата медиумска кампања на Секретаријатот за европски прашања и на Владата за којашто се потрошени речиси 50.000 евра.
-
Според Владата, целата кампања немала допирни точки со политиката, а блискоста со денот на изборите била само коинциденција.
-
Со цел граѓаните да се запознаат со придобивките од добивањето на кандидатскиот статус на земјава
-
72 објави во дневни весници, 24 во неделни изданија, и 250 емитувања на локални и национални радиостаници.
-
60 билборди низ земјава.
-
Предавања во десет града низ земјава,
-
Во тек е изработка на третата брошура "И сонцето е ѕвезда"

Колку лесно ги трошат нашите пари во неуспешни проекти !!

Blog Archive

Site Meter