Search This Blog

Saturday, January 16, 2016

Заев да најави повлекување од СДСМ - демократски партијски промени

Ако сака Заев и старата елита на СДСМ да престане ерозијата на недовербата во СДСМ - Заев, Шекеринска и старите кадри од СДСМ треба да најават партијско одстапување на следниот партијски конгрес кој би се оджал  по овие предвремени избори, ако воопшто се одржат. Ако велиш дека си за демократија треба првин тоа дома да го спроведеш и да ја укинеш сулинократијата најпрвин во СДСМ. Треба под итно да бараат нова свежа крв меѓу членови на СДСМ кои до сега не се појавуваа во јавност. Да го смени статутот на партијата и да дозволи фракции на пример. Да воспостават правило ако некој изгуби на избури веднаш да си поднесе оставка од партијското раководство и да оди во советот на партијата. Ова во нормални партии кои се демократски не ни треба да го пишува - тоа е практика во скоро сите европски демократски партии. Да се сучуваат и слични други демократски промени во СДСМ. За да кажеш дека си демократа треба прво демократски да си ја средиш куќата т.е. партијата.

Јас лично се согласувам со ставот на Заев дека несмее да се излезе на избори каде не се исполнети пржинските договрни услови за чисти избори.

Заев уште сега треба јавно да го најави своето демисионирање од раководството на СДСМ - да остане во СДСМ но во позадина. За да ја поврати довербата јавно треба да најави дека на изборите тој лично нема да учествува ниту како пратеник - а особено не како кандидат за Премиер. На Заев мора да му биде јасно дека во борбата за вистината за Македонија тој и самиот се потроши, како што го потроши и Груевски.

Thursday, January 14, 2016

Кланање ...

Поради потребата добро да ми се испразни бешиката во последно време употребувам рецепта кога одам во ВЦ- да седнам на шољата, да ги слечам панталоните или пиџамите до грежњеви, широко да ги раширам нозете, да ги ставам рацете на стопалата и што повеќе да притиснам со телото на стомачниот дел. Денеска кога го правев ова - се подсетив дека сето ова ми личи на една јога вежба (некојпат во младоста додека студирав вежбав јога). Па така клекнат чекајки да ми се испразни бешиката - ми прелета мисла низ главата, дали клањањето на верниците од муслиманската вероисповест има поврзаност со соодветната јога вежба. Можеби и да има ... 

Спање, срање и е*ање ...

Има една кумановска поговорка која вели ако сакаш да имаш долг и добар живот мора да ти се погодат три ствари (по кумановски де): Спање, срање и е*ање ...

Wednesday, January 13, 2016

Совет за мочање/мокрење - за постари мажи/повозрасни де :)

Веќе неколку години особено во зимските периоди ме мачи бешиката или што ли е. Имам чест нагон за мочање/мокрење - и покрај тоа на крајот имам чувство дека не ми се празни целосно бешиката. Скоро секојпат додека мокрам ме печат и каналите за мокрењето. Уште ако сум малку настинат проблем- тешко мокрам. Секојпат во такви прилики ке се сетев на детството како кога ке излезам за мокрење на село во долгите летни ноќи, гледајки во млечниот пат, уште ако сум јадел лубеница - мокрев како од тече од цивун од чешма со јак проток на вода. Мокриш убаво до крај и после правец на слатко спиење. Ако пак е зима - шараш со мокраќата по снегот и си го пишуваш името :).
Проблемот настана кога дојдов блиску до 60-сетите години од животот. Ми недостасува искрајно чучавец. Убаво да чучнеш и да се испразнеш притискајки ја бешиката со колената во стомакот. Но вака на современите шољи жива мака. Мокриш неколку пати во ноќта и повеќе пати дење а имаш чуство на сеуште полна - недокрај испразнета бешика.
Пробував повеќе методи за да си помогнам. Често пијам и чаеви. Додуше пијам течности и вода во доволни количини - ја сакам водата. Ја пијам секојпат кога ке осетам жед.

Од пред некој ден чучнувајки на шољата за да мокрам и размислувајки си како да си помогнам - решив наместо со собрани нозе додека мокрам да ги раширам нозете што повеќе можам за да демек ги осободам каналите за мокрење од притисокот на нозете во и околу бешиката и каналите за мокрење. Како да ми олесна - како да си го најдов лекот. Не случајно се вели дека лекојпат е тука и секојпат е многу евтин - само треба да ти текне - да ти светне... Со максимално раширени нозе ддодекаш мокриш седејки на шољата се мокри многу полесно

Saturday, January 09, 2016

Пројект - Жални врби (надграден и проширен) ... Груевски Македонски Царе

Сношти пак јас си сонувам, се како на филм во боја.
Обичај е меѓу нас фотографите кога ке дознаеме некоја нова убава патека каде можеме шетајки да фотографираме да си јавуваме дека таму и таму има прекрасна патека каде може да се помине убаво и попат да се направи добра фотографија. Е - ми се јавува пријател на мобилен и ми вели знаеш што: оди веднаш на коритото на Вардар од Камени мост нагоре да видиш што “лудаците“ овојпат направиле. Го прашувам што кажи, не ме мачи мислејки дека е некаков штос. Не е штос, но не ти кажувамнам на телефон, мора да го видиш самиот, но земи со себе и апарат. Јас во тој момент бев во автобус упатен кон Центар и си велам ај ке свратам да видам што е штосот. Одам јас до Камен мост се симнувам во мајор коритото и што да видам во средината на Вардар таму каде тече водата, сосе целата канализација направена е рајска градина. Ги тријам очите мислејки дека сонувам но не. Узводно се направени такви рајски градини кои се надоврзани една на друга испресечени со мали градежни зафати како оние на сред улиците низ Скопје и насадени со сето можно украсно зеленило и сите можни цветови кои до тогаш дури и не ги бев видел. Се насмејав во себе - па добро бе на кој ЛУДАК му текна да изгради вакво нешто, кога само еден посилен дожд ке го однесе ова се во неврат. Одам нагоре и по малку ми беше криво што немав со себе фотоапарат иако  никојпат не сум без апарат. Велам никој нема да ми верува дека вакво нешто постои а постои. Седнав на една клупа малку да се одморам на една од многуте клупи попат низ коритото на Вардар. Врие од народ кој шета меѓу рајскава убавина. Меѓу народот ме изненадија многу странски туристи. Во близината имаше собрано народ покрај еден панел со огромен ЛЕД ЕКРАН. Одеше сечење на лента на проектот “Жални врби  (надграден и проширен)“. Ги гледам изнаредени сите парламентарни фаци од позиционите партии на ВМРО-ДПМНЕ со својата коалиција. Во првиот ред позади беше цела влада. Сите дотерани и облечени со знаменца весело мавтаат додека лидерот Груевски пред да ја пресече лентата соопштува:
Никој не ни веруваше кога го почнавме овој сега веќе грандиозен проект. Скромно го почнавме овој грандиозен проект на уредувањето на коритото на Вардар со засадувањето на првите три жални врби. Но ние кога нешто ке ветиме ОСТВАРУВАМЕ - за разлика од нашите политички противници који додека беа на власт камен на камен не ставија. Ги трошеа буџетите а ништо не изградија. Но ние етапно продолживме со остварување на нашите плански ветувања. Ги изградивме многуте споменици долу од врбите нагоре. Ене ја препознатливата девојка која скока во Вардар и ги наброја стотиците споменици низводно. Со овој проект на спомениците ние ги вработивме сите завршени студенти на уметностите кои ако не бевме ние ке останеа никојпат не вработиени и досега ке се иселија во странство. Поради бројните проекти на ваквите споменици ги вработивме и сите класи на сегашните студенти на уметностите. Проектот го продолживме со изградбата на неколкуте градски плажи покрај мајор коритото со ситен солен песок увезен од Грција и палми од Африка, ветувајки Ви дека не мора да одите во Грција на нивните скапи плажи - сето тоа Ви го донесовме тука. Со тоа заштедоме големи пари кои ке се одлејаа во соседна Грција. Нема да заборавам дека се огромни очекувањата и желбите на завршувањето на Панорамското тркало и проектот на новиот Луна парк кои се во почетна фаза. Иако е тоа сеуште во развој и е мала тајна вакви панорамски тркала но малку помали ке градиме и во Гостивар, Тетово, Велес и Гевгелија. Ние сме домаќини и размислуваме за секој денар кој го трошиме да Ви донесе два а попат сето тоа да изгледа светски а наше. Не е случајно продолжува Груевски што Скопје стана најпосетуван град од европските светски метрополи. Видете само колку групи од странски туристи се шетаат низ центарот и весело фотографираат. Понатака продоживме со зградите по левото течение на Вардар, почнувајки со новата зграда на Царината, новиот прекрасен објект на Водовод, обновениот Стар театар, Музејот на ВМРО, Грандиозниот Археолошки музеј, низата од згради за останатите државни институции сосе Зградата за надворешни работи, кои до тогаш нели беа под скапи кирии. И тука штедиме од Вашите пари. Продолживме со уредувањето на плоштадите и пристапните патишта околу овие објекти уредувајки ги со бекатони и разни мермерни украси со сите оние споменици и многуте фонтани, кои ги градевме се надолу до Црквата на Света Богородица, заштитничката на Скопје. Посебен белег и атракција даваат војниците на Александар Македонски кои шетаат межу спомениците. Сите сакаат да се фотографираат со нив. Да не заборавам да ги додадам велосипедиските и рол патеките од двете страни на Вардар. Сега таму се шетаат сите скопјани, во друштво на своите фамилии, и дишат од убавиот воздух кој со специјални пумпи го пумпаме секојдневно 24/7 од воздухот од Шар Планина. Соопштувам дека овие специјални пумпи и цевоводи се проект на наши млади каддри од Машинскиот факултет. Овој патент е сега баран низ светот. Со ова дадовме допринос за намалување на загаденоста на воздухот од Гостивар Тетово се до Скопје и низводно сега за сега до Велес. Во финални пресметки семе за економска оправданост на пумпање на свеж воздух во зимските денови во најзагадените МК градови Гостивар, Тетово, Скопје Велес, Битола и Куманово. Но ако размислиме дека животот на нашите граѓани нема цена се поблиску сме до одлуката недостатокот на ветерот во МК градови во зимски услови да го надокнадиме со пумпање на свеж воздух од околните планини. Ке откријам и уште еден проект кој е тајна. Долж целото течение на Вардар таму каде нема вакви рајски градини ке градиме систем на мини хидроцентрали. Системот е прост и е дело на друга група на студенти од Машински, Електротехнички во комбинација со студенти од Аритектонскиот факултет. Се гради во многу делници мала брана - а над Вардар дож неговото течение се поставуваат многу бројни турбини како за воденица и целата кинетичка енергија се претвора во елктрична. Се е поврзано со систем на нивелација на водата, како расте водата така турбините одат погоре и обратно како се намалува одат подолу. Ова ке биде најголемиот енергетски зафат во историјата на МК хидроцентрали и ке ни овозможи да се ослободиме од увозот на електрична енергија. Со тоа ке ги уживаме економските, финасиските и еко плодовите. И за овој проект иако е во најава има заинтересирани многу странски држави е мултинационални компании.
Не застанавме тука ги изградивме сите оние пешачки мостови над Вардар, каде преку изложување на скулптури на сите историски личности го продолживме проектот на запознавање со нашата историја и крупните историски фигури кои живееле и твореле тука од предисторијата до денеска. Тоа е нашата историска читанка на отворено. Овој проект веќе е преземен од Белград и неколку други метрополи. Сето го продолживме со спектакуларните фонтани низ  коритото на Вардар. Кога ги подигнавме првите галии во Вардар, некои ни се подсмеваа дека се тоа залудно потрошени пари. Сега погледнете како е сето ова. Галиите се полни со посетители од кои пола се од странските посетители кои носат странски пари повеќе и од најголемите странски инвестиции. Сето ова позитивно се одразува на нашите финасиски текови и имаве позитивни трендови во вработувањето кое никојпат не било поголемо. Сега имаме ситуација да ни се враќаат нашите некогашни иселеници во Просперитетна Македонија. Се гордеам со сите Вас кои учествувавте во остварување на сите овие проекти (покажа со раката кон бројните домашни но и неколку странски инвеститори). Забележав и неколку групи на банкари од Кина кои со знаменца на Кина и Македонија весело одпоздравуваа - беа во посебна ВИП ложа и одпоздравуваа на насобраниот народ кој во диелириум ракоплескаше и извикуваше. Ечеше: Груевски Македонски Царе, Груевски Македонски Царе, ГруевскиМакедонски Царе, ... Посебно во одпоздравувањето се истакнуваше ложата во која беа сместени ромите на Амди Бајрам кој со рејбан очила загонетно и задоволно се смешкаше.
Сега кога сме при крај на уредувањето на овој дел на коритото (продолжи Груевски) - покажувајки кон рајската градина во средината на течението на Вардар Ви соопштувам дека тука не застануваме - продолжуваме најпрвин узводно се до Тетово и Гостивар и низводно до Велес и во фази се до Гевгелија. Ние можеме, велеше Груевски, додека беше прекинуван од овациите на народот ... можеме зошто имаме подршка од Вас на сите избори кои десет години по ред ги добиваме секојпат со поголем и подобар резултат. Ние работиме за Вас 24/7 и продолжуваме со остварување на најавените нови проекти кои ги добивме од Вас и ги градиме за Вас. Набргу продолжуваме со проектот на жичарите во Скопје. Еве веќе го одобривме проектот на продолжување на кракот на жичарата од Средно Водно до подините на Водно. Сега најавувам дека тој проект како високо исплатлив кој носи и еколошка димензија брзо ке го прошириме со жичарници од неколку места во центарот на Скоје до падините на Водно. При крај се и пресметките за исплатливост на големиот проект за замена на јваниот превоз во Скопје со комплетно покривање т.е заменување на јавниот градски автобуски превоз со жичарнички превоз по сите градски линии во Скопје. Пилот проект е градската линијата на двојка и петка. Најавуваме дека за две години фазно ке го завршиме тој проект а за десет години ке ги замениме сите градски линии. Сето тоа ке се продожи во другите десет години со приградските линии. Ова ке донесе до ефтин превоз во Скопје и до огромно намалување на загаденоста на Скопје. Од тука најавуваме дека овој проект на жичарници наместо автобуси ке го продолжиме и во поголемите градови во Македонија, се до моментот кога ке ги замениме и меѓуградските линии со соодветни жичарници. Следеше огромен громогласен аплауз со скандиранје Груевски Македонски Царе, Груевски Македонски Царе, ГруевскиМакедонски Царе, ... толку јак што ме пробуди од убавиот сон. Се насмеав и реков добро е ова било само сон. Триејки ги очите се запрашував како ли сум се поврзал со мислите и соновите на Груевски, дали е тоа божја промисла или некој од тајните проекти на Никола Тесла кои дошле во посед на Груевски наш.

Thursday, January 07, 2016

На сон ми дојде Ѓорге Иванов

Ноќва меѓу Бадник и Божиќ на сон ми дојде Претседателот Ѓорге Иванов. Не е ни чудо ноќва кога се наспав се пробудив и го пуштив телевизорот на Сител 3, одеше емисијата на гости кај Претседателот Ѓорге Иванов. Емисијата имаше време да го представи фамилијарно Претседателот Ѓорге Иванов, неговата побожна сопруга, која нели била на аудиенција кај дваица Папи, Вселенскиот патријарх Вартоломеј а и во светиот град Ерусалим, неговиот перспективен син магистар сега докторант и неговото куче шарпланинец.
Туку да се вратам на сонот. Слушнав од дневната дека некоја кола дојде пред мојата капија и оп на  врата Ѓорге Иванов. Го примив внатре иако нели не очекував гости и не ми беше најсредено. Го прашувам што тука баш кај мене. Ми вели имам обичај одвреме навреме да одам кај обичниот народ да видам како живее а имам и еден личен проблем. Видов дека во рацете носи некаков мобилен од оние првите како цигли што беа, црн по боја. Викам можеби е голем бидејки мора да биде енкриптиран.
Во еден момент го прашав што има проблем со телефонот - ми вели расипан ми е и незнам кај да го дадам да се поправи. Осетлива е работата знаеш и самиот дека во сегашните телефони се зачувани фолдери од разговорите и немам поверење во било кого. Да реков незгодно е некој да ги слуша приватните разговори. Сакав да го прашам да не имаш приватни разговори со некоја од швалерките - нели секој Претседател има швалерка, ако имаше Глигоров, зошто Ѓорге Иванов да нема. Но ме прекина звоното на врата, некој завонеше. Знаев дека некој сака да провери дали навистина на гости ми е Ѓорге Иванов Претседателот на РМ и зошто баш кај мене на гости да дојде. Улицата ми е слепа и е шпиунска, имам комшики кои не пропуштаат да зирнат кој ти доаѓа на гости. Сигурно пратиле некоја комшика да провери што е работата. Таман да станам кога Ѓорге Иванов ми вели почекај јас ке видам кој ти е на врата, обичај ми е кога ке појдам вака кај мирјаните јас да ја отварам вратата. Стана ја отвори вратата и вели добар ден јас сум Ѓорге Иванов Претседателот на РМ што Ви треба. Јас од позади рамото на Ѓорге Иванов видов која комшика е во прашање - таа вели Ве познав веднаш, не мора да ми се представувате, ја барам керката на домаќинот да ја прашам нешто, туку сега знам дека не е тука работно време е а таа е сеуште на работа и брзо озарена и расцерена се симна по скалите.
Седнавме на масата и таман се спремав да го прашам имаш ли швалерка - но ми стана незгодно, па му велам - да, навистина е незгодно на било кого да му го дадеш телефонот - тој секако ке може да ги преслуша сите телефонски разговори. Му велам проста е работата синот не ми е тука инаку тој веднаш ке ти ги извадеше фолдерите на телефонските разговори и така ке можеше безбедно да го дадеш на мајстор. Но не му кажав каде е синот - кој пред скоро година дена нели се одсели во странство во потрага за економска сигурност своја и на својата фамилија, онака како во последните неколку години се одселија скоро 500.000 млади Мадедонци/ки.
Во меѓувреме искористив прилика да му кажам дека се чудам што кај мене си дошол на посета. Јас при твојот избор пишав дека си неподобен за избор на Претседател, бидејки имаш говорна мана и не е згодно Претседател да почне да преврскува/пелтечи кога наспрем него ке застане странски новинар или некој друг Претседател.
Имав голема желба да го прашам дали главната причина што е избран за Претседател е неговата улога да го аболицира Груевски и неговата фамилија на власт, кога судството еднаш ке почне да го гони за криминалното владеење и особено личното богатење, кога ке ги откријат сите изборни манипулации. Дали заради договорената аболиција на Груевски тој (Груевски) може мирно да спие ... Таман најдов прилика да го прашам и да ја проверам таа моја теза за аболиција за која пишував веднаш по објавување на телефонските разговори (бомбите на Заев) на Груевски и неговата клика. ... Но не успеав се пробудив - видов дека сум сонувал ... Се насмејав на сонот - но си велам ај барем тоа да го запишам во мојот блог, каде пишував и за некои други сонови. Само се прекрстив на сон ми дојде Ѓорге Иванов и почнав да го пишувам постот ...

Wednesday, January 06, 2016

ФИНАНСИСКО ЛИХВАРСТВО ДО РОБОВЛАДЕТЕЛСТВО

Десетици фамилии кои се сопственици на најголемите мултинационални компании владеат со светот. Ке речете како - одговорот ке го најдете во познатите “теории на заговор за големиот брат“. Но мене тука пред се ме интересира како тоа оние кои владеат со светот, од сите нас многу лесно направија робови преку финансиското лихварство до робовладетелство.
Ако ја погледнете состојбата со задолжување на сите држави - моментално е таква да нема ни една држава независно дали е развиена или неразвиена или земја во развој која нема долг према меѓународните кредитори, предствувани од најголемите банкарски светски системи организирани и затскриени преку здруженија какви се Светската банка, ММФ или слични на нив светски финасиски организации. Моментално е таква ситуацијата да некој одредува колкав процент од националниот бруто производ со кој може да изнесува задолженоста према странските кредитори. Па имаме ситуација на ниско задожни земји т.е. средно или високо задолжени земји.
Тука нема да ве замарам со бројки и проценти - тоа е стручна дискусија. Ке навлезам само во битот на лихварското задолжување кое во еден момент предизвикува да земјата должник т.е. должникот стане роб на оној кој ти дал кредит или позајмица со одредени договорни услови. Едноставно доаѓа ситуација да не може да се плаќа/враќа долгот поради неговиот прогресивен раст предизвикан од високите лихварски камати.
Да се присетиме дека вакви случаеви имаме неколкупати во Грција, која се доведува во ситуација да не може да го враќа долгот. Позната на сите ни е народната изрека “Должен си као Грчка“. Вакви слични ситуации имаме и во многу други европски држави, Шпанија, Португалија, Италија, Исланд ... Светот се тресел со вакви финасиски скандали а во иднина ке се тресе уште повеќе.
Сето ова започна во оној момент кога престана да важи златното покритие на печатењето на парите и се отиде под контрола (без контрола) на приватните банкарски фондови на кои дури и САД им ја има доверено функцијата на печатење на пари. Е сега кога некој може да печати пари без златно покритие, туку само со некакви финасиски трансакции лесно се прават манипулации. Оттука во последниве години имаме огромни количини на слободни пари (печатени пари) за кредитирање и отука е трката за демек намалување на каматите на таквите “поволни“ кредитни аранжмани.
Нас не не боли глава колку се задолжени другите држави - нас не боли колку е задолжена нашата држава и на што се трошат кредитите кои нашата влада ги зема во странство со државни гаранции.
Сведоци сме дека во последните седум осум години нашиот долг е во константен пораст и го пробива “звучниот зид“ со тенденција да во одреден момент експлодира со финасиски крах на нашата држава - што ке значи неможност да ги враќаме кредитите кои сме ги земале во минатото. Сега моментално ситуацијата е таква да секоја година земаме нови кредити најмалку во обем кој е потребен за да вратиме стари кредити сосе каматите - но со плус износ кој демек ке го трошиме за потребите на “развој“ на државата, читај слободно за потребите на покривање на буџетскиот дефицит кој е дури и програмиран при формирање на буџетот секоја година. Така вадата ни си дава законска можност да ги троши парите за што сака, демек за што ветила во својата изборна програма - за да дојдеме во ситуација да буџетскиот дефицит највеќе се користи во изборна корупција преку ненормално големиот број на буџетски вработувња, зголемувања демек на плати и пензии и разни проекти демек стимулации и слични манипулации, кои имаат за цел да се одржува изборниот клиентелизам кој вешто го скројува секоја влада додека е на власт а оваа сегашната тоа го усоврши.
Во нашиот најнов случај партијата на власт (читај фамилијата на власт) направи систем да не може да се разликува до каде е власта на партијата а од каде е власта на институциите. Сите државни институции сосе судскиот систем се формирани така да лидерите на институциите и нејзината врхушка се именуваат од неколку луѓе на власта (фамилијата на власт). На таков начин под закана - ако не играат по нивно ке бидат сменети и не само сменети туку и гонети со сите средства на државна принуда, полиција и судство.
Да се вратам на основната теза за финасиското лихварство до робовладетелство. Кога државата ке земе кредит од меѓународните финасиски системи, кога ке ги врати старите кредити сосе каматите - делот кој преостанува го упатува преку домашните банки кон стопанството и граѓаните. Е сега за да земете кредит од банка потпишувате договор со нив/банката, кој представува облигационен однос со банката - да таа како гаранција за вашиот долг го зема под хипотека вашиот имот и вашите идни приходи. Во оној момент кога нема да вратите рата од кредиот банката ја активира гаранцијата, хипотеката или вашите примања и преку принудните извршители дури и без судска одлука го зема својот дел зголемен за трошковите на наплатата на долгот со адвокатски, судски и трошоци на извршителот. Што во најчест случај неколкупати го надминува вашиот долг и вие со една две такви трансакции станувате социален случај.
Ние светските проблеми не можеме да ги решиме, но како граѓани можеме/мораме да го решиме проблемот на нашата држава. Решението ни е овозможено само при избори - да гласаме за оној кој нема да не задожува непотребно и нема нашите пари да ги користи за финасиски манипулации и лично богатење. Нашиот сегашен проблем е што немаме избор. Ги видовме и Курто и Мурто. Ни требаат нови луѓе во постојните партии или нови партии.

Blog Archive

Site Meter