Search This Blog

Wednesday, April 30, 2008

Што значи тивката економска блокада на Грција ...

Грција секојдневно воспоставува нова мерка која е во склоп на тивнкиот план за еконимска блокада на Македонија ...

- почна со откажувањето на посетите на грчките граѓани во МК за време на велигденските празници ...
- го бојкотираше увозот на МК јагне ...
- ги малтретира Македонските граѓани кои влегуваат во Грција ...
- му забрани на МАТ да прелетува над Грција ...
- сега се слуша за некакво банкарско бојкотирање на проток на пари ...

Што е следно ... што е цел на оваа не така тивка блокада ... како Македонија да се справи со ова ... со контраблокада ?!

Се говори дека сето ова ке ескалира во нова политичка криза на односите меѓу Македонија и Грција како од времето на тоталната економска блокада и спуштањето на рампата на грчката граница ... Македонија мора да ги извести сите европски и светски иституции за најновиот развој на случувањата ...

Многу сме јаки ... огледалце огледалце мое ...

Во предизборието сите што се бават со испитување на јавното мнение му порачаа на Груевски дека е многу јак ... а дека опозицијата тоне ... толку мерења на рејтинзи се незапаметени ... се појавуваат голобради момчиња кои со свои “длабоки“ политички анализи му велат на Груевски дека е многу јак ...

читај повеќе »

Демократизација на големите политички партии во Македонија ... Трета Опција ...

За да се демократизира Македонија мора да се случи предходно демократизација на двете најголеми политички партии во Македонија ...

Во МК политички услови досега имавме една “техничка влада “ Влада, сите други беа партијски ... Таа “експертсаката“ го поднесе фундаменталниот почеток на новата МК држава ... Покојниот Кљусев добар економски теоретичар ги направи основите на современа Македонија ... но Кљусев беше политички наивен со наивност на еден поет од неговата душа ... Кљусев не очекуваше дека политичките партии ке го бутнат - изгласувајки му недоверба ... Додуше имавме обид за полуекспертска влада на банкарот Хари Костов . Една од владите на Љубчо Георгиевски, беше и таканаречена Влада на широка коалиција произлезена по “воениот конфликт“ од 2001-та ...

читај повеќе »

Изборна програма на СДСМ ...

СДСМ во програмата која им била готова ке форслирале економски теми:
- борбата против невработеноста,
- инвестициите,
- справување со огромната скапотија,
- социјалните прашања,
- земјоделие,
- ќе се понудат решенија со кои ќе се подигне стандардот на граѓаните,
- ќе се врати средниот слој во Македонија,

читај повеќе »

Tuesday, April 29, 2008

Уште едно мерење ... на предизборниот рејтинг ...

Сликата “http://www.vecer.com.mk/WBStorage/Articles/D510CF58C7C15744BC302B4344B5A42A.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Од сите досегашни рејтинзи позицијата си го храни егото дека се многу високо на рејтинзите ... дали ова ке ја “успие“ позицијата ... или ке ја обедини опозицијата ... ке видиме во времето на кампањата а секако на денот на изборите ...

Наводнување ... владата изборно ветува 34 милиони евра до 2012 ...

Нашите води поминуваат околу нашите ниви но никако да стигнат на нивата ...

На сите ни е јасно дека во услови кога цените на храната растат до небо - најрентабилна фабрика во Македонија е МК земјоделие ... класата на МК земјиште не е од таков квалитет да се раѓаат житарици осем на помали површини ... класата на МК земјиште е особено поволна за раноградинарски култури ... за лозови насади и овоштарство ... Се е ова вред но во одреден период на летото Јуни, Јули, Август на МК земја и фали вода ... која ја има ама тече некаде неискористена по многуте реки и подводните водотеци ...

читај повеќе »

Вежбање стратегии ...

Непосредно пред празниците излезе некоја таканаречена нова “неформална група“ која преку свое соопштение се изјасни за потреба од поделба на балканот на две помали групи на земји ... на таканаречената “Јадранска група на земји“ (Хрватска, Црна Гора, Албанија и Македонија ...) под пресија вероатно на НАТО именувањето ... која демек побрзу се движи кон присоединувањето на ЕУ ... Хрватска 2010 ... Албанија 2011 и Македонија 2012 година ... и група на земји од таканаречен “Централен балкан“ ... кој поспоро се движи кон ЕУ ... Србија, Косово и Босна ...

читај повеќе »

Скопје - ноќни фотки ...

Како што ветив еве ги ноќните фотки кои ги правев низ Скопје ... Ова беше експеримент дали со мојата опрема и знаење - можам да правам ноќни фотки кои ги сметам за вистински празник за очите особено ако се слика добро осветлен објект ... Сликани се Калето, Мостот Гоце Делчев, Владата, Камениот мост, Поштата, Центар, некои други објекти и некои други улици кои ги сликав ама баш на трчање ... имав време за сите слики само 40 минути ... бидејки сакав да присуствувам на велигденското прославување пред Соборниот храм, кое Ви го представив два поста подолу ...

Морам да кажам дека воопшто не сум задоволен од градските татковци - од начинот на кој ги осветлуваат маркантните објекти низ градот ... имам осеќај дека - да не се рекламните паноа низ градот, Скопје би бил во темнина ... Недозвливо е еден Камени Мост (синонимот за Скопје ...) да нема осветлување и покрај спремност за донација на Телеком да донира осветлување ... Скопските татковци мора да донесат правила за потреба од осветлување на доминантните објекти во градот ... па побогу Скопје е главен град на Македонија ... како ли е во помалите градови ...

1. Скопско Кале, сликано од под мостот Гоце Делчев - сл. 1

За да ги видите останатите фотки клик тука »

Monday, April 28, 2008

Несоница ... продолжен празник ...

Понекогаш имам проблем лесно да заспијам и мирно да ја преспијам ноќта ... таква беше и оваа ... без некоја особена причина неможам да заспијам т.е. тешко заспивам ... некако ми успева ако гледам телевизија и особено ако има некоја дебатна емисија ... често ме успива бурекчијата ... Во живот се немам напиено некое апче за полесно заспивање ... од апчиња пијам само аспирини и могу, многу ретко некое апче за глава ... Им завидувам на луѓе кои само што ке ја стават главата на перница заспиваат ... таков беше дедоми ... така лесно заспива сопругата и зетми ... чиниш уште не легнале заспале ... блазеси им.

читај повеќе »

Скопје Велигден 2008 година ... фото сторија ...

Вчера вечер нели беше Великден ... уствари денеска е де ... но одбележувањето почна во касните сати на вчерашниот ден ... го искористив пријатното време да направам некоји ноќни фотки на Скопје - кои ке Ви ги представам во втора фаза ... Во прва фаза одат снимките околу Соборната праваславна Црква ... сношти пред црквата се случи река од народ - претежно млади но ги имаше и од постарите генерации ... имаше и дечиња...
Низ интернет има многу малку фотки од скопските ноќи и моиве аматерски снимки ги сметам за мал допринос за пополнување на празниот простор ...

0.

За да ги видите останатите фотки кликните тука или на читај повеќе ...

Sunday, April 27, 2008

Велигден ... Христос воскресе ...

Сликата “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/mk/thumb/4/47/Voskresenie.jpg/527px-Voskresenie.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Руска икона која го прикажува воскреснувањето на Христа

На сите христијани кои го читат мојот блог од се срце им го честитам празникот со поздравот ... Христос воскресе, христос воскресе, христос воскресе ...

Ако знам дека моите претци со генерации биле попови ... пораката Ви е упатена од право место ...

Велигден или Ден на Воскресението Христово е најважниот верски празник во православниот календар, кој од 1900 до 2100 година се паѓа помеѓу 4 април и 8 мај (видете Пресметување на датумот на Велигден). Христијанските верници со овој празник го прославуваат воскреснувањето на нивниот бог Исус Христос по неговата смрт со распнување околу 27-33 година н.е.

Скопје фотки панорами - према Скопска Црна Гора ... (шесто продолжение ...)

Малку подзаборавив на оваа серија на фотки на разни страни на Скопје правена во ист ден ... овојпат за оваа серија времето ми беше наклонето ...

0.

За да ги видите преостанатите фотки кликните тука или на читај повеќе ...

Saturday, April 26, 2008

Калфинско и Мајсторско Писмо ... Денковски Милан ...

Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/2Large-4.jpg?t=1209215645” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Калфенско Писмо Денковски Милан 1930 година.

Ако сакате да го проследите целиот пост кликните тука или на читај повеќе ...

Велика Сабота ...

За православните христијани деновите пред Велигден се од особено значение ... Одкако на Велики Четврток се одбележуви Светата Тајна Евхаристија ... започната со Тајната Вечера ... предходно со миење на нозете на Апостолите ... Свечената молитва и причест ... предавството на Јуда за грст сребреници ...

Сликата “http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Veliki.Cetvrtok4.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Veliki.Cetvrtok1.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

На Велики Петок се одбележа осудувањето и распнувањето на Исус во Голгота ...

Rubens 1.jpgrubens_descent_cross.jpg
Сликата “http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Hristos.raspnat.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Денеска на Велика СаботаНа Утрената служба на Велика сабота, по Големото славословие, при пеењето на „Свети Боже“ свештенослужителите ја изнесуваат Плаштаницата од храмот, со учество на народот, и ја носат околу храмот во спомен на слегувањето на Господ Исус Христос во адот и победата Негова над адот и смртта. Потоа, по внесувањето на Плаштаницата во храмот таа се внесува преку отворените Царски Двери во знак на тоа дека Спасителот неразделно пребива со Бог Отец и дека Тој со Своите страдања и смрт одново ни ги отвора вратите на рајот“...
- Се пее Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Бессмертный, помилуй нас ...
- Христос е погребан во блиските гробишта и бидејки се прочуло дека тој ке воскрсне на гробот е ставен голем камен и поставена стража ...
- И денешниот ден се одбележува во строг пост ...
Сликата “http://www.mpc.org.mk/_images/Aktuelnosti/07042007.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Сликата “http://preminportal.com.mk/images/stories/vesti08/Hristos.besedivoadot1.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Планините и облаците ...

Секогаш сакам да видам што се случува таму далеку во планините ... затоа редовна мета на моите обиди за фотографија се далечните планини ... башка да ги пробам и можностите на опремата ...

Реко кога од Скопје можеме да ја видиме убаво Шара или во овој случај Китка ... смог ... Особено паѓам на убави фотки кон Шара правени од тука, од Скопје ... во време кога Шара е виситинска Шара ... чаробно шаренило на снегот и планината ...
1.

Ако сакате да ги видите другите фотки кликнете тука или на читај повеќе ...

Friday, April 25, 2008

Велики петок ...

http://www.makfax.com.mk/cgi-bin/get_img?NrImage=2&NrArticle=109825

Денеска е Велики Петок ... За Православните христијани и за сите христијани воопшто овој ден си има посебно значение ... види на сајтот на МПЦ ... денот е со најстрог пост ...

- На денешен ден Исус е осуден и распнат на крстот на ридот Голгота, каде што ја предал душата на својот татко.
- „Татко, прости им бидејќи не знаат што прават“, повикал Исус од крстот гледајќи што прави народот и војската со него.
- Велики петок се смета за најтажен ден во христијанството, бидејќи на овој ден Исус умира жртвувајќи се за сите луѓе.
- Според христијанските обичаи, на Велики петок се пости, се јаде само сув леб и се пие вода.
На Велики петок не се пее, луѓето не се веселат, а од Велики четврток до Велигден, денот кога Исус воскреснал, не ѕвонат црковните ѕвона бидејќи тие кај православниот свет се знак на радост. Времето на богослужбите се најавува со дрвено клепало

Економската помош на Грција за соседите ... Данајски подарок ... не багодарам ...

Има една изрека “..Пази се од Данајците кога дарови ти носат ...“... Дали вака треба да ја сватиме пораката на Бакојани која вели дека ке ни подари економска помош од неколку десетици милиони евра (впрочем пари од ЕУ фондови ...) за изградба на магистралниот пат во Македонија ... делот пред грчката граница ...

Со економска помош грците ја мамат Македонија уште од стартот на преговорите за името ... уствари што сакаат ... сакаат да бидат контролори на европските пари кои ке се трошат како помош во Македонја ...

Гледам дека и во Албанија понудиле помош во вид на заем од 230 милиони евра ... и пак за патен правец кој ја поврзува Грција и Албанија ... Мајката колку се итри грците ... трговци ... земаат заем со помала камата па ти ги продаваат истите пари со повисока ...

Зарем сите ја заборавивме поговорката - “Дужиш како Грчка ...“ ... од каде сега на грците толку пари да даваат помош и заеми кога и самите сеуште се на цицката на европските фондови ...

Не благодарам за данајските дарови ... кога се дава помош на комшија, на пријател се вика “... ке вратиш комшија кога ке имаш ... зошто гледам дека немаш а мене париве (или било што да е ...) не ми се толку потребни како тебе ...“... тогаш ке разберам дека е вистински израз на пружање рака за помош ... вака со уцени еве ти тебе овие пари, ама ти да се откажеш од ова, од она ... не багодарам ...

САД силно притиска ... “Северна Македонија ...“ ...

Пред некој ден кога во посета на Македонија беше генералниот секретар на НАТО Схефер ... навести дека спорот мора да биде решен до 9-јули - Грција срипа дека не прифаќа рокови ... денеска и Фрид говорејки пред конгресот рекол дека САД силно го подржува преговарачот Амбасадорот Нимиц да дојде до брзо решение на спорот т.е до 9-јули кога треба да почне процесот на ратификација на новите членки на НАТО ...

Значи деновиве ке го очекуваме Нимиц со нов предлог ... Атина вели дека би прифатила “Нова Македонија“ (кое име е апсолутно неприфатливо за Македонија ...) ... Дали Нимиц ке предложи “Северна Македонија ...“ нешто што е одраз на местоположбата на оваа наша Македонија во однос на севкупна географска Македонија ...

Небото и облаците ...

Главна причина за сликањето по силниот ветер и дождот - беше да пробам да сликам во прекрасното шарено плаветнило на небото ... које секојпат ме плени кога воздухот ке се избистри од скопскиот смог ... во играта на светлото и сенката ...

1.

За да ги видите преостанатите фотки кликните тука или на читај повеќе ...

Thursday, April 24, 2008

Расцветан парк во Ново Лисиче ...

Вчера по ветерот и дождот искористив прилика да појдам да фотографирам во блискиот парк ... во кој често ги испробувам моите аматерски вештини на фотографирање ... Така настана оваа фото сесија во паркот која ке ја представам во неколку продолжетоци ...

Првата е поврзана со пролетта - моето најомилено годишно време ... со цветовите во паркот и со прекрасниот раскош на зеленилото во паркот ...

1.

За да ги видите и преостанатите слики кликните тука или на читај повеќе ...

Повторно за рејтингот ... ИРИ ...

ИРИ излезе со свое “мерење“ на рејтингот ...

- ВМРО-ДПМНЕ 29 проценти ... порасланл за три проценти ...
- СДСМ 11 проценти ... ист ...
- ДУИ 10 проценти ... паднал за еден ...
- ДПА 8 проценти ... се покачил за три ...
- НСДП 1 проценти ... паднал за еден ...
- ПДП 1 проценти ... ист ...
- неопределени 40 проценти ... ист ...

ИРИ е сериозна институција ... веројатноста за статистичка грешка е + - 3% ... Оваа анкета им ја падна цената на малите партии “човек партии“ - кои повеќе се декор во коалициите ... демек ете и ние имаме коалиција ... Груевски најави дека деновиве ке го обелодени тајниот партнер со кој преговара ...

Бројот на неопределените е одприлика близок до бројот на оние кои не излегуваат на избори ... осем некој процент кој во последен момент сепак ке ја исполни граѓанската должност ...

Добрата или лошата кампања може да ги промени резултатите за + - 10% ... така да од анкетата на ИРИ може да се насети како ке гласа МК избирач ...

Анкетава покажува дека нема многу да се смени бројот на пратениците во собранието ... и дека ке настане долго и мачно пазарење за да се формира Влада во постизборниот период ...

Веројатно ке следат уште анкети кои ке се прават по објавувањето на изборните коалиции ... и на база на текот на изборната кампања ... можен ли е некаков пресфрт во текот на кампањата ... сите партии ке се трудат да го направат ... но практиката покажува дека изборните кампањи во наши уослови ретко го менуваат предизборното расположение ... СДСМ преку својот портпарол порача дека не верува во анкетиве и дека вистинската анкета ке биде на 1-јуни ...

Ден на даночна слобода во Македонија - втор пост ...

Данок мора да плати секој или да умре ... Ова е девизата на сите капиталистички држави ... сега стана девиза и на нашата ... Државата не ја интересира од каде ке го платиш данокот ... таа се интересира само дали си го платил на време ...

Незнам зошто се бега од модел на ДДВ каде секој граѓанин (фамилија ...) е и даночен обврзник ... Што ми е зборот. Ако секој граѓанин т.е. семејство е такадаречам ДДВ обрврзник тогаш ке ја имаме убиствената пресметка на на ДДВ и фискализација која секој граѓанин ке ја спроведува и ке биде одличен промотор на севкупната фискализација ...

За да го прочиташ целиот пост кликни тука т.е. на читај повеќе ...

Голупчиња ...

Денеска по ветерот и дождот искористив прилика да појдам до блискиот парк да направам неколку свежи фотки ... и тука ги уловив голупчињата ...

Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/1Large-1.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

За да ги видите сите фотки кликните тука или на читај повеќе ...

Wednesday, April 23, 2008

Синдикално политиканство ... синдикална ршомонијада ...

СДСМ беше познат по тоа што правеше предизборни договори со Синдикатот ... и од Синдикатот оној таканаречен мнозински - направи пародија ... Независните синдикати се приказна на тогашната опозицона ВМРО-ДПМНЕ но од незнам кои причини кога дојдоа на власт “соработката“ престана ... СОНК се наметна и стана партнер на Власта во предходните две години ...

Го гледам вчера Груевски како ја прави истата грешка на СДСМ ... прави предизборна коалиција и предизборен договор со синдикат ... Синдикатот по дефиниција е тој кој треба да бара повеќе права од рабододавачот и не го замислувам како коалиционен партнер на било која власт ... особено заради тоа што во државниот апарат има голем број на вработувања ...

Од друга страна слушам некои интересни изјави од познати синдикалисти дека на изборите ке настапат како независни пратеници ... демек да ја освојат власта за да ги спроведат синдикалните барања ...

Невидена синдикална ршомонијада ... претворена во дворски игри со власта ... извртување на улогата на Синдикатот и Синдикалната борба ... Јак синдикат е потребен на секоја нормална држава ... за да граѓанинот како вработен во било кој сектор биде заштитуван од претераните желби за доминација на капиталот/работодавачот во однос на вработените ...

Местото на синдикатите не е во декорот на изборните процеси ... Тој мора да е во перманентен судир со било која власт ...

Сезона на изборни лопати почна ...

Толку ли е значаен стартот на зграда во Ново Лисиче (56 стана ...) ... па мора лично Премиерот пред дузина фоторепортеи и новинари да фрли прва лопата ... каде изјавува дека: Секое семејство има сон да има свој дом! ... демек со стартот на изградбата на оваа зграда ... ке се реши проблемот на секое семејство да има свој дом ... ПР-от на Груевски му гарантира дека е тоа голем поен за кампањата на Груевски ...

- Избори ... селски чесми ... локални патишта ...
- Предизборни инвестиции ... странски инвеститори ...

Фото сторија од промоцијата на книгата на Душко Гошевски - Писателот Варски и други раскази

Вчера во Точка како што беше најавено се одржа промоција на книгата на Душко Гошевски - Писателот Варски и други раскази

http://dukisbook.blog.com.mk/system/files?file=flaer_gosevski_promocija.jpg

http://dukisbook.blog.com.mk/system/files?file=flaer_gosevski_0.jpg

Најубаво да Ви ја раскажам промоцијата онака како ја виде мојот објектив ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/0-Large.jpg?t=1208900006

Дуле Варваринот Промоција 0 - книгата “Писателот Варски и други раскази“ ...

За да ги прегледате и останатите слики кликнете тука или на читај повеќе ...

Имаше или немаше вето ... пренесување на тежиштето во ООН ...

Овие денови сведоци сме на преписки на нашиот и грчкиот Председател со Претседателот на ООН господинот Бан Ки-Мун ... Нашиот Претседател како што веќе пишав во постот - Пртетседателот Црвенковски заработи уште еден поен кај обичниот Македонец ... испрати писмо до Обединетите Нации - до Бан Ки-Мун. ... каде го моли Бан Ки-Мун да ги извести членките на Советот за безбедност дека Грција грубо ја прекршила Времената спогодба (член 11) - користејки вето за приемот на РМ во НАТО ... иако со Времената спогодба се има обврзано дека нема да го попречува приемот на РМ во меѓународни организации ...

Испадна дека вакво писмо Караманлис упатил до господинот Бан Ки-Мун ден два пред писмото на Предсетателот Црвенковски ... каде Караманлис велел дека не ставил вето за прием на Македонија во НАТО ... Се прашувам зошто имал потреба да пишува вакво писмо ?? ... што го предизвикало ?? ... верувам дека се готви некакво сценарио ... во догледно време ова прашање ке се врати во Советот за безбедност на ООН ... каде би се донело некое ново решение за спорот ... Америте знаат да работат и брзо но секојпат со добро подготвен план за подршка на своите сателити во ООН ... Дали е ова најавуваната од мене парада која во сценарио на САД дипломатијата ке се случи во ООН ...

- Америте силно ја притискаат и Грција ...
- Грција ја изгуби битката за нашето име ...
- Како политичарите во Грција ке успеат да им го продадат нашето име на своите избирачи ...

Да, ке заборавив и Владата почна да дува во исто едро со Председателот Црвенковски ... велејки дека сеедно дали тоа се нарекувало вето или не ... бидејки Македонија не влезе во НАТО поради попречување и противење од Грција ... што е строго во спротивност на Времената спогодбе - во која се вели дека Грција нема да ја попречува РМ (ФИРОМ - де ...) во интегрирање во меѓународни организации и асоцијации ...

Груевски упати и писмо до Буш каде ја изрази својата посветеност за брзо решавање на спорот со Грција ... секако и се заблагодари на подршката на САД ... значиова е личното ветување на Груевски кон Буш ... кое сега го имаме и во писмена форама и гласи посветеност за брзо решавање на спорот со Грција ...

Америте мора да ја казнат Грција за противењето на политиката на САД ... инаку вакви и слични противења од помали играчи како што сепак е Грција - ке и нанесат огромна штета на доминацијата на САД политиката во светските процеси ...

Tuesday, April 22, 2008

Трет политички блок ...

Во време кога двете главни политички партии формираат коалиции со кои ке излезат на изборите ... се пуштаат буви за таканаречен “трет политички блок“ кој би се состоел од помалите политички партии како што се ВМРО-Народна, ЛП на Стојан Андов, ПСД на Љупчо Јордановски, Нова Алтернатива на Ѓорѓи Оровчанец, ... потоа како и со досегашните независни пратеници Зоран Витанов и Есад Рахиќ. ...

Поголемиот дел од овие мали партии се одфрлени од сегашната позиција предводена од ВМРО-ДПМНЕ ... и се веќе “прочитана книга“ во поранешните изборни периоди каде најчесто овие луѓе се вртеа во власта ... дел од нив менуваа партиски дресови само за да останат со власта ... нивната судбина е ако не се приклучат кон некоја помоќна политичка партија ке згаснат ...

Гледајки од кој медиум доаѓа оваа информација чинам дека со оваа “информација“ се сака да се направи штета од евентуалното приклучување на некои од овеи помали партии кон опозиционито блок - кој сака да истрча со идеја за Европска Македонија ...

Но и да не е така ... скоро сите овие политичари се таканаречени “човек партии“ кои бидејки се љубители на власта се шетаа во разни табори ... и дефинитивно се прочитана книга ... така да незнам што ново можат да понудат на македоснкиот електорат ...

- Нови избори ... Кој со кого ...
- Ем европска ... ем патриотска ...

Успешен трет политички блок би бил некој кој би бил сосема нов на политичакта сцена особено ако се појави со оригинална нова идеја и со НОВИ ЛИЦА ... кои од било какви причини досега не се впуштале во политичкиот живот на Македонија ...

Пртетседателот Црвенковски заработи уште еден поен кај обичниот Македонец ...

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/17D16F6F7E353A40B904D38F9971D7AC.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Во спорот со името Претседателот Црвенковски знае да искористи прилика и да заработи по некој поен во македонскиот електорат ... Сеуште се сеќаваме на неговото обраќање во Обединетите нации каде гласно рече дека Мојата земја е и ќе остане Република Македонија ... а во една друга прилика рече дека не ја разбира грчката фрустрација со нашето име и изрази чудење зошто до пред 17 години на грците не им пречаше нашето име ... ова чинам на некој форум беше ....

Најновата негова акција е писмото до Обединетите Нации - до Бан Ки-Мун. ... каде го моли Бан Ки-Мун да ги извести членките на Советот за безбедност дека Грција грубо ја прекршила Времената спогодба (член 11) - користејки вето за приемот на РМ во НАТО ... иако со Времената спогодба се има обврзано дека нема да го попречува приемот на РМ во меѓународни организации ...

- Interim accord ...

Случај “Малчевски“ ...

Од медиумите дознавме дека оспоруваниот лидер на Сојуз на студенти при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - вчера ја напуштил седницата на Сенатот - во знак на протест на политичката ангажираност на претседателот на ова највисоко универзитетско тело, Славе Наумовски. (СДСМ ... бил на нивна седница ... само не разбравме дали Славе Наумовски е и член на СДСМ - или само учествувал на некоја трибина ...)

Се прашувам дали Малчевски заборава дека и самиот е избран и подржуван од една партија и дека само формално не е член на ниедна партија ... и врапчињата знааат чиви интереси штити ... и вчерашниот настап го сметам само за театар ... за жал политиката во Студенската организација е одамна влезена на голема врата и никако не може да се ослободи од неа ...

Дали започна изборната “касапана“ во албанскиот кампус ...

Ке има ли мирни и демократски избори во албанскиот кампус на овие парламентарни избори ... особено по најавата на “војводата“ Тачи дека од ДУИ ке ги направат “касапана“ на овие избори ...

За да не бидат покуси противниците не ДПА (ДУИ во случајот ...) почнаа да прават касапана од просториите на ДУИ во Оризаре ... имено вчера

Во гостиварското село Форино денеска околу 03.15 во дворот на куќата на поранешниот пратеник и заменик - министер за одбрана Талат Џафери (46) активирана е експлозивна направа.

Се чини дека таканаречаната меѓународна заедница во Македониаја - представувана преку нивните Амбасадори стационирани во Македонија ке имаат полни раце работа да го сопрат најавениот “крвав пир“ ... се чини дека нашите институции се немоќни да го решат овој спор ... и да ги изведат пред лицето на правдата ваквите прекршители ...

The Macedonian Tendency ...

Пишувајки го предходниот напис - Интервју со Дора Бакојани ... Mark Mardell's Euroblog ... BBC Blog Netwo ... Дали спорот за името Македонија е детска работа ... гуглајки по нетот налетав на еден сајт The Macedonian Tendency - An English language group blog for JOURNALISTS AND POLITICIANS to Macedonia, its politics, culture, history and its relation to other Balkan countries including: Greece, Bulgaria, Albania, Serbia and the former Yugoslavia. See "Contributors" for group blog members. ... просурфав низ него и најдов интересни линкови со извори на информации за денешните случувања во врска со Македонското прашање - кои се пишани низ блоговите на blogspot.com ...

- Greece and The Macedonian Question Today ...
- Greece and the Macedonian Question Yesterday ...
- How To Find News on Macedonia. ...

Ставете си ги во фејворт горните линкови за да видете како светот размислува за нашинот најголем моментален проблем ...

Интервју со Дора Бакојани ... Mark Mardell's Euroblog ... BBC Blog Netwo ... Дали спорот за името Македонија е детска работа ...

Кај нас е скоро непозната пракса со ретки исклучоци ... но во светот блогот како медиум е често присутен во електронските изданија на најпознатите светски медиуми ... во случајов зборувам за BBC Blog Network ... Имено BBC често своите вести ги линкува и со мислења изразени во блогови ... но ова е друга тема тука само попатно ја спомнав ...

Имено Mark Mardell направил интервју со Дора Бакојани (Fire 'em, those people next door) ... Mark Mardell's Euroblog ... со цел да ја дознае суштината на спорот со името на нашата земја ... и најпрвил настапил со прашањето нели е смешен спорот за името на нашата земја и нели тоа е некаква детска работа ... На што Бакојани веданш му одговорила „Не е детска работа и не е смешно!“ ... и почнала да му ја продава грчката приказна за спорот со името ...

- дека Географската целина на Македонија во најголем дел е во сегашна Грција , делумно во сегашна Република Македонија ... помал дел во Бугарија и уште помал во Албанија ... и дека Грција има особено чувство према името заради можните претензии на РМ на севкупната географска територија позната како Македонија ...
- не заборавила да му ја спомне и последната случка, кога нашиот премиер пред некое време положил цвеќе пред карта на Голема Македонија ... дека во минатото имало чести нескриени митензи со мафтање на карти за Голема Македонија ... за следниот конгрес на ВМРО-ДПМНЕ во Солун ... (ова не е спомнато во интервјуто ... додадено е од мене ...) ...
- дека Грција водела граѓанска војна 1944/45 во која на едната помагала Титовата Југославија ... која патем демек ја створила Македонија заедно со Сталин ... за да може Титовата Ју да излезе на егејското море ...

Морам да додадам дека и ова интервју го сметам како притисок на мислечкиот свет кон Грција да одстапи и е резултат на ветото кое го даде Грција во Букурешт и отворениот спор со Буш ... Во еден пост реков дека Грцја скапо ке го плати ова и дека сега ке почнат да кружат написи во светските медиуми подомогнати од САД сценаристите на светското јавно мнение ... и дека е само прашање на време кога во Грција отворено ке се постави вистинското прашање а тоа е правата на Македонското малцинство во Грција со сите последици по грчката држава која не само што ке мора да ги признае македонсите како малцинство туку дека ке мора да им ги даде сите права кои им следуваат по меѓународните норми за човечки права на малцинствата ...

Интервјуто на Mark Mardell со Дора Бакојани е многу пошироко и е доста интересно со колкава доза на упорност пробувал да ја разубеди Дора Бакојани укажувајки и дека прашањето за другите луѓе е смешно а грчкиот став дека РМ е закана за грчките интереси е смешен со оглед на разликата во моќноста на двете држави ... од друга страна пак интервјуто е извор на информации за грчкото гледање на спорот со името ... и дека од некогашниот непопустлив став - се гледа светло кое вели дека и тие треба некаде да попуштат но дека претходно мора да ја реубедат својата јавност во тоа ... но дека во моментот спремност за било какво попуштање нема меѓу грчкиот народ ... и дека прашањето нема така брзо да биде решено ...

За интервјуто на Mark Mardell со Дора Бакојани дознав од денешниот напис на Утрински - Каков пасош имал Александар Велики ... незнам дали Утрински побарал дозвола да објави делови од интервјуто ... но срамно е тоа што иако го навел изворот не го линкувал ... до кога меинстрим весниците ке заборааваат да линкуваат извори на своите написи ??! ...

Фото сторија од отварање на изложбата „Погледни ја Бугарија” ... од Георги Величков ...

Бидејки пишав промотивен пост за „Погледни ја Бугарија” ... изложба на фотографии од Георги Величков ... редно беше да појдам на отварашето на изложбата ... отварањето поминало убаво :) - јас закаснив половина час ... значи сум ги прескочил поздравните говори ... брзо се запознав со авторот и го замолив да ми позира пред неколку негови фотографии кои беа мои фавори ... напоменувам дека светлото во салата на библиотеката Браќа Миладиновски воопшто не е податно за изложба а особено за сликање на изложби ... Директорот на библиотеката Филип Петровски изјави дека е свесен за тоа и дека тоа кошта десетина иљади евра ... но и покрај тоа се труди да се одржуват што повеќе промоции на културни настани ... како што беше промоцијата на едицијата “Една тура блог култура“ ... и еве оваа сегашната која треба да фрли светло на она што обичен Македонец неможе така лесно да го види ... а е прикажено преку фотографиите на авторот ... Изложбата е подржана и од Културно Информативниот Центар на Република Бугарија - директор Спас Тошев ... и од ПроКредит Банка во Македонија представувана од директорот Борислав Костадинов ...

Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/0Large.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

За да ги видите сите фотки од промоцијата кликните тука или на читај повеќе ...

Monday, April 21, 2008

“Латасовизија“ ...

Латас преку својата Латасовизија ... ТВ Сител де ... и весникот Вечер ... е убеден дека ВМРО-ДПМНЕ убедливо ке ги добие изборите ... што би рекол Б.Ц. во една поранешна прилика за едни други избори “...ке ги смачка како шлепер жаба ...“

Ова свое убедување толку провидно го продава во своите медиуми ... во стилот на “...огледалце огледалце мое кажи на светот најубав кој е ...“... Чинам дека ваквото продавање на вистината преку “Латасовизија“ ... скапо ке го чини ВМРО-ДПМНЕ ... бидејки ако паднеш од толку високо ептен ке боли ... затоа ги советувам ВМРО-ДПМНЕ да го спуштат Латас малку на земја ... или мислат дека народот е толку малоумен па ке верува во “анализите“ на Латас ...

Сите се подсмеваат на начинот на кој Латрас ги гледа работите ... со таква убеденост зборува ... се прашувам каде ке се сокрие ако недајбоже по него изгуби ВМРО-ДПМНЕ ... вероватно тогаш ке ја дувне од тука ... така најави кај бурекчијата ... демек тогаш кога тој ке ја дувне од тука значи дека е крај за Македонија ...

Латас го ценам како новинар кој долго трае и неоспорно има свои квалитети ... но имам осеќај дека почнува да зајдува ...

„Погледни ја Бугарија” ... изложба на фотографии од Георги Величков ...

Чест ми е да најавам еден културен настан кој денеска ке се одржи во Скопје во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ - во во 14 часот ќе биде отворена изложба на фотографии под наслов „Погледни ја Бугарија”, чиј автор е Георги Величков.

Ретка можност да се запознаеме директно со нешто што представува култура и уметност а е творба на некој бугарски автор ... закознавајки го авторот ке запознаеме и дел од убавините на Бугарија ... на кратко ке представам неколку негови фотографии кои со дозвола на авторот се преземени од неговата интернет страна ...

Сликата “http://georgy.photo-forum.net/image2.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Самиот автор ја одбрал оваа фотографија за наслова на својот вебсајт ... прекрасна игра на светлото и сенката и колоритот на боите од природна средина во амбиент на стар културно историски споменик ...

За да ги погледнете сите фотки кликнете тука или на читај повеќе

“Техничка влада“ ...

Не сум правник и незнам како се именува влада “која е во заминување“ - во правни услови како што ги имаме сега ... парламентот се самораспушти и имаме ситуација на Влада која работи по сила на законот до избирање на нова ... Ова не е ни “Влада во оставка“ како што ја нарекува некој ... Владата не даде оставка туку Парламентот се самораспушти ... Некако најприкладнмо ми е именувањето “Влада во заминување“ ...

Но друго ми е сега прашањето од кое сакам да извлечам теза ... што треба ваква Влада да работи ... веројатно тоа е пишано во уставот и законот ... но ме мрзи сега да читам ... ке појдам од логика - бидејки сметам дека уставот и законите се логична категорија ... правени за ситуации кои може ке произлезат како што е оваа ...

Опозицијата овие денови зачести со обвинувањата дека Владата во заминување - прави ненужни мерки во форма на партиски вработувања, објавување на тендери, спроведување на свои заклучоци и програми ... ја спроведува програмата со која настапила на минатите избори ... е сега што треба ... владата да скрсти раце и ништо да не работи ... Владата во заминување преку портпаролот се правда дека за се што работи е во буџетската рамка и дека неможе да ги остави работите во стихија ... Би сакал да видам некоја компетентна анализа од авторитетен правник што може а што не треба да работи ваква Влада во заминување ...

Јас лично сметам дека животот не може да згасне затоа што се бира нов Парламент а потоа и нова Влада ... ние и овие три месеци мора да живееме ... а воколку Владата не работи тоа значи дека треба да се случи анархија ... и затоа сметам дека Владата во заминување мора да си ги врши редовните активности - но и да внимава да не зајде во некои активности кои лесно ке се препознаат од гласачите дека ги прави а не морала да ги прави ... тенка е линијата на она што треба и мора Владата во заминување да го прави и на она што Владата го планирала да го направи а требало и можело да го остави за новата Влада ... тука секако спаѓаат крупни вработувања во државната администрација ... бидеки ако се избере нова Влада таа може да суспендира таква одлука ... имавме во минатото такви случаи ... секако дека некои започнати тендери кои се неопходни за функционирање на администрацијата мора да се спроведат .... не може да речеме болниците три месеци да останат без најнеопходниот санитарен материјал ...

Како и да е Владата во заминување сама си ги сноси последиците од своето работење или неработење и од одлуките дека работи нешто што не е неопходно ... опозицијата тоа силно ке го критикува а избирачите ако препознаат дека е тоа вистина ке ја казнат Владата ... тоа е мојата логика ... пак велам би било убаво од некој компетентен да слушнеме што може а што нетреба да работи Владата во заминување ...

Кој го креира јавното мнение во Македонија - во услови на избори ?? ...

Во време на избори како што се сега во Македонија многу е важно за политичките субјекти да имаат на своја страна некој од јавните меинстрим медиуми во Македонија ...

- некој дневен или неделен весник ...
- некоја ТВ или радио станица ...

Сите наши меинстрим медиуми се од подоавна наклонети према една од двете големи политички опции во зависност од наклонетоста на сопственкот на медиумот ... затоа секоја власт се труди додека е на позиција да ги има за пријатели новинарите ... ги шета со себе ... дава изјави само на одредени медиуми а ги избегнува другите ... врши често големи рекламни кампањи со позадина за задскриено финасирање и подкупување на медиумите ... тоа е толку провидно што и од авион може да се види ... што би рекол еден наш Премиер ...

Испаѓа дека би требало во моментот најслободни и најреални медиуми да се интернет медиумите ... форумите и особено блоговите ... ке биде интересно да се прати како на овие избори партиите ке ги користат електронските медиуми што се бават со политички теми ... Некои блогери малку на шала малку на вистина прогласија дека за поволен напис кон некоја партија нивната цена е толку и толку ... некои други пробаа да се зезаат со некакво здружување во овие избори за заедничка цел ... На форумите поради присаството на повеќе медиатори не може да се осети индивидуалниот пристап на поединецот ... но затоа на блогот тоа и те како се осеќа ... индивидуалниот пристап на блогот дава за право да се мисли дека блогот пореално ке може да влијае ...

Досега малкуте луѓе од таканаречената интелегенција се ангажираа во медиумите ... тоа го правеа само преку хонорирани колумни или наклонети интервјуи ... а по блоговите и форумите многу малку дури премалку е присатана делот на мислечкиот свет од нашата држава кој треба да го искаже својот став ... Предолго МК интелегенција стои по страна и се задоволува со малку поголема плата од просечната македонска ... На мислење сум дека и на овие избори со мали хонорирани исклучоци МК интелегенција пак ке си мудрува и ке си стои по страна ... додуше најголемиот и најквалитетниот дел си бара и си наоѓа чаре во странските држави ... Инаку идеално место кај може да се чуе мислењето на МК интелегенција и мислечкиот свет од МК е блогот ... иако тој сеуште нема големо влијание во креирањето на јавното мнение ...

Има и една друга теза кој може и како да влијаае на најбројните гласачи во Македонија ... а тоа се невработенте и сиромавите ... Скоро сум сигурен дека човек на гладен стомак малку помалку мисли за идеалите ... би требало да биде прагматичен и под притисок на својот стомак да носи прагматични одлуки ... да гласа за оној кој ке му го реши проблемот во што пократко време ... дали изборите ке ги добие онаа опција која на оваа група на луѓе (невработените, сиромавите и ги заборавив пензионерите ...) ке им даде најголеми ветувања ...

“Плочка - купчиња“ ... со семки од кајсии ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-Large-2.jpg

Оваа игра особено беше популарна во мое мало во периодот на предземјотресно Скопје ... Повеќето од Вас кои ме познаат знаат дека во тоа време живеев во зграда близу до Универзална ... зградата ми излегуваше на Партизанска - таа и денеска е читава и попозната е поради клучарот “ШАНИ“ ... Кажав веќе еднаш во тоа време крај на Скопје беше Рузвелтова ... натака према сегашен Карпуш беа бавчи ... Партизанска не беше пробиена ... а на сегашниот лев дел од Партизанска веднаш позади основното школо “29 Ноември“ во кое учев ... сега мислам дека е прекрстено и не му го знам името ... имаше огромна плантажа на кајсии со одличен квалитет ... со семки кои беа од типот благосемки ... Воопшто кајсијата беше популарно овоштие меѓу скопјани ... луѓето ги купуваа за правење на одличем џем од кајсии ... мммммммм и сега ми течат лиги од одличниот домашен џем од кајсии ...

Поради џемот и поради близината на плантажата со кајсии во мое време не беше проблем да се има куп на семки од кајсии ... и деца како деца ке наполневме најлон кеси (беа ретки во тоа време) со семки од кајсии и пред зграда игравме на ќар со семките од кајсии ...

Во што се состои играта: Неколку деца со полни кеси или торби со кајсии (најлон кесите скоро и да немаше во тоа време ... и ако ги имаше се перееа и сушеа на жица за да и утре пазаруваш со нив ...) ... ке се договореа да играат на ќар со семките од кајсии ... Колку деца толку купчиња од семки со по пет семки во едно купче ... ке се наредеа на некоја мазна површина ... Уф колку беше тешко да се најде мазна површина во тоа време ... бетонот беше реткост ... но ние го користевме малото парче на бетон кое беше поставувано покрај зградата ... служеше да не влегува вода во темелите на зградата ...

Значи према горната слика се гледа дека на една страна се редат купчиња во зависност колку деца се во игра ... а на другата страна се обележува линија од која се фрла со некоја мазна плочка обидувајки се да се погоди првото купче ... Линијата вообиаено беше одалечена десетина метри од купчињата ... Е сега, како да се одреди кој прв ке мава во купчињата ... се фрлаше од кај купчињата према линијата ... оној кој ке застане најблиску до цртата со неговата плочка (коњак ... плочката особено се чуваше и бираше во купот на масни округли и тенки камења ... мермер беше ептен редок ...) е прв и така следниот до последниот ... Значи од кога ке се одреди редоследот на мавање во кучињата се фрлаат плочките према купчињата ... секојпат се цели да се погоди првото купче - бидејки тогаш ги ќаруваш сите купчиња ... ако погодиш во тројката твои се купчињата од број три па натака ... Се додека не се погоди првото купче се мава редоследно према редоследот кој нели се одредува кој најблиску бил до основната линија ... кога ке падне првото купче - играта се повторува се до оној момент додека некој не ги ќари сите семки ...

Е сега кај да се најдат нови семки ... навечер на удар беа комшиските дворови во кои имаше кајсии ... и кога и тоа ке се собереше се одеше во блискиот овоштарник со кајсии кој беше добро чуван со чувари кои имаа пушки и маваа со сол ... Ех колку пати сме ризикувале да заработиме сол во газот заради играта ... никој не можеше да изеде толку кајсии бидејки требаа семките ... а никој не смееше да пријави дома дека има крадено кајсии - ке го скршеа дома од ќотек ... така она што е плод се фрлаше во некоја дупка ... детски памет ке речете ... но потребата за игра и надигрување беше поболема од стравот од ќутекот од дома и од солот во газот ...

Играта беше сезонска ... сега се прашувам зошто не се играше истата игра со ореви да речеме ... како одговор сега ми текнува дека оревите одсекогаш беа скапи и ретки ... кој ке ти даде ореви да се играш ... во тоа време се игравме со играчки кои ке ги направевме сами од материјал кој е фрлен или не служи за друга цел ...

И овој пост е дел од серијалот ДЕТСКИ ИГРИ ...

Sunday, April 20, 2008

МК јагне во Грција виа Србија ...

Србија за првпат увезува МК јагне ... зарем на никого не му текна дека јагнето ке оди во Грција ... само со печат од Србија ... а можеби само документите и печатите ке бидат србски а јагнето воопшто нема да оди во Србија ... Бизнисот знае да премостува граници ... За изигрување на папирологија сме имаме искуство со ембаргото према Србија т.е. бивша ЈУ ...

Се сеќавате на случаевите кога грците што студираа во Македонија одеа во Ниш да земат дипломи кои важеа во Грција ...

Ристо Никовски - за фактите и за заднината на грчката политика према Македонија и Македонската нација ...

Во колумна во Дневник сабота, 19 април 2008 - Ристо Никовсвски долгогодишниот МК Амбасадор ја кажува заднината на грчката политика према Македонија и Македонецот ...

1. Во април 1993 година, при приемот на Република Македонија, беше грубо прекршена Повелбата на ООН. ... приемот на РМ во ООН беше класичен пример на силување на правдата, законите, процедурите и на правилата од страна на силата и политиката. Како резултат на тоа, оттогаш до денес РМ трпи исклучително тешки политички, економски и социјални последици.

За да го прочитате целиот пост кликните тука т.е. на читај повеќе

Возење на тркало со помош на жица ...

Во предземјотресно Скопје имаше многу малку купечки играчки ... тоа продолжи и во поземјотресно Скопје ... крајот на шеесетите и почетокот на седумдесетите години се појавија играчките оние фабричките ... до тогаш децата заради огромната потреба за играње си правеа самоделски играчки ... од нигде ништо чиниш ... со помош на материјалот кој се наоѓаше зафрлен некаде во дворовите и подрумите се правеа играчки кои ги привлекуваа децата неуморно да се занимаваат со нив ...

Една таква играчка беше и возење на вркало со помош на жица ... Ова првпат го пробав во предземјотрсно Скопје ... тогаш живеев кај сегашна Универзална ... тогаш таму беа некои други згради - кои за жал се урнаа во земјотресот ... мојата зграда сеуште стои ... крај на светот за Скопје значеше Рузвелтова ... од таму натака почнуваа бавчите ... а лево од Партизанска ... која до земјотресот не беше ни пробиена, имаше огромна плантажа на кајсии ... кајсии со благосемки ... колку само кајсии крадевме заради семките ... но за тоа во друга прилика ... колку само сол од пушката на чуварот се испука по нас ...

Во подрумот најдов едно тркалце од железо кое беше одпаднало од некое старо буре ... а од комшискиот двор пак пресеков од таа јаката и дебела жица ... се помалку ја имаше бидејки жицата ни се наоѓаше за многу направии со кои се игравме ... тркалцето ке го тутневме со едната рака а со жицата прикажана на сликата горе (која на едниот крај беше завиткана во буквата “U“ латиница ...) ке го стигневме тркалото и ке почнеше трчањето по него ... во текот на трчањето мораше да се внимава на правецот на тркалото ... за да завртиш на десно треба благо тркалото со жицата да го буткаш на лево и обратно ... кога има повеќе деца со тркалца - победува оноа дете кое најдолго непрекинато го турка тркалото ... Ех колку се огладнува од оваа игра ... леб намачкан со свињска маст и одозгора шекер беше права посластица ... тоа ако сакаш благо ... а леб намачкан со свинска маст па одозгора алова лута или поблага пиперка беше другиот избор ... на крај чинија топла супа ... сто и една приказна од радиото закачено на зидот и очите сами тонат во сон ...

Најдобри беа тркалцата кои ги правевме од искршени колички за мали деца ... кои во тоа време беа со огромни габарити и тркалцата им беа колку до висина на детско колено ... ке ги извадевме жиците и милина тркалце ... На крај толку ке се извежбаат покретите што тркалото, раката на детето и жицата стануваа вистински спој и се правеа чуда со тркалцето ... осмици на кратки стази ... возење цик цак ... како на полигони на денешните трки со коли ...

Сето ова служеше да се развива мозокот на децата во иновација на играчките ... рачињата се вежбаа во мајсторијата со жицата и тркалото ... се набиваше кондиција во долгите трчања по тркалцата ... децата растат неприметно трчајки и трошејки ја енергијата ... Оваа игра неможам никојпат да ја заборавам ... долго време не сум видел ниедно дете да ја игра ... штета ... се разбира оваа игра најчесто ја играа машките деца ...

Постот е дел од серијалот постови ДЕТСКИ ИГРИ ...

Буш вети и исполнува ... договорот ке се подпише на 7-ми Мај во Вашингтон ... што му ветија нашите политичари на Буш ?? ...

Македонија до приемот на НАТО ке биде под чадорот на САД ... како што вети Буш на смитот на НАТО ... заради безбедносно премостување до конечниот прием во НАТО - САД со Македонија ке подпише специјален воено-технички договор ... ваков договор чинам веќе имаме со НАТО кој на НАТО му беше потребен пред да влезе во Косово ...

Која е содржината на договорот веројатно наскоро ке дознаеме ... засега сеуште се дефинираат поединостите ... Со овој договор веројатно ке се тргнат на страна можните пречки од расноразни воени напади од странски држави ... и тоа е одлична вест ... се надевам дека америте преку своите моќни дипломати ке настојуваат да постигнеме и внатрешна стабилност и особено безбедност ... и дека на националистичките јастребите ке им ги подкастри крилата ... по подпишувањето на овој договор брзо ке следи признавањето на Косово ...

Нашите политичари кои се видоа со Буш не ни кажаа - што му ветиле на Буш за да го добиеме специјалниот воно-технички договор ... Ке мораме ли Буш да го прашаме што му ветиле или ке доживееме самите политичари тоа јавно и гласно да ни го кажат ... Како и да е брзо сето ова ке се разјасни ... воколку некој почне да солира и да не ги исполнува ветувањата дадени на Буш во четири очи ... администрацијата на САД ке знае тоа да го препознае и на вистински начин да го казни ... како што верувам ке бидат казнети грчките политичари кои се осмелија да пркосат на зборот на еден САД Председател ... Караманлис иако на НАТО самитот не подпиша политичка капитулација ... за брзо време ке го снема од политичката сцена ...

Saturday, April 19, 2008

Бугарија и Романија трпат критики од ЕУ ... но лапаат и парички од разни ЕУ фондови ... ЕУ локомо. ги влече напред ... а ние ??

Еу кога ги примиа Бугарија и Романија во сојузот под таканаречено условно членство ... со тригодишно засилено посматрање ... е разрочарана од слабиот напредок во овие земји на полето на демократските процеси и особено на корупцијата ...

Но караванот врви а во Бугарија и Романија се поголеми се инвестиците и реално расте економијата ... зарам ЕУ по три години ке рече ... е не успеавме со Бугарија и Романија - веќе не се земји ЕУ членки ... не ... тоа го знаат и бугарите и руманците и си ги товарат магарињата ... додека не дошол пољакот ...

Ние заради разните “патриотски чувства“ - иако до пред 17 години со иљада миљи појак економски и демократски развој од овие две држави за овие 17 години можеме да констатираме дека соседите Романија и Бугарија полека не стигаат во економските параметри ... платите де ... а за инвестициите ич да не муабетиме ... нели сме ние тука лидери ама од позади ...

Ако бев активен политичар во овие 17 години во МК ке се тргнев сам од сцената ... за да не трпам јавни срамови од се што направив до сега - враќајки ја МК толку назад ... ке оставев простор за некој попаметен/помудар ... да ја влече МК кон ЕУ и НАТО нтеграциите ... Но кај нас не важи европското правило ... изгубиш ли битка да се повлечеш ... туку веднаш поразот го претвараш во победа ... и прогласуваш дека си најдобар ... најзгоден ... незамененлив де ... Сето ова е само одложување на скорото симнување од политичката сцена на функционери кои изгубиле битка ... мачење ... и нивно и на народот ...

Интернет терористи ... дишење на интернет ...

Во последно време се почесто имаме тероризирање преку интернет ... разноразни типчиња помлади но и постари - замислувајки и изигрувајки “хакери“/кракери де ... мислејки дема никојпат нема да бидат откриени седнуваат на некој компјутер во некое интернет кафуле ... креираат меил адреса на некоој од странските сервиси ... и почнуваат да пишуваат закани ... со пцуење на се што ти е најмило ... дека ке ти направат она ... ова ... дека ке те запалат ... дека ке те убијат ... и дека незнам што ...

Осем што покажуваат исклучителна “храброст и интелегенција“ која ја покажуваат пишувајки закани - тие воопшто не очекуваат дека ке бидат фатени ... а кога ке ги фатат ... сигурно велат ... па ние тоа го сметавме за игра ... се шалевме де ... едно време ваквите работи се правеа дишејки ти во телефон ...

Зачестија неколку примери на фаќање на такви кракери ... во Куманово оној кој се заканувал на САД амбасадата ... еве вчера и овој другиов кој се заканувал на пола Влада - сосе премиерот ... Значи специјалната “интернет полиција“ покажува дека може ако сака да ги одкрие ваквите криминалци ... Би било убаво да се најдат и оние кои се закануваа на Рада ... оние кои се закануваа на десете од листата предавници за името де ... и многу други кои стојат како нерешени предмети во полицијата ...

Кога такви случаи ке бидат решени полицијата ке покаже дека не прави дискриминација на случаите и ги лови само оние кои ним им се закануваат ... а другите ги чува по фиоки ако воопшто за нив има предмети ...

А да, ке заборавев ... вакви кракери има и по блогосферата ... ке се закачат на некој пост и одкако не ке можат интелегентно да се наметнат ... ке почнат да се закануваат ... Сега за сега никој не ги сфаќа сериозно ... но закана си е закана ... тука се вежбаат ... да не заборавиме дека македонецот го измисли тероризмот како појава ...

“Прва кралица еден два три“ ...

Ова е една детска игра која вообичаено ја ибраа девојчиња ... но често ке се пријавеше и по некое машко ... женска данка ...

Само ке се слушнеше ај ке играме ли “прва кралица“ ... и девојчињата ке речеа во еден глас - ај ... Сега незнам како се бира оноа девоче кое ке треба да ги изусти чаробните зборови, но често за ова се користеше и некое машко дете ..., ... “прва кралица еден два три ко се лепше намести ...“ ... и кога ке се изуштеше последниот магичен збор “намести“ сите застануваа во замрзнати пози не баре се воштени фигури ... вообичаени беа балетските пози ... е сега тој што го командуваше ова со изговарање на магичните зборови ... ја бираше “кралицата“ ... т.е. оноа девојче кое беше во најубава смрзната поза ... ова се повторува се додека не им здосади на децата и не почнат некоја нова игра ...

Играва нема некоја голема динамка во себе ... но сепак за мене како дете - беше интересно да ги гледам девојчињата како се глупираат ... правејки разноразни фаци ... после научив дека оваа игра е можеби само рана школа на кокетирање ... игра која сите девојки и жени ја играат со уживање ...

Ем европска ... ем патриотска ...

Нашата програма нема да биде како некои што велат национална ... недај боже националистичка ... туку ке биде ем европска ... ем патриотска ... ем НАТО орјентирана ... ем ке ги продолжиме преговорите за името ама на крај ке го прашаме народот на референдум дали се сложува ... ем силно ке ги продолжиме реформите кои ги започнавме ... Ова се на кратко парафразирани зборови на Груевски ... кој вчера ги изусти ... можеби дел и не рече вчера но од предходни изјави горното се подразбира ... Е да, скоро сигурен е дека ке освои 61 пратеник (уствари затоа се нели и овие избори ... а одпосле ке коалицира само со ДПА ... со ДУИ никако ...) ...

Груевски сака да се отргне од превезот на национална партија кој до сега беше миље на ВМРО-ДПМНЕ и националниот превез го менува со патриотски ... се прашувам дали ова ке помине кај народот и меѓународната ... можеби е ова асот во ракавот на Груевски кој до сега не го знаевме ...

Ако е се вака како што вели Груевски тогаш по што ке се разликува од другиот блок ... и тие велат дека се за истото ... а дека не се патриоти ... тешко можеш за некого кој се кандидира на избори да го обвиниш дека не е патриот ... осем оние што во џебот немаат по два пасоши ...

Им предлагам на двата блока да ги исчистат своите редови оние кои се со два пасоша ... таквите - која држава ке ја застапуваат ?? ... чив патриотизам ке им преовладее ??

Friday, April 18, 2008

Предизборни инвестиции ... странски инвеститори ...

Наместо со селски чесми и водоводи владата на овие избори реши да се пофали со странски инвестиции кои само што не стигнале ... Повторно приказни за Шератони и Хилтони ... мислам дека со ова позицијата само им даваат форшпан на опозицијата да ги нападне дека владата во минатите две години на полето на странски инвестиции нема евидентни успеси ... на балканот сме со најмалку инвестиции ...

Моја порака на ова е дека народот масовно се вработува во фабрики и индустирски објекти ... тоа ни треба ... !! ... доста ни е со најави ... ни требаат објекти кои се пуштаат во функција ...

Од заедничката политика околу името остана само “п“ ...

Во време кога ни е потребно единство околу спорот за името ... Груевски одлучи повторно да прави засебна политика за името ... веројатно од партијски побуди поврзани со изборите ... да се демонстрира тврда линија на заштита на името и националниот идентитет ... Го скара и преговарачот Димитров кој побара и во време на избори повторо да има единствена национална стратегија за името ...

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/35D86C4CCE796947B9B154FC8885EBA9.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Од фотката преземена од Утрински се гледа разидинувањето ... кое веројатно Нимиц го видел уште од авион ... Играјки на тврдата линија Груевски ризикува да биде прочитан од меѓународната која може да му сврти грб ... осем ако нема некој адут во ракавот ...

„Македонски телеком“ ... “Т-хоум“ ... Ке им простиме ли ?? ..

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/DA7A94BD51738D41BD3A314E8C5804CA.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

„Македонски телекомуникации“ се ребрендираат во „Македонски телеком“ ... ке успее ли со ова народот да му прости на „Македонски телекомуникации“ за се што во минатите десетина години го правеа „Македонски телекомуникации“ под водство на Атила ... на суровиот однос кон предплатниците ... на монополското искористување на позицијата на пазарот ... која сеуште трае ... на кочењето на економските процеси ... за забавениот развој на интернет пенетрацијата и прескапиот интернет ... на иљадниците раскинати договори ...

Со ребрендирањето доаѓаат вистинските сопственици во Македонија преку германскиот директор на бордот на директори во „Македонски телеком“ - Николај Бејкерс ... новиот бренд гласи ’Т-хоум‘ ... се ветуваат нови технологии ... комбинација на фиксна линија, брз пристап до Интернет и интерактивна телевизија ... разговарите од 19 часот попладне до 8 часот изутрина ќе бидат бесплатни ... вероатно во втора фаза ке следи разговарањето во сабота и недела да е бесплатно ... ова не е најавено но така е во цел свет во фиксната па и мобилната телефонија ...

Колку и да сакам да им посакам среќа и добар успех на „Македонски телеком“, сепак сеуште ме држи лутината од бројните кавги и недоразбирања со Македонски телекомуникации“ ...

Blog Archive

Site Meter