Search This Blog

Saturday, April 19, 2008

“Прва кралица еден два три“ ...

Ова е една детска игра која вообичаено ја ибраа девојчиња ... но често ке се пријавеше и по некое машко ... женска данка ...

Само ке се слушнеше ај ке играме ли “прва кралица“ ... и девојчињата ке речеа во еден глас - ај ... Сега незнам како се бира оноа девоче кое ке треба да ги изусти чаробните зборови, но често за ова се користеше и некое машко дете ..., ... “прва кралица еден два три ко се лепше намести ...“ ... и кога ке се изуштеше последниот магичен збор “намести“ сите застануваа во замрзнати пози не баре се воштени фигури ... вообичаени беа балетските пози ... е сега тој што го командуваше ова со изговарање на магичните зборови ... ја бираше “кралицата“ ... т.е. оноа девојче кое беше во најубава смрзната поза ... ова се повторува се додека не им здосади на децата и не почнат некоја нова игра ...

Играва нема некоја голема динамка во себе ... но сепак за мене како дете - беше интересно да ги гледам девојчињата како се глупираат ... правејки разноразни фаци ... после научив дека оваа игра е можеби само рана школа на кокетирање ... игра која сите девојки и жени ја играат со уживање ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter