Search This Blog

Wednesday, April 09, 2008

За “шлаканицата“ ...

Венко Андоновски пишал прекрасен напис за Шлаканицата ... со акцент на шлаканицата што ни ја удри Грција на самитот на НАТО во Букурешт ... написот вреди да се прочита ... со помош на грчките мислители и филозофи Венко им објаснува на Грците што всашност направија ...

“ ... Психолозите велат дека шлаканицата, иако е акт на физичко насилство, е знак на слабост. Удира оној што паднал духовно, го исклучил разумот и паднал во афект. ... Нашите овде, велат, во истиот стил: изброј до десет пред да удриш. ... Психолозите уште велат дека веднаш по шлаканицата, оној што удрил почнува да го менува расположението: од задоволство, со секој следен миг запаѓа во се' полошо и полошо расположение. Некои тоа го именуваат како „грижа на совеста“ ... оној што е удрен, дури и да бил со право удрен, од миг во миг се чувствува подобро. Затоа што проштавањето е во негови раце. ...“

Написот вреди да се прочита интегрално ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter