Search This Blog

Saturday, April 05, 2008

Виножито повторно го загорчува животот на грчките политичари ...

Виножито и Павле Васкопулос се ноќна мора на грчките политичари ... тие повторно преку Европската слободна алијанса а во соработка со Федерацијата на Турците од Западна Тракија и Федералната унија на европските националности, на 17 април организираат панел-расправа на тема „Игнорираните малцинства во Грција: Турците од Западна Тракија и Македонците“. Панел-расправа ке се одржи во Европскиот парламент ... во Брисел ... ќе претседава Ханс Хајнрих Хансен ...
Во соопштението се наведува дека македонското малцинство во Грција живее во северниот дел од државата и иако најголем дел од нив зборуваат македонски јазик, се појавува опасност тој да исчезне, бидејќи не е признат од државата и не е воведен во образовниот систем.

„Оние што зборуваат македонски и оние што се изјаснуваат како Македонци се прогонувани од грчките власти. Грчките судови од 1989 година не одобруваат регистрирање на културната асоцијација Дом на македонската култура

No comments:

Blog Archive

Site Meter