Search This Blog

Wednesday, April 09, 2008

ДЕТСКИ ИГРИ ... репринт

Еден напис од блогерајот ме подсетина на нешто што го почнав како мал проект на блогот “волан“ на 27 Септември, 2006 - насловен како ДЕТСКИ ИГРИ ... пред се од моето детство но и од другите детства - кои се играат без помош на електронски реквизити ... еве прилика да продолжам со опишување на игрите ... секако барам и ваша помош ... во смисла кои беа вашите омилни игри од вашето детство ...

- “Камај“ - волан - Ronin - кибицер - tctctc - dEa -
- “Мачевање“ - волан - dEa
- “Пиштоли - Пушки и тешка артилерија ...“ - dEa -
- “Лак и стрела“ - dEa - волан -
- “Чател
- “Жила“

- П
раќка


- Фанта
- Покер
- Возене тротинет
- Вртимушка - волан
- Возење на тркало со помош на жица
- Спузгање
- Санкање
- Брканица - шуга - волан - Natka - кибицер - dEa -
- Криенка миженка (кодеднако популарна и кај машките и кај женските деца ....
- Плочка - купчиња - вообичаено од семки од кајсии ...
- Џамлии - волан - RIBARO - кибицер - katika - sckopjanec - Natka - patriota2 - Бунка - sting EYE - dupchek -
- Сличуги
- Џилит ... и уште многу други
- Фудбал ...
- Дама - Шах ..

- Јаже - dEa -
- Ластик - dEa -
- Учителки и докторки
- Фота - dEa -
- Прва кралица еден два три ..
- Прекинување на низа ...
- Школка - katika -
- Народна - oksimoron - волан - WeedBoy -
- Лулашки
- Вртелешки

Додадени игри од колегите блогери:

- „Горенка“(или се викаше играва и „во средина“) - oksimoron
- „Топката на место“ - oksimoron - волан -
- „Бишка“ -
oksimoron
- “Долга магарица“ - волан - Arwena - patriota2 - еМуле - katika - Бунка - anaveno - dEa -
- “Бззззззз... “ - волан - кибицер - nesonija - Natka - Тука -
- „Комити и џандари“ - domenica
- “Граница“ - name - dEa -
- “Вшеташ на комшијата у двор и да се послужиш од црешата..“ - Ajaaax
- “Жмурка“ - Ajaaax - katika - волан - Тефтерот - Вклучи_се - solza - all_is_half - мики -
- “Фризби“ - волан - dEa -
- “Одбојка во вода или на плажа“ - волан
- “Скокање во вода - како први така други“ - волан
- “Борење на трева“ - волан
- “Фудбал“ на мали и големи голчиња“ - волан
- “Кошарка“ - на самоделски кошеви - волан
- “Влечење јаже“ - волан
- “Кибрит на крај на маса и удирање со палец“ - волан
- “Растурени стапчиња или шкорчиња“ - волан
- “Редење на шкорчиња - со неколку потези“ - волан
- “Пет камчиња - одат во кучичка “ - волан
- “Не лути се човече“ - волан - dEa -
- “Бесилка“ - волан
- “Слагалици - пазли“ - волан
- “Коцки - лего - дрвени...пластични“ - волан
- “Камиончиња“ - волан
- “Собирање сликички“ - или било што друго и менување ... - волан
- “Собирање на салфетки“ - волан
- “Јамб“ - волан
- “Твистер“ - волан
- “Продолжи расказ“ - волан
- “На буква, на буква..“ - волан
- “Монополи“ - волан
- “Багминтон“ - волан
- “Пинг Понг на маса дома со тетратка :) - волан
- “БРЗО ФОТО“ - Бунка
- “Викторија“ - волан -
- “Правење претстави по дома“ - dEa -
- “Клик-Клак“ или „ракаташки“ - WeedBoy -
- “Безгрижно лежење на тревата и бесконечно зјаење во ѕвезденото небо, замислувајќи си ја бесконечнота на безгрижноста..“ - Ajaaax
- “Сакате ли војна“ - Arwena - katika -
- “Подморница“ - Arwena
- “Брза географија“ - Jakov - волан - dEa -
- “Правење претстави по дома, кајшто обавезно има водител, глумци,пејачи...“- katika
- “Викање духови“ - katika - dEa -

- “..Паметам дека често се качував на едно Јаболко во дворот (порано кајшто живеев), и гаѓав луѓе по глава од горе..“ - kajce
- “Плукав од балконот“ - Mistique
- “Размена на сликички“ - Darenet23
- “Мор и Џамлии“ - Darenet23
- “Жмурка на топка“ - Darenet23 - lijepa nasha -
- “Грабни стапче“ - Darenet23
- “Јанино Јанино“ - Nesho
- “..Јади котек од стари..“ - Loso_Detence
- “Крадење јаготки од комшијата“ - HARPSHOOTER
- “ Кибрит със 40- 50 клечки“ - glarus
- “Делфин“ - Bettyna
- “Змеј“ - Bettyna
- “Расипан телефон“ - Bettyna - dEa -
- “Мижи баба“ - Bettyna
- “Жмурка обична и Жмурка на план“ - Bettyna
- “Праење манџи со листови и треви“ - Bettyna
- “Барбиките и со куклите бебиња“ - Bettyna - dEa -
- во Кавадарци игравме "Бишка" - Bettyna
-Џамија“ - apostol - Arwena - RIBARO - кибицер - all_is_quarter -
- “Сервис“ - apostol
- “Штркот има капа по боја...“ - нарцисче
- “Школка“ - нарцисче
- “...сум тепал луѓе со сливи магарешки големи...“ - Loso_Detence
- “..Голф и поло...“ - Стаписан
- “Доктори со жилет на мачка ке и го распоревме стомакот и ја пуштавме да си оди ..............ама никогаш не идеа далеку......“ - олош
- “Пиши бриши“ - фичо

Горниве игри се преземени од форум забава “Игри од детството

- “Солено“ - Dilema
- “барбики“ - malecka
- “Коцки“ - malecka
- “Не љути се човече“ - malecka
- “Мајка и дете“ - malecka
- “Цртам и бојам“ - malecka
- “Местење-редеше пузли“ - malecka

Еве и тука ке ги замолам сите кои ке го прочитаат овој пост во коментарите да додадат некоја омилена игра од своето детство - или случка која е поврзана со некоја од игрите од своето детство ... Секако може и свој пост да си пишат - но молам за линк од постот ...

Ако видите во постов дека има игра која е “пожолтена“ - кликните на името на играта и линкот ке ве одведе на посебен пост за играта - кликајте, играјте и уживајте .... :)

Се надевам дека со тек на време ке има посебен пост за сите игри .... со ваша помош.

Оние кои се срамат да ги пишат своите доживувања во коментар или свој пост - нека ми пишат меил volanskopje@gmail.com

Специјален повик важи до девојчињата некогашни и сегашни - да пишат како се играат типично женските игри ... Сепак како машко - помалку сум ги следел нивните “женски“ детски игри ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter