Search This Blog

Tuesday, January 22, 2013

Помеѓу минатото и иднината …Помеѓу минатото и иднината е сегашноста. Резултат на тоа како ја живееме сегашноста е резултат на минатото, на нашиот исправен/неисправен одбран пат во нашето минато, на исправните/неисправните одбрани патишта во минатото во моментите кога сме стоеле на крстопатите на нашиот животен пат. Кого можеме да пофалиме/кој ни е крив за одлуките за одбраните патишта во раскрсниците на минатото. Најчесто ние сме тие кои сами спрема нашите тогашни сознанија ги имаме одбирано патиштата по кои ке се движиме, осем во случаевите на нашето детство и младост кога нашите родители ни го бирале патот по кој ке чекориме во животот. Општеството/државата во кое/која сме живееле е истотака заслужна/незаслужна за патот по кој сме чекореле во животот бидејки таа е нели онаа која го организира животот на заедницата од граѓанини. За бирање на патиштата во минатото најмогу виновни/заслужни сме ние самите, потоа фамилијата, родитеите, животните сопатници и како трет чинител општеството/државата во која живееме. Фамилијата и општеството/државата во која сме живеле не можеме да ја бираме и со тој факт треба да се помириме. Напротив, веројатно дека чувство на припадност треба да предизвика гордост што сме живееле во таа фамилија, општество/држава.

Дали во сегашноста треба да се оптеретуваме со минатото, често да се навраќаме на него, да го анализираме тој период и да се оптеретуваме со факот дека сме погрешиле во изборот на патот по кој сме чекореле или сеедно да го славиме денот во кој сме одлучиле да фатиме пат кој е заслужен за нашата сегашност. Дали треба да го заборавиме нашето минато. Секако не треба да го заборавиме нашето минато какво и да било, бидејки тоа е наше и од него не можеме да се плашиме нити треба да се срамуваме од нашето минато. Нашето минато неможеме да го смениме ниту да го разубавиме. Но ако премногу се навраќаме на минатото ние ке ја оптеретуваме сегашноста и иднината со факти кои поминале, кои не може да се сменат и сето тоа ке не кочи во нашата сегашност и во изборот на патиштата на животот во иднината.
Можеме ли да ја живееме иднината без претходно да сме ја планирале. Секако дека може да биде и така, но тогаш ке се препуштиме на стихијата и ке дозволиме таа да не влече и да ни ја одредува судбината во иднината. Најразумно е да најдеме начин како да ја планираме нашата иднина преку паметните избори во сегашноста. Иднината секојпат е одраз на сегашноста и на нашите напори во сегашните моменти во животот. Треба ли да не оптеретува иднината. Секако не, иднината е секојпат само одраз на она што го имаме како резултат на нашето минато и напорите во сегашноста.

Таму каде највеќе можеме да смениме во квалитетот на нашиот живот е сегашноста. На сегашноста треба да и се посветиме бидејки тие сегашни моменти се реалнос на нашиот живот. Со сегашност живееме сега и тука и највеќе ја осеќаме, највеќе не боли ако е таа сурова сегашност и највеќе и се радуваме ако ги фатиме убавите моменти на сегашнот живот. Секојпат кога можеме мораме да ги одживееме најсреќно што можеме сегашните моменти на нашето секојдневие, да ја фатиме подадената насмевка на луѓето кои не опкружуваат, да пробаме да се дружиме со луѓето кои ни пружаат убава енергија и добра мисла и со таква убава енергија да враќаме секојпат кога за тоа имаме можнсот се разбира во сегашноста. Секојдневните обврски во нашиот живот сеедно дали се однесуваат на фамилијарниот или општествениот дел треба да ги одработуваме/живееме со доза на реален оптимизам дека со нашиот труд во сегашноста негого усреќуваме, го правиме среќен. Не смееме да ја преспиеме сегашноста бидејки секој нов ден е премиера во нашиот живот. Ако ја преспиеме премиерата/сегашноста ние ке го преспиеме животот и ке ја пропуштиме во неповрат премиерата на нашиот живот.

Мора да ги пронајдеме сите мотиви, будно и со сета енергија да ја живееме сегашноста колку и да е таа на прв поглед сурова и мачна. Мотивот најчесто треба да го најдеме во оние кои безусловно ги сакаме а тоа се нашите најблиски фамилијата и животните сопатници.

Friday, January 11, 2013

Следи оставка на председателот на ДИК - па “ком опанци ком обојци“ ...

По денеска закажните локални избори од страна на спикерот Вељановски, скоро со сигурност следи оставка на председателот на ДИК, кадар на СДСМ ... Сценарио веќе видено и пробано. Ке следи “ангажман“ на меѓународната, за да потоа уследат севкупни локални и парламентарни избори некаде ва крајот на Мај или почетокот на Јуни ... па“ ком опанци ком обојци“ што би рекле браќата од север ...
Вака Груевски уште еднаш ке се спаси/ке го одложи решавањето на прашањето за името ...

Thursday, January 10, 2013

Медиумскиот простор на македонските mainstream медиуми е мртов ...


Во времето кога се распаѓаше Југославија пред дваесетина години се створи навика кај луѓето да се пратат повеќе изданија на ТВ вести, гледајки ги вестите ја гледавме историјата во живо. Не дека нешто ново ке се случи од едни до други вести но гледањето на вести стана скоро опсесија.
Во Македонија од осамостојувањето до денеска имавме Јавен сервис преку каналите на МТВ и вестите на јавниот сервис, кој одсекојпат бил всушност гласило на политичката партија на власт која и да е ... тука ништо не се промени и денеска. Тоа беше причина поради неинвентивноста на вестите вестите на МТВ кои никој да не ги гледа, со што и самиот медиум стана нерелевантен.
Од појавата на А1, преку Сител, Канал 5, Телма, па се до Алфа – вестите на приватните медиуми и политичко дебатните емисии на приватните ТВ куќи станаа простор каде партиите на власта и опозицијата си ги одмеруваа своите програми и особено во дебатните емисии каде се правеше демократската пресметка на двете главни партии.
Оној кој прв во Македонија почна да ги упропастува и злоупотребува медиумите а беше власт секако е СДСМ со познатата таканаречена “Фабрика“ ... ВМРО-ДПМНЕ од последните седум години власт преку својот ПР менаџмент ја усоврши “окупацијата“ на медиускиот простор до ниво да не остава ниеден медиум кој би бил интересен да се гледа за да се види како размислуваат политичките ривали ... Ги закупија со државни пари сите телевизии и весници. Сите покрупни медиумски куќи станаа нивни ... паднаа прво Сител и Канал 5, падна А1, еве падна и Алфа ... паднаа и сите поголеми весници во нивни раце ...
Што остана како алтернатива, како извор за информирање. Интернет просторот. До кога тој ке биде слободен ке видиме. Но факт е дека уште со појавата на новите медиуми преку блоговите и форумите па се до  интернет порталите – тие останаа единствено слободни медиуми кои се читани од таканаречените неопределени гласачи ... И сега што со класичните Mainstream media со оние делови кои се бават со информативно политички емисии. Можат слободно сите да ги затворат, никој веќе нема да ги гледа. Човек со интегритет на својот ум несака никој да му го пере мозокот. Кој сака да гледа местени утакмици ? Кој сака да гледа одговарања на местени прашања ? Затоа никој нема да гледа местени Вести на ТВ станиците, ниту да купува весници за да чита местени вести. Незнам точно но паразително е дека весниците неможат да продадат тираж поголем од 9000 примерока. Толку читатели и многу повеќе имаат сите поголеми портали и нови интернет медиуми.
Медиумскиот простор на македонските Mainstream media е мртов ...

Blog Archive

Site Meter