Search This Blog

Saturday, January 06, 2018

Бубњеви ... Птици (штиглици) во лет ... (сон)

Сонувам дека сум во една летна пријатна квечерина во Ново Лисиче (каде некогаш имав стан). Седам со комшиите надвор на отворен простор на клупи кои се во оругла форма. Ќаскаме така и се шалеме на тема свашта. Некако пред да решам да си појдам дома одкога скоро сите останати си заминаа по нивните домови доаѓа до мене и седна учителката на едно од моите деца (на постарата керка) која седна до мене и ме праша за птиците по дома како се - вели би сакала да земам неколку да ми летаат по дома. И велам: е супер само немој да земаш од многу различни видови земи по неколу од две три групи бидејки тие кога летаат сакаат да имаат истородно друштво за да летаат заедно во свои формации. Супер вика туку да појдеме долу до она мала продавница кај Бубе, па после ке пиеме кафе кај тебе дома - ке свари Цацка, (учителката беше пријателка со женами...) да купам лед сијалични, ми треба вика за по дома правам нешто. Супер викам таман сакам да го прашам Бубе за совет за лед сијалички во бубњевите од метални буриња ки ги замислувам да се направат. Тие да имаат метални отвори во кој ке се инсталира опна за бубањот а во внатрешноста лед сијаличките во разни бои да светкаат и како ке удира бубњарот по нив тие да светкаат во разни тактови како бубњарот ке задава ритам. Туку и велам ке морам да појдам во некоја фабрика која прави метални буриња (си мислам ке мора некаде во странство да појдам кај нас нема фабика за метални буриња) да им нарачам металните буриња пред да се затворат да им направат отвори за опни и од страните да има округли отвори од кои би светкале разните лед сијалички. Туку велам ке морам со Гаро да се консултирам какви и колку отвори да се направат во металните буриња и како да се затвараат а да може да се отвараат за да се менувааат лед сијаличките. Веројатно велам со некаков обруч како на едно од бурињата во кои ставав зелка за кислелење. Така поаѓајки накај Бубе кој имаше дуќан за осветлителни елементи и лед сијалички се пробудив - бидејки навечер се будам често за да појдам да измокрам. Седнав така на креветот и се смејам велејки каде мене неписмен за музика ми текнало да конструирам бубњеви и како то птици во лет во стан? Дури го замислував во сонот Гаро како удира на главното буре на кое треба нели да има отвор долу за педала и тоа буре да биде легнато за педалата а над него ведаш да има главно буре со отовор за лупање на кој би се лупало со оние метални гребалки со кои се дава ритам за џез звук ... И од каде велам птици во мојот сон кои летаат во мојот некогашен стан кој во меѓувреме веќе го продадов ... На сон си велам луѓето свашта “креативно“ сонуваат ... Се сонуваат дури и лица од твојот живот кои се веќе починати ... Туку велам да го запишам сонот инаку брзо ке го заборавам ...

Blog Archive

Site Meter