Search This Blog

Sunday, November 30, 2008

Топло - ладно за визите ...

Најново е дека ЕК дава позитивно мислење за укинувањето на визите ...

Раѓање на денот во Скопје, во едно октомвриско утро ...

Раѓање на денот во Скопје, во едно октомвриско утро ...

1.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/1Large-2.jpg?t=1228076322

читај повеќе »

Утрото е најубавиот дел од денот ... источните цивилизации со утрото го врзуваат нивното примање на космичката енергија јин/јан ... за сите спортиски најважен тренинг е утринскиот ... има нешто во вдишувањето на воздухот во во моментот кога се раѓа денот ... има нели поговорка “.. кој рано рани две среќи граби ..“ - трансформираниа од наштите млади во “.. кој рано рани, останува ненаспан ..“ ... моето искуство говори дека навистина е греота што ги пропуштаме утрата на сметка на ноќниот живот ... ноќта ја претворивме во ден ...

2.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/2Large-2.jpg?t=1228076417

3.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/3Large-2.jpg?t=1228076461

4.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/4Large-2.jpg?t=1228076486

5.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/5Large-2.jpg?t=1228076508

6.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/6Large-2.jpg?t=1228076532

7.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/7Large-2.jpg?t=1228076558

8.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/8Large-2.jpg?t=1228076578

9.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/9Large-2.jpg?t=1228076608

10.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/10Large-2.jpg?t=1228076635

11.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/11Large-1.jpg?t=1228076658

12.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/12Large-1.jpg?t=1228076685

13.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/13Large.jpg?t=1228076705

14.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/14Large.jpg?t=1228077650

15.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/15Large.jpg?t=1228077681

16.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/16Large.jpg?t=1228077712

17.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/17Large.jpg?t=1228077734

18.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/18Large.jpg?t=1228077760

19.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/19Large.jpg?t=1228077782

20.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/20Large.jpg?t=1228077804

21.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/21Large.jpg?t=1228077828

22.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/22Large.jpg?t=1228077849

Кумановска бања - тужна фото прича ... окупација у 16 слике ...

Кумановска бања - тужна фото прича ... окупација у 16 слике ...

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja0Large.jpg?t=1228037916

Жална је овај прича за кумановску бању ... место које некад било монденско и престижно ... ке видике од слике кој га је окупираја ... место које од скора је вратено на старе газде да газдујев ... место куде се пуни кумановска кисела вода ... да ти се одпије кд ги видиш слике ... место близо хотел КУБА ... исто некад престижно место сг жалосно место ...

читај повише »

  • Кумановска бања претворена во огромно ѓубриште ... Врвни стручњаци по балнеологија од домашно и странско потекло уште во раните децении на минатиот век испитале и утврдиле и го оставиле во пишани материјали дека минералната "вруќа вода° на Кумановска бања лекува од "триста болештини°, а докажано најмногу од болести на нервна база. Од памтивек пред двете чешми дење-ноќе ќе видите купче луѓе кои откако ќе си наточат кисела вода, задолжително си ги замиваат очите по што прогледуваат со вид на новороденче.
  • КУМАНОВСКА БАЊА ЗАПУШТЕНА И НЕУРЕДЕНА ... Секојдневно по стотина луѓе ги користат благодатите на лековитиот термален извор познат како Кумановска Бања, во селото Проевце, кој се наоѓа на три километри од градот. Тие главно бараат спас од нервни, стомачни и кожни заболувања, но водата од 40 Целзиусови степени е одлична и за релаксација и отпуштање од секојдневните стресови. ... ... Оваа лековита вода да е во Швајцарија или во Германија, можете ли да замислите како би изгледала. Жалосно е што природните богатства кај нас никој не ги цени, па не ги ни одржува. Да е средено по европски стандарди, овде секоја година би било преполно од странски туристи - велат нашинци на привремена работа во странство. ... ... Пред распадот на СФРЈ бањата имала гости од цела тогашна држава, имало и лекар, а реката што тече покрај бањата била чиста. ... ...

1.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja1Large.jpg?t=1228038096

2.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja2Large.jpg?t=1228038139

3.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja3Large.jpg?t=1228038222

4.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja4Large.jpg?t=1228039172

5.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja5Large.jpg?t=1228039198

6.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja6Large.jpg?t=1228039221

7.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja7Large.jpg?t=1228039247

8.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja8Large.jpg?t=1228039281

9.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja9Large.jpg?t=1228039310

10.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja10Large.jpg?t=1228039337

11.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja11Large.jpg?t=1228039362

12.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja12Large.jpg?t=1228039388

13.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja13Large.jpg?t=1228039416

14.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja14Large.jpg?t=1228039438

15.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja15Large.jpg?t=1228039464

стара зграда на кумановску бању која се реновира и вероватно ке биде ресторан, мал мотел за свадбе и проводи ... куде текла вода па ке тече ... реновира гу приватнан газда на кога му е вратена сас денационализацију ...

Јолевски продолжува таму каде што застана Димитров ...

http://www.maticanaiselenici.com/images/news/Glasnost-Zoran%20Jolevski-pocesen%20ambasador%20na%20mirot.jpg

По скоро два месеца размислување на владата - кого да предложи за преговарач во спорот со името го добивме третиот преговарач ... по Тошевски, Димитров следува Јолевски ... во меѓувеме се случи тужбата во Хаг ...

читај повеќе »

Ја има подршката и од владата и од претседателот ... чеинам дека е добро кадровски решение за спор - кој нема да биде решен уште долго време ... Јолевски како мудар дипломата побара во тимот да бидат вклучени и Димитров и Протоѓер заради континуитет ...

Јолевски е моментално амбасадор во САД, предходно беше долгогодишен преговарач на Македонија со Светската трговска организација како и шеф на кабинет на поранешниот претседател на државата Борис Трајковски.

Saturday, November 29, 2008

Подржавување на бизнисот со огревно дрво ... го менуваме ли државниот систем ...

http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/C71468B471BFBE40924FD0B18332509B.jpg

читај повеќе »

Евидентното подржавување на бизнисите каде по оценка на власта се вртат големи пари продолжува ... сега еве поради неможнаста да се контролира бизнисот со дрва, се укинуваат приватните складишта за продажба на дрва ... уште едно место каде државата става рака ... нели е ова уште еден сигнал за промена на системот ... мене ова не ми личи на либерална мерка во либералниот капитализам каков што државата го прокламира пред светот ...

Сето ова ми личи на враќање во првиот стадиум на капитализмот - “државниот капитализам“ ... оној првиот по крајот на втората световна војна ... “државниот капитализам“ со партизација на државниот апарат ... или можеби само ми се чини ... колку сето ова ме подсетува на бившите “другари“ - кои во тесни кругови “се грижеа“ за нашите судбини ... ваков модел имавме и во социјалистичкиот период, кога доминантен сопственик на средствата за производство и материјалните добра беше државата ...

Blog Archive

Site Meter