Search This Blog

Saturday, November 08, 2008

Синдикални протести ... без штрајк ... без блокирање улици и раскрсници ...

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/FC3DB0D860BBD847B1A0FF7E9D7A1FF0.jpg http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/E2499BB41FEB0A4DB5FCB557B8D407EB.jpg

ССМ најави протести заради намалување на работничките права ... немање дијалог со синдикалните партнери ... сето помина млако ... власта не се насекира премногу ...

читај повеќе »

http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/88676DD7049A5E4392F640D92F34DCCE.jpg http://media.a1.com.mk/media/vesti200/protest-sindikat.jpg http://www.telma.com.mk/vesti/%d1%81%d1%81%d0%bc%20%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8.jpg

  • Синдикални протести за повисок животен стандард во Македонија ... Утрински ... Околу 3.000 работници вчера протестираа во Охрид, Кичево, Дебар, Струга, Прилеп, Велес, Штип, Струмица и во Куманово ... ... Последните измени на Законот за работни односи и нефункционирањето на социјалниот дијалог... ... неутврдувањето минимална плата, зголемувањето на цените на животните производи и недоследната примена на Законот за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизација на претпријатијата со доминантна сопственост на државата од 2000 до 2004. ... ... Опозицискиот лидер Зоран Заев со над две илјади работници вчера продефилира низ улиците на Струмица. Тој ја обвини Владата на Груевски дека во изминатите денови вршела притисок работниците да не излегуваат на протести ... ... Владата да донесе пакет мерки за да се надминат неповолните состојби предизвикани од светската рецесија ... ... правата за повторно вработување, за преквалификација, годишен одмор, ограничена ноќна работа ... ... го поддржаа и стечајците кои бараа надоместок со 25 години стаж и работниците со 35, односно 40 години работа кои бараат право на пензија ... ...
  • ЗАКОНОТ ЗА РАБОТНИТЕ ОДНОСИ ГИ ИЗВЕДЕ РАБОТНИЦИТЕ НА УЛИЦА - Не сакаме да не' третираат како робови ... Дневник ... ... Полицијата не им дозволи на работниците да ги блокираат автопатите и магистралните правци, па протестот се одржа на градските улици ... ... Незадоволни сме бидејќи власта не сака да го промени Законот за работните односи, кој не' третира како робови, а не како работници што сакаат да живеат од вложениот труд. ... ... Власта излажа и со Законот за стечајците со кој паричен надомест добија малкумина ... ... Доста е прогласување технолошки вишоци, создавање стечајци, доста се привилегии за новите газди што ги полнат својот џеб и државниот буџет, но им даваат малку на работниците ... ... Такви сме ние, Македонците. Секогаш чекаме некој друг да ни ја заврши работата. Се плаши и администрацијата, се плашат и работниците од приватните фирми. Што ли треба уште да ни се случи за масовно да го кренеме гласот? Со години опаѓа работничкиот стандард, па веќе немаме за минимална егзистенција. Со години се узурпираат и правата од работен однос, до прекувремена работа и работа за викенди, без соодветен надоместок. Со минимални плати, за кои не се плаќаат придонеси ... ...
  • ССМ и СДСМ на протести за работнички права ... Вест ...
  • Синдикални протести низ Македонија ... А1 ... Синдикатот очекуваше повеќе луѓе на протестите, но работниците се пожалија им се вршел притисок да не ги напуштат работните места ... ...
  • Синдикатот побара, Владата не отстапи, да ги корегира измените во законите за работни односи ... Канал 5 ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter