Search This Blog

Friday, November 28, 2008

Буџет 2009-та ... без промена и покрај ветувањето од 330 мил. евра помош за Реалниот сектор ... “диригиран државен капитализам“

[macedonian-budget-2009.png]
Вака графички го упростил буџетот за 2009-та година - Panta Rei ... Владата пак од друга страна не убедува дека направила план како да интервенира во Реланиот сектор - ама вели не го чепка буџетот ... тој ке остане онака како го испланирале ...
Владата значи сака да употреби “фиктивни пари“ за да го оствари ветувањето за интервенција во Реалниот сектор ... употребува пари кои им ги простува на овие-оние, пари кои и така неможе да ги земе од фирми и лица кои пропаднале некогаш ... само стојат фиктивни задолжувања ... ке пребацела од шупљо у празно кај загубарите кои преостанаа и кои никако неможе да ги продаде ... цената само им паѓа ... на крај ке вредат колку што ке вреди старото железо - како во случајот со Топилница Велес ...
Владата можеби би сакала малку и да испечати некоја паричка, се разведе со ММФ ... но во печатницата има сеуште друг “клучар“ ... кој највероватно ке го набрка ... власта ни крои таканаречен “диригиран државен капитализам“ ... каде носители на развојот е самата Влада преку огромниот буџет и семоќната државна партијска администрација ...
Единствена реална мерка е намалување на царините на суровините ... но сеуште не искочи со предлог што точно ке се намалува ... значи ветувањето е премногу генерално ... Пониското оданочување на земјоделците е мижитатара ... тие воопшто не се ни регистрирани даночни обврзници ... регистрирани се само оние кои земаа кредити ...
Е да, ке заштеди на детските пакетчиња за нова година и честитките кои веќе никој на никого не му ги праќа ... ископирана мерка од хрватскиот модел на штедење ...
Како што примети Деди во својот напис: Куме, кесата, наша е ... нема реално помагање на Реалниот секотор ако не брцнеш во џебот т.е. во случајот во БУЏЕТОТ ...
И турците на време кога ке видеа дека нема рајата ... годината била сушна ... го намалувале данокот ... ако владата сакаше да ги емитираат турците во минатото или еве англчаните во сегашноста ке ја намалеа општата ставка на ДДВ-то за одреден период ... секако ке го намалеа сразмерно и буџетот ... т.е. накратко ке се прилагодеа на реалноста која веќе забразди во нашата економија ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter