Search This Blog

Monday, November 03, 2008

Реконструкција на градскиот парк ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Intermeco1Large.jpg

Градслиот парк е место за прошетка на скопјани од сите генерации ... огромна површина во централно место на градот, градскиот парк треба да биде се она што за Њујорк е Централ парк - Central Park ...

читај повеќе »

Градоначалникот Костовски кога доаѓаше ветуваше дека градскиот парк ке светне со нов лик ...

 • се гради одново кафеаната Кермес
 • иницијатива за заживување на зоолошката градина ... нови животни ... нова двометарска ограда
 • иселување на градската влада и совет од паркот
 • реконструкција на улицата Илинденска
 • подновување на градскиот стадион
 • нови режими на сообраќај и движење на пешаците во и околу паркот
 • ролер патеки
 • место во близината за Вотерленд
 • обнова на играчките во градскиот парк
 • затворање на дискотеките во градскиот парк и на нивно место се планира мини Дизниленд ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/GradskiparkSkopje53Large.jpg?t=1224465194

Што од горното се оствари ...

 • кафеаната Кермес е во градба ... се исекоа многу од дрвјата во близината на Кермес ... се зголеми габаритот на Кермес ...
 • зоолошката градина доби нова ограда ... иако се трудеше да обезбеди средства за купување на ови животни во зоо-градина тоа не беше доволно ... се направија неколку донации ... некои од школите посвојуваа животни ... но имаше и случаеви на малтретирање на животни - случајот со носорогот ... не се одстрани смрдеата од зоо-градината ...
 • не ја исели градската влада и совет од паркот ... колку се само грди времените бараки ... колку грдо изгледаат исушените дрвја покрај оградата на бараките на градот ...
 • Илинденска остана таква каква и беше ...
 • Градскиот стадион се подновува со пари на Владата на РМ ...
 • колку знам да не грешам душа нема нов режим на сообраќајот во и околу паркот ...
 • да не заборавам се донесе пропис во кој се забранува движење низ паркот во ноќните часови ... и летни собирања на младите со седенки/пијанки низ паркот близу до фонтаната ...
 • чинам дека се изградија ветените ролер патеки се гледа и од долната фотка ...
 • ветениот вотерленд остана само ветен ...
 • како што остана ветено обновувањето на играчките во градскиот парк ...
 • дискотеките не се затворија а од мини Дизнилендот остана само празно ветување ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/1Large-16.jpg?t=1224620499

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Tatkoisin-GradskiparkSkopjeLarge.jpg?t=1224762921

 • Сепак морам да признам дека од се што ветуваше Костовски сепак највеќе оствари во и околу Градскиот парк ... веројатно со тоа ја штитеше и својата лична иницијатива/инвестиција во обноватана Кермес ... кој сега прераснува во мини хотел ...
 • при крајот на мандатот Костовски преку одлука на советот обезбеди пари за темелна реконструкција на стариот градски парк ... во околината на Кермес ...
 • Еден милион евра од ребалансот на годинашниов буџет на Град Скопје ќе бидат одвоени за оградување и обнова на Градскиот парк ...
 • Кршење клупи, канти, канделабри, уништување споменици на народни херои, крадење бисти, паркирање на зелени површини, како и злоупотреба на алкохол од страна на малолетни лица се примерите за вандалското однесување на некои граѓани.
 • Засега предвидено е да се огради само стариот дел, чиј влез е кај Споменикот на Гоце Делчев.
 • Освен нова ограда, паркот ќе добие и целосно зеленило по четири децении запуштеност.
 • Годинава во рамките на оваа акција беа исчистени езерцата и каналите во Паркот, а потоа беа порибени.
 • Почна и реконструкцијата на мостовите и на влезната партија кај фонтаната и Споменикот на Гоце Делчев.
 • Големата обнова на зелените површини, која е предвидена за наредната пролет ... тревнатите површини во Градскиот парк не се сменети речиси четири децении ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-2008-1Large.jpg?t=1224857350

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-2008-6Large-1.jpg?t=1224870749

No comments:

Blog Archive

Site Meter