Search This Blog

Wednesday, November 12, 2008

Одбележување на крајот на првата световна војна ...

[Francuski+-+09.jpg] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/86/WW1_TitlePicture_For_Wikipedia_Article.jpg/300px-WW1_TitlePicture_For_Wikipedia_Article.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Armisticetrain.jpg/140px-Armisticetrain.jpg
Деновиве светот го одбележуваше крајот на првата световна војна ...
  • The collapse of the Central Powers came swiftly. Bulgaria was the first to sign an armistice on 29 September 1918 at Saloniki. ...
  • On 30 October the Ottoman Empire capitulated at Mudros ...
  • On 24 October the Italians began a push which rapidly recovered territory lost after the Battle of Caporetto.
  • On 3 November Austria-Hungary sent a flag of truce to ask for an Armistice.
  • The Armistice with Austria was signed in the Villa Giusti, near Padua, on 3 November.
  • On 11 November an armistice with Germany was signed in a railroad carriage at Compiègne. At 11 a.m. on 11 November 1918 — the eleventh hour of the eleventh day of the eleventh month — a ceasefire came into effect.
Во Македонија да не се француските и англиските воени гробишта - каде по традиција се прославува крајот на првата световна војна ... ние како држава не би ни учествувале во една таква прослава ... причината за тоа е што МК граѓани во тоа време учествувале во редовите на српските или бугарските воени формации ... а ние како држава таие војски ги сметаме за окупаторски ... сето ова на МК територија има и предисторија во балканските војни - каде повторно МК граѓани се учесници но под туѓи команди и за нивни цели ... Македонија во Првата балканска војна ... Македонците во бугарската војска ... Македонци во српската војска ...
Како и да е, познати се примерите на МК храбри војници кои гинеле на таканаречениот солунскиот фронт и балкански фронт ... на оние кои учествувале во многу херојски походи ... многумина во рамките на ЈУ држава добиваа фамилијарни пензии на база на учество на фронтовите во првата светска војна ... нашата историографија ги заборава тие јунаци ... овој период се прескокнува ...
За крај, сакам да кажам една моја примедба, дека Франција (француските легионери ...) последен пат има значајна воена моќ до крајот на првата светска војна ... од тогаш навака Франција ја губи воената моќ .... која поминува кај англичаните и особено американците ... секако не треба да се заборават русите ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter