Search This Blog

Sunday, November 30, 2008

Кумановска бања - тужна фото прича ... окупација у 16 слике ...

Кумановска бања - тужна фото прича ... окупација у 16 слике ...

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja0Large.jpg?t=1228037916

Жална је овај прича за кумановску бању ... место које некад било монденско и престижно ... ке видике од слике кој га је окупираја ... место које од скора је вратено на старе газде да газдујев ... место куде се пуни кумановска кисела вода ... да ти се одпије кд ги видиш слике ... место близо хотел КУБА ... исто некад престижно место сг жалосно место ...

читај повише »

  • Кумановска бања претворена во огромно ѓубриште ... Врвни стручњаци по балнеологија од домашно и странско потекло уште во раните децении на минатиот век испитале и утврдиле и го оставиле во пишани материјали дека минералната "вруќа вода° на Кумановска бања лекува од "триста болештини°, а докажано најмногу од болести на нервна база. Од памтивек пред двете чешми дење-ноќе ќе видите купче луѓе кои откако ќе си наточат кисела вода, задолжително си ги замиваат очите по што прогледуваат со вид на новороденче.
  • КУМАНОВСКА БАЊА ЗАПУШТЕНА И НЕУРЕДЕНА ... Секојдневно по стотина луѓе ги користат благодатите на лековитиот термален извор познат како Кумановска Бања, во селото Проевце, кој се наоѓа на три километри од градот. Тие главно бараат спас од нервни, стомачни и кожни заболувања, но водата од 40 Целзиусови степени е одлична и за релаксација и отпуштање од секојдневните стресови. ... ... Оваа лековита вода да е во Швајцарија или во Германија, можете ли да замислите како би изгледала. Жалосно е што природните богатства кај нас никој не ги цени, па не ги ни одржува. Да е средено по европски стандарди, овде секоја година би било преполно од странски туристи - велат нашинци на привремена работа во странство. ... ... Пред распадот на СФРЈ бањата имала гости од цела тогашна држава, имало и лекар, а реката што тече покрај бањата била чиста. ... ...

1.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja1Large.jpg?t=1228038096

2.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja2Large.jpg?t=1228038139

3.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja3Large.jpg?t=1228038222

4.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja4Large.jpg?t=1228039172

5.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja5Large.jpg?t=1228039198

6.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja6Large.jpg?t=1228039221

7.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja7Large.jpg?t=1228039247

8.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja8Large.jpg?t=1228039281

9.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja9Large.jpg?t=1228039310

10.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja10Large.jpg?t=1228039337

11.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja11Large.jpg?t=1228039362

12.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja12Large.jpg?t=1228039388

13.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja13Large.jpg?t=1228039416

14.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja14Large.jpg?t=1228039438

15.

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/Kumanovo-banja15Large.jpg?t=1228039464

стара зграда на кумановску бању која се реновира и вероватно ке биде ресторан, мал мотел за свадбе и проводи ... куде текла вода па ке тече ... реновира гу приватнан газда на кога му е вратена сас денационализацију ...

1 comment:

Anonymous said...

Ete primer za pogresna privatizacija,no tuka vo greska e i drzavata,treba so nejzina pomos (ako veke noviot sopstvenik e nemoken finansiski) da se uredi celiot kompleks i da bide mal kumanovski biser,vaka dzabe prazni muabeti,inaku vo sekoj slucaj steta.

Blog Archive

Site Meter