Search This Blog

Loading...

Friday, November 25, 2016

Тивко патување/умирање

Секојдневно не тераат да замаме кредити од оние кои си ја присвојиа штампаријата на пари и ни ги продаваат (парите) како божемски вистински. Они (кредиторите) ни го кројат животот и одредуваат судбината. Се сеќавам не така многу одавна се одеше во пензија со 60 години старост т.е. 40 години стаж. Во нашата сегашна демократија оние кои требаат да ни ја плаќаат пензијат која ја заработивме ги менуваат условите за почеток на пензијата. Се заговара пензионирање на 67 години за мажи 64 години за жени. Демек многу сме живееле и неможат да не плаќаат. Не е важно тоа што не прелажале додека сме плаќале во пензиските фондови важно е дека оној кој ги дава кредитите (оние за кои тој си штампа пари во својата штампарија) гледа прво тој да биде намирен па после ако има за друго нека има. На нас обичните смртници кои сме на крајот од патот не ни се остава право на избор - осим тевко да патуваме ...

Sunday, November 20, 2016

Балкански инает

Никој кој не живее/л на балканските простори неможе да свати дека најголем мотив за некаов успех може да биде инает. Но ние кои живееме на балканот тоа добро го сваќаме и сме го осетиле - дури и преку лични примери.
Балканскиот инает особено е присутен во спортот. Познати се многу случаеви каде многу богати и познати клубови или спортисти кога ке се сретнат со некој кој во сржта го има балканскиот инает лошо поминува.
Типичен пример за успешен спортист кој во себе го содржи баканскиот инает е доскорашниот светски тенисер број еден Новак Ѓоковиќ. Тој своите постигања ги достигна со многу труд и желба. Мене тоа ми изгледа на борба сам против сите. Балканскиот инает е (“...е сега ке видите Вие...“) верјатно е најзаслужен за неговита успеси во спортската борба. Тогаш кога помалку го изгуби мотивот за докажување од инает на врвот од својата слава престанаа наеднаш неговите најврвни резултати. Му недостигаше мотив.
Се чини дека кај Новак Ѓоковиќ повторно се роди желба да се докаже од инает на сите кои не го сакаат - да докаже дека е најдобар.
Вечерва ке видиме со колкав ментална сила и балкански инает ке се докажува сам против сите. Вистина на теренот ке биде само Енди Мареј - но Ѓоковиќ стално се бори со видливите и невидливите сили и интереси кои се против него - особено против медиумите и публиката која не навива за него.

Monday, November 14, 2016

Кој ке победи Курто или Мурто?

Мојот порив да ги анализирам дневните теми се повеќе слабее. Неможам да најдам мотив да пишувам за тема која до сега некако ми изгледа исцрпено - сум ја исцрпил со некој мој напис кој е некаде запишан на мојот блог.
Еве се наближува денот кога на народот му се “враќа власта“ т.е. му се дозволува да биде прашан кој ке го води наредните четири години.

За кого да гласаме на овие избори. Имаат ли неопределените (каде и самиот се вбројувам) оние кои се најбројни во нашиот случај за когао да гласаме.
Од она што се нуди на нашата политичка понуда се плашам дека неопределените ке си останат неопределени и се ке биде по старо. Ке победи некој од двете Курто и Мурто партии, но овојпат се чини со многу тесен резулатат меѓу себе.
Дали сум задоволен од досега што е сработено на МК политичка сцена мислам ова најновото.
Само едно ме радува што МК народ беше мудар и не дозволи да се успеат сценарија каде ке паѓа крв по МК улици низ некакви “мајдани“...
Кој ке победи на овие избори и дали нешто ке се смени. Не е важно кој ке победи. За народот е неважно дали со него ке владеат Курто или Мурто ...
За крај ве подсетувам на едно мое размислување како нашите партиски елити не владеат.

Како не владеат? ... Списоци ... Државен либерален социјализам ... Организиран криминал

Friday, July 15, 2016

Радикален Ислам ... Исламизација на Европа

Современиот свет со својот начин на живеење е во глобална смисла е во “војна“ со Радикалниот Ислам. Ништо ново не кажав. Историјата е полна со глобални војни меѓу останатиот свет и Радиалниот Ислам. Сетете се на начинот на кој Радикалниот ислам се прошири од своите центри Мека и Медина кон светот. Со меч и терор се освајаше територијата и исламог глобално се ширеше кон Средноземјето и кон Европа. Европските држави одговорија со средновековните христијански војни за да справи со радикалзмот на дел од учењето на Исламот. Познати се крстоносните војни.

Исламот како верско учење е дел од религиозниот корпус на човекови права и тој не може да се забрани во целост. Но со Радикалниот Ислам светот мора да се бори како што се бори со секоја заразна болест. Радикалниот Ислам не е здрав ни за самите муслимани а секако не е здрав за останатире религии и особено со современиот концеп на глобалниот начин на живеење.

Глобалната војна со Радикалниот Ислам никојпат не е престаната само до скоро немаше глобален фронт против оваа “заразна болест“.

Светскиот полицаец долго време го користеше Радикалниот Ислам за своја борба против глобалната сила каква беше СССР. Заговарани се и финасирани многу од војнтите каде СССР се ослабнуваше. Во Европа Радикалниот Ислам се подржа во деловите на некогашна Југославија особено во Косово, Босна, делови од Македонија и делови од Србија каде живеат Муслимани. Светот се здружи да им помогне на овие “маченици“ и направи неколку локални граѓански војни во кои секојпат исламскиот елемент беше на мислост на ЕУ држави и САД. Крвави беа сценаријата во Босна. Војната во Косово демек се смири со бомнардирањето на Србија и Црна Гора. Се употребија експериментални бомби од кои се контаминира просторот и сите тука ке умираме со години како да доживејавме нуклеарна хаварија. Во Македонија 2001-ва се спроведе краткотрајна војна со долгорочни последици.

Нова цел на контаминирање со Радикален Исламизам се случува во полсените неколку години со специјалната војна која се спроведува на Радикалните исламисти со Европските држави. “Организирано“ се упатија реки од бегалци со муслиманска провиниенција во ЕУ државите - користејки го човековото право на избеглици на со војна зафатени области. Тие сега откако се инкорпорираа во ЕУ државите и ја искористиј подадената рака за помош - враќаат со Радикален Ислам.

ЕУ државите па и светот треба да се справат со начинот на справување на секоја заразна болест. Тоа е обележување на контамираните средини со Радикален Ислам и истребување на Радкалните Исламисти.

Ние на наште простори со векови живееме измешани со исламската вера. Но во последните дваесет триесет години Радикалниот Ислам се инфилтрира во обичните исламски верници и се осеќа контаминиацијата на Радикалниот Исламизам и во нашите простори. Мора да ги следиме новите мерки кои ке бидат донесени против Радикалниот Ислам - а таквите ке се донесат оној момент кога со тоа ке се согласат главните инструктори на Радикалниот Ислам кој доаѓаат од единствената светска супер сила... Интересен е начинот со кој со Радикалниот исламизам се справува Јапан.

Thursday, May 26, 2016

Шарена револуција - дилеми

Автентична или неавтентична нашата шарена револуција за мене има повеќе дилеми.

Најпрвин дали треба да се протестира на МК улици против актуелната власт? Тука немам дилема - апсолутно треба да се протестира. На сите ни е јасно дека актуелната власт ги ОКУПИРАШЕ сите институции и ги присвои - владеачката партија (читај раководството на владеачката партија) ги стави под свое сите институции во државата. Нема никаква разлика меѓу она што го зборува и прави владеачката партија и било која од институциите на државата кои се освооени од сегашната актуела власт. Собранието кое треба да е врв на власта се претвори во апарат за исполнување на желбите на врхушката од актуелната власт - гласачка машина. Сите министерства, сите државни институции прават онака како им се диктира од еден центар. Нашите заеднички пари се трошат онакака како тие замислуваат дека е добро. Ги окупираа и сите повжни медиуми (со  наши заеднички пари) за да преку нив ни соопштуваат колку се они добри и колку добрини ни прават. На крај видовме т.е. чувмо дека ни го окупирале и правото на глас преку изборните манипулации кои ги правеле во повеќе изборни циклуси. На останатите партии кои не се во власта и на неопределениот народ (кој е најброен) не остана ништо друго туку да излезе на улица и да протестира - да соопшти дека царот е гол ...

Начинот на протестирање е она што ми прави најголема дилема. Од една страна видовме дека мирните и ненасилни протести не врод/уваат/ија со плод. Мува не ја полази власта порди таквите протести. Тие таквите протести ги посматраа околу себе како декор и не ги ни приметуваа. Се оглушуваа на нив и ке спроведеа нови избори каде со помош на изборните манипулации и работа со одделни структури на гласачите кои ги претвараа во свои “пациенти“ - ке забележеа нова изборна победа со што ке ја зајакнеа власта во самите институции.

На крај ја запоседнаа судската власт сосе јавното обвинителство. Не се знае кој води истрага, полицијата, јавното обвинителство или политичарите на власт. Правдата стана селективна и избликна паролата на протестантите “Нема правда нема мир“. Се се сведе на познатата парола Кадија те тужи, Кадија те суди.

Одкога сите чувме какви се маниплации се правени со сите наши права сосе изборното право и од кога слушнавме како позади сето тоа сите од врхушката на власт се богатат преку коруптивни зделки со јавните инвестиции и проекти - тие пак се обидоа преку брзи избори се да покријат со демек изборната воља на мнозинството.

Уличните демонстрации се зајакнуваа со дејствија кои се карактеристични на анархистичките движења. Се мава по полицијата која ги штити институциите, се кршат некои институции за на крај да се почне со боење на институциите преку таканаречената шарена револуција. Удирањето по полицијат која ги штити институциите, кршењето и шарањето на институциите се елементи на анархија и тука е мојата дилема. Дали така треба и дали тоа ке доведе до резултат - до смена навласта? Она што сите го знаеме е она кое јас најмалку го посакувам а тоа е дека само револуција која ке се натопи со крв е револуција која носи резултат. Такво крваво сценарио за нас не посакувам.

Од друга страна мене ми е јасен односот на таканаречената меѓународна заедница. Тие прават се да се оневозможи некоја од страните да биде појака од другата - бараат на утакмицата играчите да имаат слични оружја и шанси. Јас не верувам дека се они на било чија страна. Не верувам дека се противници на власта бидејки они се главните финасиери на кредитите кои халапљиво ги зема власта. Од друга страна од авион се гледа дека се и главни финасиери на оние кои се на улица и кои протестираат ...

Wednesday, May 18, 2016

Патување низ времето во минатото низ македонските стари и свети места.

Уште од школските времиња ме привлекуваше историјската наука која всушност патува низ минатите времиња и цивилизации раскажувајки ни како се живеело некогаш. Во младоста како и секој млад човек ме интересираше одкривањето на самиот себе, ме интересираа сите работи кои ги интересираат сите млади - ме интересираше вљубеноста и љубовка... Во раните млади години (кога започнува зрелоста) кога формирав семејство, ме обзема потребата да обезбедам иднина за мојата фамилија и моите деца. Да ги израстам и воспитам моите деца - од две кила месо, се до период на завршувањето на нивното школување, кога ке го доживеам моментот да тие самите почнуваат да летаат низ својот живот. Секојпат се обидував да ги научам самите да ловат риби. Во тој зрел период од животот кога незабележително почнува староста (есента и зимата на животот на секој човек) повторно ми се врати љубовта и интересот кон историјата пред се на мојот роден крај но и светската историја. Тогаш почнав да ги пратам археолошките истражувања кои во последните десетина години во Македонија испливаа на површина и како да добија задача да го докажат името (Македонија, Македонски народ, Македонска нација, Македонски јазик ... Република Македонија ...) кое го носи овој Македноски народ - кој меѓу последните нации на балканот формира своја држава и државност.

Некаде пред десетина години започна ерата на интернетот. Тогаш препознав дека интернетот за кратко време ке стане новата светска александријска библиотека и дека ке се развие заедно со развојот на информатиката и компјутеризацијата како последна индустријска револција. Пред дваесетиосум години ја купив мојата прва видео камера (Сони супер 8) и тогаш со неа ги филмував и го документирав мојот фамилијарен живот и растот на мојата фамилија со посебен акцент на моите деца. Од секојпат од кога знам за себе имав фото апарат. Најпрвин тоа беше неизбежната Смена 8. Потоа дојде аналогна фото камера во боја Коника. Пред десетина години дојдов во посед на првиот дигитален апарат за мали фамилијарни потреби - Canon PowerShot A430. На ‎04 ‎јули ‎2007 година го купив мојот омилен фото апарат OLYMPUS SP550UZ со кој ги направив моите први посериозни обиди за дигитална фотографија и полека од обичен фото аматер прераснував во напреден фотограф аматер. Бидејки осеќав дека е време да се посветам на попрофесионална опрема за фотографија на ‎24 ‎јули ‎2012 го купив мојот сегашен професионален фото апарат NIKON D800E со неколку објективи и друга фото опрема. Со мојата фото опрема почнав да ги посетувам старите и светите места во Македонија. Сето тоа го пренесував во моите написи со фото прилози на моите блогови. Почнав да блогирам со неколку мои блогови од почетокот на 2006. Стално имав проблеми да ги хостирам моите фотографии бидејки тогаш не се нудеше бесплатно хостирање на фотографите. Увидувајки дека Фејзбук е првото место кое нуди бесплатно хостирање на фотографии без ограничување почнав да ги запишувам моите фото приказни од МК стари и свети места на мојот Фејзбук профил. Пред седум години ја формирав и Фејзбук фото групата MACEDONIA - Foto Stories. Така повеке од десетина години трае моето патување низ времето по македонските стари и свети места. Ке посакав да посетам некое старо и свето место, ке го посетев, фотографирав и лично ке го доживеев. Потоа следуваше проучување на написи и книги за тоа место и од сето тоа произлегуваше фото запис со пригоден напис на моите блогови и мојот ФБ профил. Некои места се повеќекратно посетени и секојпат одново ке ја почувствував енергијата на старото и свето место, сеедно дали е тоа само некое старо дрво, област каде ке осетам енергија кога расте мојот адреналин или е стар манастир, џамија, археолошки локалитет ...

Најнов проект/идеја кој/а ми е во зародиш е да од сето тоа направам свој личен тајмлајн на патувањето низ времето во минатото низ македонските стари и свети места. Така секојпат споредувајки ги датумите на градбите на нашите стари и свети места ке знам колку вредиме кога ке посетам некој значаен објект, градба или место низ светските градови. Ние имаме обичај да си ја подценуваме нашата вредност, култура и историја од една страна - но имаме и обичај да го преценуваме сето тоа посакувајки да кажеме (некои од нас) дека се` од нас почнало и дека ние и амебите сме најстари ...

Thursday, April 07, 2016

Улична “демократија“ ...

Институционалната демократија сношти даде виза на уличната “демократија“. Дали МК улична демократија има сила да спроведе крваво сценарио од украински или афрички тип - ке дознаеме во деновите кои предстојат. Од сето ова зависно од развојот и темпото на уличната МК демократија - меѓународната заедница најпрвин ке ни ја одземе препораката а потоа ке формира суд во Хаг (по углед на Косово и бившата ни заедничка држава Југославија) - каде ке ни суди за она кое до сега МК “демократи“ го сториле и она што овие денови ке го сторат.

Tuesday, April 05, 2016

Пу јазк ... Оствка на Премиерот на Исланд само за милион долари во Панама Оф-шор ...


Пу јазк ... Оствка на Премиерот на Исланд само за милион долари во Панама Оф-шор ...
Многу ниски критериуми имаат ова исадѓаните. Види колку народ му се собра на плоштадот. А тој пак наместо да си организира контрапротест си даде оставка. Пу јазк ... Колку ќар пропуштиле сендвичарите во Исланд, мислам од она седвичите за контрапротестот кој заисли не е ни организиран ... Загуба сигурно се и аутобуските превозници - оние кои од цел Исланд ке си ги донесоа подржувачите на Премиерот на Исланд ...

Имунитет ...

Во последните неколку години сонувам некои “креативни“ сонови. Бидејки ги сонувам при крајот на спиењето ги запамтувам како да сум гледал некој добар филм. Читав порано дека истражувачите на соновите многу барале да читаат случаи на одсонувани сонови и така анализирајки доаѓале до  откривање на психолошки и парапсихолошки феномени.

Во мојот последен сон една група на млади научници го проучува феноменот како се пренесува имунитетот од здравиот кон болниот, при тоа и здравиот постанува уште поздар бидејки тој лечејки го болниот го впива кодот на болеста на болниот и станува уше поздрав зајакнувајки го својот имунитет. Имено како се лечи болниот. Се поврзуваат здравиот и болниот ставајки ги еден до друг го впиена положба и при тоа се врши пренос на имунитетот од здравиот кон болниот. Кога малку ке размислам вака природно мајката го пренесува својот имунитет кон своето бебе преку своето доење. Вака се зајакнува имунитетото преку вакцината. Имено вакцината е всушност убризгување на мал код од болеста и му се препушта на организмот на време да се излчи - учејки го кодот на болеста преку победување на кодот на болеста. Организмот го запамтува кодот на имунитетот на болеста и така го штити секогаш кога истата болест ке го нападне во некој нареден период на живот.

Интересно беше дека во сето ова имунитетот се пренесува и со самата близина на допирот на телото. После сватив зошто е добро мајката и детето своите први пет до седум години да ги минат заедно во ист кревет. Демек мајката така го пренесува својот имунитет на детето - со својата близина. Понатака размислив зошто мажот и жената кои спијат заедно особено кои милуваат да спијат испреплетено еден во друг - зошто по одредено време почнуваат да си личат и физички и особено имаат исти сваќања за нештата. Имунитетот се пренесува со близината. Или друг пример зошто кодот на молитвата измолена во црквата се пренесува кон другите кои се молат во истата црква. “ВиФи“ лечење и прансфузија на кодовите на животот. Или зошто читајки добра книга таа на некој начин и те лечи. Всушност читајки добра книга или гледајки добар филм ти го впиваш кодот на животот кој те прави појак. Истовремено зошто некој кој ке појде во затвор за ситен криминал од затворот ке излезе многу полош криминалец од тоа што бил предтоа. Просто е во затворите сме ги споиле криминалците едни до други и тие тука го пренесуваат својот код долго време едни на други ...

Monday, March 28, 2016

Камен во бубрег

Современ апарат за кршење на камен во бубрег на база на ESWL- Терапија со екстракорпорална шок бранова литотрипсија претставува револуција во третманот на уринарна литијаза. ESWL се изведува во посебна просторија за таа намена, опремена со најсовремен апарат за анестезија кој овозможува третманот да се изведе безболно. Специфичноста на овој метод е во тоа што генерира релативно слаби бранови, кои поминуваат преку телото, но добиваат голема сила во фокусот т.е. каменот, што резултира во негова фрагментација. Постојат три видови генератори на сила: електро-хидрауличен, електромагнетски и пизоелектричен. Најдобри резултати во однос на дефрагментација и елиминација на камења се постигнуваат со електро-хидрауличниот апарат. Предноста на овој метод е што се работи за амбулантска процедура и не е потребна хоспитализација, а пациентот може да ја напушти болницата еден час по третманот. Стапката на успех на оваа процедура е 90% за каменчиња од 1,5cm и 75 % за камчиња поголеми од 1,5 cm.

Едена од честите последици на болеста на уринарниот тракт е камен во бубрег. Велат дека е последица на недоволно пиење на течности, вода пред се. Нормално е да возрасен човек пие две литри течности дневно и повеќе за да ги части бубрезите кои се нели филтери на крвотокот и бубрезите дневно пумпаат до 120 литри крв прочистувајки го. Како последица на тоа чистење во некои организми се ствараат камења во бубрег. Тие ако се помали и има доволно течност вода пред се се исфрлуваат преку уринарните канали во бешиката па со мокраќата се исфрлаат надвор од телото. Мажите имаат поголем проблем за исфрлање на камен од бубрег затоа што имаат потесни канали и критични точки особено во делот на простатата. Така во просек скоро трипати повеќе камен во бубрег имаат мажи во однос на жени. Камен во бубрег денешната медицина лесно го лоцира со снимањето на бубрезите и уринарниот тракт. Постојат стандардни лекови и народни лекови во форма на чаеви и напитоци кои луѓето ги пијат за да го исфрлат каменот во бубрегот. Кога каменот ке почне да патува низ уринарните канали тој ако е поголем заглавува во каналите и тогаш се чувствува една од најсилните болки кои ги препознава човечкиот организам. Последица е повраќање и мачнина се до онесвестување. Каменот сепак наоѓа начин да искочи природно од уринарнииот систем ако е до димензија помала од сантиметар. Течности и тинктури кои се пијат за омекнување и разбивање на камен во бубрег или во уринарните канали а кои се препорачуваат во традиционална/народна медицина се бројни: на база на лимунов сок, на база на просо (руски напиток), на база на чаеви - увин чај, клека, листови и корени од бреза, и многу комбинации од чаеви кои всушност допринесуваат на организмот да го исфрли каменот по природен пат а притоа да ги залечува воспаленијата кои настануваат како последица од запушувањето на уринарните канали. Всушност најбитно од се е да се пијат доволно количини на течности (ако треба и на сила да се пијат) а пред се вода. Литар ипол до две литри дневно.  Современата медицина долго време усовршува методи на вадење на заглавените поголеми камени структури над сантиметар два а понекојпат знаат да бидат и поголеми, се до големина на топче од голф. Хируршките интервенции со класично сечење во пределот каде е каменот се се` поретки затоа што постоперативното лекување е долго. Затоа се усовршени лапараскопски уреди на база на ласерско сечиво кои се вметнуваат или преку мали резови до еден сантиметар на погодно место или преку природните отвори т.е. преку уринарните канали за да се дојде до каменот кој се зафаќа со мала канџа водена со систем на мини камера и вешто се вади надвор. Лапараскопијата е многу ефикасна при вадењето бидејки е високо прецизна и многу малку ги оштетува уринарните канали кои предходно се припремаат со соодветен третман на антибиотска и друг вид на терапија. За ден два по вадењето на каменот пациентот оди дома. Во поново време за да се разбијат поголеми камења во кои се наоѓаат во бубрегот или во уринарните канали се користи метот на разбивање на каменот со помош на надворешно усмерени зраци - Терапија со екстракорпорална шок бранова литотрипсија претставува револуција во третманот на уринарна литијаза - ЕSWL.  На ваков третман бев подложен и јас во уролошкиот центар на Воена Болница Скопје  (сега клиника 8 Септември), види ја почетната фотографија и едно од видеата. Процедурата траеше сат време. Ми беше убризган интервенозно мала доза на опивка. Беше лоциран каменот од ренген апаратот кој е составен дел на овој апарат и со малата плава рака се дојде до бубрегот под соодветен агол за да не се оштетат околните коскени структури нарочито кичмата која е многу блиску. Беа извршени 4000 удари. 90 CW/мин со јачина до 4 КЈ. Ми беше појаснето дека од ударите делумно се оштетуваат и каналите и дека извесен период на време заедно со малите каменчиња кои се разбиени ке мокрам и крвен секрет - за што се даваше доза на антибиотика... Каменот не успеа и по сел час на кршење да се разбие во потполност. Ми беше кажано дека по месец дена ке бидам повторно третиран на доза на кршење на каменот на истиот апарат. Во меѓувреме ке се прати колку од каменот сепак се подршил. Додека го кршеа каменот јас бев свесен и самиот пратев на екран како го третираат од разни агли и на сите делови од камената структура.

Би сакал да кажам неколку збора за самата болница 8 Септември (бивша Воена Болница). Историјтот на оваа болница е долг, видете на посочениот линк. Самата сегашна зграда е изградена во 1971 година. Вкупната површина што ја зафаќа овој комплекс изнесува околу 90.000 м2, од кои под покрив се околу 60.000 м2 а во слободната површина доминира болничкиот парк и паркиралиштата. Стационарниот дел од Воената болница располага со 400 болнички легла. Вработени се околу 700 воени и цивилни лица – здравствени работници, лекари од сите специјалности, специјалисти и субспецијалисти, доктори на науки, магистри, медицински техничари, административен, технички и друг помошен персонал.  ... Оној дел кој јас го посетив е реновиран со совршени подови се до нови болнички кревети. Она што посебно плени е одност на пресоналот кон пациентите - строго професионален со високи стандарди на квалитет и грижа за болниот. Трипати дневно има визити на дежурните лекари се до комплетната визита на целото оделение со сите лекари и медицински сестри. Особено плени односот на медицинските сестри и особјето задолжено за хигиена. Се е кристално чисто - веројатно е задржан редот и поредокот на некогашната дисциплина од воената болница. Тоалетите и бањата се подеднакво чисти. Го нема дури ни препознатливиот мирис на болница. Дневно се менуваат постелнините кои ке бидат запрљани поради оперативните зафати кои се прават и многуте течности кои се последица на постопоеративнаите опоравки. Значи самата клиника е на ниво на приватните болници - единствена разлика е што нема телевизија и интернет во просториите. Визитата е во строго определено време од еден час дневно. Дури и храната е соодветна на болничката храна која оди посебно по име и презиме за секој пациент соодветно на неговата болест и периодот во кој се наоѓа пред или после операција ...

Она што е последица на неорганизираност во јавното здравство се прегледите кои се прават како припрема пред приемот во болницата. Гужва која е хаотична. Има ред, но редот не е доволно добро организиран. Има ред само за оние кои имаат закажано преглед преку мој термин. Има листа со точно определена сатница. Она што е интересно таквите пациенти имаат прединство и пред они кои имаат ургентни упати. Лекарите ваквите пациенти со ургентни упати и контролни прегледи ги примаат кога ке им се појави простор ако некој не дојде на мој термин или по исцрпување на листата на мој термин. Па така имаме ситуација каде болни со јаки болки чекаат предолго во ходниците каде нема доволно столчиња за пациентите. Хаосот е уште поголем по разните лабаратории каде ве упатува лекарот за да ја направи точната дијагноза. Мокраќа, крв, разни ренгени ... Секаде се чека на три места еднаш се пријавуваш, на друг шалтер плаќаш партиципација и на трето место чекаш ред без ред пред соодветната ординација. Можело тоа многу подобро да се организира со систем на бројче за чекање према системот прв дојден прв услужен. Така нема болни да чекаат во ред пред шалтерите. Сите партиципацији би требало да се платат одеднаш и на еден шалтер. Вака испаѓа дека во болницата се вработени непотребно голем број на администрација која не е болничко особје ...

Во продолжение ке ви дадам линкови на неколку написи кои се важни за болеста камен во бубрег, како тие/камењата настануваат и како се лечат со помош на народната традиционалната медицина но и со современите процедури на лекарската пракса. Некои од нив се написи а некои се видео презентации. Кликајте на линковите за да ги прочитате оригиналните написи или кликајте на видеата за да ги изгледате. Интернетот е чудо - секој ден е се поголема александриска библиотека. Има стручни написи и видеа но и доволно упростени сознанија за да ги разбере секој .... Овој мој напис им го посветувам на сите болни од камен во бубрег кои читајки ги овие редови ке најдат мали и големи појаснувања за својата болест ... Одавна немав напишано вистински блогпост со бројни линкови за темата која сум ја одбрал ...

 1. ЗДРАВЈЕ - И ОД МНОГУ СЕДЕЊЕ СЕ ФОРМИРААТ КАМЕЊА ВО БУБРЕЗИ. Секое десетто лице барем еднаш во својот живот доживува ренална колика или напад на бубрег. Создавањето камења во уринарниот систем или уролитијазата претставува светски здравствен проблем. Колку од луѓето ќе заболат од оваа уринарна болест зависи од генетски, нутриционистички и географски фактори. Се проценува дека од ова заболување страдаат околу 0,5 отсто од луѓето во светот, или 10-15 отсто од светското население барем еднаш во својот живот ќе заболи од уролитијаза. Ова практично значи дека секое десетто лице барем еднаш во својот живот ќе доживее ренална колика или напад на бубрег. Овој процент за источните земји се искачува дури и до 25 отсто. (повеќе на линкот тука)
 2. 8 причини да пиете 8 чаши вода на ден ... 
 3. ПРИРОДЕН СОК ПРОТИВ КАМЕН ВО БУБРЕГ...
 4. Руска медицина: Брзо отстранување на камен и песок во бубрег...
 5. Koje zdrave namirnice su prirodni lekovi? ...
 6. dr Nikola Marković - Lečenje bolesti bubrega na prirodan način (epizoda 8) ...
 7. NAŠI BUBREZI - NAJBOLJI FILTERI ...
 8. Bolesti bubrega: "Kako na vreme otkritinastanak bolesti bubrega?" ... 
 9. Безболно кршење камен во бубрег во КлиничкаБитола - потполно ист со апаратот во 8 Септември Скопје/Воена болница ...
 10. Extracorporeal lithotripter / trolley-mounted / with C-arm / with lithotripsy table PiezoLith 3000 ...
 11. eswl ...
 12. Ласерско кршење на камења во бубрезите иуринарниот тракт во Хил клиника ... 


 13. Možemo li sprečiti stvaranje kamena u bubregu? ... 

Blog Archive

Site Meter