Search This Blog

Wednesday, October 31, 2007

Претпристапните фондови на ЕУ ...

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/8621320A33FC054BBE8124502178806A.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сите даваме голема надеж на пристапувањето во ЕУ ... Подржката за ЕУ интеграцијата на МК е огромна во редот на сите граѓани од МК ... од сите националности и етнички групи ... Но поради процесот на кочење на ЕУ интеграционите процеси ... и сталната тензија на криминогени настани и закана со војна во МК ... на МК никако да и тргне во правец на доближување кон ЕУ ...

МК вчера подпиша две спогодби со ЕУ...

Македонија вчера потпиша две спогодби со Европската унија за користење на средствата на Инструментот за претпристапна помош (ИПА).
- Првата спогодба е финансиска и е наменета за транзициона помош и институционална надградба, а се однесува на т.н. брза програма, која ги покрива реформите во полицијата и поддршката за изработка на програми или проекти, во износ од 12 милиони евра.
- Втората спогодба се однесува на правилата за соработка во врска со финансиската помош од ЕУ во рамките на спроведување на помошта според ИПА и со неа се дефинираат правилата за користење на средствата од фондовите во следните седум години, како и начините на кои Македонија ќе реферира за тоа пред Европската комисија.
- Спогодбите ги потпишаа македонскиот заменик-претседател на Владата задолжен за европски интеграции Габриела Конеска-Трајковска и амбасадорот на ЕУ во земјава, Ерван Фуере
.

Спогодбите се однесуваат за работењето на Полицијата и за правилата за соработка во врска со финасиската помош ... хм ... сеуште имаме огромна недоверба во нашите институции ...

Македонските рудници повторно работат ...

Поголемиот дел од МК рудници се повторно во погон ... Со тоа пасивните македонски краишта како регионот на Крива Паланка и особено Злетово заживуваат ... Се дава искра надеж за животот во овие препасивни краишта ... Во изминатите неколку години на транзицијата кога се затворија рудниците во процесот на трансформација на капиталот од овие краишта имавме одлив на млади кадри кои се иселува интензивно од МК - а зимањето на БГ пасоши беше со загрижувачка тенденција ...

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/1EC6F5DCEC0FFE48906E2BE21C220E8F.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Со завчерашното свечено пуштање во работа на „Тораница“ кај Крива Паланка се заврши процесот на рестартирање на најголемите рудници во државава. Процесот на заздравувањето на „Бучим“, „Саса“, „Злетово“ и „Тораница“ траеше предолго и носеше немир кај жителите од рударските општини Радовиш, Македонска Каменица, Пробиштип и Крива Паланка во кои рудниците беа и остануваат темел на локалната економија и добар социјален живот.

За овие краишта имав забележителени написи ПРОБИШТИП ... и ПРОБИШТИП - минеролошка збирка ...

probistip - kolaz - vizura od podaleku (Large).jpg

probistip - kolaz - centar (Large).jpg

probistip - kolaz - rudnik (Large).jpg

Mineroloska zbirka - muzej Probistip - kolaz 1 (Large).jpg

Mineroloska zbirka - muzej Probistip - kolaz 2 (Large).jpg

Останаа уште многу фотки во мојата архива ...

Tuesday, October 30, 2007

Женски гаќи ... градници ... машки гаќи ... малку статистика ...

На граничниот премин Богородица запленета е поголема количина на неуредно пријавеноа роба за царнење ... потекло на робата е од Кина ...

- 75.000 женски гаќи
- 1.470 градници
- 3.500 машки гаќи
- 540 женски боди
- 13.300 женски блузи

Не ми е целта на постот за да кажам дека е ова голем успех на МК царински работници ... туку само сакам да ги анализирам бројките и да извлечам некакви констатации ... а домаќинките кои најчесто перат по дома ако го прочитаат постав нека кажат дали заклучоците ми се точни ...

Испаѓа дека секоја жена дома во просек поседува на еден градник десет пара гаки ... Значи дека гаќите се во почеста употреба ... да речеме гаќи се менуваат секој ден а градник на три дена ... во однос на перење де ... Паѓа во вода тврдењето и митот дека многу од жените се шетаат без гаќи ...

Повеќе би се рекло тоа за мажите кои двапати помалку употребуваат гаќи ... или одат без нив ... или машките каќи се носат повеќе денови ... Значи женските гаки почесто се перат ...

Интересен е и податокот дека жените трошат неколку пати повеќе блузи од градници ... Очито жените често одат без градници ... Би можел уште да анализирам но и ова е доволно ...

Малку сеир и забава за крајот на денот ... бидејки утринава денот ми тргна лошо ...

Телекабел ... ми го расипа денот ...

P7050130 (Large).JPG

Доаѓам утрово на работа ... зачистувам пред дуќанот ... пуштам греење ... пуштам компјутерот и ставам кафе да се вари ... И оп гледам нема интернет ... пак ли проблеми ... што ли е па сега ... Цел месец има проблеми со интернетот - падни сани ресетирај ... Гледам не ми свети четвртата сијаличка на модемот ... што ке рече нема довод во интернетот ... Се јавувам на телефон на техничка подршка на Телекабел (2446 288 ...) се јавува машки глас и ми вели повелете ... прашувам - што е проблем што немам нтернет ... ми вели - исклучени сте не сте ја платиле фактурата ... И збеснав ... ми удру крвта во глава - за иста фактура ме исклучуваат двапатаи ... првиот пат пред дваесетина дена поточно на 17.10 и сега ...

За првиот пат имав живци и разбирање ... појдов во нивните простории ... ја пронајдоа фактурата која им се вратила по пошта ... непозната адреса ... Добро велам како втората фактура си дојде и јас си ја платив ... Им велам кога плаќав за домашниот интернет прашав што е проблем за тоа што нема фактура за на работа - ме рекоа веројатно не е изготвена фактурата ... Прашувам - зошто не ми се јавивте пред да ме исклучите ... имате мој контакт телефон имата мој меил ... и ништо едноставно исклучувате ... покажувате сила или што ... ги менувате во односот МТ ... Им ветив тогаш дека ако ме иклучат пак а не ме обавестат - дека ке им направам проблем ... особено ако се е во ред со моето плаќање ... Истиот ден се симнав долу во пунктот за наплата и ја платив фактурата ...

Види чудо за истата фактура која ја платив тогаш во нивните простории - утринава без да ме предупредат повторно ме исклучуваат ... Збеснав .. на момчето кое ми се јави од техничка подршка (одпосле разбрав дека бил Александар ...) му се истурив и го нареков со сите погрдни зборнви кои ми текнаа во моментите на лутина ... “говедо“ ... “ѓубриња“ ...

Собрав папирите од кои се гледа кога што сум платил и појдов во дирекциата на телекабел во Ајродром ... Се качив на четврти и право кај девојката која работи со странки кои се исклучени ... Ја прашав што е проблемот и зошто сум исклучен ... ми вели немате платена фактура ... Ги извадив папирите од кои се гледа дека сум платил ... И повторно ми зоври крвта во главата ... Со повишен тон се развикав на девојката и го исфрлив сиот мој бес кон неа како представник на Телекабел ... Залудни беа објаснувањата кои ми ги даваше девојката дека е нивна грешка ... дека било непрокнижено ... дека е недоразбирање ... и незнам што ме имало во евиденција дека сум платил ама било непрокнижено ... Навистина ми стана жал за девојката која стана целата вознемирана и со плачење и солзи во очите отиде во друга просторија ...

Му се извинив на Александар за личните навреди кон него - но ми остана тежина во душата за солзите и плачот на девојката ...

P7050124 (Large).JPG

Господа од Телекабел ... Смените го начинот на исклучувањето ... Дајте опомена за неплатена сметка пред да исклучувате ... Ни струја ни вода ни телефон не те исклучуваат додека не те опоменат ... Сите ваши корисници имаат мејлови ... јавете им се ... Вака губиме сите ... мене ми го упропастивте денот ... Изгубив два работни дена ... кој ке ми ги плати дневниците и изгубената добивка поради изгубениот ден ... Испив нервоза која сеуште ми е присутна ... нервозата ја истурив кон Ваша вработена по има Маја ... две ги има таму ... заедно со Марија, Наде и Ирена ...

Се истурив и на техничкта подршка (во случајот на Александар кого лично го навредив ...) сеедно можеше да биде и Пане, Виктор, Божо, Панче ... Зарем има потреба од сето ова - само зарди недоразбирање и погрешна постапка во исклучување ... Ние сме Ваши муштерии и Ви плаќаме ... Има една максима “Муштеријата е секојпат во право - дури и кога не е “ ... имајте почит кон своите муштерии ...

Како приватно лице користам интернет од Телекабел повеќе од годинаипол ... никојпат не сум бил исклучен ... Интернет зависник попрво ке остане без леб одколку без интернет ... Како впрочем птед тоа и во Кабелтел скоро година ипол ... и претходно на АДСЛ-МТ скоро година ...

Како фирма користам интернет од Телекабел и двапати ме исклууваат од интернет - без никаква моја кривица ... Проблемот е во Вас господа од Телекабел ... корегирајте ја постапката и начинот на исклучување ... особено сега кога имате бројна конкуренција ... Во истата зграда интернет нудат уште три други фирми ...

Monday, October 29, 2007

Ме радува ...

Ме радува кога ке слушнам добра вест ... кога ке прочитам добар промотивен напис ... ме радува кога ке слушам добра музика ... гледам добар филм ... кога здравјето на мојата фамилија е добро ... кога ке видам насмејани и среќни лица по улиците ... Ме радува кога на комшијата ке му тргне ... особено на комшиката ... ме радуваат разиграни дечиња пред зграда ... Ме радува кога ке сретнам убава стокмена жена - онака со енеригија и среќа на лицето ... Ме радува туѓата среќа ... некако и самиот се осеќам среќен тогаш ...

Денеска некако денот убаво ми тргна ... има такви денови ... иако денот беше тмурен од метеролошка гледна точка ... но денот ми одеше убаво ... има денови кога се лесно ти оди од рака ... иако се повеќе оние лошите ... кога и покрај трудот ништо не ти оди од рака ...

Како капак на убавиот ден добив еден итересен меил од Грк со кого не се познавам ... Тој читајки го мојот блог (веројатно до написот дошол преку некој пребарувач ...) иако незнае баш добро Македоски дошол до напис кој пред некое време (два дна) го пишав за Ски центарот Кожуф ...Скијачкиот центар - Кожуф ... Ski centar Kozuf ... Го споделувам меилот со сите вас ...

Hello,
I am administrator of www.skifun.gr and I am highly interested in this report http://volanskopje.blogspot.com/2007/10/ski-centar-kozuf.html
Is there any translated version of this article in English ? (I can read Bulgarian cause I have studied in Sofia but I can not understand all the worlds and I would like to do a professional translation).
I am also interested if there are any new photos of resort construction and any kind of information.
I want to write an article of Kozuf ski center and I am searching for material and pictures. Any help could be highly appreciated.
Zivi zdtravi !
Thanks a lot.
Antony Hapsas.
Се разбира веднаш со меил се јавив на луѓето кои се грижат околу Ски центарот Кожуф ... а одговорив и на Гркот ...
Hello,

You suprised me alot with your email.
I didn't expect for someone who doesn't know macedonian to read it. However at this link
http://www.skikozuf.com.mk/eng/frameset.htm
you'll find an english version of the site of the ski center Kozuf. I've sent your email to the authorities of the site and asked them to contact you with detailed info.

your's
Aleksandar D.
volan
Зошто ова Ви го пренесума и на Вас ... Ме радува што постот постигна цел да промовирта една туристичка атракција во Македонија ... Тоа зборува дека блогот има се поголема тежина дури и кога не се пишува на Македноски ...

Македонците во Австрлија обединети околу името ...

Скоро 4000 Македонци се собраа пред парламентот во Камбера на протест против именувањето на МК држава како ФИРОМ ... Со ова се покажува колку Македонците кои живеат во странство а особено оние во Австралија си ја сакаат својата држава ...

Ја гледав на ТВ иконографијата на настанот ... организирана од здружението „Потомци на Александар“ и Здружението на македонски општини од Австралија. Верувам дека Грците не спиеле таа ноќ во Австралија ... На македонија и фалат само уште неколку земји да ја признаат под уставно име и во Обединетите нации по автоматизам т.е. на барање на МК да се признае уставното име ... Заради ова е и нервозата на грчката администрација ...

Мене овдека повеќе ми е зборот колку Македонците кои живеат во странство - си ја сакаат МК и колку им недостасува родната грутка ... 4000 луѓе е тешко да собереш на политичко случување во МК ... а во Австралија е особено тешко поради огромната раздалеченост на живеењето од место во место дури и по неколку иљади километри ...

Верушевски јуниор ... идол ... или одплата ... Варијанта што ми можеш ...

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/ECFB6FC7650B8F449F7A7080918F4ADA.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Дивјачкото и силеџиското однесување на Верушевски јуниор може да стане “идол“ за однесување на младите ... И покрај повеќекратното дивјачко однесување докажани и недокажани криминални дела за кои сите зборуваат - но никој не сака да сведочи ... Верушевски јуниор по една година затвор е ослободен лично од Председателот ... и тоа без соодветни препораки од затворските институции ... Тоа право му го дава уставот и тука не би требало многу да коментираме ... Има право и готово ... Ова во име на Верушевски јуниор го побарала неговата мајка - како потреба за лечење на рани од вооружена престрелка ... и тоа било доволно за Председателот ни да стави потпис ... и Верушевски јуниор повторно слободно да хара по МК улици ... Варијанта што ми можеш ...

Се работи за случај за кој новинарите имаат испишано безброј текстви ... се работи за случаи кои немаат судска завршница, ниту пак почеток ... ВМРО-ДПМНЕ јавно прашува дали со ова не се исплаќаат долгови кон разузнувачот Верушевски ... кој по неколку скандали во МК (со синот и со становите ...) доби наградно место во Македонската Амбасада во РИМ ... Сеуште господинот Црвенковски нема кажано кој му ги достави лентите со кои искочи на говорница и обзнани дека некој неовластено прислушкува политичари и новинари ... И таа афера истотака заврши без окончување ... имено главниот обвинет за аферата е помилуван од тогашниот председател Трајковски ...

Дали ова уставно право и привилегија на председателот на МК е дадено само како можност председателот да отплаќа поранешни услуги на поединци ... ??! Веројатно не - но праксата покажува нешто друго ... Се сеќавате на помилувањето на еден бивш висок функционер на СДСМ - кој беше осуден во докажан коруптивен процес ... но Председателот Црвенковски го помилува ... Веројатно има уште такви случаеви ...

Долните фотки се линкови кон дел од написи по весниците за делата на Верушевски јуниор ...

Sunday, October 28, 2007

Бадентер во Уставен суд ...

Пишувајки го постот за: Знамињата на заедниците повторно проблем ... Уставен суд ... При крајот напишав:

Ке предизвика ли последици оваа одлука на Уставниот суд ... Можеби ке се сетат Албанците дека и во Уставниот суд ке мора да се носат одлуки по Бадентер ... за почеток ... Македонија е повторно справена со ушете една невралгична точка ... токму во време на немилиот настан на инцидентот во Танушевци ... “

Не помина долго време а се наговестува дека ДУИ бара начин како да се изведе и Уставниот Суд - да носи одлуки по Бадентеровиот принцип ... Ке барале да се смени Уставот ... а за ова ке бараат помош и од меѓународната заедница ...

Saturday, October 27, 2007

Закана со војна ... ??!

Некои господа кои се на платен список на МК држава ... и се дел од власта во МК ... ни се закануваат со војна ... И за помала закана вакви луѓе во некое минато време веднаш беа ставани каде им е местото ...

Под плаштот на демократија сега секој може се да каже ... но дали е така ??! ... Сепак заканување со војна е закана за безбедноста на сите и напад на суверенитетот на државата ни ...

Имаме ли ние власт што достојно ни го штити интегритетот ... или ова е се некаков дел од - “ИГРИ БЕЗ ГРАНИЦИ ...“ ...

Скијачкиот центар - Кожуф ... Ski centar Kozuf ...

Во сивилото на случувањата во МК ... Градбата на скијачкиот центар Кожуф е една од ретките светли точки ... Оваа година поминав еден дел од летото на Тиквешко езеро ... Имав неколку промотивни постови за тоа. Видете линкови 1, 2, 3 ,4 , 5, 6, 7 ,8 , 9 ,... и уште неколку пишани но необјавени стории за Тиквешко и околината ...

Golubcinja (Large).jpg

Ribari na tikvesko (Large).jpg

Tikvesko-miks-suton-1.jpg

P8090046.JPG

Tikvesko-miks-suton-2.jpg

Погоре Ви дадов дел од една фотогалерија која ја правев со мојата камера ... Ги одмарав очите во далечините на Кожуф ... мирната езерска вода ... тивкото ветре ... многуте и ретки птици кои егзистираат сдамо во најчисти екосредини ...

Некако мечтаев да појдам во прошетка со чамец долг езерото ... до познатиот Манастир ... до другите карпести манастири кои се бројни во регионот ... до почетокот на езерото каде се изградени прекрасни куќи ...

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/fotografii/galerii/07.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

... и од каде почнува идниот скијачки центар ... но ете не бидна не појдов ... можеби зимава ке искористам еден викенд во промотивна фото сесија на новиот скијачки центар “Кожуф“ кој што се најавува веќе неколку години ...

Деновиве некако неприметно се пласираат вестите дека е при крај завршувањето на новата жичара во Скојачкиот центар Кожуф ... проектот за жичарата “шестосед“ го изведува швајцарската легенда Енгелхард Пергаци и неговата компанија „Хелог хелисвис“ ...

Отприлика треба вака да изгледа жичарата кога ке биде во фунција ... како долните две фотки ...со што Скојачкиот центар Кожуф ке се израмни со подолу наведените скијачки центри кои имаат вакви ски лифтови ...

8-CLD-B-S "Schnee-Express", Austria
8-CLD-B-S "Steinplatte", Austria
8-CLD-B "Prodalp-Prodkamm", Switzerland
8-CLD "Sallent", Spain
8-CLD "Tommeuses", Tignes, France
8-CLD "Grands Vans", Flaine, France
8-CLD "Höllboden", Ischgl, Austria
8-CLD "Europa 8", Hundfjället, Sweden
6-CLD-B-S "Malbun - Täli", Liechtenstein
6-CLD-B-S "Gernkogel", Austria
6-CLD-B "Hochmoosexpress", Austria
6-CLD-B "Rifugio Graffer", Madonna di Campiglio, Italy
6-CLD-B "Gamsjet", Lermoos, Austria
6-CLD-B "Nachtweide", Ischgl, Austria
6-CLD-B "Kriegerhorn", Lech, Austria
6-CLD-B "Bettmeralp-Schönbiel", Bettmeralp, Switzerland
6-CLD-B "Spacejet 2", Flachau, Austria
6-CLD-B "Hasensprung", Lech, Austria
6-CLD-B "Zwerenalpbahn", Riezlern, Austria
6-CLD-B "Val Federia - Salin", Livigno, Italy
6-CLD-B "Sonnenkar", Garmisch-Partenkirchen, Germany
6-CLD-B "Gerent"
6-CLD-B "Ruka Express", Finland
6-CLD "Espelunciecha", Spain
6-CLD "Kotelnica V", Poland
6-CLD "Les Fonts", Andorra
6-CLD "Tichots", France
4-CLD-B "Suttenbahn", Spitzingsee, Germany
4-CLD-B "Gora Belaya", Russia
4-CLD-B "Passo San Pellegrino", Moena
4-CLD "Symphony Express", Canada
4-CLD "Schoolyard Express", Mammoth Mountain, USA
4-CLD "Hidden Lake", USA
4-CLD "Kazan 1", Kazan, Russia
4-CLD "Palenica", Rytro, Poland
4-CLD "Wildwood", ID, USA

....

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/novi_fotografii/dobredojdovte.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/novi_fotografii/proekt.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Предложениот развоен план за ски центарот се однесува на целогодишниот центар кој воедно вклучува и урбана зона со повеќе од 1000 куќи, како и ски центар во регионот на планината Кожуф на локалитетот Момина Чука, 500 м одалечено од Зелен брег, на надморска височина од 2200 м. Во рамките на посетувалиштето ќе биде вклучено :

 • инсталaција на нови ски лифтови
 • урбан комплекс
 • хотели
 • центар за конференции
 • трговски продажен мултимедијален центар
 • ресторани,ноќни клубови,барови,казино
 • вештачко езерo

“Ски центар Кожуф АД” преку директна инвестиција осигурала 54 хектари приватно земјиште, одобрување за урбана поделба, и развој на реоните; 500 хектари со амфитеатрална конфигурација и околни области за ексклузивна намена; права на употреба на природните извори на вода. Снабдувањето со вода и електрична енергија во центарот овозможено е преку сопствени генератори.

Во план е да се започне со развој на објектите во центарот на планината Кожуф и да се изгради центар со 5 ѕвезди кој ги вклучува сите услуги, ставајќи акцент на урбаниот развој како и развој на ски центарот преку летно - зимските спортски активности и активностите од културно забавниот живот.

Комплексот кој вклучува повеќе услови е лоциран на планината Кожуф, на надморска височина од 1500-1700 м, на локалитетот Момина чука со планински врв Зелен брег - на висина од 2208 м, а на 100 м одалеченост од Грчката граница. Комплексот се наоѓа на 33 км одалеченост од Гевгелија, 148 км од Скопје, 99 км од Солун, 118 км од аеродромот во Солун.

Во моментов на располагање е асфалтиран пат во должина во 19 км од Гевгелија до с.Коњско, како и недовршен пат од 1,5 км до туристичката населба Смрдлива вода, а во изградба е нов пат во должина со 13 км, кој ќе се протега од Смрдлива вода до комплексот (проект поддржан од владата преку фондот за патишта).

Природните услови при развојот на овој комплекс се: теренската конфигурација на која се конструира ски центарот, природната изложеност на ски терените, постапност на терените, климатските услови и расположливите природни извори на вода.

Викенд куќите се наоѓаат на 1500-1700 м надморска височина, ски падините започнуваат на 1500 м и се протегаат до 2200 м надморска височина. Овие куќи ќе бидат изградени на рамна површина, делумно пошумена со ретка вегетација .
Ски патеките ќе бидат одредени на површина поголема од 1200 хектари кои не се пошумени. Самата амфитеатрална поставеност на теренот свртен кон север дава услови за квалитетен количински снег во траење од пет месеци во една сезона.
Планината Кожуф е првата природна бариера на републиката која дирекно ги поднесува влијанијата на медитеранската и континеталната клима која надоаѓа од егејско море (35км воздушно), а како последица на ова, во периодот од мај до октомври има обилни врнежи, додека во период од ноември до април има снежни врнежи кои прекриваат 150 см во зимскиот период.

Услови на снег
Врз основа на периодичните мерења кои биле извршени во изминатите 8 години, можат да се изнесат просечни податоци за условите на снег на локалитетот Ски центар Кожуф. Првите снежни падежи започнуваат во ноември, многу поретко во октомври, и снежната покривка се задржува до средината на април а во поретки случаеви до првите 10 дена од месец мај. Падежи на влажен снег се типични за ноември и март, додека падежи на сув и полусув снег се типични за останатите месеци. Бидејќи целиот ски центар е со северна изложеност има услови да се задржи квалитетот на снегот.
Резултатите се одредени според месеците и надморска височина.

Табеларен приказ на снежната покривка

1550-1850м/надморска
височина

1850-2200м/надморска височина

НОЕМВРИ

35 см

45 см

ДЕКЕМВРИ

50см

60 см

ЈАНУАРИ

90 см

120 см

ФЕВРУАРИ

120 см

250 см

МАРТ

90 см

120 см

АПРИЛ

30 см

70 см

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/novi_fotografii/aktivnosti.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

СКИЈАЊЕ

Ски Кожуф е дестинација која можеме да ви ја понудиме за целосно уживање и рекреација.
Условите кои ги пружа овој планински масив се благонаклонети а нивната единственост се должи на совршената местоположба со северна изложеност што резултира со квалитетна и долготрајна снежна прекривка погодна како за препарирање на ски патеки така и за “freeriding”.
Ски Кожуф се простира на површина од 1000 хектари, од кои препарираните патеки покриваат само 65 км:

 • 20 км патеки за почетници
 • 30 км патеки за искусни скијачи
 • 10 км и повеќе за професионални скијачи

ГОЛФ

Терените на Кожуф планирани за голф се пространи и рамни, што совршено одговара за оваа игра. Бидејќи оваа активност е исклучиво застапена во летната сезона, планината Кожуф ви нуди одлична комбинација на медитеранска и континентална клима што подразбира умерени температури и мирис што провејува од егејското
море.

Во план се повеќе турнири во професионален, аматерски, женски и јуниор голф.

ПЛАНИНСКИ ВЕЛОСИПЕДИЗАМ

Терените на Кожуф се голем предизвик за овој вид активност поради својата сува, нерамна површина и рустичните пејсажи кои го урамуваат овој прекрасен планински предел.

ПЕШАЧЕЊЕ

Пешачењето е добра и корисна активност за луѓе на секоја возраст. Може да се сфати како спорт, но и како посветување повеќе време на сопствената физичка активност и телесна форма, и истовремено уживање со сите сетила во пејсажите и природата која е нескромно да се каже дека е неодолива во секој дел од масивот Кожуф. Изборот на време и место за пешачење е индивидуален, но можностите се неограничени.

Ски Кожуф ќе организира еднодневни и дводневни екскурзии со пространост на патеки во должина од над 100 км.
Во некои од дводневните екскурзии е опфатено и кампување или ноќевање во некое од бачилата.

 • Организирана еднодневна прошетка низ буковата шума и високите голи предели на Кожуф.
 • Дводневна екскурзија со посета на еко фармата “фарма Наков” и посета на околните бачила со организирана дегустација на природно еколошки млечни производи од козјо и овчјо млеко.
 • Тродневна ексурзија со посета на околните реки Дошница и Бошава украсени со атрактивни водопади, како и излет на вештачкото езеро со кампување во близина на ски центарот.

ЈАВАЊЕ

Географската положба на Кожуф нуди големи можности за организирано јавање и истовремено уживање во природната убавина на планината и добрата клима. За оваа активност, Ски Кожуф нуди повеќе патеки кои заедно опфаќаат 140 км површина.

Предвидени се дводневни и тродневни екскурзии кои ќе се организираат во зависност од желбата и подготвеноста на посетителите.
Атрактивни локации кои ќе бидат посетени:

 • многубројни патеки кои поминуваат низ богати прашуми, од кои најпознатата е наречена Морето. Оваа екскурзија е со траење од два дена и во должина од околу 20 км.
 • тродневна екскурзија со посета на околните реки Дошница и Бошава и излет на вештачкото езеро со кампување во близина на ски центарот.
 • дводневни екскурзии со посета на некогашните воени патеки каде има остатоци од калдрма направена за време на Втората светска војна.

Оваа екскурзија нуди неповторливо чувство на пространост од каде на висина од над 1800м ќе го имате на дланка целото Егејско море.

 • двоневна екскурзија со посета на еко фармата “фарма Наков” и посета на околните бачила со организирана дегустација на природно еколошки млечни производи од козјо и овчјо млеко.

РИБОЛОВ

Планината Кожуф може да ликува со целата своја природна убавина, прекрасните зелени површини во летниот период, расцутените ливади како и ладните, сјајни, бистри реки украсени со мали водопади во длабочината на гората.

Секој страствен риболовец не би можел да одолее на мирот кој ќе го почувствува на бреговите на реката Дошница која се протега преку планината Кожуф, украсувајќи го целиот појас до Демир Капија, преплавена со реткиот вид на “поточна пастрмка”, и уживањето во прекрасниот спој на медитеранска и контитнентална клима која провејува со мирис од егејското море.

Во подножјето на планината Кожуф се наоѓа и реката Бошава, десна притока на Вардар, која го проткајува градот Кавадарци. Оттука може да скокнете и до Тиквешко езеро кое по површина е најголемо вештачко езеро во Македонија, и се крие во кањонот на реката Црна, а во неговите сребрени води можете да најдете разни видови слатководна риба: сом, крап и легла.

Вештачко езеро ќе биде направено и во непосредна близина на Ски Кожуф кое ќе биде збогатено со разни видови на слатководна риба, со цел да се овозможи риболовот како спорт, уживање и рекреација.

ПАРАГЛАЈДИНГ

Од екстремен спорт се развил во автентичен спорт кој се практикува секаде во светот, со разни техники и нови можности за пореално и послободно едрење со часови (се однесува на поголеми далечини) преку планини и водни површини.
Самата конфигурација на планината Кожуф поделена на повеќе амфитеатри, нуди поволни услови за безбедно и атрактивно едрење.

Во овој простор се присутни стабилни термички столбови и поволна роза на ветрови, константен челен ветер за едрење кој е повеќе присутен како во летниот така и во зимскиот период.

Погодните и складни терени на Кожуф овозможуваат безбедно полетување и слетување, како и одредени места за принудно слетување

КАЧУВАЊЕ ПО КАРПИ

Меѓу планинските спортови качувањето по карпи е, без сомнение, најризичен и најкомплициран. Со комбинирање на техника, опрема и добра физичка кондиција, предизвикот во планинарењето е во можноста и издржливоста на човекот.
Магијата која ја кријат планините може да се почувствува најинтензивно со овој спорт и токму затоа многу луѓе се импресионирани од доживувањата кои ги искусуваат.

Ски Кожуф нуди локации погодни за ваков вид на спорт од кои најголем предизвик можете да најдете при искачување на врвот Кечи Каја , еден од најнедостижните врвови на планината Кожуф.
Комбинација на уживање во прекрасната елова шума и стрмните карпести предели ќе стекнете при искачување на врвот Момина чука каде што како награда ќе можете да се напиете од срцето на ладните бистри извори.

Во суштина, овој спорт вреди за сите жртвувања и ризици кои му се припишуваат, бидејќи самиот контакт со планините, соочувањето сам со себе, тимската соработка, чувството на слобода и понизност кое ни го оддава планината е дефинитивно само награда

ВИКЕНД КУЌИ ...

Во рамките на областа предвидена за викенд населба, која се простира на 371.500 m2 ќе се изградат куќи, бунгалови и апартмани за продажба, изнајмување и времено сместување.
Земјиштето/плацот околу секоја куќа е од 295-500 m2 ,а вкупниот број на куќи е 710.

Секоја изградена куќа, заедно со плацот ќе биде продадена индивидуално по цена која ќе биде формирана во зависност од изборот на уредување - 2 или 3 собни , а дел од куќите ќе бидат во сопственост на компанијата и ќе се издаваат или продаваат и на меѓународно ниво.

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/fotografii/galerii/vikendicki/09.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/fotografii/galerii/vikendicki/10.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/fotografii/galerii/vikendicki/12.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/novi_fotografii/vikend_kuki2.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Еве уште неколку фотки ... се разбира позајмени се во функција на промоција на Ски центарот Кожуф ...

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/fotografii/galerii/01.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/fotografii/galerii/02.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/fotografii/galerii/04.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/fotografii/galerii/05.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/fotografii/galerii/09.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/fotografii/galerii/10.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.skikozuf.com.mk/images/fotografii/galerii/12.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Ски центар Кожуф АД
A: ул."29 Ноември" бр. 42 - 2/1 1000 Скопје
T: 02 3290 603/ 3290 125 Ф: 02 3290 125

marketing@skikozuf.com.mk
prodazba@skikozuf.com.mk

Blog Archive

Site Meter