Search This Blog

Saturday, October 13, 2007

Не земање фискална - казна 100 евра ... Уставен суд ...

Идеш у продавница купуваш кило леб ... си заборавил да ја земеш фискалната ... те чека надвор инспекција и ти вели - Ве молам дајте ја фискалната за купениот леб ... Велиш човече иди бегај ... ја заборавив ... а и што ке ми ја ... само ѓубре по џебовите ми прави ... Ај да има систем на ДДВ обрзници за сите граѓани - па да ми ја треба да го одбијам платеното ДДВ ... вака што ке ми е ... Ако Ви треба фискална а продавачот не издава ... тоа е Ваш проблем ... проблем на државата и продавачот - не е мој ... Но тој (инспекторот ... работи на процент на наплатени казни ...) е упорен ... Ве молам сто евра да платите казна ... И останува да го фатиш за гуша и да ти го упропасти денот ... :) башка полиција после ... Па нервоза неколку дена ... крш ...

Уставниот суд пред одредено време укина една одредба со која се бараше од граѓанинот да не плати за стоката ако не му дадат фискална ... законодавецот сакајки да ги дисциплинира даночните обврзници им даде законско право на граѓаните - да не платат за производот или услугата ... ако не добијат фискална сметка ...

За среќа на граѓаните - уставнот суд ја укина оваа одредба ... Граѓанинот не е должен да ја врши работата на државата ...

Деновиве се укина една друга обврска на граѓанионот истотака од Уставниот суд ... во врска со фискалниот процес ...

Купувачите веќе не мораат да земаат фискална сметка кога пазаруваат. Уставниот суд го укина членот 23 од Законот за регистрирање готовински плаќања, според кој купувачот може да биде казнет со 100 евра на самото место доколку не зел фискална сметка. Законот предвидуваше доколку купувачот не ја плати сметката веднаш, да добие покана да ја плати во рок од осум дена.
Судот утврдил дека поседувањето и чувањето фискална сметка до 15 метри од продажното место може да се прифати како рационално и корисно решение кое ги заштитува правата на купувачите, зашто може да послужи како доказ за направената трансакција, за рекламација на мани на стоката и за остварување права од гаранцијата. Оттука, според Судот, непоседувањето фискална сметка може да предизвика само граѓански последици, и оди на ризик на купувачот.
Но, судот не можел да утврди во што се состои прекршокот ако не се земе фискалната сметка, "особено што преку поседување фискална сметка не може во никој случај да се спречи сивата економија, како крајна цел на законодавецот при воведувањето на фискализацијата", стои во образложението на одлуката.

Значи драги мои сограѓани не треба да стравувате од инспектори кои ке ве чекаат на улица и ке ви речат или дај фискална или сто евра ... Смешно беше ова ... пак повторувам - граѓаниот не е должен да ги спроведува законите ... за тоа е задолжена администрацијата судството и други надлежни органи ...

Да не ме разбере некој погрешно - воопшто не сум против фискализацијата ... туку против волунтаризмот на законодавецот кој покушава наметнувајки непотребни обврски на граѓаниот ... граѓанинот да ја врши работата на државните органи и институции ...

- Бараш ФИСКАЛНА - добиваш ПРИТВОР или ЌОТЕК ...
- ФИСКАЛНА КАША ...
- ПОПЕ - дај фискална! ...

1 comment:

Anonymous said...

http://www.box.net/shared/j19hmir8qm - ConceptDraw Office Pro 8.0.7.31 low price - Order Abyssmedia AudioRetoucher 3.6.0.13
http://www.box.net/shared/u4r6gthykm - Purchase Pixologic ZBrush 4.0 - Lowest Price Microsoft Virtual PC Windows XP Mode For Windows 7
http://www.box.net/shared/kl38463tmg - Price ZoneLabs ZoneAlarm ForceField 1.1 - Buy MakeMusic Finale 2009 cheap
http://www.box.net/shared/kkqjc2ixrk - Buy Corel CorelDraw Graphics Suite X4 SP2 USA - Buy Ashampoo Burning Studio 2009 online Discount!!!
http://www.box.net/shared/gejuba5x4h - Order Cheap Pinnacle TVCenter Pro 4.94 - Buy ACAPsoft Volt 1.400 online and save your money!
http://www.box.net/shared/mc2uej1ius - Buy Electric Rain Swift 3D 5.00.657 - Buy Adobe Acrobat Professional 9 online Discount
http://www.box.net/shared/ebua43nm30 - Buy 4Videosoft TS Converter 3.2.06 Cheap. - Buy Symantec Norton Internet Security 2009 online - Symantec Norton Internet Security 2009
http://www.box.net/shared/hb3hozixdf - Microsoft Office 2010 Portable low price - Buy Symantec AntiVirus 10.2.4 Corporate Edition online - Symantec AntiVirus 10.2.4 Corporate Edition
http://www.box.net/shared/j9e9l4setj - Cheap Symantec Norton AntiVirus 11.0 - Order Cheap AutoDesk AutoCAD 2010
http://www.box.net/shared/iebrp36a5e - Purchase Diskeeper Corp Diskeeper 2010 EnterpriseServer online - Buy Rosetta Stone Ltd Spain 3 Levels 3.2 online with Discount
http://www.box.net/shared/gbucgbb4zs - Buy Embarcadero RAD Studio 2010 Online - Purchase Pantaray Research QSetup Installation Suite Pro 9.1.0.6 online
http://www.box.net/shared/jt9b3yr545 - Buy PeepCode Ajax with Prototype.js online Discount - Lavalys EVEREST Corporate Edition 5.50.2225 low price
http://www.box.net/shared/8jbti78fu8 - Order SlySoft AnyDVD 6.6 HD online - Buy Cheap Abyssmedia Converter Plus 4.0.0.4 Online
http://www.box.net/shared/yyd5uhv0jx - Buy Cyberlink MediaEspresso 6 Cheap. - Buy Sony DVD Architect 5.0 Pro Version 0a b online Discount!!!
http://www.box.net/shared/anlnsupc2q - Geometric DFMPro For Solidworks SP1 2.1.250 low price - Order PeepCode Meet the Command Line online
http://www.box.net/shared/ft7oczizd9 - Buy Adobe Flash CS5 Professional 11 USA - Kelby Color to Black and White Artistry low price
http://www.box.net/shared/bhddrmjpvi - Purchase Microsoft MSDN Local Help Library for Microsoft Visual Studio 2010 online - Cheap Symantec Network Access Control 11.0.6
http://www.box.net/shared/cia9cokv6p - Buy ElcomSoft Advanced Office Password Breaker 2.50 online - Purchase Symantec Network Access Control 11.0.6
http://www.box.net/shared/02bg9f5otb - Order Cheap Paragon Disk Wiper 2010 - Cheap Lynda Rick Smolan Creative Inspirations
http://www.box.net/shared/na5rtqvizh - Order Cheap ZoneLabs ZoneAlarm With AntiVirus 8.0 - Buy Microsoft Office Visio Pro 2007 Canada

Blog Archive

Site Meter