Search This Blog

Monday, October 08, 2007

Апсолвенти ... Влада ... Компјутери ...

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/BA5DBB1B7DF53B46A55B42AFA1933A6F.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Владата соопшти дека на сите апсолвенти од сите факултети оваа година ке им додели вредносни ваучери од по 12.300 денари да купат компјутери ... ваучерите ке се делат преку факултетите ... ке важат до 15 декември ... а ке бидат дистрибуирани цирка десетина иљади ваучери - што е околу 2 милиона евра буџетски пари ...

Некои веќе ова го протолкуваа како трошење на народни пари за купување на гласачи (популистички потег ...) ... Мене ми се гледа како конзистентна политика во областа на компјутеризацијата на земјата ... За оваа државна интервенција тријат раце апсолвентите и компјутерските компании ...

Останува уште да се направи вистински потег во областа на поефтинувањето на интернетот ... иако некако и во таа област се случуваат веќе промени во правец на намалување на цените ... Но може и треба уште ....

No comments:

Blog Archive

Site Meter