Search This Blog

Friday, October 05, 2018

Бојкот

Ако до избори во Ноември дојде - за што има големи изгледи, ВмроДпмне нема да ги бојкотира. Калкулацијата е во парите кои ги добива од државата. Ако бојкотира ги губи неколкуте милиони евра кои ги добива од државата за функционирање на партијата. Во услови кога партијата има потреба од многу пари за да функционира (а другите пари ги нема затоа што не е на власт, особено додадено што не е на власт ниту на локално ниво) бојкотот на избори за парламент е нивно политичко самоубиство.

Како ке помине на избори - 300 до 400 илјди гласови е нивен максимум во овој момент. Дали тоа ке им донесе власт - не, особено во услови кога немаат можност за коалиција со ниедна албанска партија.

Дали останатите ке соберат двотретинско мнозинство тешко но достижно. Достижно е само ако се направи европска предизборна колаиција на СДСМ со албанските партии, со цел да се направат уставни измени и во наредните години се обезбеди непречено чекорење по реформскиот пат кој води во НАТО и ЕУ. Дали ова ке го подржат и сугерираат странците кои се одамно реална власт кај нас, ке видиме.

Blog Archive

Site Meter