Search This Blog

Thursday, April 30, 2009

Фотки по ветер и дожд ...

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/51Large.jpg?t=1241124940

Секојпат по ветер и дожд има услови за прекрасна далечинска фотографија ... особено ако имаш добра фото опрема т.е. зум ... денеска и мојата опрема иако е среден накај лош квалитет даде резултати ... ми ги доближи некои од планините наоколу ...

Повеќе »

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/52Large.jpg?t=1241125439

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/53Large.jpg?t=1241125482

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/54Large.jpg?t=1241125511

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/55Large.jpg?t=1241125542

Гуските и шатките кај кафеаната Езерце исчезнаа ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-2008-7Large.jpg?t=1224858093

За Гуските и Шатките кај Езерце во Гратскиот парк на двапати имав постови ... Горната слика беше дел од мојот пост Шатки - Градски парк рана есен 2008 ...

Повеќе »

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Guski3Large.jpg?t=1232567120 Оваа слика е дел од мојот втор пост Гуски ... Градски парк зима 2008/9-та ...

Пред извесно време повторно прошетав низ тој дел на паркот ... наминав кај кафеаната Езерце ... Гуските и шатките ги немаше, кафеаната беше срамнета со земја поради надградената дивоградба ... Помислив дека поради тоа некој ги собрал и ги однел во блиската зоолошка градина иако се растажнив ... птиците во ова езерце беа симбиоза на природата и луѓето кои си ги одмараа очите гледајки ги и неретко хранејки ги ... особено се радуваа дечињата и заљубениците на добрата фотографија ...

Денеска додатно сево ова ме растажи, поточно написот во Време: ОМИЛЕНИТЕ ПТИЦИ НА СКОПЈАНИ ИСЧЕЗНАА ОД ЕЗЕРЦЕТО-Гуските од паркот завршија во најлонски кеси ...

 • Гуските и шатките кои беа заштитен знак на Градскиот парк во Скопје исчезнаа. Никој од надлежните институции немаше одговор каде се тие птици во моментов, и покрај тоа што многумина скопјани се интересираат за нивната судбина. Граѓани што поминувале покрај езерото во паркот, пред неколку недели, забележале како луѓе ги ловат птиците и ги ставаат во најлонски кеси. Според нивните кажувања, најверојатно, станува збор за кражба на гуските, патките, шатките и на останатите видови птици кои веќе подолго време живееја во езерцето.
 • Испаничените граѓани, кои биле сведоци на кражбата на птиците, изреволтирани поради нехуманиот однос кон птиците, ја известиле полицијата за случувањата. Неофицијално, крадците на гуските, најверојатно, го искористиле испразнетото езеро, како и питомоста на птиците поради честиот контакт кои тие го имаа со луѓето.
 • Од Зоолошката градина во Скопје велат дека кај нив никој не донел патки за да се згрижат, а од ЈП „Паркови и зеленило“ тврдат дека нивна надлежност е одржување на чистотата на водата, но не се задолжени да се грижат за птиците што живеат на тоа место.
 • Од Град Скопје, пак, велат дека не е ни чудно што никое од јавните претпријатие не знае што се случува со птиците затоа што ниту надлежните од Град Скопје, ниту, пак, некое од претпријатијата некогаш ги пуштил таму птиците да живеат, а уште помалку некој од нив и задолжен да се грижи за нив и за нивната исхрана.
 • Птиците не се во наша сопственост и затоа немаме информации каде се наоѓаат во моментов. Тие беа пуштени во езерото од страна на поранешниот сопственик на ресторанот „Езерце“, кој се грижеше за нив и ги хранеше - велат од Одделението за односи со јавност на Град Скопје. Додека функционираше ресторанот „Езерце“ и пред институциите да го срушат, птиците на некој начин беа заштитени зашто персоналот, но и гостите, реагираше доколку некој се обидуваше да ги малтретира.

Подоцна ке едитирам некои од сликите од срушената надоградба на кафеаната Езерце ... Се прашувам што е судбината на јатото шатки и гуски во новиот дел на градскиот парк и таму летно време имаше стотина птици, во зимската фото сесија не ги најдов ?? ... еве две фотки од шатките и гуските вотој дел - кои се дел од мојата сторија Скопје - Градски парк ... рана есен ... Skopje Gradski park - rana esen ...

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/GradskiparkSkopje17Large.jpg?t=1224457201

http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/GradskiparkSkopje35Large.jpg?t=1224462005

Подолу фотките од срушената кафеана Езерце ...

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/81Large.jpg?t=1241113001

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/82Large.jpg?t=1241113058

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/83Large.jpg?t=1241113106

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/84Large.jpg?t=1241113137

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/85Large.jpg?t=1241113164

Млекарите ограбени во Сведмил препуштени сами на себе ... специјална медиумска војна кон вистината - игнорирање ...

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/AC7A3278F12F914DBFD42EBD64F16996.jpg http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/6F6DE76992AD964C85D1EC575B5926C3.jpg http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/FCEC6E1622E581429049DF1BC3886342.jpg

Млекопроизводителите ограбени во Сведмилк приказната се препуштени сами на себе ... осем ограбени сега се и „тепани“ ... маргинализирани ... против нив се води специјална војна на заплашување и медиумско игнорирање ...

Повеќе »

Млекопроизводителите на вчерашните најавени протести во Битола (каде побараа да се расчистат матните работи во Свидмилк и да им се плати сработеното ...), повторно беа „третирани“ од полицијата со методи на заплашување - овојпат не беа тепани ... туркани, попречувани и заплашувани да ... Осем со специјален третман на полицијата, која неколку дена пред ова шеташе по домовите на битолските фармери обидувајки се да ги одврати од протестот - сега имаме специјална војна која се води на медиумите контролирани од државата ... протестот на млекопроизводителите се минимализира и игнорира ... Во Битола не ги прими Градоначалникот, ниту локалниот претставник на Министерството за земјоделие ...

Во повеќето медиуми кои од утрово ги отворив нема ништо за вчерашниот протест во Битола ... За Макфакс, МИА, NetPress, Вечер, Дневник, вчерашните протести во Битола не беа ВЕСТ која треба да се одбележи - за нив настанот не се случил вчера, тој е маргинарилизиран. Ова е веќе специјална војна кон вистината која ни се случува сега и денес.

Сведмилк приказната ја пратам уште додека таа за оваа Влада беше ДОБРА ПРИКАЗНА - на база на која темелеше развој на еден важен сектор во аграрот, млекопроизводството ... на база на која добија симпатии кај земјоделците, особено кај сточарите, кои во огромен број гласаа за оваа и за ваква Влада.

Млекото како сировина е важна за цела една гранка во аграрот ... важна е за секторот на преработката на млеко и млечни производи. Млекото и млечните производи се важен можеби најважен елемент во човековата исхрана. И самиот сметав дека Владата со правењето клима околу производелите на млеко прави добар потек за реанимирање на МК земјоделије - полека претворајки го сето ова во мала но значајна гранка во нашето заостанато земјоделие.

Цел еден синџир на производители (неколку иљади ...) се втурнаа во оваа УСПЕШНА ПРИКАЗНА која ја промовираше владата ... зедоа кредити купија механизација и специјални вискомлечни крави ... изградија објекти ... закупија или купија земјиште каде произведуваа добиточна храна ...

Сведмилк стартуваше фуриозно - со одличен квалитет. На рафтовите во маркетите почна да доминираат производите на Сведмилк. Сведмилк доби бројче за извоз во ЕУ. Сведмилк направи ексклузивен договор со Косово ... И токму кога сево ова требаше да продолжи во одлична многугодишна приказна, „кулата од карти наречена Сведмилк“ почна да паѓа. Веќе девет месеци сточарите даваат млеко за откуп но никој не им го плаќа. Тие направија неколку протести.

Владата која во тоа време беше со изборна реторика почна да ги одбегнува сточарите, изјаснувајки се дека е тоа нивна привата работа ... ги измија рацете од приказната која ја раскажуваа околу Сведмилк ... рекоа дека единствено може да ПОСРЕДУВААТ ... Го пронајдоа Моше Баум кој требаше да биде спас за млекарата. Тој ја купи млекарата за едно евро и газдува веќе неколку месеци ... нови пари во млекарата не внесе ... старите долгови кон млекопроизводителите се зголемија ... Пред месец дена во Млекарата конечно влегоа сите надлежни инспекции ... Што пронајдоа таму уште не ни се соопштува ... На крај банкарите ги активираа хипотеките ... Сведмилк од ДОБРА И УСПЕШНА ПРИКАЗНА се претвори во приказна за која владата не сака да слуша ...

 1. Во Свидмилк најново е што Тутунска банка ја активира хипотеката ... 15 Април, 2009
 2. Во Сведмилк конечно влезе инспекцијата ... на Скопје не му е судено да има млекарница ... 2 Април, 2009
 3. Моше Баум на распит во полиција ... вратен од граничен премин ... кој го доведе Моше Баум ?? ... 26 Март, 2009
 4. Сведмилк повторно ескалира ... опасно манипулирање со потта на фармерите ... 13 Март, 2009
 5. Свидмик, повторно ја бранува јавноста ... Можни ли се нови блокади ... кој е вистинскиот купувач на Сведмилк ... 11 Февруари, 2009
 6. Сведмилк се продаде ... вкупниот долг на свидмилк 37 милиони евра ...
 7. „Сведмилк“ - се` поголем проблем ...
 8. „Сведмилк“ - зошто пропаѓа ... ке интервенира ли државата ... каде се парите ...
 9. „Сведмилк“ пред колапс, на фармерите им должи повеќе од еден милион евра
 10. Млечна криза ...
 11. Банкрот на „Сведмилк“
 12. „Сведмилк“ ... проблеми ..
 13. Фармерите втор ден ја блокираат млекарата Сведмилк
 14. “Сведмилк“ во банкрот
 15. Борба за превласт во „Сведмилк“. На фармерите им должат милион евра
 16. Нов инвеститор во Сведмилк?
 17. Рамковски не влегувал во „Сведмилк“, млекарницата пред затворање
 18. Исплата или протести, најавија кооперантите на Свидмилк
 19. 200 фармери ја зазедоа "Свидмилк"
 20. Млекопроизводители заробија цистерна на "Свидмилк"
 21. Извоз на млеко на Косово
 22. „Свидмилк“ ќе ги едуцира фармерите да работат европски

Wednesday, April 29, 2009

Св. Петка Црниче - Скопје ... Sv. Petka Crniče - Skopje ... фото и видео сторија ...

Св. Петка Црниче - Скопје ... Sv. Petka Crniče - Skopje ... фото и видео сторија ...
1.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/81Large-8.jpg
Храмот посветен на „Света Петка Параскева“ се наоѓа на подножјето на Водно - во Црниче Скопје. Црквата е изградена во 1923 година, иконописан и осветен во 1924 година. Во изработката на иконите учествувал и познатиот иконописец/зограф од тоа време Димитар Папрадишки.

Повеќе »

Црквата е градена на подарен имот од извесен Божин (други извори велат дека земјиштето е подарно од фамилијата на Антон и Горица Петрови-Дерибабови ...) кој сонил дека во дворот има закопано нешто свето - копајки нашол икона од Преподобната Света Петка Параскева. Божин имотот го подарил на Црквата за да се игради Храм на Преподобната Света Петка Параскева. Црквата е градена со донации од граѓаните кои живееле во околината. Изградбата почнала некаде 1904 година со осветување на темелите на Црквата. Градбата траела невобичаено долго цели 20 години.

Во земјотресот 1963 година црквата претрпува оштетувања. Санирана е - доградена е камбанерија ... на јужната и северната страна доградени се два параклиса (мали цркви ...), едниот посветен на Царевите Константин и Елена (кои се прогласени за рамноапостоли ...) а другиот посветен на Света Великомаченичка Недела.

Моментално црквата блеска со сиот сјај - има убава ограда, дворот е поплочен со павер елементи и целата зрачи во чистотата на околината. Многу скопјании од тој дел на Скопје сите потреби од црковниот живот (молитвени активности, венчавки, крштевки, парастоси и сл. ги обавуваат во оваа црква ...).
2.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/82Large-7.jpg
3.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/83Large-7.jpg
4.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/84Large-7.jpg
5.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/85Large-6.jpg
6.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/86Large-6.jpg
7.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/87Large-6.jpg
8.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/88Large-6.jpg
9.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/89Large-6.jpg
10.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/810Large-6.jpg
11.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/811Large-6.jpg
12.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/812Large-5.jpg
13.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/813Large-3.jpg
14.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/814Large-3.jpg
15.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/815Large-2.jpg
16.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/816Large-2.jpg
17.
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/817Large-2.jpg
18.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/818Large.jpg
19.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/819Large.jpg
20.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/820Large.jpg
21.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/821Large.jpg
22.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/822Large.jpg
23.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/823Large.jpg
24.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/824Large.jpg
25.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/825Large.jpg
26.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/826Large.jpg

 • ЦРКВАТА "СВЕТА ПЕТКА", ЦРНИЧЕ ... makedonskosonce.com - Милева ЛАЗОВА ... МАЧНИОТ ЖИВОТ ПОТТИК ДА И СЕ ПОСВЕТИ ХРАМ НА ГОЛЕМАТА СВЕТИТЕЛКА ПАРАСКЕВА
 • Црквата Св. Петка е посветена на Преподобна Параскева. ... kingmarkoland.com ... На местото каде што денес, во Црниче, живеел извесен Божин со неговата сопруга. За жал, тие немале деца. Имале проблем и со тоа што во бавчата што и да посаделе ништо не се раѓало. Божин и неговата сопруга се сомневале дека нешто не е во ред со местото, но не знаеле за што станува збор. На крај, решиле да копаат по дворот за да видат дали има нешто закопано во него. После неколку дена копање во дворот, откопале еден крст и икона од Преподобна Параскева.
 • Крводарителна акција во „Света Петка“ ... utrinski.com.mk ... Крводарувањето се реализира по повод верскиот празник Свети Трифун и Денот на вљубените.
 • Чествување на Света Петка ... vecer.com - 05.09.2006 ... Православните христијани, вчера го одбележаа големиот верски празник посветен на света, преподобна, маченичка Петка. Уште од раните утрински часови камбаните на црквата во населбата Црниче, чиј патрон е светицата, го означија почетокот на чествувањето, а потоа се одржа света архијерејска литургија, со која богослужеше архиепископот Охридски и македонски Стефан, заедно со новиот епископ Методиј и повеќе свештенослужители и ѓакони. ... ... Светата маченичката Петка, чиј ден се слави денеска, со голема ревност и храброст го проповедаше словото Божјо, не криејќи се од никого. Бидејќи нејзините проповеди претставуваа опасност за римската власт, таа била прогонувана и предавана на маки. Но, Господ ја исцелуваше на чудесен начин. И ставаа вжештен шлем на главата, ја мачеа во котел со вриено масло, но ангелот чувар секогаш ја спасувал. Тогаш, царот Антонин побарал од Петка да му фрли од маслото, за самиот да се увери дали е врело и така ослепел. Затоа и на иконата света Петка е прикажана со чинија на која носи две очи. Најпосле кнезот Тарасиј и ја пресекол главата. Моштите и беа зачувани, а подоцна пренесени во Цариград ...
 • Премиерот Груевски на божикна литургија во „Света Петка“ ... kanal5.com - 07.01.2009 ...
 • Света Петка денеска ги наполни православните храмови ... kanal5.com - 27.10.2006 ... Православните христијани денеска го празнуваа Петковден – празник посветен на Света Петка. ... ... Според библијата Света Петка живеела во десеттиот век, била почитувана од народот зашто своето богатство им го поделила на сиромашните. Целиот живот го поминала во пост и молитва.
 • Црквата “Света Петка” во Црниче била осветена во 1923 година. ... staroskopje.vestel.com ... Постариот син Костаки од семејството Кранго, бил аџија и еден од донаторите при градењето на црквата “Света Петка”. Реони на црквата биле вториот реон на станицата и Тахталиџе.
 • Германска донација за народната кујна во „Света Петка“ ... utrinskivesnik.com ...
 • Повелете на Веронаука (МПЦ) ... bagra.org ... од 11.октомври 2005 година со почеток во 18:00 часот, во просториите на Црковната општина Света Петка во Црниче - Скопје (кои се наоѓа веднаш до Храмот „Света Петка“)започнуваат предавањата по Православна Христијанска Веронаука. Оваа година во план е изучувањето и толкувањето на Евангелијата на Четирите Апостоли: Матеј, Марко, Лука и Јован од Новиот Завет на Светото Писмо - СРЖТА НА ВЕРАТА. Се разбира, можете да прашувате и се’ друго што Ве интересира. ... ... Поканети се СИТЕ! Предавањата се факултативни (значи не се обврзни за никого). Планирано е предавањата да се одржуваат секој вторник од 18:00 часот и секој четврток од 18:00 часот, а можно е да има плус и предавања во Недела после Света Литургија (или да бидат префрлени во тој термин) или во Сабота навечер. Сепак ПРВАТА СРЕДБА е договорена за 11.октомври 2005 (вторник).
 • ПРАЗНИЧЕН ДЕН ВО ЦРКВАТА ВО ЦРНИЧЕ - Чествување на празникот посветен на маченичката Света Петка ... vecer.com - 09.08.2008 ...
 • Која била Света Петка? ... spic.com ... Параскева (Петка), според верскиот календар издаден од МПЦ, била по потекло од Рим и живеела во вториот век од нашата ера. Нејзините родители и дале христијанско воспитание. По смртта на родителите, таа целиот имот го раздала на сиромашните и се замонашила. Поради конфликт со римските многубошци неколку пати била мачена. Верниците веруваат дека Господ ја исцелувал и и давал здравје како награда за нејзината вера. Кнезот Тарасиј и ја отсекол главата. Моштите на светицата биле сочувани, а подоцна се пренесени во Цариград.
 • УНИЈАТА НА ЖЕНИ ДОНИРАШЕ ХРАНА ВО НАРОДНАТА КУЈНА ВО ЦРКВАТА “СВ. ПЕТКА” ...
 • Божествена Литургија во Св. Петка , Скопје (27.06.2008) ... preminportal.com ...
 • Цркви и манастири и други верски објекти во МК ... верски празници ...

Blog Archive

Site Meter