Search This Blog

Saturday, December 19, 2015

Данок на живот ...

Се правиме дека ништо не ни е јасно иако всушност се е јасно - мислам на животната филозофија која ја живееме во моментот тука и сега во Македонија, на балканот, во светот, на планетата земја. Се е фејк. Нема за што здраво да се фатиш. Фејк ни е државата, политичките партии, политичарите, сосе странците кои се преправаат дека нешто прават а всушност се тече по однапред одредено сценарио на некој кој не го гледаме но знаеме дека постои. Се иде онака како сака големиот сценарист - ГОЛЕМИОТ БРАТ.

Еве да појаснам. Ние како единствени разуми битија на планетата земја успеавме да упропастиме се` што ни даде природата. Некогаш се беше достапно, бесплатно, спонтано - природно. Ако ти се јаде ке одиш во природа ке јадеш плод кој го дала природата, ке пиеш вода од изворот кој не е загаден никаде, ке дишеш воздух кој доаѓа од планините со мирисите на планиите, ке уживаш во сонцето во природата во животот. Доаѓаш од природата со своето раѓање и повторно и се враќаш со својата смрт (во материјална смисла).Тоа е се така до појавата на индустирските револуции, до појавата на парите како средство за размена. Се беше просто и убаво додека се одвиваше во проста размена. Или јадеш нешто и некого или те јадат. Земаш толку колку ти треба за да го живееш денот, толку колку ти треба да го наполниш стомакот. Се размножуваш - заради инстиктот на природата да ја наставиш врстата. Така е сеуште во обичната природа, така е секаде само не кај човечкиот род. Ние луѓето/хуманоидите ја расипавме рамнотежат на природата. Се размноживме толку многу - уништувајки се` што ни стои на патот на нашиот ЕГОИЗАМ. Поради нашиот разум измисливме правила/закони кои не се природни туку се направени да ја штитат нашата врста од другите природни суштества. Сите, целата преостаната природа и животните ги впрегнавме на нас да ни биде убаво.

А дали ни е убаво сега кога се впрегнавме во корист на хуманоидите. Толку многу се размноживме што и тежиме на планетата земја и се` правиме така што во одреден момент поради нашиот егоизам ја уништвме природата и планетата земја. Водата која некогаш беше бистра сега е загадена и за да пиеме здрава вода мораме да ја купуваме. Храната која ни беше потребна, која ја наѓавме во природата - сега е индустриска, затруена со разни хемии ГМО - се е извртено. Здрава храна скоро да нема. Воздухт кој сеупте не го плаќаме не е со квалитет за да можеме да шетаме слободно и да дишеме. Ни даваат совети не излегувајте од дома, воздухот е загаден.

Се прашувате ли чии слуги станавме кога за се мора да платиме данок и кој всушност е крајниот корисник на даноците што ги плаќаме. Имам осет дека се ни е оданочено само затоа што сме живи и данокот го плаќаме се додека сме живи. Глупаво е но данок мора да плаќаме и кога ке умреме - го плаќаат нашите деца кои ги презадолживме а уште не беа ни родени.

Од друга страна се прашувам што прават оние каде оди целиот данок. Што е тоа што нив ги прави среќни. Злоба и егоизам ... или ...

Има ли начин да се вратиме на природата и природните закони. Нема, бидејки нема скоро ништо што е природно - не остана ни мало парче, делче од нашата планета кое не е затруено од нашиот егоизам и законите кои ги донесовме ...

Blog Archive

Site Meter