Search This Blog

Tuesday, February 28, 2006

Што добивме од Макрадули Јани во изминатите 4 години


Што добивме од Макрадули Јани во изминатите 4 години

Написов се однесува на улогата на Макрадули Јани како председател на Комисијата за информатичка технологија (КИТ) и неговата улога во развојот на Информатичкото општество кај нас, во овие 4 години.

Осем тоа што ми е во собрано во мојата глава, а е податок за горната тема – се послужив со Интернет и моќните пребарувачи “Google” и „Најди“.

Ако интексирате Макрадули Јани во “Google” ке добиете 612 резултати.
Ако интексирате Макрадули Јани во Најди ке добиете 845
резултати.

Дали е ова многу, малку, доволно ке се види од содржината за што е пишувано. Генерално ако имавме имплементирано е-Влада и е-Парламент резултатите од пребарувањата ке беа далеку над ови бројки.

Сега ке си дозволам да го кажам она што го имам во меморијата во мојата глава а се однесува на Макрадули Јани и неговата улога во...

Првата импресија ми е дека човекот иако веројатно се трудел нешто да направи, не успеел да ги подобри таргетите на Информатичкото општество – кои самиот си ги поставувал (ако си ги поставувал)

Пред се мислам тука на:

- Катастрофалното ниво на Интернет пенетрацијата во Македонија

- Незадоволувачките резултати од настојувањето за демонополизација на Интернет пазарот во МК

- Неостварена заложба за е-Влада

- Неостварена заложба за е-Парламент

- Недоволно голем буџет за остварување на Информатичкото општество

- Како председател на КИТ никојпат се нема изјаснето за евидентно лошото работење на АЕК (Агенција за електронски комуникации)

- Неостварувањето на Стратегија за развој на информатичко општество и Акционениот план - април 2005

- Неработењето на КИТ (нема активност на неговиот сајт веќе неколку месеци) – последната активност е во Септември 2005

Со други зборови кажано, од моја гледна точка резултатите му се слаби, непреодни .

За да не должам во уводниот топик – како што имам лош обичај тука ке прекинам а другите мои размислувања за улогата на Макрадули Јани ке ги кажам како коментари на овој топик.

Чекам и ваши мислења и спротивставување на ставови.

Friday, February 24, 2006

Против продажбата на “златните кокошки“

Против продажбата на “златните кокошки“

Сите продажби на нашите златни кокошки си имаат своја транзициска предисторија и се одвиваат по слично сценаријо, но дефинитивно “сценаријо“ има.

За кое сценаријо тука зборувам?

Се сеќавате на еден прекрасен филм со Ричард Гир и Џулија Робертс “Pretty Women“, каде тој моќен банкар се бави со купување на компании, на кои не им оди, така што најпрвин ги распарчува на повеќе делови, ги отушта сите работници, и почнува да ги продава дел по дел малите делови од компаниите, со цел набрзина да си ги врати вложените пари и на крај енормно да заработи. Сето тоа го прави безмилосно, во поглед на иљадниците вработени кои остануваат без работа, на работ на егзистенцијата, бедата и безизлезноста...(Ви звучи ли ова некако познато во нашите случаеви...мене да)

Сето тоа подржано од некоја моќна банка.

При распадот на бившата СФРЈ, големите противници на таквата творевина успеа да ја разделат, најприн самата СФРЈ (здушно подпомогнати од внатрешните националисти...-за жал сето тоа со крвави балкански војни), за да потоа внатре во самите нови држави се одвива сценарио на продажба на сите моќни компании-кои го носеа рбетот на стопанството, преку моделот на поделба на помали делови, кои полесно ке се продаваат.

Сето ова се одвива под покровителство на моќната Светска банка и ММФ. Значи двете највлијателни банки во светот.

Што се дешава во ова сценарио. Банките имаат интерес да даваат кредити, и потоа да настојуваат да си ги налатат кредитите. Тоа им е легитимен интерс и цел.

Но овие банки плашејки се за своите влогови-кредити, се впуштаат во кроење на политиката на самата држава, преку поставување на “свои-блиски-кооперативни“ луѓе во владата ни, за да ја спроведуваат нивната политика. Политика на враќање на кредитите.

Инсталираат и разноразни фондации, а во доста случаи работат преку разноразни НВО-а.

Бидејки нашата економија нема своја акумулација, за да ги враќа кредитите, банките сугерираат да се продаваат таканаречените “златни кокошки“, од економијата (Телекоми, Пошти, Рудници, Минерали наоѓалишта, Електростопанство, Водовод, Цементари, Пивари – и други компании кои всушност работат и така без загуба..).

Така да џабе ни глумат лудило, сегашните оппзициони партии – заедно со партиите на власта. Ние сме приморани од банките кредитори да ги продаваме “златните кокошки“, не за тоа што некој од нас тоа го сака туку за тоа што така ни диктираат моќните банки...

Кој и да е на власт, додека трае “соработката“ со “банките“ ке биде приморан да ги продава “златните кокошки“, и со тие пари да враќа стари долгови...и секако парите нема да се употребат за нов старт на економијата, како што се ветува..., туку најпрвин ке мора да вратиме дел од кредитите...

Поради ваквите причини, Словенија на пример одби да соработува со ММФ, и со свои сили успеа да ја трансформира економијата, и да влезе во ЕУ, без при тоа да ги распродаде големите системи...

Сега немојте да се чудите зошто тие пари (парите од продажбата на “златните кокошки“) одат во буџетот на државата, и се пред се, покритие на многуте кредити кои сме ги земале предходно. Тие пари нема да ни дозволат да ги користиме за нов старт на економијата. Нормално моќните банки, најпрвин сакаат да се ги вратат парите што во форма на кредит ни ги дале. Ова кога јас учев економија се нарекуваше “најнов и најчист вид на експлоатација на неразвиените држави и земјите во развој...Се е легално.

Зошто некој продава нешто и во кои случаи:

- За да заработи нешто

- За да се отарасиш од нешто ако ти е вишок

Во нашиов случај на продажба на “златните кокошки“ ниту заработуваме нешто (не си ги наплатуваме ниту вложените пари), а немаме потреба да се отарасуваме од “златните кокошки“. Кој будала продава кокошки што носат златни јајца.

Сево ова на крај ке доведе до ситуација да станеме “банкрот држава (ако веќе таква и не сме). И како таква сами од себе ке се деградираме и распаднеме, како единствена држава на Макединците во светот. Без “златните кокошки“ ке немаме национална економија а Владите ке работат под декрет на моќните компании....

Но да се вратам на најтазе примерот на продажбата на ЕСМ.

Од почеток мислев дека е добро што се продава не цело електростопанство (како што беше првиот предлог на консултантот Мајелбанк-во времето на ВМРО-ДПМНЕ), туку само “дистрибуцијата“ .

Си велев, ние не сме способни (т.е. луѓето кои сега работат во ЕСМ, (впрочем сегашната Влада на РМ), да си го наплатиме побарувањето за испорачана енергија. Па си велам ако е странец газда на дистибуција, нема да има милост против никого што не плаќа струја. Па нема да им попушта на цели села и енклави во РМ, кои поради социјални-читај, политички причини не плаќаат струја и нема сила кај нас некој да ги натера да плаќаат. А зашто и би плаќале кога докажаа дека нашите закони не важат за нив. Секогаш кога им требаше, за нив се носеше нов закон.

Оваа моја предпоставка ја потврди и Макрадули кој на вчерашниот состанок со Гласот за светлина, се согласил дека основен аргумент на Владата за продажба на ЕСМ Дистрибуција е неможноста да се наплатат сметките за струја. Ова е објавено во вчерашниот Вест во написот “Меназџерите во ЕСМ се неспособни“. Линк тука.

Сега како понатака, некој дел од ЕСМ под притисок на кредиторите ке мора да се продава, но што е подобро, дел од производните системи или дистрибуцијата. И едното и другото имаат свои недостатоци. Најдобро е ништо да не се продава т.е. да се продадат само непрофитните делови од ЕСМ. Ама ако се тие непрофитни, кој ке ги купи – никој.

Ако се продааваат производни целини од ЕСМ, никојпат нема да се вратат вложените пари во нив – значи губиме.

Ако се продава ЕСМ Дистрибуција, правиме иста грешка како кога го продадовме Телекомот сосе мрежата. Сега се прави уште пострашен монопол од монополот на Телеком. Монополот на Телеком заради мрежата и може да се надмине со новите технологии на безжичен пренос. Но монополот на ЕСМ Дистрибуција неможе да се надмине никако. Чул ли некој за безжичен пренос на електрична енергија. Тесла нешто правеше некои експерименти на тоа поле но за жал не успеа да ни каже што точно мислел и тоа остана научна мистерија.

Заклучок поротив продажба на ЕСМ Дистрибуција сум во целост, заради стварањето на нов страшен монопол кој ке ни ја цица крвта доживотно и безмилосно – едноставно нема и не може да се створи во иднина конкуренција и сите закони се на негова страна.

Сето ова потпомогнато со нетранспарентна продажба, се преговара тајно за разноразни попусти со Анекс договори.

Wednesday, February 22, 2006

За ризикот од зрачењето на антените на Мобимак, Космофон и Он-нет!!!За ризикот од зрачењето на антените на Мобимак, Космофон и Он-нет!!!

Повод за овој напис денеска ми е писмото, што го прочитав во денешниот Вест, од Драган Живаљевиќ (за жал не можам да го линкувам го нема во електронското издание на Вест)– каде господинот јавно го поставива прашањето “Кој го презема ризикот од антените на Мобимак, Космофон и Он-нет над мојата глава – со посебен акцент на на главата на неговото дете.“

Имено се работи за тоа што, побудени од примамливите понуди на компаниите, низ Скопје имаме појава на наџиџани антени на мобилните компании и Он-нет (ВиФи), кои со дозвола на станарите или без нивна дозвола ги распостелеа антените по цело Скопје.

Прашањето кое таму јавно си го поставува Драган (кој е компјутерски инжињер-значи не е лаик, како повеќето ние) е од важност за сите граѓани. Дали е штетно нејонизирачкото зрачење од овие антени (или какво да е), и кој води сметка за распоредот на овие антени по Скопје, кои се поставуваат над главите на луѓето, на само неколку метри, од нивните постели.

“Стручњак“ од Мобимак ги тешел станарите од посочената зграда во написот, дека зрачењето не е штетно за станарите од зградата каде е поставена антената, туку евентуално може да биде штетно за соседните згради.

Сега тукаДраган јавно се прашува кој е тој што со просто мнозинство на станарите од зградата кај што се поставува антената има право да одлучува за здравјето на луѓето од соседните згради, а поготово нагласува дека во непосредна близина имало градинака....

Драган понатака појаснува дека, ризикот што постои од нејонизирачкото зрачење за добивање на разни тумори е голем, а особено за малите деца, кај кои поради интензивното растење (чести клеточни делби и репликации на ДНК кодот) шансата за појава на тумор е многу поголема.

Драган во истиот напис дава податок дека зрачењето во близината на базните станици е иладапати поголемо од оние места каде тие не се во близина. Башка кажува дека ние немаме наш правилник за ова туку го имаме преземено правилникот од Југославија.

На крај во написот Драган вели дека мобилните оператори тврдоглаво ја бранат тезата, дека нивните антени монтирани на покривите на зградите во населените места не се опасни по здравјето на луѓето кои живеат во тие средини....,а сето ова всишност е поради фактот што инсталациите по околните ридови и планини од повеќе причини се многу поскапи од оние што се изведени на покривите на зградите.

Значи сепак, до парите е...

Во една емисија на А1 од пред некој ден – утринска програма (програма за пензионери), новинарите се потрудија да дадат појаснување за што се работи тука и кој е надлежен.

Па се потрудиле да направат емисија во живо (за пофалба) и снимаа разговор со две особи во бели мантили, пред воена болница во Скопје. За жал не се сеќавам која институција ја преставуваа.

Па така едната госпоѓа ни појаснуваше сто е тоа, за што се работи тука, дека кој сака може да им се обрати за да се изврши мерење, дека они имаат апаратура, ама работат само на повик и со наплата се разбира, дека се единствена надлежна организација за мерење на зрачењето и т.н.

Но на крај заклучи дека во нашите прописи, закони никаде децидно не стои дека некој треба да ја следи ситуацијата околу штетното влијание на нејонизирачкото зрачење, кое може да го предизвикаат антените на мобилните оператори, и антените на Он-нет (ВиФи).

Потоа Физичарот (така се престави) покуша да ни објасни како може да изгледа штетното зрачење, поготово ако се работи за интерференција и одбивање на зраците кои се рефлектираат и се враќаат кај нас...

Е сега не се сеќавам кој од нив кажа но по светот имало многу научни трудови кои ги собрале по интернет (да живее интернетот) кои можело да се поделат на три главни групи:

-Оние кои велат дека зрачењето е штетно, поготово за детската популација, во случаите кога може да доведе до мутација на гените и днк ....

-Оние кои велат дека ова зрачење не е штетно

-И такви кои се нешто помеѓу....

Јас овдека изразувам јавен протест против тоа, што ова прашање не е соодветно третирано во нашите закони и е оставено на реакции на поединци и НВО-а кои реагираат за можните штетни последици по здравјето на луѓето а посебно по здравјето на нашите деца.

Monday, February 20, 2006

Блогерска средба – Блогерите се срамежливи !?

Блогерска средба – Блогерите се срамежливи !?

Во организација на Метаморфозис и во нивниот простор-канцеларии, се сретна гупа од дваесетина македонски блогери на покана на Стојановски Филип и Дарко Булдиоски.

Кој беше се присатен веројатно ке каже организаторот.

Средбата беше најавена како спонтана, а со цел да се промуабети лице во лице за блогирањето како медиум и да се разгледаат можностите за организирање јавни активности на темата, како на пример “Трибина за блогирањето како медиум“, публикации, упатства,насоки....разно и зезанции....

Најголем број од блогерите беа од Blogger групацијата, беше присатен и одговорниот од blog.com.mk, додека од медиумите беше присатен само Геро – веројатно и само тој бил поканет.

Најпрвин уствари почнавме со последната точка зезанции.... Падна предлог да направиме “БлогПартија“. За председател одма го предложивме .анти и така има појава ко Ленин па ке биде влијателен – а за Министер за блогерај Букарски-младата докажена надеж на блогерството во Македонија. Нели избори се ближат-па не лошо малку од власта да чепнеме. Тогаш се пребројувавме колкаво ни е членството. Но бројката ке ја оставиме во тајност, па ниедна партија јавно не кажува колку членови има...Некој предложи дај да интервенираме во Избирачкиот список (модерно било тоа сега) и така повеќето блогери се добри стручњаци за НЕТ партизански акции....:):):)

При преставувањето всушност се виде дека блогерите се срамежливи и се представуваа како америчка група за подршка на откажување од алкохолот. Во стил име и јас сум алкохолик...:):):)

После пробавме да фатиме некоја тема, од горе посочеите но најпрвин паднавме во опасност за забегаме на темата на слабата Интернет пенетрација во Македонија и кој е крив за тоа, па откако се освестиме дека така ке ни треба симпозиум од три дена и пак ништо претерано ново нема да кажеме – од веќе кажаното на темата....

Геро ни даде негово видување за блогерството како медиум кој надоаѓа, и појасни зошто соработува со поедини блогери....

Е сега што се договоривме – веројатно за тоа повеќе ке напишат Филип и Дарко.

Геро е секојпат еден чекор пред другите


Геро е секојпат еден чекор пред другите.

На стредбата во петокот во Метаморфозис – каде се сретна група на блогери од Македонскиот нет простор, имав чест да седам до Геро и да разменам неколку муабета. (“Пинки го виде Тито“-Геро сега секаде ке се фалам дека те познавам JJJ)

Веројатно нема да откријам некоја тајна (ако е така Геро извини не е намерноJJ) но пријатно ме изненади-зачуди што од Медиумските куќи само Геро беше на средбата.

Веројатно само Геро е еден чекор пред другите редакции и уредници и ја сваќа силината на блогерската комуна во светот, па зошто да не и кај нас во последно време. Сваќе дека е добро на време да се приклучи (ако веќе оценил дека не може да ги победиJJ) на блогерската заедница во Македонија и да истакне некои поинтересни за него Блогери (Букаро и Офчарот).

На средбата меѓу другите прашања, падна и прашање како треба правилно да се свати блогерската заедница од МК, во однос на печатените медиуми. Некои Медиумски куќи сеуште не ја сватиле силината и суштината на блогирањето, па блогерите ги сваќаат или несериозно или ги сметаат за конкуренција.

Околу конкуренцијата – најпрвин имав мислење дека Блогирањето е навистина конкуренција на печатените медиуми (што дефакто и е ....), но потоа ја сфатив идејата на Геро зошто ги презема најинтересните (по него) Блогери и им дава простор во својот весник. Геро сака да види како комуницираат младите генерации (блогирањето кај нас е занимација на младите...) а и преку нив да привлече што повеќе читатели во својот весник, а бидејки се работи за млади ако привлече процент од нив, тоа значи дека љубовта ке биде долга.

Сега за една моје предпоставка-предвидување.

Предвидувам дека во не така далечна иднина продавањето на весници, такви какви што ги имаме сега драстично ке се намали (податок од Геро – тиражот и сега на сите весници во МК е драстично опаднат). Луѓето се повеќе ке ги читаат интернет изданијата на истите весници. Е сега дали е ова добро или лошо. Добро или лошо, тоа и така и веќе се случува. 90 % од луѓето во МК кои имаат постојан Интернет дома, и денеска веќе ги читаат сите весници на Интернет со доцнење од неколку часа.

Помислив потоа од што би живеел весникот ако не се продава. Не ја знам структурата на денешните приходи на веснците во МК, (Геро помогни ако го прочиташ написов) но предпоставувам дека главните приходи на весниците се огласите и рекламите. Печатениот примерок на весник што го купуваме на улица мислам дека не ја покрива стварната производна цена 10-15 денари по весник-е премалку да ги покрие трошоците.Значи печатениот весник поради малиот тираж и скапите репроматеријали произведува загуба....

За га може сето ова да заживее (Интернет издаваштвото) уште повеќе фали толку во последно време споменуваната Интернет пенетрација во МК – која е на катастрофално ниско ниво. Зошто. Па затоа ако да речеме имаме пенетрација од 50 % (што и не е некој сон-не е голема сума на пари во прашање-во прашање е само глупоста на владата...), ке имаме покриеност на скоро 70 проценти од денешните конзументи на весниците.

Ако издавачот успее да го убеди оној кој ја плаќа рекаламата дека има толку и толку читаност на весникот - тираж по електронски пат, тогаш со славните и магични реклами и огласи весникот ке има задоволителен извор на приход, а и ке ја подигнеме истовремено и еколошката свест – не се троши хартија – се сеќавате хартијата се прави од дрво.

ЗНАЧИ ВО БЛИСКА ИДНИНА – ЧАО ЗА ПЕЧАТЕНИТЕ ВЕСНИЦИ, ДОБРОДОЈДЕ ЗА ЕЛЕКТРОНСКИТЕ ВЕСНИЦИ...

Saturday, February 18, 2006

Како од добар да се стане одличен

Како од добар да се стане одличен

Ова е прашање кое си го поставува првиот човек на Телекомот во МК.
Па мора да кажам со монополската позиција која ја ужива телекомот и јас би играл така што би рекол Игор Џамбазов.

Овие денови се премислуваат луѓето во телекомот, колку дивиденда да исплатат на нашата држава. Нешто не ми е јасно. Навистина мојот професор по теорија на биланси проф. Тодор Стојановиќ, велеше дека добар книговодител може секогаш фирмата ке ја донесеш во загуба или добивка, зависи што ти одговара – но тоа беше теорија за малите компании, за кои дрзавните органи кои треба да ги контролираат билансте немаат време. (Теорија на двојно книговодство.)

Но овдека се работи за најпрофитабилната компанија во последните неколку години. Овде не важи тоа правило, бидејки тука ако има дубиози на билансот на успех и добивка – тие се големи – затоа во вакви компании државата прави дупли, тродупли проверки на билансите.
Дури мислам дека кај најголемите компании каде се собира исклучително многу данок има свои таканаречени даночни канцеларии....

Тука затајуванјето на данокот ако е 3 проценти (шпекулација-предпоставка), од вкупниот приход кој беше соопштен дека е 240 милиони евра, тоа значи дека се затајува некој ситниш од од 7,2 милиони евра.

Па за такви суми ММФ не стриже и бричи и не кози за да ги добиеме и тоа како кредит.

Ние така лесно чекаме да ни кажат во трети месец (билансите се прават до крај на втори месец), колку ке ни дадат дивиденда.
Па дивидендата е толку колку што е – осем ако билансот не е шминкан.

Билансите може да се шминкаат најчесто со надувавање на трошоците во работењето – или намалување на приходите (ова второво е потешко)– истотака и со отпишување на долгови, таканаречени спорни и сомнителни побарувања и слични трансакции....

Сето ова е многу, многу матно и минатата година беше матно па не слушнав дека Управата за јавни приходи го посети МТ и правеше ревизија. Тие се недодирливи. Се сеќавате колку шпекулации по весници имаше лани дека се одлеваат неоданочени пари од државата во форма на огромни хонорари за услуги од типот на советуванје и правење студи за ова за она...

Тука има работа по мене и за антикорупциската комисија која треба да утврди зошто и покарај сите шпекулации УЈП не направи проверка на трошоците на телеком....

Симмтоматишно е и тоа што АЕК искочи со податок дека демек не му се одобрени цените за интерконекција како што ги предлагаше МТ, туку дека му се намалени за цели 30 или 40 проценти – не ме држите за збор, со образложение дека трошоците на МТ не се реално прикажани...???

За ова пишува и Утрински во написот:

Дивидендата од „Телеком“ ќе се договара допрва

Повеќе види тука сабота, 18 февруари 2006

Како неук економиста се прашувам како може по завршена година и предаден биланс да се преговара за дивиденда????

Цените на МТ за Интернет пристап паѓаат

Цените на МТ за Интернет пристап паѓаат

За мене фала им, иако ова е секако подобрување на нивната понуда, лично за мене е сеуште е подобра понудата на кабловскиот оператор,каде се вклучив по раскинот на договорот со МТ, во минатата акција на “навистине блиски“.

Со ова подобрување на цената на удар е единствено ОнНет - кој брзо ке мора да ги симне своите цени со сличен процент...

Кабелските оператори може мирно да спијат, нивните цени се сеуште далеку пониски...

Цената на гигабајтот сообраќај ке падне во оној момент кога:

-Кујтеса ке ги намали цените на интернет на големо...

-Кога Неотел (ке ја заврши започнатата оптичката структура) или некој трет играч ке се појави со понуда на поефтин интернет на големо...

-Кога Владата на РМ ке даде концесија некој да ја користи структурата на ЕСМ (столбовите за пуштање на оптика независно од МТ)

-Кога Владата на РМ ке ла легализира оптиката на Рафинерија ОКТА (или како сега се вика) и преку таа оптика ке дозволи проток на Интернет на големо

-МТ не ја чепка цената на гигабајтот на големо бидејки се осеќа сеуште сигурен (нема значајна конкуренција) ...

Значи по мене главен проблем е тоа што Владата на РМ и надлежното Министерство за транспорт нема:

-Таргетирано, во својата политика колкава треба да биде интернет пенетрацијата во РМ

-Вакво таргетирање има во својата политика да речеме Хрватска

-Кога Вледата ке се осети незадоволна од таргетираното исполнување на Интернет пенетацијата и ке спроведе некоја мерка како да речеме втората и третата цртичка од горниот пасус

Кој да ја притисне Владата за ова.

-Ја притискаат веќе веќе на свој начин неколку месеци момците од р-Еволуција (линк 1, и линк 2)

-Ја притиска опозицијата одвреме навреме, но бидејки е изборна година треба да притисне повеќе

-Делови од Владата сама себе треба да треба да ја притискаат целата Влада за да си ги исполни документите што ги има самата усвоено

--Национална политика за информатичко општество,

--Национална стратегија за развој на информатичко општество,

--Ационен план за истото

--Да ја притискаат граѓаните, но проблем е како со протести сигурно нема да се деси (на сите ни се здосади веќе од формите на протести какви што се сега актуелни). Заинтересираните граѓани секој за себе ке протестира преку таканаречената блог заедница...

--Невладините организации кои ја третираат оваа тема, треба да го пуштат гласот во нашата и странската јавност...

--Сепак највеќе очекувам од притисокот на странскиот фактор кој е веќе во македонија да испита зошто Македонија не успева да ја отстрани монополската позиција на МТ

Да не заборавам да опонирам на Безврска кој во неговиот пост "Нови цени и брзини за АДСЛ" вели дека “...Законски, ова е промена на условите на АДСЛ договорите. Секој може сам да си одговори колку кај нас се почитува законот и кај би се префрлил ако се откачи од МТ...“

Подобруванје на услови од договорот т.е. ако Давателот на услугата самоиницијативно ја подобрува понудата од договорот а за тоа не бара да речеме зголемување на цената во правото се толкува како акт на добра воља и дефакто не представува менување на договорот.

Затоа лично јас како неук правник им препорачувам на луѓето што сакаат да го раскинат договорот со МТ, а сето ова да им е повод им препорачувам да се консултираат со своите адвокати...

Friday, February 17, 2006

е-Банка

Е-Банка

Вчера имав вообичаена работа по банките наши.

Подигање на чекови и плаќање на сметки и други глупости во банка.

Што сакам да кажам:

- ужас

- се изначекав во два реда енаш за да земам чекови и друкпат за да ги платам сметките

- за да не дремам без везе и гледам по зидови секојпат си зимам по нешто за читање

- овојпат и не читав многу бидејки го темпирав времето кога нема пензионери во редови

- и морам да ги пофалам надлежните во Комерцијална (друг пат ке наплаќам за реклама) дека секојдневно се трудат да ја подобрат услугата, имаше отворено дури три шалтери кои работеа на платен промет и два шалтера кои издаваа чекови

- сепак така чекаеки имав време за ми се мотаат револуционерни идеи во глава

- викаат најреволуционерни идеи на луѓето им паѓаат додека се на ВЦ-шоља, проверено и точно

- овојпат пошто сепак чекав вкупно некои 30 минути и се бунев самиот во себе кога ке се овозможи услугата од нашите комерцијални банки, да можам да ги плаќам сите сметки по електронски пат

- оваа услуга во светот во кој ние одиме одамна е возможна

- замислите каков комодитет, си седиш дома си слушаш добро музиче во уши и ти текнува дека имаш сметки за плаќање, си се уклучуваш на интернет и оп за неколку минути си ја вршиш работата за која иначе би потрошил барем неколку часа време и би морал да се дотераш и нашминкаш за да се појавиш во јавност

- вака би се зголемила и присатноста на легални пари во промет,

- што индиректно би значело наплата на повеќе данок во државната каса

- би се намалила и потребата од готови пари во оптек

- едноставно вака би било поубаво

- ми текна на Јован и Мијалче кои се залагаат за е-ова е-она а јас ги напаѓав дека најпрво треба да има поголема пенетрација на интернет пристап за да може да функционира е-ова е-она. Уствари од сето тоа тогаш кажано за мене заклучок беше дека тие два процеса се паралелни и си помагат еден на друг

- сега ке го послушам советот на .анти, дека постовите не треба да се многу дугачки и тука ке прекинам….. мада у главата имам уште за оваа тема...

Thursday, February 16, 2006

Кукавички обид на Телеком повторно да ги изманипулира граѓаните на Македонија

Уште кога го добив Договорот од МТ - кој се однесува за “...Засновање на предплатнички однос за обезбедување на пристап кон јавната комуникациска мрежа и за користење на јавните комуникациски услуги на АД Македонски Телекомуникации....“ (член 1 став три од Договорот), пошто немаше никакво пропратно писмо со него си помислив дека и ова ке биде еден од подмуклите и кукавички потези на МТ во однос на своите “ценети потрошувачи“...

Башка кога земав да го читам договорот ми требаше осем наочарите усте една голема лупа за да го прочитам. Само луѓе кои сакаат да подметнат нешто (како потполошката што подметнува скришно јајца во гнездото на кокошката-и затоа народот ги нарекол таквото подметнување “кукавичко јајце“ прават вакви скриени, подли и кукавички потези.

Знаци едвај го прочитав договорот со помош на две лупи :):) и кои ми беа првичните импресии :

1. Јавноста стручна треба под хитно да реагира, за да не продолжиме и понатака да изиграваме овци..
2. АЕК да се огласи - како што всушност и се оглеси но под притисок на единствената опозиција во македонија - новинарите..
3. Опечен со последната немила случка со АДСЛ договорите - решив да се приклучам уште во старт во напаѓањето на Договорот, лично и преку граѓанскиот сектор во МК...
4. Имав осеќај дека МТ планира да биде уште долго Монопол на пазарот - посто сеуште се однесува “монополски“ - не води грижа за корисниците на неговите услуги...(така ке биде се до оној момент кога владата и АЕК ке му ја овозможуват монополската ситуација на пазарот..
5. Никаде во договорот не сретнав обврска на МТ да искочи со “лиценциран мерач на сообрацај“ ... Неколку пати нагласувам дека ова е против сите прописи на нашето законодавство - Ако на сиротите земјоделци не им давам на пазар да продаваат компири без лиценцирана и атестирана вага - се чудам како АЕК, пазарниот инспекторат и другите надлежни во државата - не прогледаат и не му наредат на МТ да воспостави лиценциран и атестиран мерач на сообраќај....
ОВА СТАЛНО КЕ ГО ПОВТОРУВАМ ДОДЕКА НЕ СЕ ОСТВАРИ...
6. Нема правен совет- поука, што треба да правиме со овој договор и што е тоа што е различно со преходниот.... Бидејки нема правна поука, ова јас лично го сметам за непостоечки документ... - но не се залетувајте не сум јас мериторен за тоа за тоа е мериторен АЕК. АЕК разбуди се...
7. Зошто се наплаќа камата на претплатата и дополнителните услуги од почетокот на периодот на неплаќање на фактурата-сметката.
Што сакам да кажам.
Па согласно член 4 став два “...фактурирањето на месечната предплата за основните услуги како и претплата за дополнителните услуги, се врши однапред за секој месец...“
А само малку подоле во истиот член став 4 стои дека “...во случај на ненавремено плаќање МТ има право да пресметува законска затезна камата од денот кога Претплатникот западнал во задоцнување со плаќањето..“
ОВА Е НАВИСТИНА ГРОЗНО И ПЕРФИДНО..
Само овци стојат мирно кога ги стрижат...Ние треба да се побуниме...

Ова се само дел од моите примедби, за повеќе во друга прилика..
Ги молам сите кои се осеќаат погодени и загрозени да се приклучат во антикампањата што од денес ја поведувам против овој договор..

Инаку за написов има добра сторија во вчерашнит Утински весник.
Линк види тука.

Сега само ке си дозволам да цитирам некои делови од овој напис.

“..Агенцијата за електронски комуникации излезе со свој став..“
- фала богу да си ја одработат платата но не е посочено каде јавно е изразен ставот
- према статутот на АЕК и Законот за ЕК, Аек е должен јавно да го објави овој свој став на својот сајт а јас тами не го видов. Можеи за ова ке ми треба додатна лупа... :):)

“..
Договорот што го добија граѓаните со последната телефонска сметка од страна на "Македонски телекомуникации", според надлежните од Агенцијата за електронски комуникации, претставува усогласување на стандардниот претплатнички договор потпишан при инсталирање на линијата со новиот Закон за електронски комуникации...“
Ова требаше да биде кажано во некаква правна поука која мора да биде составен дел во вакви случаи, таа поука ја ненаше...

...Во Агенцијата нагласуваат дека со договорот, во кој се објаснуваат правата и обврските на корисниците на телекомуникациските услуги и на "Телеком", наспроти реакциите на граѓаните, не се прават некои драстични измени во однос на претходниот. Станува збор само за терминолошки измени. Но, како што истакнуваат од регулаторното тело, иако тие го одобриле договорот, сепак, има недостатоци...“
Па ако имало недостатоци зошто АЕК го одобрил ваквиот договор.. АЕК ПРОБУДИ СЕ..

“...
"Македонски телекомуникации" имал обврска на граѓаните да им укаже за какви промени станува збор, да се наведе кои се измените, бидејќи корисниците во основа не знаат што предвидува Законот за електронски комуникации...“
Ова е една од причините зошто ваквиот договор го сметам за ништавен-непостоечки...

“...
"Телеком" морал јасно да им потенцира на претплатниците дека доколку не се согласуваат со новините, во рок од 30 дена ќе можат да го раскинат договорот, а доколку немаат никакви забелешки, тогаш тоа значи дека граѓаните го прифаќаат документот таков каков што е....“
АЕК зошто ова го одобруваш а сега се правиш заштитник - КАЗНИ ги МТ имаш овластување за тоа..

“...
Член 11 предвидува дека во рок не пократок од 30 дена пред воведувањето на измените може да се раскине договорот, како и тоа дека ќе се смета дека претплатникот се согласил со промената доколку писмено не ги извести "Македонски телекомуникации"..“
Ова е многу важно почитувани мои граѓани....

“...
надлежните од МТ објаснија дека документот се испраќа само со цел корисниците да бидат информирани за правата и обврските...“
Играње на перфидна игра...Ова МТ го прави стално...

“...
Портпаролот на "Телеком", Валентина Неткова, објасни дека граѓаните не треба да го потпишуваат овој договор и не треба да го доставуваат назад, туку само внимателно да го прочитаат, што не се совпаѓа со изјавите од Агенцијата за електронски комуникации дека прво мора да бидат нагласени измените кои ги нуди новиот претплатнички договор, како и можноста за раскинување на договорот. Токму поради овие пропусти, од Агенцијата најавуваат дека наскоро ќе заземат став дали ќе преземат некакви чекори. ..“
АЕК РАЗБУДИ СЕ И ЗАРАБОТИ СИ ЈА ПЛАТАТА
АЕК РАЗБУДИ СЕ И ЗАРАБОТИ СИ ЈА ПЛАТАТА
АЕК РАЗБУДИ СЕ И ЗАРАБОТИ СИ ЈА ПЛАТАТА

Tuesday, February 14, 2006

Телекомот и "Мобимак" со 240 милиони евра приход

Уште колку време Владата ке ја дозволува монополската позиција на телеком. Страшни цифри на приходи на ваков тип на компанија. Напоменувам дека приходите на светските компании опаѓаат поради присатноста на големата конкуренција....

повеќе тука

Работно време на протестите

Во врска со протестите на Гласот на светлината - имам осеќај дека протестите стивнуваат.
Втој осет ми е дека се работи за професионални протестанти кои се ангазирани хонорарно да одработат протест. Се се вртат истите фаци...
Пошто изгледа буџетот за протестирање им се намали се намалија и бројот и јачината на протестите...
Нека ни е господ на помош - инаку сум категорично против било какво продавање на општонароден имот... тешко нам ке биде...

Blog Archive

Site Meter