Search This Blog

Friday, November 26, 2010

Денот на Булките - Денот на незаборавот ... Комеморација на Англиските воени гробишта во Скопје

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1141.snc4/148325_474002982448_716372448_5695854_1913092_n.jpg 
сл.1  На Британските гробишта во Скопје, на 14 Ноември во присуство на претставници на британската амбасада, дипломатскиот кор и претставници на македонското Министерство за одбрана, беше одбележан Денот на незаборавот, посветен на милионите загинати војници во војните во изминатиот еден век. Денот на незаборавот или Денот на булката се одбележува секоја година во втората недела на ноември, во чест на крајот на Првата светска војна, која заврши во 11 часот, на 11. ден на 11. месец од 1918 година. Дури 45 милиони булки, симбол на незаборав за загинатите, беа поделени годинава низ светот. 

Blog Archive

Site Meter