Search This Blog

Friday, November 26, 2010

Денот на Булките - Денот на незаборавот ... Комеморација на Англиските воени гробишта во Скопје

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1141.snc4/148325_474002982448_716372448_5695854_1913092_n.jpg 
сл.1  На Британските гробишта во Скопје, на 14 Ноември во присуство на претставници на британската амбасада, дипломатскиот кор и претставници на македонското Министерство за одбрана, беше одбележан Денот на незаборавот, посветен на милионите загинати војници во војните во изминатиот еден век. Денот на незаборавот или Денот на булката се одбележува секоја година во втората недела на ноември, во чест на крајот на Првата светска војна, која заврши во 11 часот, на 11. ден на 11. месец од 1918 година. Дури 45 милиони булки, симбол на незаборав за загинатите, беа поделени годинава низ светот. 

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1139.snc4/148156_474002702448_716372448_5695853_7173063_n.jpg
сл. 2
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1168.snc4/151058_474004352448_716372448_5695861_1697524_n.jpg
сл.3 Американскиот амбасадор, Фуере и други амбасадори ...
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1206.snc4/155882_474003647448_716372448_5695858_5504619_n.jpg
сл.4  На фотката е Атанас кој се грижат за 124-те гроба на Британските воени гробишта ... претходно татко му Глигор Георгиев четири децении се грижал за Британските воени гробишта ... 
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1199.snc4/155123_474004962448_716372448_5695873_6659867_n.jpg
сл.5 
Name:      CASSAR, CARMELO
Initials:     C
Nationality:     United Kingdom
Rank:     Private
Regiment/Service:     Army Service Corps
Unit Text:     706th M.T. Coy.
Age:     19
Date of Death:     04/11/1918
Service No:     M/374154
Additional information:     Son of Spiridione and Marianna Cassar, of 163, Sda Reale, Hanirun, Malta.
Casualty Type:     Commonwealth War Dead
Grave/Memorial Reference:     D. 8.
Cemetery:     SKOPJE BRITISH CEMETERY
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1149.snc4/149103_474005982448_716372448_5695900_2647906_n.jpg
сл.6 Кратко интервју ...

1 comment:

Anonymous said...

привет, Обычно с пол года требуется

Blog Archive

Site Meter