Search This Blog

Monday, March 31, 2008

Мудра одлука ... да нема седница на Собрането ... без конечен усогласен предлог за името ни ... во НАТО како ФИРОМ ...

Раководството ни, мудро одлучи да не почне седница на Собранието ... без конекчно дефиниран предлог за името ни ... Ке има итна седница ако има усогласен став ... но изгледите за тоа се минимални ...

Се појавува нова идеја на Америте во Нато да бидеме примени под референцата ФИРОМ ... до решавање на спорот ... Ако се случи ова повеќе ке изгуби Грчката страна ... од сета еуфорија која се создаде деновиве ...

Така како ке се направи со приемот во НАТО ... ке биде пат и за ЕУ интегрирањето ... веројатно ...

ЕУ ... Старт на преговори со Македонија ... Брдо кај Крањ во Словенија ...

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/A5A057551B74AE4B813E0D050F012703.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Во општиот галиматиас и трката со времето за НАТО самитот во Букурешт ... каде Македонија треба да прими покана за влез во НАТО ... се разбира воколку се најде излез од спорот за името ни со Грција ... се случи ЕУ собир на Брдо кај Крањ во Словенија ... каде повторно беше на дневен ред солунската агенда во која се гарантира дека земјите од Западен Балкан имаат европска перспектива ...

За Македонија има позитивни сигнали за почеток на преговорите со ЕУ до крајот на оваа година ... со препорака да си ги исполниме домашните работи ... од таканаречениот “бенчмарк“ ... но и да го решиме проблемот со името ... бидејки ветото на Грција и тука не очекува ...

Автоосигурување ... Автоодговорност ... Бидна првата полиса ...

Од пред извесно време почнав да го лиценцирам дуќанот ... и за осигурување од брендот на КЈУБИ Македонија ... Во дуќанот иначе нели продаваме компјутери, вршиме сервис, компјутерска галантерија и мобилни телефони од линијата на Космофон ... како и надополнување на космокредит ...

Бидејки имаше слободен капацитет ... се одлучив да вршаме и осигурување од сите видови - со нагласок на осигурување на автомобили ... нели од нова година навака не може да се врши осигурување во станиците на технички преглед ...

И денеска пукна првата полиса за осигурување на возила од автоодговорност ... а се што е за првпат се памети како првата љубов ...

Па пријатели и другари повелете да ве осигураме ...

  • АВТООДГОВОРНОСТ
  • (при регистрација)
  • ЗЕЛЕН КАРТОН
  • КАСКО
  • ПРОБНИ ТАБЛИЦИ
  • ПАТНИЧКО
  • ДОМАЌИНСКО
  • ПРАВНИ ЛИЦА
  • ПРОДАВНИЦИ
  • ПАКЕТИ
Продукти

Имоти
Осигурување имот од пожар и други опасности
Осигурување од провална кражба и разбојништво
Осигурување на домаќинство
Одговорност
Осигурување машини од кршење
Осигурување прекин на работа
Домашен и меѓународен транспорт на стоки
Осигурување одговорност на превозникот (CMR)
Осигурување на ризикот фалсификат на странски средства за плаќање
Осигурување на објекти во градба
Комбинирано осигурување на електронски сметачи, процесори и слични уреди

Моторни возила
Каско осигурување
Осигурување автомобилска одговорност
Осигурување зелена карта

Осигурување од последици на несреќен случај(незгода)

Патничко осигурување

Пакети
Комбинирано осигурување на продавници и услужни дејности
Комбинирано осигурување на семејствата
Комерцијален пакет за непроизводни дејности

Sunday, March 30, 2008

Скопје ... Убав пролетен ден 2008 лето господово ...

Скопје - Семафор Ново Лисиче ...
Скопје - Од мостот кај Железничка станица ...
Скопје - Од мостот кај Железничка станица ...
Скопје - Од мостот кај Железничка станица ...
Скопје - Пред РТВ и Факултетите ...
Скопје - Пред Судска Палата ...
Скопје - Семафор Судска палата ...
Скопје - Влада на РМ ...
Сликите се од вчера настанати возејки кон Библиотека Браќа Миладиновци ... каде се промовираа 14-те БлогКниги ...
Се гледа дека почна да гази пролета во нашиот град
најубавото годишно време ...

МК Собрание по вторпат ке го има името ни на дневен ред ...

По серијалот на средби на релевантните политички структури во Македонија ... во врска со најновиот предлог за името даден од посредникот Нимиц ... за понеделник е закажана седница на МК Собрание ... и се одчекува заклучоците од таа седница да бидат званичен одговор на последниот предлог на Нимиц ...

Колку се сеќавам ова ке биде по вторпат да расправа МК парламент за предлог име за кое Грција нема дадено соглесност ... Што ке добие МК преговарачки тим со оваа седница на Парламентот, во услови кога нема конечна разрешница на спорот ... веројатно само уште една долга и нервозна седница ... своевиден народен театар ...

На седницата веројатно ке пробаат да профитираат сите - во светло на изборите кои веројатно ке се случуваат по НАТО самитот во Букурешт ... ке се изнаслушаме нови тиради на обвинување кој какво зло му донел на МК народ - во време кога разумно и мудро треба да се носат тешки политички одлуки со единствени ставови ... се плашам дека сето ова ке не носи назад ...

Би сакал да го имам записот од декемви 1992, кога Собранието расправаше за предлогот на Робин О'Нил, кој беше европретставник за решавање на проблемот со признавање на Република Македонија, го предложи името Република Македонија (Скопје), што прво го одби Грција а веднаш потоа го одби и македонскиот парламент.

Дали ке се повтори историјата ... Грција го одби и сега ... а во понеделник Нимиц може ке искочи со нов предлог ... иако расположението на големите политички партии во Собранието е за предлогот на Нимиц ... осем ВМРО-ДПМНЕ ... кој бара референдум ...

Во врска со референдумот за името ... ако дојде да се гласа за него Македонскиот народ глатко ке го одбие ... исто како што и Грчкиот народ глатко ке одбие да прифати име за нашата држава во кое се содржи зборот Македонија ...

Затоа и странскиот фактор на чело со Америте бараат политичките елити да ја донесат одлуката во име на МК народ ... како нивни представници ... сега проблемот е во тоа што некој ке изгори ... но тоа е судбината на политичарите

Буш и Македонките ... ама од предисторијата ...

Сликата “http://bloger.com.mk/uploads/m/milozvu4na/4362.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://bloger.com.mk/uploads/m/milozvu4na/4366.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Имаше најава дека по самитот во Будимпешта има изгледи да го видиме Буш во Скопје ... Но наместо тоа Буш ке мора да се задоволи - наместо да ги види живите “скопјанки“ ... да ги види они предисториските Македонки во форма на глинени фигури Праисториските дами од Македонија" .. кои се случајно во овој перид изложени во Археолошкиот музеј во Загреб ... тоа се женски фигурини изработени од теракота кои се одкопани од Археолошките локалитети во Македонија од периодот на енеолит и неолит ...

- Праисториските дами од Македонија ...
- МАКЕДОНСКИТЕ ПРАИСТОРИСКИ ДАМИ ПРЕДИЗВИКАА ИНТЕРЕС ВО ЗАГРЕБ
- Праисториските дами од Македонија
- Матријархат ...
- Жената - закон во семејството

http://www.makfax.com.mk/cgi-bin/get_img?NrImage=2&NrArticle=106734Сликата “http://www.kralemarko.org.mk/WBStorage/Articles/5A6D3C2E312967439E118B2CE139DC91.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.Сликата “http://www.kralemarko.org.mk/WBStorage/Articles/C90021D83EAFDA4288EFF66B72B05432.JPG” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.Сликата “http://www.kralemarko.org.mk/WBStorage/Articles/AE07976A8A65C74B9290BC79CE33C37D.JPG” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.Сликата “http://www.kralemarko.org.mk/WBStorage/Articles/B81BE493CAC23944BF49B7BE0F5942E6.JPG” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.Сликата “http://www.kralemarko.org.mk/WBStorage/Articles/1E9481C0630498409167E11FDB6B31CC.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.Сликата “http://www.kralemarko.org.mk/WBStorage/Articles/4A9764258524C343A3342C1AD0492977.JPG” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Saturday, March 29, 2008

“Скопски народ“ ... „Сакам да му упатам јасна порака на скопскиот народ ...“

Насловот е една од замките кои се содржат во последниот предлог на Нимиц ... Еве како Дора Бакојани се обраќа во грчкиот парламент ... „Сакам да му упатам јасна порака на скопскиот народ дека Грција е добар, многу добар сосед и оти сака стабилност и натамошен развој на нивната земја, бидејќи тоа е во интерес и на грчкиот и на скопскиот народ“ ...

Изведено од тука е и терминот “Скопска нација“ ... “Скопјани“ ... Струмјан ... добро приметува во својот пост дека ова беше еден од првичните предлози кои на времето ги фаворизираше Грција ... а и во нашиот парламент се расправаше - но без заклучок бидејки на крај Грција се изјасни дека е против ваков предлог ...

Дали е потребна нова расправа во нашиот парламент ако нема согласност од грчката страна ... мислам не ...

Има една изрека кај англичаните ... “ништо не е готово додека не чукне дебелата берта ...“ (се мисли на познатиот БигБенд ...) ... така да до нато самитот во овие неколку дена можни се уште многу пресврти ... по мене се говори дека до договор нема да дојде ... Грците сега како да ја префрлаат топката во ОН ... сакаат да не биде ... т.е. ДА НЕ НЕ БИДЕ ...

Блогерски средби на отворено ... да ја запознаеме Македонија ... дружејки се ...

Популарни се блогерските средби кои икс, ипсилон пати ги организираше Пинчер ... а во последно време се организираа кај Тиквичка ... но ако јас се прашувам многу подобри средби би биле оние кои би се организирале на отворено ... во природа ... на некоја убава планина ... на некој од бројните археолошки локалитети или во некој од прекрасните манастири ... да не ги набројувам местата ... Идејата е да ја запознаваме Македонија запознавајки се меѓусобно ... дружејки се ...

Сето тоа може да се организира како еднодневна екскурзија - како од времето кога бевме ученици ... со посета на неколку места по ред ... на крај би завршило се на кафе муабет во некој од бројните ресторани со убави тераси ...

Меѓу блогерите имаме и професионалци во областа на туристичката и културната презентација на Македонија ... ги повикувам да организираат вакви пролетни, летни, есенски и зимски еднодневни блогерски дружења ...

Колку знам досега имаше само една слична ваква средба на блогери со качување до средно водно ... имаше и слики ...

Во овој правец ако има идеи повелете со коментари или со свои постови ... За почеток предлагајте дестинации ... еве ги моите фаворити за Скопје:

- Водно, Марково Крувче,
- Говрлево, Марков Манастир, Таор,
- Матка и околните манастири ...
- Скопска Црна гора и околните манастири ...
- Скопско Кале, Свети спас, Аквадуктот, Скупи ...
- Стара скопска чаршија ... Тумба Маџари ...
- сигурно има уште бар десетина интересни места ... по нашето Скопје ...

Ако има интерес лесно ке се договорат дестинациите ... особено за оние кои се надвор од Скопје ... каде би дозволиле на блогерите од тие градови да бидат наши домаќини ...

„Блог-записи“ ... бидна

Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Large.jpg?t=1206728018” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
БлогКнигите ...
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Publika1namalena.jpg?t=1206728130
Публика ...
http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/BlogeripisatelidelLarge.jpg?t=1206728189
Ем блогери ем писатели ...
Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-Large.jpg?t=1206728259” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Публика ...
Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/IzdavaciDomakinLarge.jpg?t=1206728340” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Домаќинот и Издавачот ...
Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/PromotoriLarge.jpg?t=1206728409” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Промоторите ...
Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/NovinariLarge.jpg?t=1206728556” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Новинари на работа ...
Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/Publika2Large.jpg?t=1206728682” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Публика ...
Сликата “http://i288.photobucket.com/albums/ll164/volanskopje/-Large-1.jpg?t=1206728753” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Надвор беше убав ден ...
(воколку сакате сликите да ги видите поголеми кликнете со десен клик на сликата)
- Блогери Писатели ...

14 македонски блогери промовираа печатени книги
metamorphosis-28.03.2008.

** Настанот го отвори директорот на библиотеката Филип Петровски, додека свое видување за случувањето дадоа уредникот на „Блогерај“, Сашо Мацановски-Трендо и Дарко Булдиоски од Центарот за нови медиуми. Актерката Јелена Мијатовиќ прочита избрани постови од сите 14 блогери, за публиката да се запознае со стилот кој го негува секој од нив. Постовите на блогерите се во форма на раскази, лични видувања на разни теми, патописи и прозни дела. Поради нивната популарност помеѓу блогерите, како и поради нивната оригиналност, постовите на овие 14 блогери се избрани и обединети во една блог едиција и издадени од страна на издавачката куќа „Аквариус пет“. Сите 14 книги се во Б6 формат, а нивната содржина се простира на 60-120 страници.
** Посетеноста на настанот беше изненадувачки голема, а публиката скоро го преполни холот на Библиотеката. Беа изложени повеќе копии од книгите на блогерите, кои оттука можеа да се купат по цена од 100 денари.

Friday, March 28, 2008

Дали за Грција и Бугарија вистинскиот проблем е името ни т.е. јазикот ни ... или проблемот е македонското малциство во тие земји

Како се наближува самитот на НАТО во Букурешт на сите ни станува јасно дека за Грција не е вистинскиот проблем името - бидејки не се согласуваат со ниеден предлог ... како и за Бугарија што не е проблем накедонскиот јазик ... Вистинскиот проблем и за Грција и за Бугарија е МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО во Грција и Бугарија ... со сите права кои им следат ... човекови права ... влезени во УНИВEРЗAЛНA-та ДEKЛAРAЦИJA ЗA ЧOВEKOВИTE ПРAВA ... Усвoeнa и oбjaвeнa вo Рeзoлуциjaтa 217 A(III), oд 10 дeкeмври 1948 гoдинa, нa Γeнeрaлнoтo сoбрaниe на ОН.

И Грција и Бугарија упорно тврдат во сите години на постоењето на македонското малцинство во овие две земји дека НЕ ПОСТОИ ... Не сакаат да регистрираат ни здруженија со македонски предзнак а камоли партии ... Значи ако нема македонско национално малциство, тогаш ги немаат ни другите човекови права кои произлегуваат од меѓународните норми за човековите правата на националните малцинства ...

Тоа ке да е вистинскиот проблем ...

- Европска конвенција за човекови права ...
- Човекови права ...
- 50 години од универзалната декларација за човекови права ...
- Меѓународни документи за човекови права ...
- Рамковна конвенција за заштита на националните малцинства ...

^len 1

Za{titata na nacionalnite malcinstva i na pravata i slobodite na pripadnicite na tie malcinstva e integralen del na me|unarodnata za{tita na ~ovekovite prava i, kako takva, pretstavuva oblast na me|unarodnata sorabotka.

^len 3

1. Sekoj pripadnik na nacionalno malcinstvo ima pravo slobodno da izbere da bide ili da ne bide tretiran kako takov, ...

^len 11

1. Stranite se obvrzuvaat da mu go priznaat na sekoj pripadnik na nacionalno malcinstvo pravoto da go koristi svoeto prezime (semejno ime) i svoite imiwa na malcinskiot jazik, kako i pravoto na nivnoto oficijalno priznavawe, spored modalitetite predvideni vo nivniot praven sistem.

2. Stranite se obvrzuvaat da mu go priznaat na sekoj pripadnik na nacionalno malcinstvo pravoto, na svojot malcinski jazik da prezentira natpisi, znaci i drugi innformacii od privaten karakter vidlivi za javnosta.

3. Vo podra~jata tradicionalno naseleni so zna~itelen broj pripadnici na nacionalnite malcinstva, Stranite, vo ramkite na nivniot praven sistem, vklu~uvaj}i gi, dokolku soodvetstvuva, i spogodbite so drugi dr`avi, }e vlo`uvaat napori, vodej}i smetka za nivnite specifi~ni uslovi, da gi prezentiraat lokalnite tradicionalni nazivi, imiwata na ulicite i drugite topografski oznaki nameneti na javnosta, i na malcinskiot jazik, dokolku postoi dovolno barawe za takvi oznaki.

^len 12

1. Stranite }e prezemat, dokolku e potrebno, merki vo obrazovanieto i istra`uvawata, za unapreduvawe na soznanijata za kulturata, istorijata, jazikot i verata na nivnite nacionalni malcinstva kako i na mnozinstvoto.

2. Vo ovoj kontekst, Stranite, me|u drugoto, }e ponudat soodvetni mo`nosti za obrazovanie na nastavnici i pristap do u~ebnicite, a }e gi olesnat kontaktite me|u u~enicite i nastavnicite od razli~nite zaednici.

3. Stranite se obvrzuvaat da ja unapreduvaat ednakvosta na mo`nostite vo pristapot do obrazovanieto vo site stepeni za pripadnicite na nacionalnite malcinstva.

^len 14

1. Stranite se obvrzuvaat da mu go priznaat na sekoj pripadnik na nacionalnoto malcinstvo pravoto da go izu~uva svojot malcinski jazik.

2. Vo podra~jata naseleni so pripadnici na nacionalnite malcinstva po tradicija ili vo zna~itelen broj, dokolku postoi dovolno golemo barawe, Stranite }e vlo`uvaat napori da obezbedat, vo ramkite na mo`noto i vo ramkite na nivniot obrazoven sistem, na pripadnicite na tie malcinstva da im se ovozmo`i da go izu~uvaat malcinskiot jazik ili da posetuvaat nastava na toj jazik.

^len 15

Stranite se obvrzuvaat da sozdadat uslovi potrebni za efikasno u~estvo na pripadnicite na nacionalnite malcinstva vo kulturniot, op{testveniot i ekonomskiot `ivot, kako i vo javnite raboti, posebno vo onie {to gi zasegaat.

^len 17

1. Stranite se obvrzuvaat da ne go popre~uvaat pravoto na pripadnicite na nacionalnite malcinstva slobodno i miroqubivo da odr`uvaat kontakti so lica od drugata strana na granicite koi zakonski se nao|aat vo drugi dr`avi, posebno onie so koi tie imaat zaedni~ki etni~ki, kulturen, jazi~en ili verski identetitet, ili zaedni~ko kulturno nasledstvo.

^len 18

1. Stranite }e vlo`uvaat napori, dokolku e potrebno za sklu~uvawe na bilateralni i multilateralni spogodbi so drugi dr`avi, posebno so sosednite dr`avi, zaradi obezbeduvawe na za{titata na pripadnicite na soodvetnite nacionalni malcinstva.

Thursday, March 27, 2008

Блогери Писатели ...

И македонските блогери доживуваат да им се печатат блоговите ... На Македонската блог сцена имаме многу поети, прозаисти, колумнисти ... значи книжевното крило на МК блог сцена е многу јако и претставено е од млади поети и писатели кои преку интернет објавување на своите дела гледаат шанса за брз пробив на релативно затворената МК книжевна сцена ... каде царуваат постарите писатели ...

** Оваа практика започна со објавувањето на дел од поезијата на ВЕНЕРА - Вероника Костадинова ... poezija ... Poetry ...

Сликата “http://www.geocities.com/bukarski/nike2.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки. koricata.jpg

** Потоа имавме печатење на книга на блогерот Букарски со „Луѓе на кои не им се отвора падобранот“ ... во издание на Темплум.

Сликата “http://www.mia.com.mk/AlbumApp/13307668n.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

** Потоа следуваше “Машко писмо“ ... Никола Костески ... Ѓурѓа ...

http://prodavnicanatajni.blog.com.mk/system/files?file=Masko%20pismo%20cela%20korica.jpg

** По оваа книга на Никола Костески - на сите им стана јасно дека меѓу блогерите има многу квалитетни раскажувачи ... писатели де ... поети ... и само беше прашање на време кога ке се доживее следното издание на укоричен блог запис ...

- Герсанина ... на својот блог има материјал за МК бесцелер ...
- МАКЕДОНСКИ БЛОГ ПРИКАЗНИ ...
- “ДИГИТАЛИЗАЦИЈА НА МК КНИЖЕВНОСТ“ ...

** Издавачката куќа Ѓурѓа изјави дека има капацитет од две до три книги годишно да посвети на пооделни блогери ... и ги прогласи и своите фаворити ...

ВОЛШЕБНО ОСВЕЖУВАЊЕ ОД ЗЕМЈАТА НА ЧУДАТА
БУЛЕВАР НА ЈОРГОВАНИТЕ без број
ТАЛЕНТИ И МОДЕЛИ
SNESKO COOL

** „Писателот Варски и други раскази“ од Дуле Варваринот ...

** За да издавачката куќа „Аквариус пет“ - објави дека има испечатено 14 книги ...

Мртвите херои на нашата иднина Археолошки дневник

No friends no family Авгански дневници

Последниот македонски хакер Патот на душите

Од Cabaret до Oz Мисли на празно срце

Пуфлините коцкички Не е сè како што изгледа

Антиблог за Филип Петровски Мајмунска стапица

Светлата страна на готиката Кога нема ништо

Политички коментари, поезија, проза, теми од секојдневието и од актуелните општествени случувања на четиринаесетте најекспонираните македонски блогери се објавени во печатена формата од издавачката куќа „Аквариус пет“ од Скопје, а ќе бидат промовирани утре, во библиотеката „Браќа Миладиновци“ од 14 часот.

Обемноста на изданијата се движи од 60 до120 страници. Едицијата ги вклучува изборите од блоговите на:

- Рибаро (раскази) ,
- С. Ц. (раскази) ,
- Бунка (раскази и лични видувања) ,
- Филип Петровски (лични видувања на тема политика) ,
- Ана Пејчинова (патописи поврзани со Авганистан) ,
- Кими (лични видувања на секојдневни теми) ,
- Крофна (раскази) ,
- Арвена (археолошки теми) ,
- Виолетова (раскази и лични видувања на разни теми) ,
- Кристал Кастл (раскази) ,
- Бездомна (поезија во проза) ,
- Струмјан (раскази) ,
- Оги Синко (раскази) и на
- Џаман (раскази и лични видувања на општествени теми) .

Дарко Булдиоски од Центарот за нови медиуми, кој заедно со Сашо Мацановски - Трендо ќе ги претстави изданијата,

** Последна книга во најава е книгата на Алена ... Фемгерила де “Оргазмични писма“ ...

Сликата “http://i70.photobucket.com/albums/i106/iogcirkus/alena.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Како и да е младите книжевни пера ја искористија шансата што им ја пружа интернетот да си ги промовираат своите квалитети ... верувајте на интернет има уше многу таленти кои ја чекаат наредната шанса ...

Со овој пост им честитам на сите за нивните први книги ... а првата љубов секојпат вечно се памети ...

"Моето име е Македонија"

Сликата “http://www.vest.com.mk/images/%7B169B7810-20DE-4889-AADF-C57E4C065339%7D_gjorgi-2.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.
Поп-пејачот и композитор Ѓорѓи Крстевски вчера на пладне од скопскиот Плоштад ја започна турнејата со велосипед мод мотото "Моето име е Македонија". Ѓорѓи за една недела ќе извози низ 15 градови, а во Скопје се враќа на втори април, денот кога ќе започне самиотот на НАТО.

Тумба Маџари ... сајт ... NEOLITHIC SETTLEMENT TUMBA MADZARI IN SKOPJE

1. Жртвеник (култен објект) Божицата-Голема Мајка
6. Цилиндер од жртвеник (култен објект) Божицата - Голема Мајка
9. Жртвеник со зооморфна претстава (култен објект)
10. Мала пиксида со пластичен релјеф
16. Аскос - сад за вода
18. Ќуп - сад за чување храна - жито

Денеска ме израдува еден коментар на мојот блог кој ми указа дека локалитетот Тумба Маџари добил квалитетен сајт ... плус го има и на англиски ...

Локалитетот се наоѓа во сегашната населба Ченто и е најзначајната неолитска населба во Скопската котлина. Откриен е во 1961/2 година во текот на археолошки рекогносцирања за изградбата на автопатот. ... Тумба Маџари бил економски и пред се културен центар во микрокосмосот на неолитскиот човек од овој регион. ... Животот тука се одвивал во континуитет во периодот меѓу 6000 и 4300 година п.н.ера. ... Она што ја прави Тумба Маџари и оваа куќа позната, е за прв пат откриената теракотна претстава на Големата Мајка.

- ТУМБА МАЏАРИ ...

Blog Archive

Site Meter