Search This Blog

Thursday, May 31, 2007

ЈАГЛЕН - ТИМЈАНИЧКА ЦУЦКА - НЕГОТИНО

Нависитна се изненадив со написот на денешен Дневник - ТИМЈАНИЧКА ЦУЦКА КАЈ НЕГОТИНО КРИЕ НАОЃАЛИШТЕ НА ЈАГЛЕН - Проект за нов рудник јагленисува 50 години ... И само дел да има вистина во него е срамота за нашата држава која е пред огромна електроенергетска криза веќе сега - а за некоја година ке се продлабочи уште повеќе - кога ке се исцрпи јагленокопот во Битола ...

- Месноста Тимјаничка Цуцка кај Неготино крие околу 200 милиони тони јаглен, а проектите за отворање рудник и термоцентрала покрај автопатот Скопје - Атина половина век јагленисуваат во некоја фиока, тврдат експерти.
- Според нив, количествата се доволни за една електроцентрала, од типот на ТЕЦ „Осломеј“ - со моќност од 120 мегавати, да работи околу 200 години.
- Рударскиот инженер Перо Јовановски, кој ги водел истражните работи на наоѓалиштето, вели дека тоа е второ по големина по битолското, а квалитетот на јагленот бил подобар од тој во рудникот Суводол.
- Од 1956 до 1962 година тој раководел со истражувањата на неготинското наоѓалиште. Тоа се протега кон селата Дисан, Тремник и Тимјаник, а од едната страна и кон градот Неготино.
- Испитани се околу 1.500 метри во јамски тунели и направени се околу 1.000 дупчења. Јагленот се наоѓа на длабочина од 10 до 100 метри, поради што може да се експлоатира површински и јамски.
- Се проценува дека околу 100 милиони тони се површински јаглен. Истражувањата покажале дека во рудникот дебелината на јагленот е од пет до осум метри, а чистотата од 1.000 до 3.500 калории.
- За јагленот се интересирале и странските фирми што конкурираат на повикот за продажба на ТЕЦ „Неготино“. Според Јовановски, ако проработи рудникот кај Неготино, би вработил околу 600 рудари

Сличен ваков напис за јагленот од Неготино Дневник има напишано и пред повеќе од година дена ... Во написот се споменува дека Неготино треба да се пренамени да користи природен гас како енергија ... (Руски се разбира ...) но со една реченица се спомнува дека во непосредна близина на Термоцентралата има неискористено наоѓалиште на јаглен ... сметаат неколку стручњаци од Рударскиот институт од Скопје и ЕСМ. ...

Некој упорно турка идеја за увоз на јаглен - заради производство на струја ... Тоа како варијата можеби е интересно само за Битолската термоцентрала - која наскоро ке остане без резерви на јаглен а јаглен има во блиските падини во Грција ... Грција турка таков проект (јаглен за струја) - бидејки јагленот од тие наоѓалишта е со многу сулфур и производството со ваков јаглен е еколошки неоправфано ... Ваква идеја туркаше и Топурковски на времето ...

AJVAR.COM - обвинет за користење на нелегален софтвер

Дали лошо разбрав - но како да слушнав на вестите на Сител од пред малку дека AJVAR.COM - порталот ке биде затворен, заради користење на нелегален софтвер ...

Ако некој прочепка по легален/нелегален софтвер - ке дојде до сознание дека процентот на користење на нелегален софтвер во Македонија е фрапантно висок ... Излезот е веројатно Слободен софтвер ...

Незнам како заврши тендерот за новите компјутери за школите - со кој софтвер ке се оди ... знае некој ... ?!

- nelegalen softver ... Computer software ...
- sloboden softver ... Free software ... Freie Software ... Software libre ... Logiciel libre ... Slobodan softver ... Свободное программное обеспечение ... Program kompjuterik i lirë ... Слободни софтвер ... Özgür yazılım ...
- Open source software ... Софтвер отвореног кода ... Софтуер с отворен код ... Código abierto ... Otwarte Oprogramowanie ... Открытое программное обеспечение ...

ИЗРАЕЛ - ישראל

На телевизија слушнав дека Израел ги укинува визите за Македонија ... Искрајно ме израдува веста ... Израел е моќна економска држава со многу јако лоби во Америкчката политика ... Колку е ова резултат на смислена политика на Македонската надворешна политика - незнам ... но секако ова ке ни дојде добро во сивилото на надворешната политика ...

Секако во предвид Израелците ja имаат земено реизградбата на Синагогата на местото на старата Синагога во Еврејско мало во Скопје ... Да сум на местото на нашиот Премиер на Израел би у ја препуштил целата политика и развој на нашето земјоделие ... Мислам дека тука Израелците највеќе можат да помогнат ... Земјоделието да ни се разбуди ... да се искористи секоја капка вода која за разлика од Израел кај нас ја има скоро во изобилие ... но не е зафатена и не се користи тогаш кога на земјоделската култура највеќе и треба ... Израелците докажаа дека се цареви за тоа ... Башка што они ке воведат стандарди во земјоделието и ке обезбедат пласман ... Подобар трговец од Евреин нема во светот ...

- Izrael ... Israel ... Ισραήλ ... Israël ... Израиль ... Izraeli ... İsrail ...
- Sinagoga ... Synagogue ... Synagoge ... Sinagogă ... Sinagog ... בית כנסת


Спектакуларно апсење .... мито 200 евра ...

Спектакуларните апсења продолжуваат ... По Цариниците ... Полицајците ... Лекарите ... Судиите ... Джавните службеници ... овојпат спектакуларно беше изведено апсењето на Професор од Педагошкиот факултет во Штип - кој е “фатен“ инфлагранте како зема пари (200 евра) од своја студентка ... која предходно неколкупати неуспеала да го положи испитот ...

Верувам дека нема човек во Македонија кој нема да се сложи со апсењето на професорот ... но верувам дека има само малкумина кои ке се сложат со вакви спектакуларни апсења заради мито од 20 до 200 евра - во присуство на камери и обавезни лисици ... Овојпат фалеше малку бруталност ... и маскирани специјалци ...

Дури ни човеков не верува во какво чудо е снајден - се смешка би се рекло од мука ...

Верувам дека Владата има преземено стриктна обврска пред ЕУ - да се справи со митото и корупцијата ... Премиерот долго време се жалеше дека никој не пријавува мито и корупција и затоа неможе да се апсат луѓето ... Се проба со бесплати телефони каде требаше да се пријавува мито и корупцијата ... Се виде дека тоа не е доволно за судски процес ... Полицијата се опреми со најсовремени средства за снимање - заради обезбедување на докази пред суд ... Полицајците шетаат во цивилки или трењерки - со камери во ракави (како на филм) ... Дури и Инспекторите се понашаат како нормални туристи кога контролираат фискализација во кафеана ...

Зборот ми е дека во бесконечност се повторува проблемот ... се открива идентитет на осумичените лица - пред да бидат осудени ... нема презуција на невиност ... Лечејки од опаката болест “мито и корупција“ ... се оди во друга крајност каде се кршат уставно загарантирани права ... Се плашам дека сите овие случаи на спектакуларни апсења ке бидат оспорени пред судот ... Со добри адвокати, обвинетите ке добијат завидни суми на пари заради ваквиот начин на спектакуларно апсење на ситната буранија ... би рекол некогашната средна класа во изумирање - која за да преживее заради малите плати - го надополува буџетот од мито и корупција ...

Не ги правдам митаџиите ... напротив ... Но голема е веројатноста некој да посегне по мито и корупција кога за платата што ја прима неможе да го истера месецот ... Детето дома не ти вели тато имаш ли? - туку тато дај ми ...

- mito ... поткуп ... potkup ... korupcija ... Корупция ... Corruption ... Corrupción ... Коррупция ...

Wednesday, May 30, 2007

НУДИЗАМ ... Nudity - Охрид ... Градиште

Нудизам е примамлив збор - кој привлекува туристи ... некои за да видат како изгледа да се сунчаш како од мајка роден ... нели во најприродната состојба на човекот ... а други пак за да видат што чудо е тоа ... сеири да маваат ... трети за да биат видени ... Вакви плажи се раширени на сите туристички дестинации и не гледам причина тоа да не се направи и во Охрид ... организирано а не како до сега скришно ...

- Дивата плажа, четвртата по ред кај Градиште, од ова лето ќе биде нудистичка.
- До оваа идеја дошол Горан Милиќ, сопственикот на секси шоповите "Валијант", кој има намера од дивата и запуштена плажа летово да направи супер модерно летно катче само за нудисти.
- Дивата плажа, која пештанци ја викаат "оревче", и лани ја користеле странски туристи кои таму заштитени од љубопитните погледи се капеле како од мајка родени.
- Плажата се наоѓа веднаш после третата плажа на Градиште која последниве години се користи за техно журки.
- До "оревче" се стигнува само со кајче, па затоа и странски туристи досега тајно си ја користеле за нудизам.
- Најавува и богата летна програма со познати порно глумици кои секоја недела ќе доаѓаат со туристички тури во Охрид

Охриѓани не му ја мислете за ова - тука има бизнис и пари ...

- Nudizam ... Nudist ... Nudisticka plaza ... Nudity ... Nude ... Nacktheit ... Desnudez ... Nudité ... Nudità ... Akt ... Нагота ... Nakenhet ...

- Nude beach ... Нудистки плаж ... Freikörperkultur ... Naturisme ... Naturismo ... Натуризм ... Naturism ...

- Ohrid ... Οχρίδα ... Ohri ...

http://faq.macedonia.org/travel/lakes/ohrid.htmlhttp://www.economy.gov.mk/jpn/photo_galery.htm

ГРОЗДАНОВИОТ ПОДКАСТ - Podcast

Најпрвин да разјасниме што е тоа “подкаст“ ...

A podcast is a digital media file, or a series of such files, that is distributed over the Internet using syndication feeds for playback on portable media players and personal computers. A podcast is a specific type of webcast which, like 'radio', can mean either the content itself or the method by which it is syndicated; the latter is also termed podcasting. The host or author of a podcast is often called a podcaster. The term "podcast" is a portmanteau of the name of Apple's portable music player, the iPod, and broadcast; a "pod" refers to a container of some sort, and "cast" to the idea of broadcasting.

In other words, a podcast is a collection of files (usually audio and video) residing at a unique web feed address.

За повеќе информации посетете го горнот линк од Википедија ... и многуте други линкови кои појаснуваат што е тоа подкаст и како се прави ...

Сега да разјасниме кој е Гроздан ...

Гроздан е наш човек роден Македонец - веројатно скопјанец (но испадна дека е кумановец - земљак...) ... Во својот подкаст тој дава мало CV за себе ... ке пренесам делови:

- Гроздан Попов е роден 1939 година во Куманово. Основно образование завршил во осмолетката Гоце Делчев а средно во гимназијата Јосип Броз Тито во Скопје. Паралелно со студиите Економски науки односно Англиски јазик и литература, започнува да работи како репортер во градската рубрика на Нова Македонија. По земјотресот од 1963 година заминал на студии во Лондон (на Јуниверзити колиџ) како стипендист на Британскиот совет по што дипломирал на Универзитетот Кирил и Методиј во Скопје.
- Гроздан Попов е новинар на првата генерација журналисти на НИП/от примена во Нова Македонија по пат на јавен конкурс во 1960 година.
-
Oсновач и уредник на првиот независен македонски месечник Младинска Трибина (средношколско гласило кое го забранил Драгољуб Ставрев) ...
- Новинар на Нова Македонија и на Вечер (од постарата генерација) ...
- Известувач на МРТВ и на Македонското Радио од разни точки на светот.
- Во поново време се јавува со прилози за македонската програма на германското радио Дојче Веле за кое известува од Холандија иако порано работеше и за Вестдојче Рундфунк од Скопје.
- Негови прилози објавувале загребските Арена и Вечерњи Лист односно престижните БиБиСи и Воис оф Америка.
- Преведувач ... патеписец ...
- Блогира во најквалитетниот холандски дневен весник Волкскрант и креирање патеписни веб/портали.
- Известувал од многу сведски настани ...
- Автор е на многу интервјуа ...
- Дописник на Вечер од Велика Британија ...
- Бил генерален секретар на професионалната новинарската асоција на Македонија ....
- Особено се гордеее со тоа што бил еден од чекрците на механизмот кој ги сомлел отпорите за отворање мултидисциплинарни студии по журналистика на скопскиот универзитет ...

Гроздановиот подкаст е проект кој го работат заедно Ѓокица Зафировски и Гроздан Попов. Подкастот е замислен како гласно размислување на Гроздан - неговото гледање на работите ...

Тука е објаснето како да го слушате подкастот на Гроздан ...

Досега Гроздановиот подкаст има 13 епизоди - во кои Гроздан гласно размислува за работите што се случуваат во Македонија ... во нашето соседство ... во сведските центри на моќта ... Тоа исклучително добро го прави со забавен начин на прикажување на многу сериозни теми ... Често комуницира и со “блогсцената“ од Македонија (која веројатно ја следи) ... и дава подршка за некои случувања во блогосферата во Македонија ... Го критикуваше на пример крадењето на постот за “Македонските пари“ (посебно му беше тешко што тоа се случи во неговиот омилен весник Вечер...) ... Даде подршка и за “блогконференцијата“ ...

Гроздан ако го прочиташ ова ... честитки за тебе и само продолжи ... одлично тоа го правиш - што би рекол Зинго ...

Промоција на Гроздановиот подкаст направи и блогот Комуникации - линк тука ...

Некои од линковите за Гроздан Попов ... и сликите се линкови ...

Photo of: Grozdan Popov Grozdan slika.jpgGogan's photo

- Of Ideas and People
- VOLKSKRANT Blog facility
- MEMORABILIA, a selection of pictures of friends, family in various
places

- Writer page for Grozdan Popov at BC Magazine
- Bring in the Euro-Marshals
- Grozdan Popov's Files
- grozdanpopov.newsvine.com - Grozdan Popov

- Подкастинг ... Podcasting ...

Blog Archive

Site Meter