Search This Blog

Saturday, May 12, 2007

КАЛЕ - You Tube

Како што обеќев - вчера бев на Кале и снимив неколку клипа. Денеска ке поминам пак и ке доснимам неколку клипа кои ми фалат за да се представи целината на калето.

Kale You Tube - 1.jpg

Клипот е снимен од средишниот дел од калето ... Почнува од Кула број 15 со позадина Водно .... према Главната порта (северната порта) која води према Музејот за современа уметност ... Крајот завршува со една централна сонда на која се очекува евентуално да се појават темелите на централната Црква во калето ...

Kale You Tube - 2.jpg

Клипот е снимен на една од сондите на Јужниот зид - блиску до знамињата ... со прекрасна визура према Скопје ... МОБ (Македонската опера и балет) ... Црквата св.Димитрија ... Синагогата во градба ... централното јадро на Скопје ... преубава панорама ...

Kale You Tube - 3.jpg

Клип направен од внатрешноста на кафеаната Кале - која сега служи највеќе за одржување на свадби но со ископувањата се повеќе работи и како неопходна кафеана каде археолозите и туристите пиат кафе и уживаат во визурите на прекрасната панорама на Скопје ... Ветрето убаво пирка на Кале и веројатно тука е најубаво во утринските часови и во вечерните кога доаѓаат на свечени вечери разни амбасади и државни институции ...

Kale You Tube - 4.jpg

Краток клип снимен према почетокот на киклопскиот зид - на местото каде треба да се реобнови северната порта на Кале ... Околу киклопскиот зид има две Археолошки сонди кои утврдуваат што имало во блиската околина ...

Kale You Tube - 5.jpg

Краток клип на Киклопскиот зид ... Камените блокови се носени од Скупи ... поготову од тамошниот анфитеатар ... Блоковите пред да се донесат на лице место, им се обработувале рабовите и дел од написите се ваделе ... за што постојат докази при едно од Археолошките ископувања на Скупи ...

Kale You Tube - 6.jpg

Уште еден краток клип од Киклопскиот зид ... Пред овој зид долго стојат мирно многу археолози - опиени од некоја мистична сила ... а и мене ме опива со својата градиозност ... Самиот го нареков “Македонскиот зид на плачот“ ... бидејки многу ме асоцира на “Зидот на плачот во Ерусалум“ ... со сета симболика која произлегува од тоа ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter