Search This Blog

Wednesday, May 09, 2007

АКВАДУКТ - Aqueduct ... како да го пронајдеш

Ветив дека на Гоогле мапа ке ви појаснам
- каде точно се наоѓа аквадуктот и
- како да дојдете до него

Аквадукт снимка од гоогле гола - со словенечка - so oznaki vo jpg.jpg

1. Аквадукт
2. Словенечка
3. Булевар Македонско Косовска Бригада
4. Јадранска Магистрала
5. Мовчето на Серава
6. Америчка Амбасада
7. Кале
8. Мустафа Пашина Џамија
9. Скупи - Археолошки локалитет
10. Касарна Маршал Тито (бивша) ... сега незнам како се вика
11. Железничка пруга кон Тетово и Косово
12. Тоопана
13. Склад Момин Поток
14. Хубо Маркет
15. Градски Парк
16. Топанско Поле
17. Визбегово

Препорачани линкови:
- Аквадукт кај Скопје
- Акција за ревитализација на скопскиот Аквадукт - ќе биде или не
- СЛОВЕНЕЧКА - кратка историја за нејзината долга изградба
- Непристапноста главна пречка за промоција на аквадуктот
-
СИНТЕЗИС - афирмативни концерти
- Аквадукт & Синтезис
-
Синтезис, Римскиот Аквадукт и нашата негрижа за културното наследство
- Зошто се знае толку малку за Скопскиот Аквадукт
- АКВАДУКТ - негрижа на надлежните (Фото досие “Бара“ ...)
- Кој лапна 2 000 000 денари за неизградениот пат до Римскиот Аквадукт
- Срам да ми е!
- Јас ли сум глуп?
- Аквадуктот..како да го зачуваме..
- Аквадуктот во Скопје се гледа преку Google maps и Google earth
- АКВАДУКТ - Aqueduct ... како да го пронајдеш
- Како лобира општина Бутел за Аквадуктот

2 comments:

volan said...

Како најдобро да дојдете до Аквадуктот ...

Може и од двете страни и одкај патот кој оди према Косово и одкај Топанско Поле ...

Покомплицирано е одкај Јадранска Магистрала ...

- Значи ке дојдете на Булевар Македонско Косовска Бригада од правец одкај Топана ...
- кога ке стигнете до Циглана (бројот 3. на мапата) ... вртите лево што е почеток на бул.Словенечка (број 2. на мапата)...
- Одите до Серава (цирка 80 метри)... до таму е асфалтирана Словенечка и ке видите мало мовче преку Серава (точка 5. на мапата) ...
- Кога ке го поминете мовчето на Серава вртите лево по течението на Серава ... по земјено патче тесно кое ве води до Аквадуктот (точка 1. од мапата) цирка 250 метри од мовчето на Серава ...

volan said...

- Словенечка е долга 1800 метри
- Аквадуктот е долг 400 метри
- 1000 метри е од Циглана до Аквадуктот
- 2400 метри е од Кале до Аквадуктот
- 2400 метри е од Аквадутот до Скупи античкиот локалитет

- Ако само малку се одземало од територијата на Касарната патот ке бил пократок за 100 метри ...
- Немаше да има потреба за експропријација на имотот
- Патот ке поминуваше покрај Аквадуктот
- Досега патот ке беше направен ...

Blog Archive

Site Meter