Search This Blog

Wednesday, May 30, 2007

ГРОЗДАНОВИОТ ПОДКАСТ - Podcast

Најпрвин да разјасниме што е тоа “подкаст“ ...

A podcast is a digital media file, or a series of such files, that is distributed over the Internet using syndication feeds for playback on portable media players and personal computers. A podcast is a specific type of webcast which, like 'radio', can mean either the content itself or the method by which it is syndicated; the latter is also termed podcasting. The host or author of a podcast is often called a podcaster. The term "podcast" is a portmanteau of the name of Apple's portable music player, the iPod, and broadcast; a "pod" refers to a container of some sort, and "cast" to the idea of broadcasting.

In other words, a podcast is a collection of files (usually audio and video) residing at a unique web feed address.

За повеќе информации посетете го горнот линк од Википедија ... и многуте други линкови кои појаснуваат што е тоа подкаст и како се прави ...

Сега да разјасниме кој е Гроздан ...

Гроздан е наш човек роден Македонец - веројатно скопјанец (но испадна дека е кумановец - земљак...) ... Во својот подкаст тој дава мало CV за себе ... ке пренесам делови:

- Гроздан Попов е роден 1939 година во Куманово. Основно образование завршил во осмолетката Гоце Делчев а средно во гимназијата Јосип Броз Тито во Скопје. Паралелно со студиите Економски науки односно Англиски јазик и литература, започнува да работи како репортер во градската рубрика на Нова Македонија. По земјотресот од 1963 година заминал на студии во Лондон (на Јуниверзити колиџ) како стипендист на Британскиот совет по што дипломирал на Универзитетот Кирил и Методиј во Скопје.
- Гроздан Попов е новинар на првата генерација журналисти на НИП/от примена во Нова Македонија по пат на јавен конкурс во 1960 година.
-
Oсновач и уредник на првиот независен македонски месечник Младинска Трибина (средношколско гласило кое го забранил Драгољуб Ставрев) ...
- Новинар на Нова Македонија и на Вечер (од постарата генерација) ...
- Известувач на МРТВ и на Македонското Радио од разни точки на светот.
- Во поново време се јавува со прилози за македонската програма на германското радио Дојче Веле за кое известува од Холандија иако порано работеше и за Вестдојче Рундфунк од Скопје.
- Негови прилози објавувале загребските Арена и Вечерњи Лист односно престижните БиБиСи и Воис оф Америка.
- Преведувач ... патеписец ...
- Блогира во најквалитетниот холандски дневен весник Волкскрант и креирање патеписни веб/портали.
- Известувал од многу сведски настани ...
- Автор е на многу интервјуа ...
- Дописник на Вечер од Велика Британија ...
- Бил генерален секретар на професионалната новинарската асоција на Македонија ....
- Особено се гордеее со тоа што бил еден од чекрците на механизмот кој ги сомлел отпорите за отворање мултидисциплинарни студии по журналистика на скопскиот универзитет ...

Гроздановиот подкаст е проект кој го работат заедно Ѓокица Зафировски и Гроздан Попов. Подкастот е замислен како гласно размислување на Гроздан - неговото гледање на работите ...

Тука е објаснето како да го слушате подкастот на Гроздан ...

Досега Гроздановиот подкаст има 13 епизоди - во кои Гроздан гласно размислува за работите што се случуваат во Македонија ... во нашето соседство ... во сведските центри на моќта ... Тоа исклучително добро го прави со забавен начин на прикажување на многу сериозни теми ... Често комуницира и со “блогсцената“ од Македонија (која веројатно ја следи) ... и дава подршка за некои случувања во блогосферата во Македонија ... Го критикуваше на пример крадењето на постот за “Македонските пари“ (посебно му беше тешко што тоа се случи во неговиот омилен весник Вечер...) ... Даде подршка и за “блогконференцијата“ ...

Гроздан ако го прочиташ ова ... честитки за тебе и само продолжи ... одлично тоа го правиш - што би рекол Зинго ...

Промоција на Гроздановиот подкаст направи и блогот Комуникации - линк тука ...

Некои од линковите за Гроздан Попов ... и сликите се линкови ...

Photo of: Grozdan Popov Grozdan slika.jpgGogan's photo

- Of Ideas and People
- VOLKSKRANT Blog facility
- MEMORABILIA, a selection of pictures of friends, family in various
places

- Writer page for Grozdan Popov at BC Magazine
- Bring in the Euro-Marshals
- Grozdan Popov's Files
- grozdanpopov.newsvine.com - Grozdan Popov

- Подкастинг ... Podcasting ...

1 comment:

Anonymous said...

Hi People!
Help!
I'm Looking to purchase [url=http://www.milesgershon.com/tv-stands.html][b]TV Stands[/b][/url] or TV [url=http://www.milesgershon.com][b]Wall Units[/b][/url] For an apartment I'mbuying now.
Can you guysgive me a good recommendation of where is the leadingdeal on these? I live in Philly and I heard that the big thing about these [url=http://www.milesgershon.com][b]tv stands[/b][/url] is the cost of shipping and installation.
I also found this great article about wiring your entertainment center: http://www.helium.com/items/1577888-how-to-wire-your-home-entertainment-center

cheers

[url=http://www.milesgershon.com][img] data:image/jpeg;base64,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 [/img][/url]

Rex

Blog Archive

Site Meter