Search This Blog

Friday, January 25, 2019

Ципрас го стави темелниот камен на МК интегративните процеси во НАТО и ЕУ

По Македонија и Грција го ратификуваше договорот од Преспа со кој се затвара едно прашање кое влече корени во давнешната историја кога Македонија како територија по распаѓањето на турското робство на меѓународна конференција беше поделена на три/четири дела.
Кој добива а кој губи ?
Незнам што Грција изгуби (осем Ципрас, кој можеби ке плати скапа цена на следните избори) - но Македонија конечно го одкочи интегративниот процес кој на така мала држава како нашата ке и значи многу во сите погледи.
Скапа политичка цена веројатно ке плати и Заев (на следние парламентарни избори тогаш кога ке се оджат) не толку поради договорот во Преспа колку поради скандалозните одстапки во процесот на најновата амнестија и бегството на Груевски.
Губитник по мене е и наследникот на Груевски сегашниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ Мицковски. Мицковски играше двојна игра пред МК јавност каде остана да ја “штити“ македонштината а се направи како  му беше сугерирано од странските сили кои всушност ја скроиа оваа КАПА.
Македонија во следните председателски избори ке влезе во уставна криза така да сиротиот Устав веројатно повторно ке се менува.
Шансите да има и парламентарни избори со овие редовни председателски избори се мали.

Blog Archive

Site Meter