Search This Blog

Friday, February 26, 2016

Што повеќе мрдаш - повеќе ти влегува ...Во природата кога на пример ке се фатиш по некоја случајност на некој трн, драка на пример - важи правилото не мрдај инаку повеќе ке ти влезе (трнот де).
Во сексуланиот живот оние кои се поискусни знаат дека секојпат повеќе ти влагува кога ке мрдаш.
И во политиката скојпат е така - кога ти стои мувата на кашата ти мрдаш и ја ишкаш. Во последно време некој од власта многу мрда. Те игра рап со прстите си, те околу глава, те во уста ... Дали и што и на кого ке му влезе - ке видиме брзо ... Особено е прпорачливо да не мрдаш “специјално“ ...

Wednesday, February 24, 2016

Аболиција

На 28 Феброар 2015 година предвидов дека и оваа политичка криза ке заврши со Аболиција.
Тресла се гора родио се миш. Те Пржино, те Специјален обвинител - се е тоа ветер и магла. Оној што ги прави законите се прави да е легално, од изборните кражби кои ни се случуваат пред очи до невидени кражби на наши пари ... Се е легално дури и да ги фати некој со рацете во мед. Законот и полицијата ги штитат. Таква правна заштита немаат ни кралските фамилии.

Што е надеж за нас? Има ли надеж? Да имаше надеш немаше најпаметните и најквалитетните младади кадри иднината да си ја бараат на друго место. Барем ако мора на некого да му служат тоа да го прават за доволно пари со кои ке можат и да живеат.

Thursday, February 18, 2016

Миксери “Македон“ ...

Денеска на излегување од една институција каде ме изнервисаа до коска - на патот пресретнав три џилит нови миксери кои вртејки бетон гордо го имаа испишано името “Македон“ ... Чиви ли се миксерите и чив бетон вртат во своите големи мевови ...

Ке видиме ли деновиве некое ново име во црното тевтерче на САД ?

Ке видиме ли деновиве некое ново име во црното тевтерче на САД ? Нешто ми мириса ...

Wednesday, February 17, 2016

Молзење од празно виме ...

Народецов наш е кроток/мирољубив, трпелив и си трае (синдром на Трпе, Трајче и Мирче). Народецов е научен да ја почитува лекцијата дека наведната глава никој не ја сече. Таа дефиниција ја знаат сите наши освојувачи. Сете се дека само турците не молзеле 500 години. Но и тие имале усул кога ке виделе дека народецот нема, ги олабавувале стегите - се со цел да имаат кого да молзат и во иднина.

Таа лекција не ја научија нашите сегашни домашни властодршци. Секојдневно измислуваат нови намети и глоби за секој жив створ во државата ни. Не се ни свесни дека ако така продолжат, поради големиот егзодус на младите од државата ни - не ке имаат кого веќе да молзат. Ке почнат во своите редови да бараат ждртви за молзење ... Веќе се пресушени сите вимиња и молзат во празно ...

Saturday, February 13, 2016

Од еуфорија до разочарување

Од еуфорија до разочарување. Така изгледаат повеќето случувања во нашето политичко секојденевие. Таман некоја од таканаречените страни во спорот за владение со МК народ ке ја опфати еуфорија дека успеало нешто да се помрдне од забраздениот пат на владеачката партија, за која слушнавме од СЈО дека извршиле злосторничко здружување на изборите - ке севне поливање со ладна вода со некоја од одлуките на гангренисаните институции на системот. Се олашам дека сношти токму тоа и се случуваше. Повторно ке се доживее разочарување - наместо притвор за осумнечените, ке имаме матно образложение дека доказите на СЈО не се доволни ...

Monday, February 08, 2016

Мрмудот предвидува дека Груевски нема да ги добие следните избори кога и да се одржат.

Познат сум по моите бурни соништа во нашите случувања од денешницата. Овојпат жижата на мојот сон беше исходот од следните избори кога и да се организираат. Клатното на среќата на Груевски и неговата клика беше цело време со тасот накај тоа дека ке останат на влааст тој и неговата клика - иако сите слушнавме колку тој и неговата фамилија и кликата/клиентите се поштени и фер играчи. Колку тој, кој се колнеше во својата чесност и поштеност чесно играл.

Долго време клатното беше на нивната страна. Се се чиниеше дека за нив среќно повторно ке заврши и ке продолжи периодот тој упешно да манипулира со народот - дека демек тој прави тоа што го ветува а ветува она што народот демек посакува. Но овојпат мрмудот и неговата сенка предвидоа среќата на Груевски да се смени и тој да не заврши онакака како тој и неговите сценаристи посакуваа.

Го прашувам мрмудот што пресуди тој да предвиди дека Груевски ке биде губитникот и како тој ке заврши. Ке оди во затвор или како? Мрмут како мрмут не ми одговори ништо во детали како ке заврши сета игра околу Груевски чии алтернативи се:
  1. Да заврши во ран притвор поради барање на специјалниот обвинител уште пред закажаните избори во друштво со своите соиграчи од минатиот деседгодишен владетелски период;
  2. Да биде помилуван од Председателот Ивановски тој и уште еден дваица од врвот на кликата на Груевски - но тоа ке значи дека е крај на неговата политичка кариера;
  3. Да ја напушти Македонија на време додека бродот му тоне во земја каде си ја купил слободата со парите што успеја “поштено“ да ги измолзе од македонскиот народ;
Го прашувам мрмудот кој се ке биде зафатен со актинвностите на специјалната: Мрмудот рече:
  1. Во почетокот ке бидат ситните риби - но кога тие ке видат дека тонат, они ке пробаат да се извадат и ке почнат да бараат да сведочат против покрупните риби;
  2. Неколку министри и покрупните риби од таборот/кликата на Груевски брзо ке ги изгори специјалната.
Добро го прашувам пак мрмудот кој всушност вака му го сместува на Груевски. Се заврте и мислеше да не ми каже но како да промрмља - него го издадоа неговите, оние кои беа незадоволни од пленот што го добиваа.

Живо ме интересираше како ке завршат изборите. Го прашав мрмудот како тие ке завршат:
  • Мрмуд како мрмут ништо не го разбрав во неговото мрмљање но пак насетив дека на овие избори нема да има победници - дека сите е бидат губитници;
  • Демек ке се појавеле два нови играчи во двата табора македонски и албански и дека и двата табора ке гризнат голем дел од колачот на сегашните две главни партии од МК блок а и од двете албански партии, дека едната албанска ке ја снема од МК парламент.
Добро го прашувам мрмудот што пресуди да се смени гласачкото тело:
  • Мрмудот пак промрмља нешто а јас како да го разбрав - пресудија оние кои не беа задовлни од колачот во владеачките партии. Доста им било некој да им диктира и сугерира за кого да го дадат гласот и овојпат гласале од инат за трет - ни за едниот ни за другиот. Пресудило тоа што на изборите се појавиле два нови играчи и во МК блок и во албанскиот блок.
  • Избори парламентарни нови ке има заедно и со локалните избори - тогаш ке се формира малку постабилна власт со окосница со оние две нови партии кои сега првпак ке истрчаат на овие избори ...

Blog Archive

Site Meter