Search This Blog

Friday, May 04, 2007

СКОПЈЕ - SKOPJE ... Старо Скопје

Сите Скопјани го носат во својата душа својот град ... градот во кој се родени ... градот во кој го имаат поминато детството ... градот кој им носи спомени од првите детски игри ... градот во кој ги поминале првите школси денови ... првите љубовни случувања ... првото козо ... градот во кој живеат ... градот во кој го изродија и пораснаа своето поколение ... градот во кој се коските на нивните предци ...

Заради сево ова Скопјани го сакаат Скопје ... Секоја генерација носи разни спомени за своето Скопје ... Има безброј написи по весниците за Старо Скопје ... за многуте маала на Скоје - каде новинарите ни раскажуваат сториии за Скопје кое веќе го нема ... за Скопје што секојдневно расте ... За Скопје како што го паметат минатите генерации - оние живите ... за Скопје за кое пишувале многумина кои веќе не се живи ... но оставиле свои записи - свои фотографии - каде во позадината се гледа Скопје ... за туристичките локалитети на Скопје ...

За Скопје има многу книги и монографски изданија (ке ги едитирам попосле сите книги - монографии за Скопје)

За Скопје има безброј филмски стории кои се чуваат по архивите на Македонските телевизии - најголема секако е во МТВ ... Огромен број на написи по весниците и списанијата ...

Има многу интернет презентации за Скопје:
- Скопје ... Од МК Википедија
- Град Скопје ... Од МК Википедија
- Официјален веб-сајт на град Скопје
- www.skopje.com.mk

- Скопско Крњево-Карадак маало, Ристо Ќортошев
- Сеќавања за катастрофалниот земјотрес во Скопје
- Skopje before the 1963 earthquake, на англиски јазик
- Во Етнолошкиот музеј на Скопје 1941 - 1944, проф. Христо Вакарелски (бугарски)
- Љубов на стар скопски начин, Јорданка Ивановска и Маја Илиевска
- Страотни слики - сведоци на една голема трагедија, од Милева Лазова, магазин "Македонско Сонце"
- Македонското културно-историско наследство под урнатини, од Милева Лазова, магазин "Македонско Сонце"
- Турските турбиња, анови и џамии станаа само камени купови, од Милева Лазова, магазин "Македонско Сонце"
- Само пукнатини и руини од монументалните градби, од Милева Лазова, магазин "Македонско Сонце"
- Значајни архитектонски објекти-жртви на природната сила, од Милева Лазова, магазин "Македонско Сонце"
- Неколку дена по трагедијата на македонското тло, од Милева Лазова, магазин "Македонско Сонце"
- Спомен од мртвиот град, Николај Христозов (бугарски)
- Скопје ... www.geonames.org интернет поглед од вселена
- Сајт за Скоје на www.macedoniancities.com ....
- Музеите на Скопје ...
- Ова е Скопје ...
- Скопје мапа ...
- Скопје 02 ...
- Skopje Wireless Network Portal ...
- е- Скопје ...
- GPS - Скопје ...
- Учителска школа (Скопје) ... Од МК Википедија
- Како Скопје да стане метропола? ...
- Официјална WEB страница на ЈП Водовод и Канализација – Скопје ...
- Skopje on line ...
- Скопје - faq.macedonia.org/travel/cities/skopje ...
- JPAU "MAKEDONIJA" Skopje ALEXANDER THE GREAT Airport ... ред на летење
- Skopje ... Balkan Info Home
- Skopje the capital of Macedonia ... mymacedonia.net
- Tourist Association of Skopje ...
- Map of Skopje ...
- Skopje Hotels, Skopje Vacations & Tourism, Skopje Attractions ...
- About Skopje ...
- Skopje In Your Pocket ...
- Contemporary Art Center, Skopje ...
- Embassy Skopje ...
- Skopje Clubbing .: The Macedonian official clubbing portal where ...
- Skopje, the capital of Republic of Macedonia ...
- Welcome to SkopjeHotels ...
- Skopje Travel Guide ...
- SKOPJE ... cybermacedonia.com ...
- Skopje -- Encyclopaedia Britannica ...
- Photos of Skopje - Macedonia - Europe ...
- Skopje travel guide - Wikitravel ...
- Skopje travel guide ...
- overview of discount hotels in Skopje, Macedonia - BOOKING.COM ...
- Holiday Inn Skopje ...
- Skopje: Blogs, Photos, Videos and more on Technorati ...

Тука ке прекратам со линкови за Скопје ... ке едитирам секојпат некој линк кога ке ми се види некој нов а интересен ... или линк кој вие ке ми го оставите во коментар ...

Скопје на светските јазици се пишува на различен начин - но секојпат значи само Скопје:
- Armenian ... Սկոպյե
- Latin ... Scupi
- Albanian ... Shkupi
- Romani, Vlax ... Skopiye
- Lithuanian ... Skopjė
- Esperanto ... Skopjo
- Croatian ... Skoplje
- Hungarian ... Szkopje
- Turkish ... Üsküp
- Persian ... اسکوپیه
- Arabic ... سكوبيه
- Hebrew ... סקופיה
- Greek ... Σκόπια
- Belarusian ... Скоп'е
- Bulgarian ... Скопие
- Macedonian ... Скопје
- Serbian ... Скопље
- Russian ... Скопье
- Church Slavic ... Съкопиѥ

Идејата најпрвин ми беше да пишувам само за Старо Скопје ... Но некако не можев а да не го спомнам ова кое го пишав погоре ... Деновиве Скопје и Старо Скопје е се по актуелна тема и на Интернет ...

Имено пред некој ден во емисијата на “Јади Бурек“ ... Јанко промовираше едно ЦД со материјали за Старо Скопје - незнаејки дека цедето има автор ... Авторот Веселин Стефановски - Вени се јави во емисијата и се представи како автор на ЦД то ... Мислев дека ке се налути што некој без негова согласност - пушта на ТВ материјал ... Но не - тој се воодушеви заради тоа што конечно на некого му текна да промовира материјал за Старо Скопје кој - тој до сега двапати го едитирал еднаш во 2000 и потоа во 2003 година ... Со основна намена за компјутерска презентација ... Сега спрема ДВД со истиот материјал ... Веројатно промоција на ДВД-то ке се направи во емисијата на Јанко ... Инаку ЦД-то на Вени циркулира низ Скопје како пиратска копија ...

Се заинтересирав за човекот кој е толкав љубител на Скоје и преку семожниот интернет го пронајдов неговиот телеофонски број ... Разговаравме долго на телефон ... Му предложив и тој веднаш прифати да отвори меил адреса на која специјално сите Скопјани ке може да му праќаат свои фотографии по електронска пошта - или евентуално да го поканат во своите домови, на лице место да се направат скенови на фотографии ... На истиот меил ке може да се праќаат и разни стории од Скопјени .... свои сеќавања за своите доживувања во Скопје ...

Вени идејата ја прифати во од и веднаш отвори меил за таа работа ... staroskopje@gmail.com ... Значи на овој меил ке можете да ги праќате сите ваши фотки кои ке се собираат и ке се класифицираат ... и едитирааат на специјален портал на интернет - каде сите ке може да ги гледаат ... Ке го едитирам линкот на порталот штом ке го дознаам ... Периодично ке се реобјавува ново ЦД со новите фотки и новите сториии ...

Би било добро со сите фотографии да има и определена приказна - сторија и историја на фотката ...

Верувам дека оваа благородна идеја први ке ја прифатат Македонските Блогери и така ке се собере едем материјал кој на сите ке ни биде достапен ...

За луѓето кои не се во можност сами да праќаат фотографии по меил - поради немање на интернет - ке се објави телефон за контакт на кој ке може да се повикуваат луѓе на лице место да дојдат и да ги скенираат фотките - и да ги забележат приказните ... Ова би требало да биде континуирана работа и своевиден допринос на сите Скопјани - да се состави историја на Скопје онака како го доживувават Скојанаи (неговите жители) ...

ЦД то кое беше промовирано кај Јанко во емисија - по изјава на авторот ке биде одпечатено во еден мал тираж ... Ке биде пуштено во продажба преку Табако ... Ке се продава за само 150 денари ... цена што може да си ја дозволи секој скопјанец ... А ДВД-то кое е во крајна фаза на припрема ке доживее многу поголем тираж и ке се продава за само 100 денари ... Начинот на дистрибуција ке биде накнадно објавен ...

Некако во исто време се промовира и еден сајт на база на книга која ја издава - Музејот на Град Скопје ... Книгата се вика “ГРАДОТ СКОПЈЕ И ФОРМИРАЊЕТО ГРАЃАНСКА КЛАСА ВО ПЕРИОДОТ МЕЃУ ДВЕТЕ СВЕТСКИ ВОЈНИ (1918-1941 ГОД.) - ОД ЕТНОЛОШКИ АСПЕКТ“ - од авторките Алла Качева - Славица Христова - Татјана Ѓорѓиовска ...

Прекрасна книга - за која е припремен сајт од Веселин Стефановски - Вени - со назив Животот во Скопје 1918-1941 ...

Самиот сајт е навистина одлично изработен од авторите на текстот
- Вовед
- Краток историјат на градот Скопје
- Население
- Скопски маала
- Регулационен план
- Улиците во градот
- Градежна активност
- Водовод
- Јавни бањи и амами
- Јавна хигиена
- Јавна канализација
- Електрификација
- Сообраќај
- Пошта
- Скопската чаршија и занетчиство
- Трговија и трг. врски
- Банкарство
- Индустрија
- Хотелиерство
- Јавна безбедност
- Социјални прилики
- Здравство и хигиена
- Ветеринарна служба
- Паркови и зеленила
- Театар
- Скопски кина
- Корзото и прошетки
- Кафеани
- Плажи
- Излетнички места
- Цркви и црк. живот
- Градски гробишта
- Просветни прилики
- Научни друштва
- Музеи
- Културно-уметнички живот
- Спортски живот
- Односи во семејство
- Материјална култура
- Духовна култура
- Заклучок
- Извори
- Подарени етнолошки предмети од старите скопски фамилии за Музеј на град Скопје

Навистина капитално дело кое обилува и со мноштво фотографии ... Вреди секој скопјанец да го има дома и како книга ...

Ке си дозволам тука да ви представам неколку фотки од сајтот:

Изглед на плоштадот со бурмали џамија.

Регулационен план на град Скопје од 1932 год., Архив на Македонија, папка бр. 62
Јаз на реката Вардар, МГС инв. бр. 1801Отоманска банка, изградена во 19 век, МГС вл. бр. 1106

Хотелите “Бристол” и “Српски крал”, МГС инв. бр. 1592

Војната болница, МГС

Црквата “Св. Богородица”, МГС вл.бр. 9490

Црква Цар Константин и Царица Јелена до гимназијата, МГС вл .бр 13446

Мои постари написи за Скопје се:

- СИНТЕЗИС - афирмативни концерти ... 3 Мај, 2007
- СКОПСКОТО КАЛЕ и евентуалните цркви во горен и долен град ...
- СЛОВЕНЕЧКА - кратка историја за нејзината долга изградба ... 24 Април, 2007
- СОНЧЕВ ГРАД ... 6 Април, 2007
- ТЕРИТОРИЈА - СКОПЈЕ ... 3 Април, 2007
- СКОПСКИТЕ БИЛБОРДИ ... 29 Март, 2007
- ПРИНУДНА УПРАВА за Скопје ... 28 Март, 2007
- АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ - конкурс за споменик - Alexander the Great - Αλέξανδρος ο Μέγας ... 16 Март, 2007
- ФИЛХАРМОНИЈА СО НОВА ЗГРАДА ... 14 Март, 2007
- ОГЛЕДАЛО ... 10 Март, 2007
- КОСТОВСКИ ... насекиран ... 7 Март, 2007
- КАДИНО - Гранд клуб ... 6 Март, 2007
- АНТИЧКА ВЛАДА ... 6 Март, 2007
- СКОПСКО КАЛЕ - конзервација и археолошки истражувања ... 2 Март, 2007
- ПРЕСМЕТКИ - во автобусите на ЈСП ... 22 Февруари, 2007
- За ризикот од зрачењето на антените на Мобимак, Космофон и Он-нет!!! - репринт ... 20 Февруари, 200
- КОСТОВСКИ - знае да игра фанта ... 19 Февруари
- СКОПЈЕ - со три педесетокатници ... (Менхетен во Скопје) ... 19 Февруари
- ЗГРАДАТА УБИЕЦ - конечно ке се доизгради ... 17 Февруари, 2007
- 10 години од студентските протести ... 15 Февруари
- СКУПИ ... 13 Февруари
- РИКША за Скопје му е мајката ... 8 Февруари, 2007
- ТРАМВАЈ во Скопје му е мајката ... 8 Февруари
- МАРА БУНЕВА ... 18 Јануари
- ФОТОКОПИРНА ИСТОРИЈА ... 17 Јануари
- ПЕТРЕ ПРЛИЧКО - 100 години од раѓањето ... 16 Јануари, 2007
- ПАРКИРАЊЕ ВО ЦЕНТАРОТ НА СКОПЈЕ ... 22 Декември, 2006
- ШЕРАТОН ХОТЕЛ - на местото на печатницта Гоце Делчев ... 22 Декември, 2006
- ТУМБА МАЏАРИ ... 20 Декември, 2006
- ДИГИТАЛИЗАЦИЈА НА НУБ - СКОПЈЕ ... 19 Декември, 2006
- СТАРО СКОПЈЕ - You Tube ... 19 Декември
- КИНОТО - полека умира ... 14 Декември, 200
- ПАРНО ... 12 Декември
- СКОПЈЕ - ОБНОВУВАЊЕ НА СИМБОЛИТЕ ... 22 Ноември, 2006
- “ТРУЈАЧИ “- СКОПСКИ ... 6 Октомври, 2006
- СТАРАТА ЧАРШИЈА - БИТПАЗАР ... 9 Август, 2006
- Рашче - загрозено !! ... 7 Август, 2006
- ГОВРЛЕВО - на продажба !? ... 3 Август, 2006
- Воен музеј на Македонија ... 3 Август, 2006
- Бунари - Септички јами ... 28 Јули, 2006
- Земјотрес ... 26 Јули, 2006
- Македонските Антички Театри ... 25 Јули, 2006
- Селските автобуси се селат под Транспортен центар ... 23 Јули, 2006
- Марковите кули на Водно ... 22 Јули, 2006
- Порталот на Учителската школа ... 21 Јули, 2006
- Концерт во Скупи - Ксантика ... 21 Јули, 2006
- Aрхеолошки парк на локалитетот Скупи ... 20 Јули, 2006
- СКОПСКОТО КАЛЕ ... 17 Јули, 2006
- Камени мост ... 12 Јули, 2006
- Стари Скопски (кафеани-библиотеки) ...
- Јужниот бедем на Кале - пред паѓање ... 30 Јуни, 2006
- Пукање кај Рамстор - Предизборно ... 22 Јуни, 2006
- Мајка Тереза ... 22 Јуни, 2006
- Ќерамидница ...14 Јуни, 2006
- Св. Константин и Елена ... 3 Јуни, 2006
- Околу градскиот парк навелико се инвестира ... 1 Јуни, 2006
- Обновените плоштади и шеталишта претворени во кафеани....13 Мај, 2006
- Јустинијан Први - Македонски бренд ... 9 Мај, 2006
- Посете го СКУПИ ... 25 Април, 2006
- Подземен катастар на Скопје ...18 Април, 2006
- Надвозници во Скопје како решение за проблемот на некои критични сообраќајници ... 12 Април, 2006

No comments:

Blog Archive

Site Meter