Search This Blog

Friday, February 24, 2006

Против продажбата на “златните кокошки“

Против продажбата на “златните кокошки“

Сите продажби на нашите златни кокошки си имаат своја транзициска предисторија и се одвиваат по слично сценаријо, но дефинитивно “сценаријо“ има.

За кое сценаријо тука зборувам?

Се сеќавате на еден прекрасен филм со Ричард Гир и Џулија Робертс “Pretty Women“, каде тој моќен банкар се бави со купување на компании, на кои не им оди, така што најпрвин ги распарчува на повеќе делови, ги отушта сите работници, и почнува да ги продава дел по дел малите делови од компаниите, со цел набрзина да си ги врати вложените пари и на крај енормно да заработи. Сето тоа го прави безмилосно, во поглед на иљадниците вработени кои остануваат без работа, на работ на егзистенцијата, бедата и безизлезноста...(Ви звучи ли ова некако познато во нашите случаеви...мене да)

Сето тоа подржано од некоја моќна банка.

При распадот на бившата СФРЈ, големите противници на таквата творевина успеа да ја разделат, најприн самата СФРЈ (здушно подпомогнати од внатрешните националисти...-за жал сето тоа со крвави балкански војни), за да потоа внатре во самите нови држави се одвива сценарио на продажба на сите моќни компании-кои го носеа рбетот на стопанството, преку моделот на поделба на помали делови, кои полесно ке се продаваат.

Сето ова се одвива под покровителство на моќната Светска банка и ММФ. Значи двете највлијателни банки во светот.

Што се дешава во ова сценарио. Банките имаат интерес да даваат кредити, и потоа да настојуваат да си ги налатат кредитите. Тоа им е легитимен интерс и цел.

Но овие банки плашејки се за своите влогови-кредити, се впуштаат во кроење на политиката на самата држава, преку поставување на “свои-блиски-кооперативни“ луѓе во владата ни, за да ја спроведуваат нивната политика. Политика на враќање на кредитите.

Инсталираат и разноразни фондации, а во доста случаи работат преку разноразни НВО-а.

Бидејки нашата економија нема своја акумулација, за да ги враќа кредитите, банките сугерираат да се продаваат таканаречените “златни кокошки“, од економијата (Телекоми, Пошти, Рудници, Минерали наоѓалишта, Електростопанство, Водовод, Цементари, Пивари – и други компании кои всушност работат и така без загуба..).

Така да џабе ни глумат лудило, сегашните оппзициони партии – заедно со партиите на власта. Ние сме приморани од банките кредитори да ги продаваме “златните кокошки“, не за тоа што некој од нас тоа го сака туку за тоа што така ни диктираат моќните банки...

Кој и да е на власт, додека трае “соработката“ со “банките“ ке биде приморан да ги продава “златните кокошки“, и со тие пари да враќа стари долгови...и секако парите нема да се употребат за нов старт на економијата, како што се ветува..., туку најпрвин ке мора да вратиме дел од кредитите...

Поради ваквите причини, Словенија на пример одби да соработува со ММФ, и со свои сили успеа да ја трансформира економијата, и да влезе во ЕУ, без при тоа да ги распродаде големите системи...

Сега немојте да се чудите зошто тие пари (парите од продажбата на “златните кокошки“) одат во буџетот на државата, и се пред се, покритие на многуте кредити кои сме ги земале предходно. Тие пари нема да ни дозволат да ги користиме за нов старт на економијата. Нормално моќните банки, најпрвин сакаат да се ги вратат парите што во форма на кредит ни ги дале. Ова кога јас учев економија се нарекуваше “најнов и најчист вид на експлоатација на неразвиените држави и земјите во развој...Се е легално.

Зошто некој продава нешто и во кои случаи:

- За да заработи нешто

- За да се отарасиш од нешто ако ти е вишок

Во нашиов случај на продажба на “златните кокошки“ ниту заработуваме нешто (не си ги наплатуваме ниту вложените пари), а немаме потреба да се отарасуваме од “златните кокошки“. Кој будала продава кокошки што носат златни јајца.

Сево ова на крај ке доведе до ситуација да станеме “банкрот држава (ако веќе таква и не сме). И како таква сами од себе ке се деградираме и распаднеме, како единствена држава на Макединците во светот. Без “златните кокошки“ ке немаме национална економија а Владите ке работат под декрет на моќните компании....

Но да се вратам на најтазе примерот на продажбата на ЕСМ.

Од почеток мислев дека е добро што се продава не цело електростопанство (како што беше првиот предлог на консултантот Мајелбанк-во времето на ВМРО-ДПМНЕ), туку само “дистрибуцијата“ .

Си велев, ние не сме способни (т.е. луѓето кои сега работат во ЕСМ, (впрочем сегашната Влада на РМ), да си го наплатиме побарувањето за испорачана енергија. Па си велам ако е странец газда на дистибуција, нема да има милост против никого што не плаќа струја. Па нема да им попушта на цели села и енклави во РМ, кои поради социјални-читај, политички причини не плаќаат струја и нема сила кај нас некој да ги натера да плаќаат. А зашто и би плаќале кога докажаа дека нашите закони не важат за нив. Секогаш кога им требаше, за нив се носеше нов закон.

Оваа моја предпоставка ја потврди и Макрадули кој на вчерашниот состанок со Гласот за светлина, се согласил дека основен аргумент на Владата за продажба на ЕСМ Дистрибуција е неможноста да се наплатат сметките за струја. Ова е објавено во вчерашниот Вест во написот “Меназџерите во ЕСМ се неспособни“. Линк тука.

Сега како понатака, некој дел од ЕСМ под притисок на кредиторите ке мора да се продава, но што е подобро, дел од производните системи или дистрибуцијата. И едното и другото имаат свои недостатоци. Најдобро е ништо да не се продава т.е. да се продадат само непрофитните делови од ЕСМ. Ама ако се тие непрофитни, кој ке ги купи – никој.

Ако се продааваат производни целини од ЕСМ, никојпат нема да се вратат вложените пари во нив – значи губиме.

Ако се продава ЕСМ Дистрибуција, правиме иста грешка како кога го продадовме Телекомот сосе мрежата. Сега се прави уште пострашен монопол од монополот на Телеком. Монополот на Телеком заради мрежата и може да се надмине со новите технологии на безжичен пренос. Но монополот на ЕСМ Дистрибуција неможе да се надмине никако. Чул ли некој за безжичен пренос на електрична енергија. Тесла нешто правеше некои експерименти на тоа поле но за жал не успеа да ни каже што точно мислел и тоа остана научна мистерија.

Заклучок поротив продажба на ЕСМ Дистрибуција сум во целост, заради стварањето на нов страшен монопол кој ке ни ја цица крвта доживотно и безмилосно – едноставно нема и не може да се створи во иднина конкуренција и сите закони се на негова страна.

Сето ова потпомогнато со нетранспарентна продажба, се преговара тајно за разноразни попусти со Анекс договори.

18 comments:

Anonymous said...

Volan, za da ne te kopiram, eve jas ne se slagam so tebe. Mislam deka treba da se prodade ESM. Ne zaradi nas tuku zaradi decata. Vo sprotivno kako rabotime (go pljackame) ESM, mislam deka e vreme od belite debeli sveci na decava da im kupime zosto struja tesko ke imame. Monopol elektrodistibucija e po default, samo taka i ne mora da bide. Koga nekoj ke stopnisuva so mrezata togas moze da ja rentira na drugi, da kupuva struja kade saka i ne znaci deka ke bide taka crno. Ona sto mene me zagrizuva sto proizvodstvoto ke ostane pod drzavata koja ke go iscica i tesko ke moze samo da investira (da kazeme vo novi kopovi na jaglen kako najgolem izvor na energija vo Makedonija) i vo dogledno vreme koga ke ja unistime kako i se ostanato togas onoj koj ja ima distribucijata ke moze da si kupuva slobodno na svetski pazar i da prodava kako saka. Dali mislis deka ke imavme vakov telekom kakov sto e sega da ne go privatiziraa. Pa drzavata do sega ke go iscicase pa ni fiksna telefonija ke nemavme.

Jas sum za privatizacija na kompletno ESM. Inaku ke mu e...e majkata mnogu brgu (ako toa vece ne sme go napravile)

Photo Volan said...

Жарко

Па јас не реков дека секојпат се слагам со тебе, поготово не во област која не е изворно твоја ...

За ИКТ ти признавам не само на тебе туку на повеќето што ве запознав последниве неколку месеци, таму сум полулаик и пливам во нештата, но со помош на упорност и интернет полека се вклопувам.
Је*и га што би рекол ти, Јарец сум во знак а во подзнак конј :):)

“..Mislam deka treba da se prodade ESM. Ne zaradi nas tuku zaradi decata..“

Еве тука се разидуваме, јас не сум за продавање на златни кокошки, кои и без тоа носат приход на државата.

А поготово не кога однапред знам дека парите нема да отидат за развој, туку со нив ке се плаќаат стари долгови..
и ке се полнат џебови на корумпирани политичарчиња и министерлиња.
Намерно се у деминутив...

Види, и јас би бил за приватизација, но за приватизација која ке овозможи конкуренција на пазарот а не вака од Монополска позиција за Државата, да стане монополска позиција на некоја приватна компанија (со немање можност-техничка никојпат да се створи конкуренција..), или уште полошо на некој туѓ државен капитал...

Сега иначе некој проценил (читај ММФ и Светска банка) дека ке биде доволно да се продаде само дистрибуција, за да во неколку наредни години имаме пари да вратиме некоја достасана рата...

Па после никоја година кога пак ке снема прилив во буџетот, ке не натераат да продаваме и хидроцентрали и тоа дали една по една или сите, ке зависи колку пари требаат во буџетот, за да се осигураат пари за враќање на земените странски кредити...

Anonymous said...

Volan, pogolem del od parite od ESM se kradat. Preku direktni dogovori se isplacaat golemi sumi, bez tender bez nist. Koja partija kako dojde taka krade. Od tuka i ne gledam deka sega drzavata ima bilo kakov kar od ESM. Imaat poedinci i partii. Narodot air i sega ne gleda a ako ostane drzavno ni vo idnina nema da gleda air od ESM.

Photo Volan said...

Жарко

Мојот а и не само мојот страф е дека веданш по продажба ке почне играта на неконтролирано брзо зголемување на цената на струјата, и како и со Телекомот ке мораме уште еднаш да го платиме тоа што еднаш порано сме го платиле...

Со струјата е полошо, без услугите на Телеком некако некои луѓе и можат да преживеат (не те бројам тука тебе, мене и таквите слични зависници од услуги на телеком).

Тука мислам дека пред се ке биде пак погоден најсиромашниот дел од народецот наш...

Anonymous said...

Извини Волан, но мојот личен концепт е дека сè што може да се приватизира треба да се приватизира, вклучувајќи и ЕСМ, болници, школи, јавни медиуми, железници, брани, водостопанства...

Причината е едноставна, Жарко ја објасни на долго а јас на кратко - се што е државно се узурпира за профитерство и партиски интереси. Бидејќи сме докажале (а тоа е мерливо) дека сме недомаќини, нека дојдат странци да стопанисуваат со она што нас не нè бива.

(Осеќам грутка и бес во грлата на патриотите :))

Е сега, нормално - ОК е сосема е ОК да се дискутира околу условите и обврските. Но генерално - се што може да се приватизира треба да се приватизира. (т.н. англо-саксонски модел).

Photo Volan said...

Јован,

Еве и тоа се случи, ти и жарко се сложивте во една тема, имате исти ставови :):)

“..се што е државно се узурпира за профитерство и партиски интереси.Бидејќи сме докажале (а тоа е мерливо) дека сме недомаќини, ..“

Јован и Жарко,

1.-Заборавате и дваицата дека во сите капиталистички системи постојат сеуште државни сектори и тоа во најважните структури..

2.-Ако до сега сме докажале дека сме лоши домаќини, тоа не е поради системот, (се сеќавате системот го сменивме поради тоа), туку е поради лошиот избор и лошата понуда на изборите..и поради доминантната позиција на профитери во главните партии кои до сега беа на власт..

3.-Во врска со грутката бес на патриотите, кои претпоставувам не се сложуваат, со продажбата на странците - јас иако сум докажан патриот (пред себе), сум против сите можни граници - кои се стеги на човечкиот род и кои го ограничуваат едно од основните човекови права а тоа е правото на избор, и правото на движење.
Тука богатите земји се лицемерни.
Во таа смисла им завидувам на целиот останат животински свет, кој го нема овоа ограничување, границите важат само за човекот..

4.-Видете и дваицата (Жарко и Јован), или погрешно сте ме разбрале, или лошо сум напишал.

Пред се и јас сум за поборник на приватната своина која се докажа дека е двигател на развој на човечштвото.

Но сум против Монополи пред се и над се.

Па монополите се укинати во сите капиталистички системи на кои се угледуваме и се забранети со закон!!!
Таму важат и се на снага Антиттаст закони, кои успеваат да казнат еден Микростофт на пример..

Па нели гледате дека, најголемите замерки на ЕУ се дека не се ослободуваме од Монополи, туку упорно ствараме и други...

Јас сум повеќе за модел н а приватна сопсвеност во кој Државата (како модератор) ке створи услови да привлече капитал, било домашен а поготово странски да ствараат, НОВИ системи-целини, кои ке им носат профит.

Па откога ке дојдат нови Инвеститори, кои ке ја покренат економијата и вработувањето, дури тогаш внимателно да се приватизира дел по дел.

Вака ние ако продолжиме да продаваме - безглаво се што треба и не треба, на крај ке станеме “банкрот држава“ и ке не снема (за ова говорев во уводниот топик)
Од ова највеќе се плашам.

5.- Лекот што е?
Па на некое друго место кажав не се сеќавам каде и не е ни битно дека лекот е многу прост.(како впрочем и секогаш - најдобрите решенија се прости и се околу нас, како кај лековите..природните лекови)

Кога веќе не се појави некое пуковниче да направи револуција (знаете на што мислам - да ги осуди по кратка постапка сите оние кои се огрешија во најновата отворена кражба...).

Тогаш пошто нас не не бива да постигнеме консензус за тоа (што е илузија признавам), и да донесеме десет странци, Германци на пример (а пошто Германците нема да сакаат - втор избор ми се Словенци), да им дадеме плата од милион долара на годишно ниво, и да ни ја оправат државата.

Стегнати под обрачот на Отоманската историја, па ако сакате и бившата заедничка држава, ние сеуште не сме научиле да имаме сопствени Водичи, а менталитетот ни е Мирче, Трпче,Трајче...

Anonymous said...

Volan, mislam deka pak gresis. Elektrostopanstvo kako celina e monopol (vo nasiot slucaj najlosiot DRZAVEN MONOPOL). Podeleno ne mora da bide monopol. Kako toa dejstvuva kaj drugite. Postoi berza na struja i distribucijata kupuva kade najmnogu i odgovara, sto znaci deka proizvodstvoto ke mora da vnimava na cenata. Ako se privatizirani proizvodstvata i tie ke baraat nacin kako da rabotat ekonomski za da ja izdrzat konkurencijata. Toa neminovno ne nosi poskapa struja. Jas ne sum ekonomist, ti si i sam znaes deka casflow ima nekolku nacina da go odrzuvas. Niz krediti ili niz otpustanje na visokot rabotna sila koja sega ja imame vo elektrostopanstvo na pretek. Moja procena e deka bar 60% ludje tamu se visok. Normalno e deka stranecot za da go odrzuva cashflow ke mora da otpusta od toj visok i toa e najgolemata bolka koja treba da se izdrzi. Sto se odnesuva do cenata SITE drzavi imaat regulatorni komisii i dobra vlada ja kontrolira cenata.
Da ne zboruvame deka stranska investicija tesko ke vleze vo korumpirana drzava kade drzavata stopanisuva so energetikata. Ja spomnuvas Slovenija. Tamu distribucijata e 100% drzavna a proizvodstvoto e privatizirano i na toj nacin lesno drzavata ja kontrolira cenata. Kaj nas ke moze so sudiri i dogovori so distribucija da se regulira cenata.

A sto imame denes. Vladata za da pribere poeni i dovlecka stranski investicii im dava na "investitorite" struja pod ekonomska opravdanost. I koj go placa toa NARODOT. Sekoja partija koga ke dojde na vlast buta vo elektrostopanstvo po 200-300 clenovi "zasluzni" i brka isti takvi od prethodnata ama samo 10-20 vrvni. I taka imame ludje koi pojma nemaa ni kako im se vika firmata a rabotat tamu. I koj go placa seto toa NARODOT.

Pa poloso od ova sto e sega NE MOZE DA BIDE. NARODOT placa za Feni i site drugi "inesticii" koj imaat struja poeftina nego ti doma, placa za site "partiski vojnici" i placa za site "povlasteni zasluzni borci" koj struja ne placaat.

E zatoa sum se da se privatizira pa togas da vidime dali nekoj ke prodava struja pod cena, ke zaposluva koga ne mu treba ili ke ostava nekoj da ne placa.

Na ovaa drzava i fali red vo site segmenti a koga ima red togas se si doadja na mesto. Dodeka nasite politicari mozat dobro da cicaat od "drzavnoto stopanstvo" drzavata NE MOZE DA ODI NAPRED. Nie imame vo drzavava samo eden monopol "DRZAVEN MONPOL" vo site segmenti.

Velis vo stranstvo golemite gi finansiraat vladite. Da ama za svoi interesi, a ovde vladata se finansira za svoi interesi od drugite.

I vo dvata slucaja siromasniot ostanuva siromasen, ama vo prviot POSTOI SREDNA KLASA, koja za zal vo vtoriot slucaj, nasiot, NE POSTOI. Najgolema tragedija na Makedonskiot narod e sto za 15 godini samostojnost nasite vladi ja UNISTIJA SREDNATA KLASA, onaa koja nosi miren i lagoden zivot, onaa koja glasa za niv. Nie denes imame bogati i siromasni, sredinata e mozebi 5% od populacijata, a taa najtesko se stvara. Sepak pomedju privatizirano opstestvo i drzavno mislam deka ona prvoto SEKOGAS e podobro. Zemi ja povtorno Slovenija. Vovedoa sistem na vauceri za privatizacija. Ne zatoa sto sakaa da bidat posteni prema narodot, tuku da ja odrzat srednata klasa koja e dvizeka vo drzavata. Imaat i oni siromastija, no drzavata e vo globala zadovolna zatoa sto srednata klasa e zadovolna.

Kaj nas srednata klasa e zadovolna (znam posto jas spadjam vo nea) no za zal ja ima samo 5% pa nezadovolstvoto na 70% siromasnite daleku go nadvladuva toa. Onie 25% bogati ne se ni bitni za celokupnata sostojba. Za zal nikogas ne zemavme da naucime od pobogatite od nas. Petnaeset godini kaj nas doadjaat ludje na vlast zaradi svoe zbogatuvanje na kratok rok. Tesko deka ke dojde nekoj naskoro koj ke bara nacin kako da se stvori taa sredna klasa. Rekov na eden drug blog. "Kaj nas i bogatite se siromasni, samo toa ne moze da go svatat"

Volan dugacok post, no za da svatat site tie sto go citaat ova zasto sum za celosno prodavanje na Elektrostopanstvo mi trebase prostor.

Blagodaram

Photo Volan said...

Жарко

Не се секирај за просторот, кажав и некаде погоре, се нашол некој во светот (кој веројатно продава меморија впрочем..и интернет сообраќај..) да ја направи оваа работа “бесплатна“.
Како и да мене не ме кошта просторот - а на нас малку “повозрасните“ ни треба повеќе простор за да ја појасниме работата.

“..Podeleno ne mora da bide monopol. Kako toa dejstvuva kaj drugite. Postoi berza na struja i distribucijata kupuva kade najmnogu i odgovara, sto znaci deka proizvodstvoto ke mora da vnimava na cenata..“

Ме секира првата реќеница, од твојот цитат. Не мора да биде монопол.
Искуството ни покажа, дека странскиот инвеститор, сака многу брзо за неколку години да ја врати инвестицијата.

А што се однесува до “таканаречените “(намерно се во наводници - регулаторни комисии, кај нас за жал не функционираат како такви. Со тоа верувам се слагаш со мене. Види го и АЕК е едно такво независно регулаторно тело, па знаеме што услуга ни направи при демонополизацијата на Телекомот.

Од тоа се плашам, не само јас туку и народот наш. Како добрата теоријата да стане пракса е прашањето. Ако тоа можеше лесно да се стори ке успееше и социјализмот кој е уствари теоретски добро дело...

“..casflow ima nekolku nacina da go odrzuvas.Niz krediti ili niz otpustanje na visokot rabotna sila koja sega ja imame vo elektrostopanstvo na pretek..“

Тука ја забораваш, внатрешната акумулација, која наместо да се дели како профит може да се реинвестира во развој.

Инаку се слагам дека во државната администрација имаме страшна превработеност - што (не ме земејте за збор но) повеќе од 70 проценти од буџетот одат за плати, и нема пари за развој.

Што е уште пострашно, платите што ги зимаат вработените во администацијата,(заедно со пензиионерите) не се плати туку НЕДОВОЛНА СОЦИЈАЛНА ПОМОШ, за 90 % од администрацијата, ако не и повеЌе.
Затоа и сите мора да се снаоѓаат, со дополнителни активности.

По мене треба да се донесе закон да не може никој легално да вработува во државната администрација ако, со платата што ја зема, вработениот не е во состојба да купува јадење и плаќа сметки (проста репродукција). Вака во голем дел ке се одстрани проблемот на корупираноста во пониските есаблишменти во администрацијата. Во повисоките тоа скоро е неможно да се искорени. Осем да се воведе закон како ви Кина. Јавно стрелане со куршум у врат...

Во друг топик ова повеќе ке го образложам, веќе ми е напишан а повод ми беше, здавстото и како сега од нова година навака се третираат болните...

“..dobra vlada..“
Кога ли ке дојде таква !!??

“.. korumpirana drzava..“
Кога некој ке успее да го реши овој проблем, се друго е прашање на добра економска програма и време...

Искрајно не сум слушнал дека во Словенија е приватизирано, електростопанство поготово не со модел на продавање на странска компанија, не целосно...И тоа само на една компанија..
Со модел на ваучер да...

Словенците тука и имаа највеќе проблеми со ЕУ. Не дозволуваа да пенетрира странскиот капитал...

“..Tamu distribucijata e 100% drzavna a proizvodstvoto e privatizirano..“

Овој модел повеќе ми се допаѓа, пошто, така можам да купам струја од било каде во светот, и да го гушам домашниот монопол.

Продавањето струја по екстра повластени цени е криминално дело и за тоа некој треба да одговара...(тука гледаш се сложуваме).
Оној пак кој не успева да најде начин да ја наплати испорачаната енергија, треба веднаш да го напушти работното место, и да му даде шанса друг тоа да го проба..

Уништувањето на средната класа во наши услови е трагедија...Околу бројките може да полемишеме но нема потреба.

Во старт и јас бев за системот на ваучери, сега при крај на приватизацијата можеби е подобро да размислиме остатокот од државиот капитал, да го приватизираме со ваучери. Сепак остана доста од капиталот, да не го набројувам.
Им завидувам на Чесите а еве ти ги спомна и Словенците...

"..Kaj nas i bogatite se siromasni, samo toa ne moze da go svatat.."

Џабе му е на “комшијата“ што е богат, кога сите околу него се сиромаси. Тој заради тоа верувам дека неможе да биде среќен...

MT said...

Во САД:
1. Постојат јавни (јавни не државни) болници кои се најнеквалитетните и во кои е тешко да дојдеш на ред
2. Има државни колеџи кои и баш не се толку државни пошто се самофинансираат со партиципација на студентите
3. Не пости државен провајдер на електрична енергија (нема монопол, има повеќе па ти си бираш)
4. Не постои државен снабдувач со вода, гас, ... итн. (ГАС и гориво можеш да си купиш и на берза)

Јас сум да се приватизира се што може да се приватизира...но тоа да биде во интерес на ГРАЃАНИТЕ кои живеат во таа држава и без создавање на МОНОПОЛИ.

Photo Volan said...

Теко,

Благодарам што со нас го споделуваш, УСА моделот на капиталот и сопственоста.

“..Јас сум да се приватизира се што може да се приватизира...но тоа да биде во интерес на ГРАЃАНИТЕ кои живеат во таа држава и без создавање на МОНОПОЛИ...“

Па ако добро читаш тоа што сум го напишал, и јас сум за истото, поготово со поседната сентенца од твојот пост “..без создавање на МОНОПОЛИ...“

Вака како што се продава, директно води во правење на нов МОНОПОЛ, наместо Државен, сега приватен.
А ова се слагаш со мене не е во интерес на ГРАЃАНИТЕ кои живеат во нашата дршава...

Anonymous said...

Bolan,

privatizacijata na distribucijata ne e monopol. Togas jas mozam da kazam sakam struja germanska i oni ke ti ja donesat i ke ti dadat cena. Toa e prednosta na privatizacija na distribucijata. Tie si imaat svoja cena na transport a ti od kaj ke kupi struja toa go dodavas na taa struja. Sega e monopol koga ti dava struja i ti kazuva cena a ti znaes da kazeme ako kupis od bugarija ke ti e poeftino ama oni ne te ebavaat. Privatizacijata na ESM ne stvara nov monopol. Bas obratno go razbiva segasniot.

Anonymous said...

A sto za tebe znaci razbivanje na monopol na distribucija, da se prodava zica po zica?

Photo Volan said...

Жарко

“.. A sto za tebe znaci razbivanje na monopol na distribucija, da se prodava zica po zica?..“

Хм,хм..Види, овие денови се појавуваат разноразни професори од нашите универзитети, кои дават рецепти за ова прашање, па викаат дека може да се продава дистрибуција, да речеме по опстини (незнам колку им е издржана теоријата..)

За мене е подобар модел, продавање на производните системи, на различни купувачи..(така и повеќе пари ке добиеме, тие се повредниот дел од Електростопанството) - а ЕСМ Дистрибуцијата да се остави за некое идно време.., да речеме по влегување во ЕУ.

Photo Volan said...

Дискусијава, иако сме малку е жешка, сега за сега сме три према еден во ваша полза...:):)

Anonymous said...

Volan, ne e bitno kolku sme i ne e bitno sto ne sme "profesori". Ostavanje na distribucijata pod drzavna ili opstinska kapa e samo zagovor kako TIE (mislam na "politicarite" iako bi rekol glatko LOPOVITE) da si zadrzat ako moze cucla za da ima sto da cicaat. Posleden bastion na nasite politicari e ESM i 48% od telekom. Koga ke gi nema ke begaat kutrite na kilometri i od sobranie i od vlada. Togas ke mora da rabotat za da ima za niv. Vaka site oni trcaat i baraat autoriteti koj ke go podignat narodot pa posle oni da ja prodadat ako treba i bezpari za drzavata. SE ama bas SE treba da se prodade, pa potoa da pocneme da ja gradime drzavata ako sega voopsto moze da se gradi. Slovencite, Cesite i nekoj drugi tuka uspeaa. Prodado se, na ovoj ili onoj nacin. Sekoe prodolzuvanje e samo agonija za ovoj narod i me cudi da nema nekoj "profesor ili politicar" sto toa ke go kaze. Narodot se muze preku tie sitni smetki za struja telefon voda a posle profitot preku tenderi reklamni kampanji itn itn se preliva vo NIVITE dzepovi. Za zal narodot e ovca pa skaka so nekoj SVETLINI ili pre bi rekol temnini i zaglavuva uste povece vo kalta. UNDERGROUND e drzavata vo koja nie ziveeme. Kosturica mislel deka ja pisuva za YU ama za zal toa e nasata vistina

Anonymous said...

A sega i za tvojot odgovor:

"Искуството ни покажа, дека странскиот инвеститор, сака многу брзо за неколку години да ја врати инвестицијата.

А што се однесува до “таканаречените “(намерно се во наводници - регулаторни комисии, кај нас за жал не функционираат како такви. Со тоа верувам се слагаш со мене. Види го и АЕК е едно такво независно регулаторно тело, па знаеме што услуга ни направи при демонополизацијата на Телекомот"

Pa bas toa sto 48% e na vladata i pravi da telekomot e monopol. Ako bevme malku doblesni i go prodadevme celosno vo 2000 ili 2001 togas sega ke imavme dva tri telekom i cenite ke padjaa. Vaka se mitari vladata za dividenda. Isto ke bide i ako prodavame delumno od ESM. Mislam deka distribucijata EU ja preporacuva namerno zasto togas ne ke moze vladata da gi ucenuva da kupuvaat od nejzinite proizvodstva, ke imaat izbor da si kupat na berza. Taka ulogata na idnata (cija i da e) vlada vo pazarot na struja ke bide samo regulacija na cenata na strujata a ne i muzenje dividenda kako sega so telekomot. Bas telekomot ne smee da se iskopira vo ESM, zatoa sto toa ke dovede do ona sto ti se plasis.

Za Slovenia e tacno. 100% distribucija e drzavna a proizvodstvoto e privatizirano. Samo ne zaboravaj deka slovenackata vlada zivee od danoci, nesto sto nasata ne moze da go sredi nikako. Dali mislis deka vladata moze da si go naplati danokot (vo polna suma) od Sterjo, Trajce, Jorgo, Sveto< Minco a da ne zboram od triesetinata firmi na Trifun. Tuka se razlikuvame od Slovencite i zatoa sporedbata so niv ili so bilo koj e nerealna. Nasata vlada zivee od toa sto preku vodovod, ESM i telekom ke izmuze od nas.

"Тука ја забораваш, внатрешната акумулација, која наместо да се дели како профит може да се реинвестира во развој"

Ova e delot koj odi za .... Od toj del se polnat dzebovite na "politicarite. Krediti nema posto bankite se privatizirani pa vo bunar ne frlaat. Edinstven nacin e da se namali brojot na vraboteni, ama nie gi zgolemuvame.

Onoj moment koga drzavata ke se oslobodi od sopstvenost togas mozeme da ocekuvame nekoj da pocne da misli na danok itn itn.

Photo Volan said...

Жарко

Професори - намерно ги спомнав заради јадачка, знам колку ги обожуваш:):)

“mitari“ ме изнасмеја овој збор :):) ,
Во мое село се употребува за нешто друго.
“Се митари говедото“.

Префрли се малку на топикот за зрачењето,(предходниот топик) МТ-нет - удира оштро против ВиФи зрачењето - ке се изнасмееш !?

Photo Volan said...

Идниот газда на ЕСМ ќе си обезбеди монопол на пазарот
утрински сабота 04,Март 2006

http://www.utrinskivesnik.com.mk/

Според експертите, монополот ќе се спречи ако се поделат неколку дистрибуции што ќе бидат понудени на повеќе компании

Според професор Константин Димитров, погрешен е моделот на приватизација на ЕСМ, како и законските решенија според кои се зацврстува монополската позиција на енергетскиот пазар на идниот сопственик на “Дистрибуција". Тој вели дека е лошо една компанија да биде сопственик на целата дистрибутивна мрежа и на сите трафостаници, кои ги има околу 40 во земјава, бидејќи со тоа се оневозможува конкуренција во системот. Негов став е дека треба да им се дадат лиценци и на други компании или организации од една или повеќе општини во земјава, со што ќе се создаде конкуренција и ќе се спречи монополизацијата на дистрибутивната мрежа. Такви примери има во соседна Бугарија, каде што по еден или повеќе градови или општини имаат своја дистрибуција . “Сў уште не е ништо продадено и не е доцна да се интервенира во законот. Непримерно е и трафостаниците да бидат составен дел од она што се продава и со закон да се спречува можноста за вклучување на повеќе играчи на пазарот на струја. Со ова што сега се предлага ќе се создаде двоен монопол во ситуација кога Владата на широко заговара либерализација на пазарот на струја", вели Димитров.

Blog Archive

Site Meter