Search This Blog

Thursday, April 02, 2009

Во Сведмилк конечно влезе инспекцијата ... на Скопје не му е судено да има млекарница ...

Во Сведмилк конечно влезе инспекцијата ... По шестмесечен егзодус на фармерите кои се пократки за неколку милиони евра, деновиве во Сведмилк влегува инспекцијата ... “Кадијата“ прати финасиски иследници да истражат што му се случува во “десниот џеп“ ... Фармерите најавуваат нови протести - по нив беа употребени сите мерки на полициско чешлање, заради прекршувањето на јавниот ред и мир ...

Повеќе »

Фармерите сватија дека со “апашката далавера во Сведмилк“ нема излез и спасуваат жива глава од живата кал во која влегоа со Сведмилк ... Ги продаваат скапо платените крави, бидејки немаат со што да ги ранат ниту нив ниту самите себе ...

 • ке останат да висат во судските лавиринти каде тие не ке можат да ги наплатат побарувањата од Сведмилк ...
 • банките, преку апаратот за присила на државата - ке им тропнат на врата за доспеаните рати,
 • струјата кај и да е ке им ја исклучат ...
 • тука се и доспеаните обврски кон државата за ДДВ-то за млекото кое го имаат фактуррано а ненаплатено ... како и
 • доприносите кон фондовите кои не можат да ги плаќаат ...
 • “Кадијата“ отвори работа за иљадници случаи кои ке се влечкаат по судовите ...

Се поизвесно е дека Сведмилк нема да проработи - како и толкуте големи системи кои пропаднаа во криминалната транзиција ... ова ке остане како црно петно за Владата на Груевски која не така давно - не го вадеше од уста фалејки го Сведмилк, бидејки беше “успешна“ во две линии: на линија на странска директна инвестиција (иако гледаме дека домашните банки највеќе побаруваат ...)... и на линија на заживување на фармерско производство на млеко и млечни производи ... вклучени се преку иљада индивидуални земјоделски производители со сета нивна фамилија ... некои од нив се вистински мали земјоделски комбинати со капацитет и до 1000 крави ...

Штета навистина штета ... самиот мислев дека е ова иднина на МК земјоделско производство ... Сега некој конечно ке мора да одговори како некои махери успејаа да исцицаат десетици милиони евра од Сведмилк, да ги одлејат во странски девизни конта а тоа државата со својот апарат до сега да не го примети ... Да видиме која приказна ке ни ја продадат контињата од Миистерството за Финасии ...

 1. Моше Баум на распит во полиција ... вратен од граничен премин ... кој го доведе Моше Баум ?? ... 26 Март, 2009
 2. Сведмилк повторно ескалира ... опасно манипулирање со потта на фармерите ... 13 Март, 2009
 3. Свидмик, повторно ја бранува јавноста ... Можни ли се нови блокади ... кој е вистинскиот купувач на Сведмилк ... 11 Февруари, 2009
 4. Сведмилк се продаде ... вкупниот долг на свидмилк 37 милиони евра ...
 5. „Сведмилк“ - се` поголем проблем ...
 6. „Сведмилк“ - зошто пропаѓа ... ке интервенира ли државата ... каде се парите ...
 7. „Сведмилк“ пред колапс, на фармерите им должи повеќе од еден милион евра
 8. Млечна криза ...
 9. Банкрот на „Сведмилк“
 10. „Сведмилк“ ... проблеми ..
 11. Фармерите втор ден ја блокираат млекарата Сведмилк
 12. “Сведмилк“ во банкрот
 13. Борба за превласт во „Сведмилк“. На фармерите им должат милион евра
 14. Нов инвеститор во Сведмилк?
 15. Рамковски не влегувал во „Сведмилк“, млекарницата пред затворање
 16. Исплата или протести, најавија кооперантите на Свидмилк
 17. 200 фармери ја зазедоа "Свидмилк"
 18. Млекопроизводители заробија цистерна на "Свидмилк"
 19. Извоз на млеко на Косово
 20. „Свидмилк“ ќе ги едуцира фармерите да работат европски

2 comments:

Anonymous said...

Decki za da ni bide pojasno i da nema vakvi manipulacii....poglednete go souto na Milenko Nedelkovski na negovata stranica Milenko.com.mk....pa ke vidite sto veli Gruevski za celata rabota okolu Svedmilk,od pocetok pa do kraj....ova gore e pricam ti pricu.....

Anonymous said...

http://www.swedfund.se/en/press-room/news/bankruptcy-initiated-for-one-of-swedfund%C2%B4s-former-investments-

Blog Archive

Site Meter