Search This Blog

Friday, April 10, 2009

Името нема да го продадеме/дадеме, но се` што вреди во домашната економијата е или веќе продадено или е во план за продажба ...

Во првите неколку месеци имаме пад во трговијата за 45 одсто ...

Повеќе »

  • тоа значи силен удар на прибирањето на ДДВ-то од кое се храни МК буџет ...
  • тоа значи дека слободни и свежи пари кај народот веќе нема ...
  • така голем пад во трговијата значи дека се произведува за залиха ...
  • следниот чекор ке биде пад на цените - за да производителите се ослободат од залихи ...
  • сето тоа “труе“ на голема и длабока криза во реалната економија ...
Владата деновиве прави долги ноќни состаноци со коморите и производителите во обид за спас на економијата ... од една страна ... а од друга страна трет месец по ред е во трка со Народна банка за кредити во форма на хартии од вредност од домашните банки ... Владата е во потрага по свеж банкарски капитал од странски банки ... со ММФ игра чудна игра - се фемка ... Проценките се дека итно ни се потребни пола милијарда евра странски долгорочен кредит - веројатно на крај сепак од ММФ, бидејки ниедна банка која не е ММФ нема да ни одобри толку голем заем ... реално е да се очекува дека владата иако “прета“ повторно ке рипне во тавчето на ММФ ...

По бркањето на свеж капитал може да ни се случи продавање на дел од енергетските објекти - некоја хидоцентрала на пример ... можеби дури и сите ... Груевски ке биде во потрага по странски средства и бидејки не може да ги намами со проектите кои не се започнати поради нивната неисплатливост можно е да продадеме уште некоја од “златните економски кокошки“ ...

Името нема да го продадеме/дадеме, но се` што вреди во домашната економијата е или веќе продадено или е во план за продажба ... Стануваме се погорди Македонци кои кичмата ја виткаат само пред странскиот капитал кој постепено ни ја купува домашната економија она што вреди ... а ние граѓаните/македонците сме ефтината работна сила која му слугува на тој капитал ...

На Грција не и дозволуваме да ни ја крши/витка кичмата но на странскиот капитал сме приморани да се поднаведнема ... Оној кој е сопственик на економијата е сопственик и на државата ... Подсетете се како во Западна Македонија веќе 40 години парче по парче се протеруват Македонците ... Браќата со капитал од нивните други браќа најпрвин ги купуваа раскрсниците ... тука обавезно никнува џамија ... потоа се купуваат нивите ... оној кој е сопственик на земјиштето е сопственик и на небото над земјиштето ... Наздравје ...

1 comment:

Anonymous said...

Sekoe edno pisuvanje ima nekoja cel,od naslovot tvoj batka covek onaka normalen i poln so logicno razbiranje,doagja do zaklucok deka koga bi go dale/prodale imeto bi ni se podobrila ekonomijata,odnosno vladava mnogu,ama premnogu lugje moi se grizi za imeto, otkolku za ekonomijata.Sporeduvanjeto na imeto so ekonomijata ama bas nema nikakvi dopirni tocki ... malo perenje na mozokot( isto kako sto gi mesaa loncite so spomenikot na Aleksandar so spomenikot na Tose) ... ali nema veze batka, teraj go magareto c e l s v e t e vo dlaboka kriza,taka da tie 5 tocki sto si gi napisal pogore vazat isto i za Srbija,Bugarija,Albanija,Gvatemala,Papua Nova Gvinea i tako dalje i tako dalje pa normalno e da vazat za Makedonija,nie ne sme na druga planeta,kolku sto mi e mene poznato.Inaku parite sto gi dava MMF,ne gi dava za investicii,tuku za balansiranje na monetarnata politika.....

Blog Archive

Site Meter