Search This Blog

Wednesday, April 15, 2009

Груевски бара излез од економската криза во реалниот сектор која надојде ...

Завршија изборите ... тук таму сеуште имаме понекоја лопата ... но чуварите на буџетот се пробудија - влегоа во своите кабинети ... увидоа дека со економијата нема “играчка“ на долг рок ... дека параметрите паѓаат перманентно ... дека долго не ке можат да ги прекриваат тешкотиите - со изјави со насмевки, негирајки дека имаме криза која веќе влезе во реалната економија ...

Повеќе »

Груевски одлучи во две одвоени средби да се сретне со бизнис заедницата (во минатата недела ...) и со домашните експерти од кои побара мислење, нивни предлози како да се ублажат последиците од кризата ...

 • Бизнисмените се пожалија дека во кризата ке мора да отпуштааат нови вработени (бројката веќе дојде до нови 25.000 невработени ...) за да ги спасат фирмите ....
 • дека тука владата ке мора да преземе дел од теретот ако сака да не се соочи со уште поголем раст на економијата,
 • побараа итни мерки во полза на трудоинтензивните гранки особено металургијата, градежништвото и текстилнно-кожарската индустрија ...
 • бизнисмените укажаа дека во сите западни економии државите во моментот покриваат дел од давачките према фондовите ...
 • укажаа дека со порастот на каматите изгубија здив - немаат на расплагање свеж капитал за тековни инвестиции ...
 • бараат нови реални мерки за ублажување на кризата ...

Во одвоена средба вчера напладне Груевски се сретна со домашните економски експерти ... тие пак го советуваа:

 • да излезе со нови макроекономски стабилизациони мерки мерки ... изразени преку ребаланс на буџетот ...
 • намалувајки ги трошковите и приходите во буџетот со што автоматски ке имаме помал дефицит ...
 • проектирање на раст од максимум 2 проценти ...
 • усогласување на фискалната и монетарната политика ...
 • склучување на аранжман со ММФ, поради опасноста за релативно кратко време да дојдеме до уште поголем дисбаланс во надворешнотрговските параметри - каде девалвацијата ке биде краен ефект ...)...
 • не дале предлози каде конкретно владата треба да крати ... дали да се одлучи на намалување на платите - како во некои соседни земји ...
 • да не се води различна финасиска политика со Централната банка - со што се доведовме во ситуација на пораст на каматите ...
 • ако треба да се задолжува - тоа да се прави во странски банки ...
Комората секојдневно излегува со соопштувања - каде ги подржува бизнисмените во нивните барања за реална помош ...

На потег е Груевски и Владата на РМ ...

 1. Славевски ја “откри Америка“ ... “откри топла вода“ ... 13 Април, 2009
 2. Банките со нови поголеми лихварски камати ... цехот секојпат го плаќа граѓанинот ... 11 Април, 2009
 3. Името нема да го продадеме/дадеме, но се` што вреди во домашната економијата е или веќе продадено или е во план за продажба ... 10 Април, 2009
 4. За Славевски ММФ веќе не постои ... а на Македонија не и е потребен ... зошто ?? ... 8 Април, 2009
 5. Трет месец по ред владата организира аукции за државни записи ... Што става залог државата за да добие кредит од лихварите ... ? ... 7 Април, 2009

No comments:

Blog Archive

Site Meter