Search This Blog

Monday, October 29, 2007

Македонците во Австрлија обединети околу името ...

Скоро 4000 Македонци се собраа пред парламентот во Камбера на протест против именувањето на МК држава како ФИРОМ ... Со ова се покажува колку Македонците кои живеат во странство а особено оние во Австралија си ја сакаат својата држава ...

Ја гледав на ТВ иконографијата на настанот ... организирана од здружението „Потомци на Александар“ и Здружението на македонски општини од Австралија. Верувам дека Грците не спиеле таа ноќ во Австралија ... На македонија и фалат само уште неколку земји да ја признаат под уставно име и во Обединетите нации по автоматизам т.е. на барање на МК да се признае уставното име ... Заради ова е и нервозата на грчката администрација ...

Мене овдека повеќе ми е зборот колку Македонците кои живеат во странство - си ја сакаат МК и колку им недостасува родната грутка ... 4000 луѓе е тешко да собереш на политичко случување во МК ... а во Австралија е особено тешко поради огромната раздалеченост на живеењето од место во место дури и по неколку иљади километри ...

1 comment:

Anonymous said...

Кажи им на тие 4000 да дадат по 10$ за Македонија, ќе видиш колку ќе останат.

Blog Archive

Site Meter