Search This Blog

Tuesday, October 02, 2007

Македонците зборувале дорски јазик - антички грчки дијалект ...

Грците во последните 20 години се трудат од петни жили да докажат дека Александар Македонски и Античките Македонци дека се Грци - Хелени де ... Заради сета таа нова политика кон историското наследство на Античките Македонсци - Грците се во спор со Македоија за правото на употребата на зборот Македонија ... со сето негово историско и современо значение ...

По освојувањето на Александар Македонски на бројните територии - Грците тој славен период го нарекуваат “Славен Хеленистички период“ ...

Несомнено е дека во денешна Грција се наоѓа главината од некогашната територија на Античка Македонија заедно со седиштето Пела ... Но несомнено е дека и во денешна Македонија има значаен дел од територијата на Античка Македонија ...

Има многу малку пишани извори на кој јазик зборувале Античките Македосци ... но несомнено има пишани извори дека тие зборувале свој јазик кој се разликувал од Грчкиот ... имено кога сакале да се разберат само тие - а да не разбере и непријателот ... зборувале негрчки - Македонски де ... Таква ситуација е позната и во Македонија од денешно време ... Албанците, кога не сакаат да ги разбереш за што зборуваат - зборуваат Албански ...

По Истражувањата на Тентов и Бошевски ...
- Писмото на античките Македонци ...
- Камент од Розета - Писмото на Античките Македонци ...
- ГЕНЕОЛОГИЈА НА ПИСМЕНОСТА ...
Грците излегуваат со теза - која сигурно дека не е нова , дека Ангичките Македонци зборувале на Дорски јазик - антички грчки дијалект ... Ме интересира на база на кои докази и историски извори е ова тумачење ... или е тоа само нова желба ... Па нели Грците за Македонците одсекогаш велеле дека се тоа ВАРВАРИ ... одпадници и слични погрдни изрази ... и деновиве употребуваат такви изрази за Македонците ... дури и јавно ... сетете се само со какви зборови се обраќаат инструкторите на грчките денешни војници ...

Како сега одеднаш тие се дел од грчкиот народ ??!! И одтаму целата историска придобивка и замислите право на користење на имато Македонија да биде само Грчко ... ??!!

Ако има некој елементи кои се за и контра тезата на сегашниве Грци, во врска со јазикот на кој зборувале Античките Македонци - нека повели во коментари ... ке бидам благодарен ...

- Makedonija ... Makedonci ... Antika ... Anticka ... Grci ... Heleni ... Pela ... Jazik ... Dorski ... Dorci ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter