Search This Blog

Saturday, November 15, 2008

Цената на нереагирањето ќе биде многу поголема отколку трошокот за каква било акција ...

http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/664E057528CB6F4C915848DC421E69EC.jpg

Овој викенд дваесете најмоќни земји и економии се состануваат во Њујорк - “Г-20“ ... за да донесат насоки како да се надмине светската економска криза и рецесија која се најавува за идните неколку години ...

читај повеќе »

  • Еврозоната е во рецесија ...
  • САД исто така ...
  • Групата, што претставува 85 проценти од светската економија и две третини од населението, ќе разговара за тоа како да се заузди финансиската криза и да се постигне согласност за долгорочни реформи за намалување на ризикот од нејзино повторување.
  • Гордон Браун апелираше за намалување на даноците на светско ниво и зголемување на трошоците за да се спречи глобалната економија да биде втурната во рецесија. ... ... Цената на нереагирањето ќе биде многу поголема отколку трошокот за каква било акција ... ...
  • Американскиот претседател Џорџ Буш инсистираше на тоа дека финансиската криза не е неуспех на пазарно ориентираниот капитализм. ... ... најбезбеден начин за враќање кон долготраен економски раст не е повторно да се осмисли систем, туку тој да се реформира ... ...

Во нашето окружување Хрватска и Србија реагираат со мерки на штедење и помош на економиите ...

Од друга страна нашите финасиски експерти не убедуваат дека нашата економија нема да биде зафатена од светската рецесија ... испланираа најголем буџет досега ... со предвидување за раст на БДП, платите, пензиите ...

Ке ги искористам зборовите на Гордон Браун дека “Цената на нереагирањето ќе биде многу поголема отколку трошокот за каква било акција ...“ ... за да ги предупредам нашите авторитети да се фатат во сериозна анализа на светската и домашната економска ситуација ... да предвидат мерки за спас на економијата ... бидејки народот не може да издржи нови намети какви се предвидуваат во новиот буџет ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter