Search This Blog

Saturday, September 13, 2008

Државна сопственост на шумите ... дрва се продаваат исклучиво во приватни складишта ...

Над 95 проценти од МК шуми се на државно земјиште ... со години наназад шумските стопанства пропаѓаа ... на нивна сметка се раѓаа приватни складишта за дрва - зборувам за Скопје ...

читај повеќе »

Државаа размислува да воведе ред во овој сектор да ги забрани приватните складишта ... причина - регулирање на бизнисот во кој крајните продавачи највеќе заработуваат, покачувајки ги цените ...

Наизглед ваквата евенуална одлука е во ред ... но од друга страна страшно се коси со капиталистичката приватна иницијатива и предприемништво ... Таква пракса инаку има кај целото раноградинарско производство ... крајните продавачи - особено оние кои тоа го работат на кванташки се исклучиво приватни трговци ... значи по оваа методологија и аналогија - дека многу мешетарат со цените и тие треба да се затворат ...

Се враќаме ли полека кон државно стопанство кое беше доминатно во времето пред Социјализмот ... ако се земе дека буџетот е најголемата наша фирма ... и ги додадеме вакви и слични потези на владата, тогаш неминовно доаѓаме до заклучок дека државата се враќа на државната сопственост ... пред извесно време имавме закон со кој повторно се дозволува експропријација - воколку државата има интерес ... во енергетскиот сектор ... Ова нема така лесно да помине во капиталистичките земји и економии ... таму каде имаме аспирации ...

1 comment:

Anonymous said...

ISKLICITELNO DOBAR POTEZ NA VLASTA,VO NASOKA DA SE ZASTITAT SUMITE,BAREM DONEKADE,ZATOA STO VAKA KAKO STO E SEGA SEKOJ MOZE DA SECI I DA PRODAVA......SVESTA KAJ NARODOT,DALI BILE SIPTARI ILI MAKEDONCI E ISTA(so toa sto siptarite odat poorganizirano,pomasovno i ocigledno naorizani,odnosno odat da napravat pari pa makar i cela planina da ja sogolat) SVESTA NE POSTOI,POTREBNA E DOLGOGODISNA EDUKACIJA ILI PRIUCUVANJE PO NASKI NA KOPUCIVE DA RAZBERAT ZOSTO NE TREBA DA JA UNISTUVAAT SUMATA......KOGA VEKE GI SPOMENUVAS KAPITALISTICKITE ZEMJI ...EDEN PRIMER NEKNI GO PROCITAV SE SLUCI NEGDE VO ZAP.AVSTRALIJA......PAZI....DRZAVATA SPASUVASE STARO,MNOGU STARO DRVO BAOBAP,STARO OKOLU ILJADA GODINI GO PREFRLUVASE OD EDNO MESTO NA DRUGO I VO TAA OPERACIJA POTROSI OKOLU 15000 DOLARI......TI TEKNUVA.....KOJA RAZLIKA NA SVESTA,ZATOA ZA OVIE KOPUCI KAJ NAS NE TREBA PRIVATNA SOPSTVENOST,MAMETO KE IM GO RASPLACAT NA PLANINITE KE GI SOGOLAT.A ZA ASPIRACIITE..........SAMO JUZNIOT SOSED NE DUPI,DRUGOTO SE KE SI DOJDE SAMO PO SEBE,NELI?

Blog Archive

Site Meter