Search This Blog

Monday, September 22, 2008

Фалименто ... повторно на сцена ... лихварството одсекогаш било во мода ...

Не се сеќавам во која драма од оние постарите, во еден дел од представата излагува жена ли беше, маж ли беше на улица и викајки “фалименто, фалименто ...“ кубеше коси ... бидејки дојдоа жандарите и судските извршители да ги бркаат од домот во кој до тогаш живееа ... им се пленеше се и движниот и недвижниот имот ...

читај повеќе »

Е такво фалименто деновиве исчекува една тетовска фамилија - каде за долг од 9.000 евра кој , земен пред 12 години со камата од 4 проценти месечно (типична лихварска дејност ...), по пресуда на судот во корист на лихварот - деновиве семејството од тетово очекува судските извршители да го исфрлат на улица ...

Постот не сака да се бави кој е во право (лихварот или оној кој го земал заемот ...) тоа е работа на судот ... но, сака да ги опомене сите оние кои гледаат последна надеж во кредит земен од лихвар ... Секаде во светот оној кој зајмува пари е под силна заштита на државата ... најголем светски бизнис е банкарството ... Преку банките послабите економии и земји во развој се подјармени ... владите во такви држави се марионетски ... сето тоа е легално ... тоа го овозможува глобализацијата и мултинационалните компании и светски банки ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter